Eurovision Song Contest 2015 - Grekland

 
FAKTA 
  • TV-kanal: NERIT
  • Deltagandeår: 38:e gången
  • Första tävlingsåret: 1974
  • Senaste tävlingsåret: 2014 (20:e plats i finalen)
  • Bästa resultat: 1:a i final (2005)
  • Sämsta resultat: 20:e i final (1998 & 2014)
  • Uttagningsprocess 2015: EuroSong 2015
  • Startnummer i semifinal 1: #6
  • Startnummer i finalen: #15
 
PANELENS TIPS!
Grekland har dominerat tävlingen under 00-talet med idel tio topp placeringar. Jag tänker tipsa om ett bidrag som är min favorit (Erik) på 80-talet. Låten framfördes av Anna Vissi och gruppen The Epikouri. Låten heter     "Autostop " och kom på en 13:e plats. 2006 var Anna Vissi med igen denna gången med den vackra balladen   "Everything". Anna Vissi slutade på en 9:e plats denna gång. 2008 stod Kalomira på scenen och framförde     "Secret Combination". Hon tog en bronspeng det året. 
 
 
 
Grekland valde artist och bidrag genom EuroSong 2015. Fem låtar gjorde upp om vem som skulle få representera Grekland i ESC. Det var en jämn och spännande tävlingen där telfonröster och en jury hade 50% av rösterna vardera. "One Last Breath" fick sammanlagt 23,92% av rösterna vilket kan jämföras med tvåan "Jazz & Sirtaki" som fick 21,70% av rösterna. 
 
EuroSong 2015
 
 
 
 
 
Foto: Sophia Dranidou
 
MARIA ELENA KYRIAKOU är född den 11:e januari 1984 i Larnaca i Cypern. Maria lyckades vinna "The Voice" 2014 i Grekland och är på så vis känd för det grekiska folket. Hon vann med låten "Dio Egoismoi". Hon har studerat filosofi i USA innan hon återvände till Cypern och sökte till den grekiska "Idol" 2011, där hon inte lyckades ta sig vidare. Nu ska hon ta förhoppningsvis ta Greklands andra seger i ESC. 
 
Låten är skriven och kompoiterad av Vangelis Konstantinidis, Evelina Tziora, Efthivoulos Theocharous och Maria-Elena Kyriakou.
 
Här nedan kan du lyssna på Marias ESC-bidrag:
 
 
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Greklands bidrag.
 
Grekerna drabbades av sin sämsta placering någonsin ifjol då Freaky Fortune feat. RiskyKidd bara lyckades ta landet till en 20:e plats. Chocken måste ha varit stor, i synnerhet då man sedan 2001 i princip dominerat tävlingen med idel topp-10 placeringar. Intressant nog så tvingade finanskrisen den grekiska uttagningen att möbleras om rejält. Sedan det statliga tv-bolaget lades ned 2013, så har den grekiska uttagningen hoppat mellan stationer. I år kombinerade det nya tv-bolaget tävlingen med en egen 60-årsjubileumsshow med en rad av tidigare grekiska eurovisiondeltagare, bl.a. Helena Paparizou. I kontrast mot denna show var utbudet i själva uttagningen rätt skral.

Årets grekiska vinnare blev grek-cypriotiska Mari-Eleni Kyriakou, som vann grekiska "The voice" 2014 och därmed blev ett känt namn i området. Låten är dock en chansning för grekerna, med tanke på att man oerhört sällan skickar renodlade ballader till Eurovision. Och när man väl sedan gjort det brukar det aldrig fungera särskilt bra (vi minns ju Anna Vissis fiasko 2006). Jag tvivlar på att detta skulle få ett annorlunda resultat. Pianostycket får låten att nå Disney-proportioner och hennes brutala inandningar får en ibland att misstänka att hon har astmatiska anfall. Kort sagt lär detta inte fungera. Alls. Jag skulle därför inte bli förvånad om Grekland i år för första gången missar en finalplats - även om det givetvis ska mycket till för att det ska hända. Men helvetet måste ju frysa till is någon gång?
 
 
 
 
Alexander
Annars en riktigt fin ballad, men den tar alldeles för låg tid på sig att köra igång påriktigt. Skulle den bara köra igång tidigare skulle den vara en solklar topp-tio.
 
 
Erik
En pampig ballad som det tar alldeles för långt tid innan den brakar igång på riktigt. Transportsträckan är alldeles för lång innan tonartshöjning sätter igång. Grekland som alltid brukar hamnar på en topp tio placering får nog svårt att nå de framgångarna i år. Tar de sig ens till final måntro? 
 
 
Haris
En seg inledning gör att jag har svårt att ta till mig låten. Det blir snabbt tråkigt. Jag tycker faktiskt inte det är något speciellt med den här låten. Den är i mängden av de tråkiga ballader som kommer år efter år.
 
 
Hollac16
Fin låt, känns dock lite ripp-off av "Undo" från förra året i uppbyggnad osv. Jag håller dock med Erik att det tar för lång tid innan låten kommer igång och då har publiken redan tröttnat. Men, Grekland är Grekland och till final går de utan tvekan. Men det blir nog inte på första plats i år heller.
 
 
Robban
Oväntat val av grekerna att ställa upp med en klassisk djup schlagerballad. När skickade Grekland senast en ballad? Några större framgångar har man då aldrig fått när man skickat den här typen av låtar till Eurovision. Det känns som en låt i mängden stundtals, men faktum är att den har växt på mig ju mer jag har lyssnat på den.  Grekland brukar allt som oftast spetsa till låtarna så de låter typiskt grekiskt, men av det hör man inte så mycket av i år. Däremot har vi sett denna typ av ballad i ESC ett antal gånger förut. Är Greklands storhetstid i Eurovisionen över tro?. Man brukar allt som oftast vara med inom topp tio i den stora finalen, men i fjol stod man utanför och vi får väl se hur det går i år. Grekland har aldrig misslyckats med att ta sig till final. Det blir inga problem i år heller, för det är som sagt en helt okej låt. Men att vinna blir det inte tal om. Det krävs något speciellt och mer spännande och lite mer grekiska influenser.
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?