Stockholm värdstad för ESC 2016

Stockholm och Globen är värdar för ESC 2016. Foto: ESC-Panelen.
 
Efter två månader av spekulerande är det nu helt klart - Stockholm får stå värd för ESC 2016! Detta bekräftade Martin Österdahl, exekutiv producent för ESC 2013 och medlem i värdstadsgruppen för ESC 2016, på onsdagsmorgonen. Den arena som kommer att ta emot Europa i maj nästa år blir Globen, dvs. samma arena som stod värd för ESC 2000.
 
I maj nästa år när ESC kommer tillbaka till Sverige efter bara tre år blir det denna gång huvudstaden Stockholm som tar emot de runt 40 länder som bekräknas tävla. Det blir således tredje gången som Sverige får stå värd: 1975 och 2000 skedde det senast.
 

Eurovision i Globenområdet

 
De två semifinalerna och finalen, som är planerade att sändas den 10:e, 12:e och 14:e maj nästa år, kommer att avgöras i Globen. Dock kommer hela Globenområdet att involveras i tävlingen då man enligt Martin Österdahl, som suttit med i värdstadsgruppen, kommer att använda arenan Annexet som delegationsområde och arenan Hovet som presscenter. Dessutom är det troligt att Tele2 Arena kommer att bli involverad under finalen på något sätt, dock inte hur.
 
På grund av detta kommer fotbollsklubbarna Hammarby och Djurgården att tillfälligt få flytta ut från sin hemmaarena under april och maj då SVT behöver tillgång till området.
 

EBU-nyheter

 
Samtidigt som Stockholm presenteras som värdstad har EBU nu gått ut med lite mer information om 2016:
  • Länder som vill medverka har fram till september på sig att anmäla deltagande.
  • Hela deltagarlistan släpps först omkring årsskiftet.
  • Biljetter till evenemanget kommer att börja säljas först i slutet av året.
  • Semifinalslottningen kommer att ske i januari. Datum ej fastställt.
 

Tidiga spekulationer om värdstad

 
Inför valet av värdstad valde följande städer att anmäla sitt intresse att bli värdstad:
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?