ESC 2015: Finalen

 
 
 
Inför: ESC 2015 Finalen
Datum: 2015-05-23
Tid: 21.00 - ca 00.30 CET
Plats: Wiener Stadthalle - Wien
Röstningsprocess: 50 % - 50 % jury/tittarröster
Sändning:
SVT 1, SVT PLAY
Eurovision.tv - LÄNK
 
Det har blivit dags för den stora 60-årsfinalen av Eurovision Song Contest! Ikväll tävlar 27 länder om segern och äran att få arrangera 2016 års tävling. Samtliga 40 tävlingsländer som har deltagit i år är med och röstar. Precis som i semifinalerna är det kombinerad jury- och telefonröstning som gäller som resultat. Vinnaren blir det land som får högst totalpoäng i det kombinerade läget.
 
Här nedan presenteras bidragen enligt startordningen. Och vill du veta mer om respektive artist - klicka här!
 1. Slovenien: Maraaya - "Here For You"
 2. Frankrike: Lisa Angell - "N'oubliez pas"
 3. Israel: Nadav Guedj - "Golden Boy"
 4. Estland: Elina Born & Stig Rästa - "Goodbye to Yesterday"
 5. Storbritannien: Electro Velvet - "Still In Love With You"
 6. Armenien: Genealogy - "Face The Shadow"
 7. Litauen: Monika & Vaidas - "This Time"
 8. Serbien: Bojana Stamenov - "Beauty Never Lies"
 9. Norge: Mørland & Debrah Scarlett - "A Monster Like Me"
 10. Sverige: Måns Zelmerlöw - "Heroes"
 11. Cypern: John Karayannis - "One Thing That I Should Have Done"
 12. Australien: Guy Sebastian - "Tonight Again"
 13. Belgien: Loïc Nottet - "Rhythm Inside"
 14. Österrike: The Makemakes - "I Am Yours"
 15. Grekland: Maria-Eleni Kyriakou - "One Last Breath"
 16. Montenegro: Knez - "Adio"
 17. Tyskland: Ann Sophie - "Black Smoke"
 18. Polen: Monika Kuszyńska - "In The Name Of Love"
 19. Lettland: Aminata - "Love Injected"
 20. Rumänien: Voltaj - "De La Capăt (All Over Again)"
 21. Spanien: Edurne - "Amanecer"
 22. Ungern: Boggie - "Wars for Nothing"
 23. Georgien: Nina Sublatti - "Warrior"
 24. Azerbajdzjan: Elnur Hüseynov - "Hour of the wolf"
 25. Ryssland: Polina Gagarina - "A Million Voices"
 26. Albanien: Elhaida Dani - "I'm Alive"
 27. Italien: Il Volo - "Grande Amore"
 
Rösningsordningen
Under finalen kommer årets 40 tävlingsländer att avlägga poäng i finalen. Den ordning som länderna avlägger poängen i bygger på en särskild algoritm utifrån hur jurygrupperna röstade på fredagens genrep. Detta helt enkelt för att omröstningen ska bli så utdragen som möjligt så att inte vinnarlandet avslöjas efter redan ett par röstningsomgångar.
 
I följande ordning avläggs poängen: Montenegro, Malta, Finland, Grekland, Portugal, Rumänien, Vitryssland, Albanien, Moldavien, Azerbajdzjan, Lettland, Serbien, Estland, Danmark, Schweiz, Belgien, Frankrike, Armenien, Irland, Sverige, Tyskland, Australien, Tjeckien, Spanien, Österrike, Makedonien, Slovenien, Ungern, Storbritannien, Georgien, Litauen, Nederländerna, Polen, Israel, Ryssland, San Marino, Italien, Island, Cypern och Norge.
 
Bland de personer som ska avlägga poängen hittas flera artister som tävlade i ESC förra året (Teo, Tanja, Basim och Tinkara Kovač) men även Krista Siegfrids (Finland) och Eurovisionsvinnaren Helena Paparizou (Grekland) finns med. För Sverige är det Mariette Hansson som läser upp rösterna och gör det som nr 20 i ordningen (då hälften av poängen har delats ut). En intressant sak är att den välkända brittiska TV-kocken Nigella Lawson ska läsa upp Storbritanniens röster.
 
Samtliga uppläsare, utom Frankrike och Schweiz, kommer att presentera poängen på engelska. För de två nämnda länderna sker uppräkningen istället på franska.
 
 
 
Dags för panelmedlemmarna att gissa vem vi tror tar hem allting på lördag kväll.
Här följer nu våra enskilda tippningar samt en kort motivering.
 
 
Adrian
Jag tror att Sverige vinner med anledningen att alla snackar om den även utomlands - i media, i social media och inte minst de flesta experterna. Detta är bidraget som alla andra måste förhålla sig till. Däremot kommer det nog bli väldigt jämnt - Italien och Ryssland kommer inte låta Måns ta hem en Loreen-vinst i år. 
 
Alexander
Jag tror att Australien vinner med anledning att det har skapats så mycket ramaskri kring att de deltar. Det är något nytt och fräscht, och dessutom så har Australien fått otroligt mycket jubel i salen varje gång någon ens nämner att de deltar.
 
Erik
Jag tror att Italien vinner med anledning att det är en väldigt bra låt som går ut sist efter en hel massa långsamma ballader. Största utmanaren blir Sverige dock tror jag att Italien drar det längsta strået. 
 
Haris
Jag tror att Sverige vinner med anledning att det är den lättaste låten att ta till sig och nummret är det bästa. Dock hoppas jag att Italien vinner då det varit min stora favorit sedan dag ett. Kul om en riktig låt som Australiens kunde vinna också. Tror att alla dessa kommer blanda sig in i toppstriden. Hur det än går så hoppas jag inte det blir som 2011 då de bra bidragen tog poäng av varandra vilket öppnade för tråkig mellanmjölkslåt att ta hem segern.
 
Hollac16
Jag tror att Italien vinner med anledning att de har ett häftigt nummer på scenen, en bra låt och något som sticker ut. Däremot kommer det bli tajt i omröstningen och jag tror att både Italien och Sverige kommer att vara de två som varvar varandra om plats ett och två. Men till slut tror jag det blir Italien i alla fall.
 
Robban
Jag tror att Sverige vinner med anledning att Måns har alla ingredienser som en vinnare behöver. En snygg sångare & låt samt ett av de häftigaste scennummerna någonsin i Eurovisionens historia som verkar gå hem runtom i Europa. Dock tror jag att Australien är den stora konkurrenten om segern. 
 
 
 
Här nedan presenterar var och en i panelen sin personliga topp 10 av de länder som är i finalen!
 
# Adrian Alexander Erik Haris Hollac16 Robban
 1 Estland Australien Slovenien Italien Italien Montenegro
 2 Sverige Estland Albanien Montenegro Sverige Italien
 3 Australien Sverige Estland Australien Montenegro Ryssland
 4 Montenegro Cypern Spanien Norge Georgien Australien
 5 Lettland Belgien Storbritannien Israel Australien Norge
 6 Georgien Ryssland Ryssland Österrike Norge Serbien
 7 Storbritannien Storbritannien Italien Cypern Israel Israel
 8 Norge Serbien Azerbajdzjan Estland Spanien Tyskland
 9 Slovenien Ungern Georgien Sverige Cypern Belgien
 10 Belgien Norge Israel Azerbajdzjan  Slovenien Sverige
 
 
 
 
Precis som i den semifinalerna bygger resultatet av finalen på 50 procent juryröster och 50 procent tittarröster. I finalen får alla 40 länder rösta, således även de 13 länder som åkte ur semifinalerna. Tittare i Sverige äger rätten att rösta på samtliga kvällens bidrag utom Sveriges tävlingsbidrag.
 
Här nedan beskrivs i detalj hur röstningsprocessen går till.
 
Juryns ranking
Varje röstbegättigande land har en jurygrupp beståendes av fem personer (inkl. en ordförande) som alla arbetar inom eller med musikbranschen i det land de representerar. De är alla över 16 år och är spridda över olika bakgrunder med mera. Läs gärna mer om juryerna sammansättning här!
 
Ett lands jurymedlemmar kommer enskilt att ranka semifinalens bidrag från 1 till 26 eller 27. Ranking 1 är lika med vinnare, ranking 2 är lika med tvåa osv. nedåt till den som får sista ranking som således blir sist i jurymedlemmens rankinglista. För ett land som tävlar i finalen blir sista ranking 26 (eftersom att landet inte får rösta på sig själva) medan det för ett utslaget semifinalsland blir sista ranking 27.
 
När alla jurymedlemmar har röstat sammanställs juryns rankingar och de får ut en totalranking. Denna ranking blir juryns slutranking och är därmed 50 procent av landets resultat i semifinalen. Observera att juryns rankingar görs under genrepet kvällen före sändningen.
 
Tittarnas ranking
Under direktsändningen av semifinalen röstar även tittarna i det landet som juryn har röstat i. Den låt som tittarna ger flest telefonröster (och eventuellt även SMS-röster) till får ranking 1 (vinnare), tvåan får ranking 2 osv. till sista ranking (även här 26 för ett tävlande land och 27 för ett extraröstande land).
 
Först efter att alla 27 länder har framfört sina bidrag öppnar telefonslussarna. Dessa är sedan öppna i drygt 15 minuter (det kan dock vara något längre, förra året hölls slussarna öppna i 20 minuter).
 
Kombineringen > 50/50-resultatet
När telefonröstningen är avslutad sammanställs tittarnas och jurygruppens rankingar och EBU får då fram en totalranking för hur landet har röstat. Utifrån totalrankingen ges nu poäng på skalan 1-8, 10 och 12 poäng. 12 poäng ges till det land som fått lägst totalranking, 10 poäng till landet med näst lägst totalranking, 8 poäng till landet med tredje lägst totalranking osv. och därefter följer poängskalan 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Obsverera att de länder som röstningslandet i det kombinerade läget sätter på 11:e-26:e/27:e plats blir utan poäng.
 
Skulle två eller fler länder hamna på samma totalranking är det i första hand tittarnas lägsta ranking som avgör vem som hamnar överst. Detta gäller alla slutpositioner.
 
Totaltabellen
När alla röstningsländers resultat är sammanställda enligt uppställningen ovan kommer EBU ha fått ihop en totaltabell för hur många poäng varje land har fått. I det här läget presenterar varje land sina poäng. Mot slutet av omröstningen står det sedan klart vilket land som tittarna och jurygrupperna vill se som slutgiltig segrare, således vilket land som får arrangera tävlingen 2016.
 
Om två eller fler länder hamnar på samma slutsumma (oavsett placering) görs skiljeomröstning. Först räknas antalet poänggivande länder och därefter vem som har fått flest 12:or, sedan flest 10:or osv. nedåt.
 
Presskonferensen
Efter semifinalens slut kommer det att hållas en presskonferens med vinnarlandets artist och delegation. Sedan packas ESC 2015 ned och vardagen återgår men för nästa års värdland börjar planeringen tämligen omgående.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?