Eurovision Song Contest 2015 - Georgien

 
FAKTA  
  • TV-kanal: GPB
  • Deltagandeår: 8:e gången
  • Första tävlingsåret: 2007
  • Senaste tävlingsåret: 2014 (15:e plats i semifinalen - Sist i sin semifinal)
  • Bästa resultat: 9:a i final (2010 & 2011)
  • Sämsta resultat: 36:a - sist i semifinal (2014)
  • Uttagningsprocess 2015: Erovnuli Shesarcevi konkursi 2015
  • Startnummer i semifinal 1: #16
  • Startnummer i finalen: #23
 
PANELENS TIPS!
Georgien har inte medverkat så länge i Eurovision men har ändå genom åren tävlat med en hel del intressanta bidrag. Ett sådant bidrag var på debutåret 2007 när Sopho Khalvashi framförde "Visionary Dream" i Helsingfors. Låten slutade tolva i finalen det året, bättre än Sverige.
 
Året därpå var det den blinda sångerskan Diana Gurtskaya som framförde fredssången "Peace Will Come", som även den tog sig till final.
 
Freden höll dock inte i sig då det i slutet av sommaren 2008 blev ett kortare krig mellan Georgien och Ryssland, något som sedan resulterade i en bojkott från Georgiens sida 2009.
 
En ytterligare favorit är den svenskskrivna G:son-balladen (men georgiskframförda) "Waterfall" som Sopho Gelovani & Nodiko Tatishvili framförde. Låten som var mycket vacker gick till final men där blev det tyvärr bara en femtondeplats.
 
 
 
Georgien valde artist och bidrag genom Erovnuli Shesarcevi konkursi 2015. Uttagningsprocessen påbörjades under december 2014, då allmänheten hade möjlighet att skicka in bidrag under 17 dagar mellan 3-20 december. En expertkommission tog sedan vid och plockade fram 5 bidrag bland dessa, som presenterades den 23 december. På nyårsaftonen 2014 framfördes samtliga 5 finalbidrag i programmet Communication, varpå allmänheten sedan hade två veckor på sig att rösta på sin favorit genom telefonröstning (1 januari-14 januari).
 
Den 14 januari hölls slutligen Erovnuli Shesarcevi konkursi i Tbilisi och vinnaren utsågs genom 50% juryröster och 50% telefonröster. Juryn bestod av internationella musiker, bland annat Eurovisionvinnaren Emmelie de Forest och svenske Thomas G:son (som även var upphovsman till vinnarlåten). Bidraget "Warrior" vann både i juryomröstningen och i telefonomrösningen.  
 
 
Foto: Levan Leko Chkonia
 
NINA SUBLATTI är född den 31 januari 1995 i Moskva, Ryssland. Hon är dock uppväxt i Tbilisi i Georgien och båda hennes föräldrar är från Georgien. Hennes egentliga namn är Nina Sulaberidze, men har som artist alltid gått under namnet Nina Sublatti för att underlätta internationell framgång.
 
Nina började tidig intressera sig för konst och slutförde sin första konstutbildning som 10-åring och pianoutbildning som 13-åring. Redan 2009 fick hon som 14-åring kontrakt som model på en väletablerad modellagentur. Mellan 2010-2011 började hon dock på allvar arbeta med musik i georgiska Dream Studio, där hon började skriva och spela in egna låtar. Hon utvecklade också ett samarbete med rapparen Bera Ivanishvili.
 
Hennes verkliga genombrott kom dock först 2013 när hon deltog i den georgiska upplagan av Idol och kort därpå släppte hon även sitt första album "Dare to be Nina Sublatti" som snabbt blev den mest sålda skivan i Georgien. Sedan 2014 arbetar hon, förutom med låtskrivandet, även med ungdomar på Musikskolan i Tbilisi.
 
Låten "Warrior" skrev Nina tillsammans med svenske Thomas G:son, som tidigare haft 9 Eurovisionbidrag - bl.a. Georgien 2013 (Nodi & Sophie - Waterfall) och inte minst Sverige 2012 (Loreen - Euphoria). G:son står i år även bakom Spaniens bidrag.
 
Här nedan kan du lyssna på Ninas ESC-bidrag":
 
 
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Georgiens bidrag.
 
Georgien är det lilla landet i Kaukasus i Europas utkant, som liksom inte riktigt lyckats lika bra som sina grannar. Medan Armenien så sent som ifjol kammade hem en fjärdeplats, och Azerbajdzjan vann 2011, så kan Georgien bara skryta med en 9:e plats som bäst. Men på senare tid har man faktiskt, precis som i Azerbajdzjan börjat importera låtskrivare - från Sverige. 2013 skrev Thomas G:son det Georgiska bidraget, och står faktiskt även bakom årets Georgiska bidrag.

Warrior heter det i år, och sångerskan heter Nina Sublatti som både hunnit vara modell och vinna georgiska Idol, trots sina blotta 20 år. Även om hon mest sjunger klassiskt och indie, och inte västgötsk schlager, råder det dock inget tvivel om att Nina är som klippt och skuren för det här. Som något av en fanfavorit, så har låten redan sedan den utsågs varit med i vinnarsnacket. Den bjuder ju på lite mer tempo än de flesta andra låtar i år, och har de där suggestiva rytmerna som brukar kunna gå hem ute i Europa. Det är således faktiskt en riktigt bra låt, som med all rätt bör ta sig till final och ordna landets bästa slutplacering. Trots att man så sällan får höra något bra ifrån Georgien, känns det som att man nu faktiskt har möjligheten att vända siffrorna till sin fördel. Som sista bidrag i Semifinal 1, en mycket gynnsam startposition, har man lyckats få ett lysande utgångsläge. Nu är allt en fråga om scenframförande - och det kommer givetvis avslöja sig när repetitionerna börjar om några veckor.
 
 
 
 
Alexander
Efter förra årets totalt ointressanta och underliga Tomas DiLeva-cover, så tar Georgien verkligen ett steg i rätt riktning den här gången. Årets låt är till och med bra! Gillar det här. Tror Georgien kan klara sig riktigt bra i år!
 
 
Erik
Georgien kommer med en riktig rockig poplåt. Låten känns som en låt som kan spelas flitigt på radion. Jag tror låten kommer bli livsfarlig i Wien och kanske till och med vinna hela tävlingen? Låten växer för varje gång man lyssnar på den och jag tycker den är riktigt bra. 
 
 
Haris
Det svänger och sticker ut i sammanhanget. Jag tror säkert att det kan gå jättebra för Georgien. Men det det finns ett "men". Jag gillar inte låten. Jag går inte alls igång på det här. Det är snyggt och välproducerat, allt är verkligen bra. Men jag kan inte ta in det av någon anledning. Ibland kommer man över låtar som man bara inte kan ta in utan någon speciell orsak.
 
Hollac16
Det här är en låt som för mig har gått från absolut botten till absolut toppen. Detta genom att låten gjordes om till en kaxig och superb härlig låt som jag hoppas är med och får slåss som slutsegern i år. Skulle kännas kul om ESC fick äga rum i Georgien 2016. Heja Nina!
 
 
Robban
Cool sångerska och en kaxig & bra låt. Jag gillar det suggestiva och mystiska med detta bidraget. Ett snyggt scenframträdande kan ta Georigen tillbaka till ESC-finalen. I fjol hade Georgien tävlingens överlägset sämsta låt och hamnade dessutom sist i sin semifinal. I år har man verkligen skärpt till sig. En intressant kuriosa är vem som vinner "The Battle of the two Warriors". Blir det Georigens eller Maltas "Warrior" som når längst i årets tävling (Båda länderna har samma låttitel). Länderna tävlar inte i samma semifinal, dock.
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?