Eurovision Song Contest 2015 - Spanien

 

FAKTA

  • TV-kanal: TVE
  • Deltagandeår: 55:e gången
  • Första tävlingsåret: 1961
  • Senaste tävlingsåret: 2014 (10:e plats i finalen)
  • Bästa resultat: 1:a i final (1968 & 1969)
  • Sämsta resultat: 25:a i final (2013)
  • Uttagningsprocess 2015: Internval
  • Startnummer i finalen: #21
 
PANELENS TIPS!
Det är otroligt att Spanien endast har två segrar i Eurovision, med tanke på hur många bra bidrag de ställt upp med genom åren. T.ex Beth - "Dime" från 2003 (8:e plats), Azúcar Moreno med "Bandido" från 1990 (5:a) och Mocedades klassiska "Eres tú" från år 1973 (2:a).
 
 
 
Spanien valde artist och bidrag genom internval. Valet av artist och bidrag presenterades vid en presskonferens i början av januari, medan låten släpptes första gången den 1 mars. Mellan presskonferensen och bidragssläppet spelades en musikvideo in.
 
 
 
Foto: Courtesy Sony Music Entertainment Spain S.L.
 
EDURNE är född den 22 december 1985 i Madrid i Spanien, är en spansk sångerska, skådespelerska och TV-presentatör. Hon gjorde sig känd år 2005 då hon som 20-åring deltog i det spanska talangprogrammet Operación Triunfo där hon slutade på sjätte plats. Därefter inleddes hennes musikkarriär på allvar.
 
Hon fick skivkontrakt med Sony BMG och släppte sitt första album Edurne 2006 och året därpå kom det andra albumet Ilusión. Sommaren 2008 släpptes det tredje albumet Première som bl.a. innehöll en spansk version av Queen-låten "Somebody to Love". Efter detta har Edurne släppt ytterligare två album; ett 2010 (Nueva Piel) och ett 2013 (Climax). 2013 deltog Edurne även i det spanska TV-programmet Tu Cara Me Suena som hon vann.
 
Bidraget Edurne ska tävla med i Wien heter "Amanecer" och har delvis svenskt upphov: "Euphoria"-låtskrivarna Thomas G:son och Peter Boström samt Tony Sánchez-Ohlsson. Den senare stod bakom Spaniens ESC-bidrag 2007 ("I Love You Mi Vida" framförd av D'Nash) och tillsammans med G:son stod de bakom det spanska bidraget 2012 ("Quédate conmigo" framförd av Patricia Soler). 
 
En liten kuriosa är att Edurne är tillsammans med Manchester United's spanske stjärnmålvakt David De Gea.
 
Här nedan kan du lyssna på Edurnes ESC-bidrag:
 
  
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Spaniens bidrag.

Spanien har i princip alltid varit ett mellanmjölksland, som brukar hamna någonstans i mitten av resultatlistan. Faktum är att vi får gå tillbaka till 1995 för att hitta en topp-5 placering för landet, då Anabel Conde slog till med en andraplats. Annars har spanjorerna mest fått nöja sig med att hamna någonstans mellan 10:e-25:e plats. För att komma till bukt med denna medelmåtta har man på senare tid börjat använda sig av svenske demonlåtskrivaren Thomas G:son, som både 2012 och i år står bakom det spanska bidraget.

Edurne heter den spanska artisten och är egentligen en modell/skådespelerska/programledare men extraknäcker då och då som artist. Och hon sjunger ju tydligen ganska bra, så helt underligt är det ju inte att hon får representera landet i Wien.

Medan låten väl i princip kan beskrivas som en dålig "G:son-låt", som garanterat aldrig hade kommit med i melodifestivalen, så behöver bidraget mycket energi på scenen för att alls beröra någon. Detta är klyschigt, bombastiskt och ett desperat försök att göra en "Euphoria" på spanska med en sångerska/modell/skådespelerska/programledare som inte alls har den karisma eller musikaliska tyngd som Loreen har. Att musikvideon dessutom visar hur kul man kan det med en "Green screen", får allting att flippa ur totalt. Jag vill slippa tigrar, barbröstade män på ängar och dramatiska klippor med uppsminkade sångerskor som det slår lågor om... Det blir för mycket tillsammans med denna redan överambitiösa låt.

 
 
 
Alexander
Efter förra året och "Dancing in the rain" har Spanien svårt att komma med något bättre. Istället för att göra något likanande har de nu valt att tänka helt om, och man kan till och med känna av lite "Euphoria"-vibbar i det här!
 
 
Erik
Spanien har blivit mitt favorit land i ESC på 10-talet och har skickat bra bidrag under hela 10-talet. I år är inget undantag även fast de har skickat bättre powerballader både 2014 med "Dancing in the Rain" och 2012 med mitt favoritbidrag under 10-talet, "Quédate conmigo"OBS titta inte på videon den är jättefånig! 
 
 
Haris
Förstår inte riktigt hypen med den här låten. Har märkt att många ESC-fans tycker om den och skjuter den till skyarna. Personligen tycker jag den är tråkig och ointressant. Det händer liksom inget för mig och jag får inte ut något av de tre minuterna jag slösar genom att lyssna på den.
 
 
Hollac16
Spanien levererar bra i år även om det är svårt att få något direkt grepp om vad låten handlar om. Dessutom är det utifrån både musikvideon och studioversionen svårt att förstå vad de ska göra på scenen och varför folk ska rösta på denna låt. Om det inte blir lika magiskt som med Patricia Soler 2012 finns det nog risk för magplask men jag hoppas annars på topp 10 för detta bidrag! Vinner gör det nog dock inte.
 
 
Robban
Trots att Spanien allt som oftast skickar bra bidrag till Eurovision, hamnar de oftast långt ifrån toppen. Dock lyckades man komma på en finfin 10:e plats i fjol. I år skickar man återigen en duktig sångerska. Jag är imponerad av såväl låten som videon, men något säger tyvärr mig att det finns en rätt stor risk att detta kommer låta skrikigt i liveframträdandet. Jag hoppas att Spanien får en minst lika bra placering i år. När G:son och c.o är inblandade kan man alltid lita på att det är bra produktion och en låt som är tilltalande. 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?