Eurovision Song Contest 2015 - Ryssland

 
FAKTA  
  • TV-kanal: Channel One
  • Deltagandeår: 20:e gången
  • Första tävlingsåret: 1994
  • Senaste tävlingsåret: 2014 (7:e plats i finalen)
  • Bästa resultat: 1:a i final (2008)
  • Sämsta resultat: 17:e plats i finalen (1995)
  • Uttagningsprocess 2015: Internval
  • Startnummer i semifinal 1: #12
  • Startnummer i finalen: #25
 
PANELENS TIPS!
 
Alla Pugatjova - "Primadonna" (1997) - Den världsberömda och populära sångerskan Alla Pugatjova ställde upp i ESC för Ryssland med en väldigt speciell, men underbar låt.
 
Alsou - "Solo" (2000) - Cool låt och sångerska. Kom på en andra plats efter Bröderna Olsen's "Fly On The Wings Of Love" i ESC 2000 från Stockholm.
 
Buranovskije Babusjki - "Party for Everybody" (2012) - De charmiga ryska gummorna blev oerhört populära efter sitt deltagande i Eurovision och kom tvåa efter Loreen i Baku år 2012.
 
 
 
Ryssland och Channel One Russia, C1R, valde att även i år välja både låt och artist internt. Och med tanke på Hur Ryssland på senaste tid har sagt både ett och annat om Eurovisionen, så är det kanske inte någon så hemskt stor överraskning att det inte blev någon direkt Melodifestival. Den nionde mars publicerade C1R att det i år är Polina Gagarina som skulle representera landet med låten "A million Voices". Sen 2011 har Ryssland haft internval, och det har skiftat mellan de två större kanalerna i Ryssland, och i år var det C1Rs tur att välja.
 
 
Foto: EBU
 
POLINA GAGARINA är född den 27 mars 1987 i Moskva i Ryssland. Dock så spenderade hon den mesta tiden av sin barndom i Grekland. Där bodden hon med sin balletdansande mor och sin far. Då hennes pappa dog, flyttade hon och hennes mamma tllbaka till Ryssland.
 
År 2003 deltog hon i Rysslands "Star Factory", ungefär som Rysslands motsvarighet till Idol, och där lyckades hon vinna. Det här ledde till att hon snabbt hittade banan in till musikvärlden, och då främst popgruppen Playgirls. De gav ut en skiva, men snart efter det så hoppade hon ur grupppen. Några år senare deltog hon i tävlingen "New Wave", som är en sorts sångtävlig. Hon placerade sig tredje plats, och bara ett år efter det så gav hon ut sitt första debutalbum.
 
Låten är både skriven och komponerad av Gabriel Alares, Joakim Björnberg, Katrina Noorbergen, Leonid Gutkin och Vladimir Matetsky.
 
Här nedan kan du lyssna på Polinas ESC-bidrag:
 
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Rysslands bidrag.
 
Ryssland var en smula osäkra på om de skulle ställa upp i Eurovision igen. Landets enväldige president Vladimir Putin uppskattade inte det faktumet att en transvestit med skägg från västlandet Österrike vann fjolårets upplaga. Tvärtom gick han ut och fördömde Eurovision som moraliskt degenererat och presenterade lösa planer på att starta en egen musiktävling tillsammans med Vitryssland och Azerbajdzjan - utan homosexuella. Nu blev det inte så, istället har Putin accepterat att man i år ännu en gång blir tvungen att visa transvestiter i skägg i bästa sändningstid - då Conchita ju är en av programledarna. Kämpigt, herr Putin! Speciellt när landets lagar förbjuder "homosexuell propaganda"... Nåja.

Årets ryska bidrag valdes ut internt (Putin fick bästamma själv), vilket innebar en fredsballad med en oskuldsfull flicka klädd i vitt. Detta ifrån ett land som aktivt invaderade ett annat Eurovisionland för inte så länge sedan... Ironi kallas det. Tyvärr rimmar det mycket illa med vad Eurovision står för och även om Eurovision aldrig har varit en uttalad politisk tävling så lär detta inte bli väl emottaget i Wien. Redan ifjol buade Eurovisionpubliken åt det ryska bidraget på grund av Kriminvasionen och anti-homolagarna. Trenden bör med all sannolikhet återupprepa sig, för situationen har ju inte direkt ändrats sedan ifjol. Denna falskklingande fredsballad är faktiskt emellertid skriven av en samling förvirrade svenskar, Joakim Björnberg och Katrina Noorbergen. Vet Putin om det undrar jag? Hmm.. Nåja, tröttnar man på alla glada barn i videon, som ju bara vill ha fred på jorden och en helrysk värld, så lär väl även den ryska staten pumpa in pengar till ett storstilat scenframförande. Själv undrar jag dock om Polinas sång kommer att höras i alla burop? Vi får väl se. Vinna lär detta aldrig göra, men eftersom Ryssland är Ryssland tar detta sig garanterat till final. Igen.

Dock utan min, eller någon annan från Västeuropas hjälp.
 
 
 
 
Alexander
Ryssland har kommit med mycket variernade kvaitet och tema på sina bidrag under de senaste tio åren. Vi har jaft vinnare, gammla tanter, politiskt laddade oskuldfulla tvillingsystrar och allt där emellan. I år har de dock en rätt så bra låt. Videon tror jag inte att de på någont sätt kommer kunna förverkliga på scen, så de kommer nog måsta tänka helt om. Blir spännande att se!
 
 
Erik
Ryssland är ett av mina favoritländer under 10-talet. De har sänt riktigat bra låtar sedan 2011. I år skickar de en riktigt pampig ballad, det ska bli spännande att se hur Ryssland tänker göra det på scenen med tanke på alla barn som är med i videon. Jag gillar hur som helst detta även fast det kanske är lite plastigt ibland. Jag ger den en stark trea men kan mycket väl växa till en fyra innan det är dags för final. 
 
 
Haris
Ja, ni ser rätt. Jag ger detta bidrag en nolla. Här kommer förklaringen. En oerhört tråkig ballad i ett år som redan har många bra ballader. För mig blir den då bara en i mängden. Den andra anledningen är att själva låten verkar så självgod och falsk. Jag tror inte på det hon sjunger för fem öre. Det blir alltså ännu en fredslåt från Europas minst demokratiska land. Jag blir illamående. Tyvärr kommer det gå bra för Ryssland hur som helst...
 
 
Hollac16
Efter att de ryska tvillingarna blev utbuade förra året (kanske mer p.g.a. politiska orsaker men ändå) undrar jag hur många som kommer att bua åt Ryssland i år. Bortser man från politiken för ett ögonblick så tycker jag att Ryssland i år gör ett hyfsat bra försök. Förvisso är det ballad i mängden men med tanke på att det är Ryssland så går det till final. Jag skulle bli förvånad om Ryssland åkte ut när man har lyckats få med nästan alla grannar i samma semi. Som sagt, en bra låt som går till final utan problem.

 
 
Robban
Återigen en storartad kärlek/fredsballad från Ryssland. Låten är delvis skriven av svenskar, återigen. De senaste två åren (2013 & 2014) har även svenskar varit inblandade i Rysslands ESC-bidrag. Det är såklart lite typiskt att en sådan välgjord och bra låt framförs av just Ryssland. Som Haris beskriver, så känns det inte som man tror på vad sångerskan sjunger om fullt ut, men personligen gillar låten skarpt. Ryssland har aldrig stått utanför finalen, och lär inte göra det i år heller. Man har hamnat inom topp-10 sedan år 2012.
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?