ESC 2015: Finalens startordning!

 
Två semifinaler har avgjorts och från dessa har sammanlagt 20 länder kvalificerat sig från. Tillsammans med sju länder som var direktkvalificerade ska nu finalen avgöras. Samtliga 27 länder har fått lotta starthalvor (utom Österrike som fick sitt startnummer lottat) och därefter har ORF:s producenter fått sätta startordningen - som nu är officiellt presenterad.
 
För att göra finalen så rättvis som möjligt gällande startordningen har startpositionerna tidigare år bestämts genom lottning. Men från 2013 är det istället sändningsproducenterna som ansvarar för det aktuella årets ESC, i det här fallet ORF som ju ansvarar för årets tävling, som bestämmer startordningen. Innan detta sker får länderna dock lotta om de ska tävla i den första eller andra starthalvan och först därefter sätter producenterna startordningen. Detta gäller för både semifinalerna och för finalen.
 

Regelverket

 
I finalen får värdlandet sitt startnummer lottat istället för en starthalva och det startnumret går sedan ej att ändra. Efter varje semifinalsavgörande hölls det även presskonferenser där de kvalificerade länderna fick lotta halvor och så fick även de 6 länderna som förutom Österrike var direktkvalificerade. När producenterna sedan visste om hur länderna hade tilldelats starthalvorna sattes startordningen. De fick sätta länderna i vilken ordning de ville, så länge länderna höll sig inom starthalvorna och så länge Österrikes startnummer ej byttes ut. Eurovisionens högste chef (Jon Ola Sand) samt referensgruppens ordförande (Frank-Dieter Freiling) skulle sedan godkänna ordningen innan den offentliggjordes.
 

Startordningen finalen ESC 2015

 
Så här ser ordningen ut:
 1. Slovenien: Maraaya - "Here For You"
 2. Frankrike: Lisa Angell - "N'oubliez pas"
 3. Israel: Nadav Guedj - "Golden Boy"
 4. Estland: Elina Born & Stig Rästa - "Goodbye to Yesterday"
 5. Storbritannien: Electro Velvet - "Still In Love With You"
 6. Armenien: Genealogy - "Face The Shadow"
 7. Litauen: Monika & Vaidas - "This Time"
 8. Serbien: Bojana Stamenov - "Beauty Never Lies"
 9. Norge: Mørland & Debrah Scarlett - "A Monster Like Me"
 10. Sverige: Måns Zelmerlöw - "Heroes"
 11. Cypern: John Karayannis - "One Thing That I Should Have Done"
 12. Australien: Guy Sebastian - "Tonight Again"
 13. Belgien: Loïc Nottet - "Rhythm Inside"
 14. Österrike: The Makemakes - "I Am Yours"
 15. Grekland: Maria-Eleni Kyriakou - "One Last Breath"
 16. Montenegro: Knez - "Adio"
 17. Tyskland: Ann Sophie - "Black Smoke"
 18. Polen: Monika Kuszyńska - "In The Name Of Love"
 19. Lettland: Aminata - "Love Injected"
 20. Rumänien: Voltaj - "De La Capăt (All Over Again)"
 21. Spanien: Edurne - "Amanecer"
 22. Ungern: Boggie - "Wars for Nothing"
 23. Georgien: Nina Sublatti - "Warrior"
 24. Azerbajdzjan: Elnur Hüseynov - "Hour of the wolf"
 25. Ryssland: Polina Gagarina - "A Million Voices"
 26. Albanien: Elhaida Dani - "I'm Alive"
 27. Italien: Il Volo - "Grande Amore"
 

Analys av startordningen

 
Det blev alltså startnummer 10 för Sveriges del, ett nummer vi har haft tre gånger förut: 1965 (tionde plats), 1966 (andra plats) och 1989 (fjärde plats). Nr 10 har två tidigare vinster: 1979 och 2004 och medelslutplaceringen (beräknat mellan 1957-2014) är i snitt tionde plats. Det är ännu oklart om det kommer att vara en paus mellan nummer 9 och 10 så att Sveriges nummer kan riggas eller om det blir 40 sekunder som alla andra länder.
 
Slovenien får gå ut först medan Italien går ut sist - och blir därmed första landet som någonsin fått startnummer 27. Kan det vara ett lyckokast med tanke på favoritskapet? Senast första landet ut vann tävlingen var 1984 (31 år sedan) och senast sista landet ut vann var 1989 (26 år sedan).
 
Frankrike (#2), Montenegro (#16), Spanien (#21), Ryssland (#25) och Albanien (#26) har fått otursnumren - dessa startpositioner har aldrig vunnit en Eurovision Song Contest i final!
 
I årets final är det lugntempo som gäller och i andra halvan är majoriteten lugna bidrag medan i första halvan är majoriteten upptempolåtar.
 
Postat av:Ulrika

Det avr skumt att vi fick stortnummer 10 och sen fick lämna våra röster som nummer 20 då när Loreen vann så uppträdde sverige som nr 17 och fick lämna rösterna som nummer 27. Även där 10 nummer ifrån. Ja det är 10 mellan 17 och 27 och 10 mellan 10 och 20. Samt när corshita vann 2014 så hade österike röstnings nummer 30 att lämna poäng. 30+20+1o= 60. Då visste man direkt innan tävlingen ens varit att sverige skulle vinna iallafall såg jag det direkt när startordningen presenterades då jag gick tillbaka och kollade hur det var när loreen vann då jag såg det även där var 10 nummer mellan startordningen och röstningsordningen


Skrivet: 2015-08-02| 01:20:18    

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?