Eurovision Song Contest 2015 - Armenien

 
FAKTA  
  • TV-kanal: AMPTV
  • Deltagandeår: 9:e gången
  • Första tävlingsåret: 2006
  • Senaste tävlingsåret: 2014 (4:e plats i finalen)
  • Bästa resultat: 4:a i final (2008 & 2014)
  • Sämsta resultat: 27:a - 12:a i semifinal (2011)
  • Uttagningsprocess 2015: Internval
  • Startnummer i semifinal 1: #2
  • Startnummer i finalen: #6
 
PANELENS TIPS!
Armenien är ett av de yngsta deltagarländerna i Eurovision Song Contest. De låtarna som absolut gjort bäst avtryck enligt oss är följande:
 
2008: Sirusho - "Qélé, Qélé" (4:e plats i finalen)
2009: Inga & Anush - "Jan Jan" (10:e plats i finalen)
2010: Eva Rivas - "Apricot Stone" (7:e plats i finalen)
 
 
 
Armenien valde artist och bidrag genom internval. I början av februari meddelade AMPTV att en sexmannagrupp skulle tävla för Armenien i Wien, men namnen på artisterna var då hemliga. Under februari och mars presenterades sedan artisterna och efter detta släpptes bidraget.
 
 
 
Foto: EBU
 
GENEALOGY är en musikgrupp som består av sex stycken artister från fem världsdelar. Det alla i gruppen har gemensamt är att de har armeniska rötter, därav gruppnamnet som på svenska kan översättas till Släktforskning. De sex medlemmarna är:
 

Essaï Altounian, född den 5 november 1980 i Paris i Frankrike, har armeniska rötter från sina morföräldrar (som flydde från Armenien 1915). Som 19-åring fick han sitt första skivkontrakt i gruppen Ideal-3, vilka fick en topphit med låten "Pardonne-moi". Två år senare valde Essaï att gå solo. Han är även skådespelare.

 

Tamar Kaprelian, född den 28 oktober 1986 i Scottsdale (Arizona) i USA. Hennes mammas släktsida har armeniskt ursprung. Musikkarriären startade genom att hon blev upptäckt av ett skivbolag på en YouTube-tävling, vilket gjorde att hon år 2010 kunde släppa sitt första album - Sinner or a Saint. Låten "New Day", som hade släppts något innan blev förstasingel på albumet. 2012 släppte hon sin första EP California..

 

Vahe Tilbian, född den 2 maj 1980 i Etiopien. Hans föräldrar har armeniskt ursprung. Vahe sjunger musikaliskt brett som rock, techno och R&B. Han har även studerat biologi vid University of British Columbia i Vancouveri Kanada även om han samtidigt har hållit på mycket med dans och sång. Hans hjärta går till musiken som han sedan 2008 har satsat helhjärtat på. Till vardags är han nu sångare i bandet Zemen Band och kolumnist i tidningen Zoma Magazine i Etiopien.
 
Stephanie Topalian, född den 5 augusti 1987 i Los Angeles i USA, har armeniska rötter från sin pappa som är från Armenien. Hon är bosatt i Japan men har ett starkt engagemang för sina armeniska rötter. För att få igång sin musikkarriär började Stephanie skicka in olika musikdemos som till slut gav resultat hos en japansk musikproducent. Stephanie har släppt två album: Stephanie (2008) och Colors of my Voice (2009). Hon är även skådespelerska.
 
Mary-Jean O’Doherty Vasmatzian, född i Huston (Texas) i USA. Hennes mamma har armenisk-grekiska rötter och hennes pappa är australiensare. År 2007 vann Mary-Jean ABC Symphony Australia Young Vocalist Award. Under 2010 hade hon titelrollen i Lucia di Lammermoor på Prag-operan och 2011 gjorde hon stor succé under Classical Spectacular på Royal Albert Hall i London.
 
Inga Arsjakjan, född den 18 mars 1982 i Jerevan i Armenien, är den enda medlemmen i gruppen som är bosatt i Armenien. Hon är nog mest känd när hon och hennes syster Anush tävlade för Armenien i ESC 2009 med låten "Jan Jan" som slutade på tionde plats i finalen. Efter ESC släppte systrarna albumet Heartbeat of my Land som var deras tredje album (första två hette We and our Mountains och Tamzara). 2014 släpptes även albumet Sketches.
 
Den låt som Genealogy ska tävla med heter "Face the Shadow" som har text av Inna Mkrtchyan och musik av Armen Martirosyan. Den senare komponerade även musiken till Armeniens ESC-bidrag 2010 "Apricot Stone", framförd av Eva Rivas. Genealogys tävlingsbidrag hette från början "Don't Deny" men bytte sedan titel då den föregående titeln antyder en politisk avsikt, vilket AMPTV helt enkelt ville undvika.
 
Här nedan kan du lyssna på Genealogys ESC-bidrag:
 
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Armeniens bidrag.
 
Förra året så trodde alla bookmakers att Armenien skulle vinna Eurovision  - fram tills man faktiskt fick se låten live. Då havererade oddsen totalt, och landet fick nöja sig med en 4:e plats i finalen. Å andra sidan är det mycket som talar för att Aram Mp3 (som representerade Armenien ifjol) sköt sig själv i foten när han uttalade sig homofobt i en intervju ett par veckor innan tävlingen. Inte populärt i schlagervärlden om man säger så...

I år lyckas Armenien dock göra sig impopulära på andra sätt, till exempel genom att skicka ett sådant här bidrag som hade klassificerats som tortyr av Genevekonventionen om det använts i krig. Detta är nämligen vidrigt, för alla sinnen, samtidigt! Visst är det kul att se Inga ifrån duon "Inga & Anush" som representerade landet 2009 med det klassiska "Jan Jan". Visst är det också kul att hon bildat en ny grupp tillsammans med utvandrade ex-armenier ifrån så vitt skiljda länder som Etiopien, Australien, USA, Japan och Frankrike. Men glädjen drunknar fullkomligt i detta oväsen som landet valt att skicka till Wien. Detta är alldeles för dåligt för Eurovision 2015, och kan med lätthet förpassas till sistaplatsen. Allt annat vore en enorm sensation, och samtidigt en total travesti av närmast bibliska mått.
 
 
 
 
 
Alexander
Vad hände här? Vad var det om inte fungerade i år lika bra som i fjol. Jag menar, för exakt ett år sedan var Armenien vinsttippade, och i  år är det någon tråkig, icke-tilltalande ballad som står på tur. Inte bra!
 
Erik
Armenien som länge var favorittippade att ta hem hel kalaset ifjol skickar i år en ballad som är riktigt tråkig och kommer inte alls upp i samma klass som ifjol. Årets bidrag är riktigt tråkigt och svårt att förstå sig på. 
 
 
Haris
De som kan något om mig vet att jag älskar ballader. Men usch vad tråkigt detta är. Det tilltalar mig inte och jag går inte alls igång på det. Låter stundtals som en dålig Disney-ballad. Jag förstår inte syftet med låten helt enkelt. Och detta är en av få låtar som är lätt att glömma bort. Hur många gånger jag än lyssnar på den så kan jag inte placera den och efteråt kommer tanken, "Just ja, det är Armeniens bidrag".
 
 
Hollac16
Sist ett liknande koncept med 6 artister från olika länder var år 2006 när Ralph Siegel satte ihop supergruppen Six4One för Schweiz - som totalfloppade. Problemet då var att alla gruppmedlemmar var soloartister och som dessutom uppträdde på sådant sätt trots gruppsamarbetet. Det finns risk för att det blir samma sak här. Samt att låtens något politiskt vinklade text (om den nu inte skrivs om som titeln gjordes) så finns det flopprisk här. Personligen är det ingen favorit och heller inget man kommer ihåg efteråt.
 
 
Robban
Armenien var en av de stora förhandsfavoriterna ifjol med Aram Mp3. I år är man så långt bort det bara går att vara någon slags förhandsfavorit. Vilken ointressant och plottrig låt. Försöker komma ihåg låten efter flera omlyssningar, men det är omöjligt. Ett solklart bottennapp för mig.
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?