ESC 2015: Vi har ett resultat - semi 2!

Foto: Andres Putting (EBU)

Så har nu också den andra semifinalen av ESC 2015 avgjorts och därmed är det klart vilka 27 länder som tävlar lördagens final. Det var mycket spännande med 17 länder som alla försökte vinna, däribland Sveriges Måns Zelmerlöw, men tyvärr tog resan slut för några av dessa länder redan nu. Om en stund hålls presskonferensen med finalisterna där vi också får veta vilka starthalvor de ska ha i finalen.

17 länder tävlade i kvällens semifinal om de sista 10 finalplatserna. Resultatet avgjordes genom 50 procent juryröstning och 50 procent telefonröstning i tävlingsländerna och dessutom fick Australien, Italien, Storbritannien och Tyskland vara med och extrarösta. Efter att jurygrupperna och tittarna sagt sitt kombinerades resultaten och de tio bidragen med högst totalpoäng gick vidare till finalen.
 
För att inte avslöja de exakta slutpositionerna för bidragen lästes namnen på finalisterna upp utan inbördes ordning. I följande ordning lästes länderna upp:
 
Analys: Som väntat så höll semifinal två högre klass än den första semifinalen. Vi fick se några riktigt bra låtar framföras och andra mindre bra. Vissa häftiga scennummer medan andra var mindre imponerande. Montenegro och Norge levererade nog bäst sångmässigt, medan Sveriges Måns hade den bästa showen. Cypern överraskade oss alla och vi smälte som smör i solen, medan Polen chockade oss med sitt avancemang till final. Det var kanske den mest otippade finalisten i detta startfält. Annars var det några nummer som hamnar i "kanske, kanske inte"-kategorin. Ibland går det, men ikväll gick det inne. Vi lade dessutom politiken åt sidan och Israel fick äntligen en välförtjänt finalplats. Så nu blickar vi mot finalen och vi är försiktigt nervösa redan nu. Alla har vi våra favoriter i finalen, men hur ska det gå? 

 

Utslagna från tävlingen

 
Totalt var det sju länder som tyvärr inte tog sig vidare till lördagens final. EBU har även här valt att inte redovisa de exakta slutresultaten för dessa länder så därför står länderna nedan i bokstavsordning:
 

Statistik & Kuriosa

 • Skandinaviens kollaps: Sedan 2013 har alla 5 nordiska länder varit i finalen. Men i år bryts denna trend då enbart 2 kvalificerade sig: Sverige och Norge. Det är det minsta antalet nordiska finalländer sedan 2007 då Sverige och Finland var ensamma, och då var Finland värdland och slapp därför kvala. 
 • Island missar final för första gången sedan 2007
 • Azerbajdzjan har ännu inte missat en final sedan debuten 2008.
 • Lettland tar sig till final för första gången sedan 2008. Man har dessutom mellan 2009-2014 kommit sist i sin semifinal inte mindre än 3 (!!!) gånger.
 • Montenegro, som innan 2014 inte kvalificerat till final någonsin på sina 5 försök - har nu två raka finalkvalificeringar i ryggen!
 • Israel är också klara för sin första final sedan 2010
 • Cypern är i final för första gången sedan 2012.
 • Malta å andra sidan missar final för första gången sedan 2012.
 • Portugal har nu missat alla finaler sedan 2010.
 • San Marino har på 6 försök bara lyckats ta sig till final EN gång - ifjol.
 • Tjeckien däremot har fortfarande aldrig kvalificerat sig till finalen trots 4 försök.
 • Av de 7 bidrag som inte gick till final var 5 av dem på första halvan av startfältet
 • Alla manliga soloartister i denna semifinal kvalificerade sig (Montengro, Sverige, Cypern, Azerbajdzjan och Israel).
 • Visserligen var oddsen inte stora för detta, men samtliga av upptempolåtarna gick till final ifrån Semifinal 2.
 

Presskonferensen

 
Vid 23:30 hålls semifinalens presskonferens där de tio vinnarländerna får svara på journalisternas och fansens frågor. Efter att varje land har fått göra detta sker även en lottning ifall landet ska tävla i finalens första eller andra starthalva. Sedan när detta är genomfört sätter producenterna årets finalstartordning som släpps senast klockan 03:00 i natt.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?