Vilken stad i Sverige får arrangera ESC 2016?

Aktuella arenor som det ser ut att stå mellan att bli värdarenor för ESC 2016.
Men fler förslag kan tillkomma då det ännu inte är avgjort vilken värdstad respektive arena det blir.
Foto: Wikipedia.
 
Under början av denna junivecka har en mängd olika nyheter spridits i media, både i Sverige och utomlands, om vilken stad som ska få stå värd för nästkommande ESC. Alla de fem tidigare gånger som Sverige har fått arrangera har det blivit antingen Stockholm, Göteborg eller Malmö, men denna gång har även andra städer gett sig in i leken att bli värdstad.
 
För att få arrangera Eurovision 2016 har SVT en kravlista som ser ut så här:
 • Värdstaden måste erbjuda tillräckligt med hotell och hotellrum, belägna nära arenan.
 • Värdstaden måste ligga nära en storflygplats.
 • SVT måste få tillgång till arenan 4-6 veckor före tävlingen börjar.
 • Arenan måste erbjuda loger samt ett presscenter.
SVT har sagt till flera medier att man hoppas ha värdstadsfrågan löst senast den 31 augusti.
 
Här nedan följer de städer som just nu aktualiseras med tillhörande arenor.
 

Stockholm

 
Enligt svenska medier ser det ut som att det just nu står mellan Globen eller Tele2 Arena som blir
värdarena ifall Stockholm får värdskapet. Friends Arena har enligt källor tackat nej till att arrangera och detta på grund av ointresse/att AIK Fotboll, som har Friends som hemmaarena, inte vill enbart spela bortamatcher under april och maj 2016. Tele2 tackade tidigare också nej med samma anledning (fast gällande klubbarna Hammarby och Djurgården). Men trots det ser det ändå ut som att Tele2 har möjlighet att skjuta på vissa matcher ändå.
 
Fansajten ESCToday.com har efter att svenska medier rapporterat om Friends Arenas avhopp kontaktat samtliga tre arenor för att få klarhet i vad som gäller. Svaret är entydigt: det är för tidigt att säga något om varken att ge bekräftelse eller göra avhopp. Samtliga arenor är i kontakt med SVT gällande att få arrangera och således är alla tre Stockholmsarenor fortfarande med i leken.
 
Om problem skulle uppstå med att behöva skjuta på vissa nu redan inbokade evenemang under våren 2016, så säger ESCToday att både Esprit Arena i Düsseldorf (värd 2011) och Wiener Stadthalle i Wien (årets värd) var vid sina värdtillfällen från början uppbokade av andra events, men som kunde flyttas på. Detta skulle alltså kunna vara möjligt även för Stockholmsarenorna.
 
Fakta
 • Arrangerade ESC 1975 och 2000.
 • Antalet invånare i Storstockholm är ca 2,2 miljoner.
 • Närmaste storflygplatser i Stockholm är Arlanda och Bromma.
 

Göteborg

 
Om Göteborg får Eurovision 2016 kommer det troligen bli Scandinavium som blir värdarena. Ett tidigare förslag om att använda Ullevi har sagts vara icke-genomförbart.
 
 
Fakta
 • Arrangerade ESC 1985.
 • Antalet invånare i Storgöteborg är ca 973 000.
 • Närmaste storflygplats i Göteborg är Landvetter.
 

Malmö

 
Enligt Göteborgs-Posten har Malmö inte lämnat in något förslag ännu, utan överväger att lämna in det. Andra rykten, dock obekräftade, har talat om att Malmö inte vill arrangera p.g.a. de stora kostnaderna som det medförde att arrangera för två år sedan.
 
Precis som med Stockholmsarenorna hörde ESCToday.com av sig till Malmö Arena och fick även då svaret att det är för tidigt för att varken bekräfta eller dementera om man vill försöka arrangera igen eller inte. Således är Malmö inte ute ur leken att bli värdstad.
 
Fakta
 • Arrangerade ESC 1992 och 2013.
 • Antalet invånare i Stormalmö är ca 689 000.
 • Närmaste storflygplatser i Malmö är Kastrup (i Danmark) och Sturup.
 

Linköping

 
Ett ytterligare stadsförslag som inkommit är Linköping som med sin Saab Arena (tidigare Cloetta Center) vill arrangera ESC 2016. Har tidigare stått värd för Melodifestivalsdeltävlingar. Linköpings bekymmer är att närmaste storflygplats ligger cirka 3,5 timmes bilfärd bort (Arlanda). Förvisso har staden nära till Skavsta flygplats utanför Nyköping, men dit flyger i princip enbart Ryanair. Det är idag även oklart hur många hotellrum Linköping kan erbjuda, samt all annan övrig logistik.
 
Fakta
 • Har arrangerat Melodifestivalsdeltävlingar åren 2005, 2008, 2011 och 2014.
 • Antalet invånare i kommunen är ca 152 000.
 • Närmaste storflygplats är Arlanda och Skavsta.
 

Sandviken

 
Melodifestivalen 2010 förlade en deltävling till Sandviken och Göransson Arena, som tar in ca 10 000 personer. Lagom stor alltså för ESC men på frågan om Sandviken inte är för liten stad för ESC så ska det lösas genom arrangemanget sker genom ett samarbete mellan Sandviken och Gävle kommun.
 
Fakta
 • Har arrangerat en Melodifestivaldeltävling 2010.
 • Antalet invånare i kommunen är ca 38 000.
 • Närmaste storflygplats är Arlanda.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?