ESC-Panelen genom tiderna samt ny design på gång!

 
 
ESC-Panelen är en blogg om huvudsakligen Eurovision Song Contest samt Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Bloggen såg sitt ljus i januari 2009 när panelmedlemmen Robban bestämde sig för att starta en blogg om ett av hans stora intressen, MF/ESC. Tillsammans med sina sex stycken panelkollegor betygsätter & bevakar de allt som rör Eurovision Song Contest. Efter fem år med samma design på bloggen har vi nu bestämt oss för att göra en modernisering av sajten lagom till säsong 2016 inleds i höst. 
 
Under slutet av juni och stort sett hela juli månad kommer ESC-Panelen succesivt att övergå till adressen escpanelen.se. Vi vill meddela att allt gammalt material här på denna bloggsida kommer att finnas kvar. En del artiklar och annat flyttar med till nya sajten. Det kommer alltså gå att ta del av artiklar från förr även i fortsättningen.
 
Har du frågor, tips eller funderingar finns vi här på bloggen, på Twitter och Facebook samt via mejl.
 
I början augusti beräknar vi vara klara med omgörningen och då hittar ni oss på nya escpanelen.se!
 

Panelens historia

Från början bestod ESC-Panelen av originalmedlemmarna Robban, Tomas & André, men under åren har flera nya namn tillkommit och lämnat och nedan ser du historik hur designen sett ut år för år, samt även vilka panelmedlemmarna var för respektive årgång.
 
2009
 
Så här såg designen ut

Panelen bestod av:  André, Tomas & Robban
 
Premiäråret var verkligen ett speciellt år. För första gången tyckte man till "på riktigt" och fick chansen att förmedla ut sina ESC & MF-kunskaper till andra likasinnade entusiaster. Jag (Robban) hade följt tävlingen sedan sent 90-tal och blev framförallt frälst ordentligt under år 2004, då mitt måttliga intresse ökade till att till slut bli ett av mina största intressen fram till idag. Tillsammans med två andra vänner skapade vi namnet "ESC-Panelen", då namnet kändes helt klockrent, då vi ju trots allt var en liten panel som tycker till. Vi tyckte till inför nationella uttagningar, b.la vår första artikel någonsin på bloggen var inför den danska nationella finalen. Vidare så presenterade vi resultat från nationella uttagningarna, land-för-land-presentationer inför ESC 2009, Topp-Tio av ESC-bidragen (vecka för vecka fram till finalveckan). Vi lyckades få till en intervju med Babsan inför den svenska Melodifestival-finalen som ni kan läsa här.
Designen var väldigt enkel, men sidan var lättläst.
 
Under året skrev Panelen sammanlagt 308 artiklar och besöksantalet är relativt oklart, men det var en bra bit över 20 000 unika träffar åtminstone.
 
 
2010
 
Så här såg designen ut

Panelen bestod av:  Andreas, Felix & Robban
 
Med ny design på bloggen och två nya panelmedlemmar som ersatte avhoppande André och Tomas tog panelen ytterligare ett steg i rätt riktning. Tävlingen hölls i Oslo och vi hade förmånen att ha personer på plats som hjälpte oss att liveblogga. Fidde & Staffan från Melodifestivalklubben (OGAE Sweden) var det som skötte rapporteringen, och här kommer en artikel som de skrev.
 
Lite om de nya skribenterna. Felix, född 1987 från Stockholm har tidigare tyckt till om Eurovision och Melodifestivalen för olika uppdrag, han var även deltagare i FCZ som sändes under hösten 2005.
Andreas (Andy) från Strängnäs hette det andra nytillskottet och går att läsa mer om här.
 
Mycket var sig likt sedan debutåret med b.la Topp-Tio-listorna, presentationerna av ESC-bidragen och inför och resultat-rapporter till de nationella uttagningarna var större än någonsin och med mycket personliga åsikter, fakta och klipp.
 
I slutet av 2010 avgick Andy och in tog vi istället småländske Johan.
 
Under 2010 skrev Panelen sammanlagt 460 artiklar och hade ca 30 500 unika besökare!
 
2011
 
Så här såg designen ut
 

Panelen bestod av:  Felix, Haris, Johan & Robban
 
Detta året skulle bli ett riktigt succéår för ESC-Panelen. Panelen gjorde ytterligare en förstärkning som skulle visa sig vara oerhört lyckosam. Göteborgaren Haris, med rötter från Bosnien-Hercegovina anslöt i början av februari till oss och förutom med bred kunskap om tävlingen bidrog han med snygga headers och design som kryddade till bloggen rejält. 
 
Tre intervjuer gjordes. De vi intervjuade var Petra Frey, Hotel FM (Rumäniens ESC-representant) och Paradise Oskar (Finlands ESC-representant).
 
Inför och resultat-rapporterna var både snyggare och maffigare och framförallt presentationerna av ESC-bidragen hade fått sig ett ordentligt lyft, mycket tack vare Haris.
 
Det var extra stor bevakning av Melodifestivalen, då Felix liverapporterade åt oss både före, under och efter under varje deltävling ända fram till finalen. Här kan ni läsa allt relaterat till Melodifestivalen 2011 och även läsa Felix liverapporteringar med spännande bilder till.
 
I slutet av året valde Johan att hoppa av och vi var återigen på jakt efter en ny panelmedlem. Till slut fick vi napp och hittade Erik, en glad och driven kille från Åsele i södra Lappland.
 
Under 2011 skrev Panelen sammanlagt 322 artiklar och hade ca 32 940 unika besökare!
 
 
2012
 
Så här såg designen ut
 
 
Panelen bestod av:  Erik, Haris & Robban
 
Det nya året inleddes med att Felix valde att göra ett uppehåll på obestämd tid, så panelen blev återigen en trio.
Motivationen var sisådär ska villigt erkännas, men vi körde på och mycket tack vare vår nya skribent Erik så hade man fått upp gnistan efter nederlagen med de avhoppande skribenterna.
 
Sverige vann Eurovision Song Contest i Baku och stämningen var på topp.
 
Under 2012 skrev Panelen sammanlagt 325 artiklar och hade 27 380 unika besökare.
 
 
2013
 
 
Så här såg designen ut

Panelen bestod av:  Erik, Felix, Haris & Robban
 
Tävlingen hölls på hemmaplan efter Loreens fantastiska seger i Baku. Jag (Robban) hade förmånen att för första gången någonsin vara med om Eurovision Song Contest på plats. Ett av mina absolut bästa händelser i mitt liv faktiskt. Hade en underbar vecka i Malmö, men hann dessvärre inte liveblogga så mycket som jag hade hoppats på. En liverapportering som jag är nöjd med är från invigningsfesten med red carpet-show. Där lyckades jag få till några bra bilder åtminstone. Felix gjorde comeback på bloggen efter ett års uppehåll.
 
Motivationen för bloggandet var hyfsat, men vi  kände att vi behövde ha in någon mer driven skribent för att lyckas hålla skutan vid liv och det skulle vi så småningom också få.
 
Under 2013 skrev Panelen sammanlagt 188 artiklar och hade ca 11 330 unika besökare. Hittils den sämsta siffran både med antal artiklar och antal besökare på ett år.
 
 
2014

Så här såg designen ut
 

Panelen bestod av:  Erik, Felix, Haris, Hollac16, Jim & Robban
 
Under 2014 fick panelen ytterligare två medlemmar: Hollac16 från Stockholm (som bloggat på Poplight) och Jim från Gävle. Panelen bevakade under vintern framförallt Melodifestivalen och förberedelserna inför Eurovision i Köpenhamn (som t.ex detta inlägg eller detta inlägg). Under Andra chansen i Lidköping blev panelen inbjuden till en bloggresa till staden som Felix åkte på och rapporterade senaste nytt hela veckan:
Efter mars var slut gick vi all-in för Eurovision och gjorde som tidigare år inför-presentationer av varje lands artist och bidrag, samt veckovisa topp 10 av ESC-bidragen. ESC-veckorna följde vi med stor spänning det här året med både repetitionsblogg och personlig tippning, både inför semifinalerna men även inför finalen.
 
Sommaren tog vi inte semester utan fortsatte att bevaka ESC och MF inför säsong 2015.
 
Hösten inleddes med panelens nya satsning på veckovisa nyheter. Varje måndag, med start den 1 september, sammanfattade vi senaste nytt från ESC-världen med intressanta och spännande nyheter. Detta projekt pågick året ut. Samma period valde både Jim och Felix att lämna panelen.
 
Under hösten gjorde vi även en hyllning till de bidrag som åren 2004-2014 åkte ur Eurovisionens semifinaler. Vi gjorde presentationer av varje ESC-år och sedan fick var och en i panelen göra en personlig topplista bland de bidrag, som år för år, som ej hade tagit sig vidare till en riktig final. Panelens gemensamma vinnare från varje år gick sedan till en slutfinal (final del 1) där vi korade den bästa av den bästa (final del 2).
 
De första uttagningarna till ESC 2015 drog igång i mitten av november 2014 och från den första till den sista bevakade vi med införer och resultat.
 
Inför julen gjorde vi en egen julkalender där vi presenterade Österrikes (ESC 2015 värdland) Eurovisionsbidrag genom tiderna. Här är inlägget för lucka 1!
 
Vi gjorde slutligen en exklusiv intervju med de låtskrivande sångerskorna Ylva & Linda Persson (One Voice) som inför säsongen 2015 hade med flera bidrag till olika nationella uttagningar. Du kan läsa intervjun vi gjorde med de här.
 
Under 2014 skrev panelen sammanlagt 400 artiklar och hade ca 13 000 unika besökare.
 
 
2015
 
Så här ser designen ut
 

Panelen består av:  Adrian, Alexander, Erik, Haris, Hollac16 & Robban
 
I januari i år fick panelen förstärkning av finlandssvenske Alexander (står bakom bloggen Älska Eurovision) och i april blev även Adrian (mer känd som Schlagermagistern) ny medlem vilket var riktigt roligt.
 
Vintern 2015 specialbevakade vi alla Eurovisionsuttagningar till ESC 2015, med egna införer och resultat. Det blev alltså inte enbart Melodifestivalen som det var året innan, även om vi såklart skrev mycket om Melodifestivalen 2015 också. Vi fortsatte även med veckovisa nyheter som pågick fram till nu i juni (vi kommer att återuppta veckonyheterna i höst).
 
Under mars och april gjorde vi som traditionen nu bjuder från ESC-Panelen veckovisa topp 10 bland årets Eurovisionsbidrag samt inför-presentationer för respektive tävlingsland. Under maj bevakade vi Eurovisionen med bland annat repetitionsblogg och tippning. Under sändningarna av semifinalerna twittrade Hollac16.
 
Fram till juni har Panelen skrivit 248 artiklar (inkl. denna artikel) och har fram till nu haft ca 18 500 unika besökare.
 

 
Nu när sommaren är här har vi valt att gå ned lite i tempo för att samla krafter inför säsong 2016, som vi startar upp i augusti. Därför passar vi på att modernisera bloggen så att vi är igång med lite nytt inför hösten. I augusti är vi tillbaka igen och då kör vi igång ett nytt hyllningsprojekt som ännu är lite hemligt. Häng med från starten den 4:e augusti så får du se vad det handlar om!
 
Glad sommar och väl mött
/ESC-Panelen
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?