Vårnytt Vecka 22

 
Rapport ifrån när Måns välkomnades hem till Lund
 
 
Knappt två dygn efter segern i Wien var Måns Zelmerlöw tillbaka i sin hemstad Lund. Redan under veckan före Eurovisionfinalen hade Lunds kommunfullmäktige så sakteliga börjat göra ett upplägg för att välkomna Måns tillbaka till Lund - ifall han skulle vinna Eurovision. Lundapolitikerna var ju väl medvetna om att Måns var favorittippad. Och redan på morgonen efter Måns' triumf påbörjade man ett intensivt arbete för att få ihop ett välkomnande på Stortorget i Lund, vilket skred till verket under Måndagen. Nyheten gick ganska omedelbart ut i Sydsvenskan och SVT, och vid 17-tiden på måndagen var i princip hela centrala Lund avspärrat. På Stortorget (som trots sitt namn är relativt litet) hade kommunen monterat en scen (som annars brukar användas på Kulturnatten i Lund) samt ringt in ett band och inte mindre än 2 körer och en av Lunds många ungdomsorkestrar.

Efter 17 började, vad som inte kan beskrivas som annat än en folkvandring, när lundabor gick man ur huse för att se stadens son. Totalt räknade SVT och Sydsvenskan med närmare 10,000 människor på plats (nästan 10 % av stadens befolkning). Trots duggregn och dåligt ljud, men framförallt brist på utrymme och dålig sikt till scenen, var det en fantastisk stämning på plats. När kören Bella Voce började sjunga "Heroes" och Fredrik Ekelund frenetiskt rabblade de svenska vinsterna i Eurovision, så började man förstå att Måns var på ingång. Jublet när han smyger sig upp på scenen var öronbedövande - milt uttryckt. Han är rätt populär i Lund, om man säger så!
 
Efter att ha tagit sig upp på scenen tilldelas han bland annat ett Magnoliaträd (som vi har många av i Lund), samt en hedermedborgarmedalj ifrån kommunstyrelsen, vars ordförande han fistbumpar istället för att skaka hand med. Sen vidtar en massa hälsningar och vad som känns som en ocean av tid - tills han börjar att sjunga. Men nej inte Heroes, utan "Änglahund". bara hälften av publiken kan den, så de andra får titta på skärmen - plötsligt förvandlas nämligen Stortorget i Lund till Allsång på Skansen. Men sen kommer ju till slut Heroes live, och då går den största allsång Lund någonsin skådat av stapeln. Säga vad man vill, men den staden lär aldrig uppleva något liknande igen.
 
TV-tittarna missade vad som hände efteråt, då Måns passade på att köra "Cara Mia", ett nummer han längtat efter att få köra på hemmaplan. Sen fick han sällskap av Lunds Studentsångare (som ju är mest kända för att sjunga in våren i TV4). Av någon anledning så fortsatte de sedan utan Måns, som istället gick för att skriva autografer i turistbyrån. Kvar stod några hundra glada lundabor och lyssnade på en ungdomsorkester tillsammans med Studentsångarna, medan resten stod i kö till turistbyrån.
I det hela var väl folk rätt glada över att Måns hade valt att fira segern i sin hemstad Lund, men upplägget var lite haltande och bitvis lite förvirrande. Men frågan är om staden någonsin kommer få en ny chans - troligen inte.

 
 
 
Länder som fastställts sitt deltagande 2016

Bara tre dagar efter ESC avslutades i Wien så har några länder bekräftat att de ska delta i nästa års ESC. 
Följande länder har bekräftat sitt deltagande 2016:
 
Finalklara 
Sverige
Tyskland 
 
Semifinalister
Belgien
Danmark
Finland
Malta
Nederländerna
Ungern 
Österrike
 
Möjliga återvändare
Turkiet var senast med 2012
Ukraina var senast med 2014
Kroatien var senast med 2013
Bosnien & Hercegovina var senast med 2012
 
Programledare för ESC 2016

Redan nu börjar det spekuleras stort i pressen om vem eller vilka som kommer att leda ESC 2016.
Aftonbladet gick ut med en lista på namn som de tror är aktuella. Listan kan tas med en stor nypa salt och sägas att de bara är spekulationer.
Följande namn tror Aftonbladet är aktuella för ESC 2016
 
Måns Zelmerlöw
Adam Alsing
Jessica Almenäs
Petra Mede
Sanna Nielsen
Robin Paulsson
Gina Dirawi 
David Hellenius .m.fl. 
 

Aftonbladet gjorde en omröstning som vanns av Måns Zelmerlöf. Hela 26,59% av Aftonbladets läsare ville att Måns skulle leda ESC 2016. Spelbolagen har också börjat spekulera och enligt dem har Petra Mede lägst odds till att leda ESC 2016 ännu en gång. 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?