Eurovision Song Contest 2015 - Ungern

 
FAKTA
  • TV-kanal: MTVA
  • Deltagandeår: 15:e gången
  • Första tävlingsåret: 1994
  • Senaste tävlingsåret: 2014 (5:e plats i finalen)
  • Bästa resultat: 4:a i final (1994)
  • Sämsta resultat: 43:a - sist i semifinal (2008)
  • Uttagningsprocess 2015: A Dal 2015
  • Startnummer i semifinal 1: #10
  • Startnummer i finalen: #22
 
PANELENS TIPS!
 
NOX - "Forogj világ!" (2005) - Så inhemskt och så bra. Lätt ett av Ungerns bästa bidrag till Eurovsion Song Contest. Man borde fått en bättre placering än en 12:e plats i finalen. Det lät lite surt under liveframträdandet, men det var både maffigt och snyggt scennummer.
 
Wolf Kati - "What About My Dreams?" (2011) - Vilken fanfavorit Kati blev med sin dansgolvsdänga "What About My Dreams". Stor förhandsfavorit inför tävlingen år 2011, men kom i botten av finalen. Återigen var det liveframträdandet som inte höll hela vägen ut. I årets ungerska nationella uttagning försökte hon nå ESC i Wien med "Ne engedj él" som tog sig till den nationella finalen och väl där placerade sig utanför topp fyra.
 
ByeAlex - "Kedvesem" - Cool, annorlunda sångare & låt. Tog Ungern till en topp 10:e plats, inte illa.
 
 
 
Ungern valde artist och bidrag genom A Dal 2015. Upplägget bestod av först tre heats med totalt 30 bidrag, där totalt 18 bidrag kvalificerade sig vidare till två semifinaler. Från semifinalerna tog sig åtta bidrag vidare till finalen.
 
Från början delades 30 bidrag upp i tre heats, totalt 10 bidrag per heat. I varje program framförde respektive artist en låt som sedan blev kommenterad och betygsatt av en fyramannajury. Under varje liveframträdande kunde även tittarna vara med och app-rösta (precis som i Melodifestivalen). Utifrån juryns och tittarnas poäng bildades en totaltabell där de fem bidrag som fått högst totalpoäng gick direkt till semifinalerna. De kvarvarande fem bidragen fick sedan tittarna SMS- och app-rösta fram ett wildcard som fick gå vidare.
 
Heat-upplägget fortsatte till semifinalerna, men med några skillnader. För det första tävlade nu enbart nio bidrag i respektive program och endast 3 bidrag tog sig direkt till finalen. Därefter fick tittarna rösta fram ett wildcard.
 
Finalen avgjordes genom två röstningsomgångar. I den första omgången framfördes de åtta finalbidragen varpå varje jurymedlem fick dela ut poäng men nu i fasta summor. Varje jurymedlems etta fick 10 poäng, tvåan 8 poäng, trean 6 poäng och fyran 4 poäng. Övriga gavs noll poäng. De fyra bidragen som fick högst totalpoäng gick vidare till den andra omgången som nu enbart avgjordes av tittarna. Även här kunde tittarna SMS- och app-rösta.

 
A Dal 2015
 
 
 
 
 
Foto: Enikő Várai
 
Boglárka Csemer - BOGGIE är född den 30 november 1986 i Budapest i Ungern. Hon gjorde sig känd år 2013 då hon släppte sitt första soloalbum, men det var först året därpå som hon blev känd över hela världen. Detta genom musikvideon till hennes låt "Nouveau Parfum" som har visats mer än 30 miljoner gånger världen över. Låten gav en hel del medieuppmärksamhet samt att hennes debutalbum blev mer känt också. Under 2014 släppte Boggie sitt andra album All is one is all in.
 
Boggies musikstil är en blandning av bl.a. pop, jazz och country. Hon har valt att använda sig av sitt smeknamn som artistnamn för att det inte har någon motsvarighet i något annat språk.
 
Låten Boggie ska tävla med heter "Wars for Nothing". Den har musik av Boggie och Áron Sebestyén, medan Sára Hélène Bori har skrivit texten.
 
Här nedan kan du lyssna på Boggies ESC-bidrag:
 
Här länkar vi till Boggies låt i studioversion och liveversion!
 
 
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Ungerns bidrag.
 
Ungern har länge varit Eurovisions "coola snubbe", som sedan 1994 levererat coola alternativa låtar till tävlingen. Framförallt har man dock fokuserat på ballader genom åren och redan debutåret 1994 slog man till med en fjärdeplats (Friderika Bayer - "Kinek Mondjam Ei Vetkeimet?") som också är landets bästa placering hittills. Eftersom balladgenren funkade så bra för ungrarna fortsatte de på detta spår ett bra tag - gärna med lite inslag av jazz, hipsters eller pojkband. Dock har vi på senare tid även fått se lite etnodans och lite modern discodans från dem, men alltid i moll. Av någon anledning har nämligen de ungerska bidragen alltid varit lite sorgliga. Vi minns ju ifjol då Andras Kallay-Saunders sjöng om familjemisshandel, så pass duktigt att det räckte till femteplatsen. 

I år kör ungrarna återigen på samma linje - dock bär årets bidrag många likheter med landets allra första kvalificerade bidrag från 1994. Vi har en ballad med en tjej med en gitarr, som givetvis sjunger något sorgligt. Svårare än så tycker ungrarna tydligen inte att det behöver vara. Årets artist heter Boggie, fast det gör hon egentligen inte utan hon heter ju Boglárka Csemer. Men Boggie är ju helt klart enklare att uttala... Så mycket Boggie är det dock inte över denna tjej, tvärtom är detta en mycket inåtvänd och samhällskritisk tjej. Hon gjorde sig känd över världen genom Youtube under 2014 då musikvideon till hennes låt "Parfüm" spreds som en löpeld över nätet. I videon (och låten) kritiserade hon skönhetsidealen i skönhetsindustrin genom att bilden av henne sakta retuscherades tills hon nått oigenkännlighet. I Eurovision är det dock inte skönhetsindustrin som står i skottfånget, utan världens politiker. Förmodligen har hon ett visst land i öster i åtanke, *HOST HOST RYSSLAND HOST*, men detta förblir tursamt nog inte uttalat med tanke på att det skulle leda till diskvalificering. Nåja. Gillar man fredstörstande gitarrtjejer så lär ju detta gå hem, men inte hos någon annan. Visserligen så slår detta den andra fredsballaden från Ryssland med hästlängder, eftersom detta faktiskt känns äkta och inte statligt ordinerat av Putin, som ryssarnas låt. Men trots detta - ännu en ballad i mängden - och ännu en kissepaus...
 
 
 
 
Alexander
Vad är det här? Jo, årets kisspaus! Inte alls bra. Tråkig hela låten igenom tyvärr.
 
 
Erik
Usch vilken tråkig och seg låt. Ungern hade betydligt bättre låtar de kunde välja på bland  annat "That´s How It Goes". Det är många ballader med i årets startfält och det här är en av de tråkigare balladerna som jag tror kommer glömmas bort och inte göra något större väsen av sig. 
 
 
Haris
Av någon anledning gillade jag låten första gången jag hörde den. Men efter flera lyssningar inser jag hur smörigt detta faktiskt är. Det faller också bort totalt i sammanhanget. Konkurrensen är stor och det finns många bättre ballader än detta. Känns som att detta gjorts innan utan större framgång. Ungern har varit en personlig favorit de tre senaste åren och varit på min topp fem varje gång, i år får man dock befinna sig i botten.
 
 
Hollac16
I den nationella uttagningen tog jag till mig låten på ett helt annat sätt än vad jag gör nu när jag har lyssnat på alla 40 bidrag som ska tävla. Tyvärr faller låten för mig ganska rejält, framförallt efter att ha sett musikvideon som gör låten 100% urtrist. Även här är det ett fint men alldeles för övertydligt budskap som gör att det bara blir dåligt. Dessvärre tror jag Ungern åker ut i år.
 
 
Robban
Det blir en finstämd ballad i år från Ungern. Låten griper verkligen tag i en och fångar mitt intresse. Jag tycker inte alls att låten är smörig och tråkig som mina kollegor tycker ovan. Det känns äkta och framträdandet kommer säkert bli minst lika pampigt som i den nationella uttagningen. Helt klart en av de bästa balladerna i år. Boggie var långt ifrån mina personliga favoriter i den ungerska uttagningen i år, men betyget nedan besvisar ju ändå på vilken grym uttagning Ungern har, med så många bra låtar att välja på, när t.om en icke-favorit får betyget fyra.
 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?