ESC 2015: Lär känna finalisterna

 
Nu är det klart vilka 27 som gör upp om segern i årets Eurovision Song Contest, men inför detta tänkte vi på ESC-Panelen presentera dessa artister lite mer noggrannare. Länderna presenteras nedan enligt startordningen.
 
Maraaya - "Here For You"

Denna duo består av det gifta paret Marjetka Vovk & Aleš "Raay" Vovk som bägge är musiker. Raay är låtskrivare och producent medan Marjetka är sångerska. De slog ihop sig som en duo förra året när de släppte singeln "Lovin Me". ESC-låten som de tävlar med nu är skriven tillsammans med Charlie Mason.
 


Lisa Angell - "N'oubliez pas"

Lisa Angell har i princip hela livet hållt på med musik i olika former. Under tonåren utbildade hon sig i klassisk sång vid konservatoriet i Nice och under många år livnärde hon sig som pianosångerska på olika barer i Franska Rivieran. Hon har släppt tre musikalbum. Hennes Eurovisionlåt är skriven av M. Albert, Michel Illouz och Laure Izon.
 

 
Nadav Guedj - "Golden Boy"

Nadav är bara 16 år gammal och vann talangtävlingen Next Star som gjorde att han fick åka till ESC för Israels räkning i år. Han är född i Paris men har bott i Israel sedan treårsåldern. Som tioåring började han sjunga och har sedan varvat sjungandet med deltidsarbete som servitör. ESC-låten är gjord av Doron Madali.
 

 
Elina Born & Stig Rästa - "Goodbye to Yesterday"

Det är första gången som denna duo framträder tillsammans, men sedan flera år tillbaka har de haft ett samarbete där Stig har stått bakom Elinas låtar. Stig Rästa har varit aktiv i musikbranschen i 13 år och har hunnit spela i nästa en handfull band. Det är Stig som står bakom tävlingslåten i ESC.
 

 
Electro Velvet - "Still In Love With You"

Det här är en duo som sattes samman för tävlan i ESC, som består av Alex Larke och Bianca Nicholas. Alex är till vardags med i coverbandet The Rolling Clones och arbetar som lärare, medan Bianca försöker sig på musikvärlden genom olika singlar. Duons ESC-låt är skriven av David Mindel & Adrian Bax White.
 

 
Genealogy - "Face the Shadow"

Gruppen Genealogy (som betyder Släktforskning) består av 6 soloartister från fem världsdelar, som alla har armeniska rötter. Gruppsamarbetet har alltså gjorts för ESC. Gruppens bidrag är gjort av Inna Mkrtchyan och Armen Martirosyan.
 

 
Monika & Vaidas - "This Time"

Även här en duo som har satts ihop för ESC, som består av Monika Linkyte och Vaidas Baumila. De är inte så kända inom musik/nöjesbranschen men desto mer kända för att bägge ha försökt vinna den litausika uttagningen flera gånger (framförallt Monika). Deras bidrag är komponerat av Vytautas Bikus och Monika Liubinaitė.
 

 
Bojana Stamenov - "Beauty Never Lies"

Bojana är sångerska som har hållit på med musiken sedan barnsben och i flera olika musikgenrer. Hon slog dock igenom i tredje säsongen av Serbiens motsvarighet till Talang, där hon slutade fyra. Hon har efter sin upptäckt spelat in musik både som singelartist och i diverse duetter med andra serbiska artister. ESC-låten är skriven av Vladimir Graić och har engelsk text av Charlie Mason (andra låten för kvällen).
 

 
Mørland & Debrah Scarlett - "A Monster Like Me"

Duon består av Kjetil Mørland och Debrah Scarlett, som har det gemensamt att de båda har bott mycket utomlands men att de nu tänker satsa på den norska musikmarknaden. Kjetil har bott i England och varit med i gruppen Absent Elk, medan Debrah har bott i Schweiz. I år gick de samman och vann Norsk Melodi Grand Prix med denna låt som Kjetil Mørland själv står bakom.
 

 
Måns Zelmerlöw - "Heroes"

Måns slog igenom i Sverige genom Idol 2005 och har därefter haft en stark musikkarriär. Han har bl.a. deltagit i Melodifestivalen tre gånger, programlett Allsång på Skansen och Melodifestivalen, vunnit Let's Dance och släppt en massa musik. Nu har hans dröm gått i uppfyllse - att få tävla för Sverige i Eurovision! Hans låt är skriven av Joy & Linnea Deb samt Anton Hård af Segerstad.
 

 
John Karayannis - "One Thing I Should Have Done"

John är född 1995 och har sedan åttårsåldern tagit musiklektioner. 2007 och 2008 deltog han i Cyperns uttagning till Junior ESC men vann aldrig. Däremot har han vunnit en rad talangjakter. Hans Eurovisionlåt är skriven tillsammans med Mike Connaris, som låg bakom Cyperns bidrag 2004 som slutade femma!
 

 
Guy Sebastian - "Tonight Again"

Australien får delta för första gången och skickar då den välkände australiensaren Guy Sebastian. Han slog igenom i Australiens första Idolsäsong 2003 och han har därefter släppt en rad musikalbum och singlar. Eurovisionsbidraget har han skrivit ihop med David Ryan Harris och Louis Schoorl.
 

 
Loïc Nottet - "Rhythm Inside"

Loïc är född den 10:e april 1996 i Coucelles i Vallonien en region i Belgien. Han blev känd när han deltog i tv-programmet "The Voice" i Belgien. Han slutade till slut på en andra plats. Luuk Cox har skrivit hans Eurovisionslåt.
 

 
The Makemakes - "I Am Yours"

Gruppen bildades 2012 och består av de tre medlemmarna Dominic, Markus och Florian. De har sedan bildandet släppt singlarna "The Lovercall" och "Million Euro Smile". Deras ESC-bidrag är skrivet av de själva samt av Paul Estrela och Jimmy Harry.
 

 
Maria Elena Kyriakou - "One Last Breath"

Maria Elena är grekcypriotiska som är mest känd i sitt hemland för sin seger av grekiska The Vocie 2014. 2011 försökte hon komma med Idol på Cypern men där gick hon inte vidare. I ESC tävlar hon med ett bidrag som hon har gjort tillsammans med Vangelis Konstantinidis, Evelina Tziora och Efthivoulos Theocharous.
 

 
Knez - "Adio"

Knez är en Montenegros absolut mest populära artister som har hållit på med musik hela livet. Redan som sexåring deltog han i talangtävlingar i sitt hemland och i högstadiet bildade han sitt första band. 1992 gick han solo och har bland annat släppt sju musikalbum och turnerat runt. Han är mycket populär i alla forna jugoslaviska länder. Låten är komponerad av Željko Joksimović, som därmed får med sitt femte bidrag i ESC, samt har text av Marina Tucaković & Dejan Ivanović.
 

 
Ann Sophie - "Black Smoke"

Ann Sophie är född i London men bosatt i Hamburg. Som fyraåring höll hon på med balett men efter tio år var det musiken som hon ville arbeta med istället. Senare flyttade hon till New York där hon gick en skådespelarutbildning och gjorde samtidigt flera låtar. Hon flyttade sedan tillbaka till Hamburg där hon ofta framträder med sitt band. Hennes Eurovisionlåt är skriven av Michael Harwood, Ella McMahon (Ella Eyre) och Tonino Speciale.
 

 
Monika Kuszyńska - "In The Name Of Love"

Monika Kuszyńska fick sitt stora genombrott år 2000 när hon kom med i gruppen Varius Marx. Under sina år i den gruppen vann de flera priser och producerade ett stort antal låtar. 2006 råkade gruppen ut för en bilolycka där Monika olyckligtvis blev förlamad från midjan och nedåt och hon är sedan dess rullstolsbunden. 2010 lämnade hon gruppen för rehabilitering, men hon har fortsatt att sjunga och därmed blivit soloartist. Nu i ESC tävlar hon med en låt som hon har skrivit ihop med Kuba Raczyński.
 

 
Aminata - "Love Injected"

Aminata är 22 år gammal och studerar just nu ekonomi vid University of Latvia. Däremot har hon hunnit med att tävla i den lettiska versionen av Körslaget, då som körmedlem och hon försökte också vinna den lettiska uttagningen förra året, men blev då femma. I år lyckades hon till slut vinna nationella uttagningen Supernova med en låt som hon skrivit helt själv.
 

 
Voltaj - "De La Capăt (All Over Again)"

Musikgruppen Voltaj bildades 1982 men den nuvarande banduppsättningen har spelat ihop sedan 1998. Totalt har det blivit 9 studioalbum och 4 samlingsskivor. Gruppen vann även pris i MTV Music Awards 2005 i kategorin "Best Romanian Act". Bandets ESC-låt handlar om barn som lämnas ensamma hemma då deras föräldrar flyttat utomlands för att hitta arbete. Låten har skrivits av Călin Goia, Gabriel Constantin, Adrian Cristescu, Victor-Răzvan Alstan och Silviu-Marian Păduraru.
 

 
Edurne - "Amanecer"

Edurne är mångsysslare som både sjunger, skådespelar och är TV-presentatör. 2005 gjorde hon sig känd i hemlandet hon deltog i det spanska talangprogrammet Operación Triunfo där hon slutade på sjätte plats. Därefter fick hon skivkontrakt och har hunnit släppa fem musikalbum. Hennes ESC-låt har delvis svenskt upphov i form av Thomas G:son och Peter Boström, samt Tony Sánchez-Ohlsson.
 

 
Boggie - "Wars for Nothing"

Boggie (Boglárka Csemer) släppte sitt första musikalbum 2013, men det var först året därpå som hon genom musikvideon till låten "Nouveau Parfum" som hon slog igenom på allvar. Boggies musikstil är en blandning av bl.a. pop, jazz och country. Hon har valt att använda sig av sitt smeknamn som artistnamn för att det inte har någon motsvarighet i något annat språk. Eurovisionslåten har hon skrivit tillsammans med Áron Sebestyén och Sára Hélène Bori.
 

 
Nina Sublatti - "Warrior"

Nina är född i Moskva i Ryssland, men uppväxt i Georgiens huvudstad Tblisi. Hon har alltid varit konstnärligt lagd och sysslat med både musik och modelljobb. 2010-11 började hon arbeta med georgiska Dream Studio där hon valde att satsa på musiken helhjärtat. I år ställde hon upp i den nationella ESC-uttagningen som hon vann. Vinnarlåten skrev hon med svenske Thomas G:son, som även tävlar med Spaniens låt i år.
 

 
Elnur Hüseynov - "Hour of the wolf"

Elnur är en känd artist i sitt hemland som faktiskt också var landets första ESC-representant, 2008. Då blev det succé med en åttondeplats i finalen. Han är dock född i Turkmenistan där han växte upp, men är sedan år 1999 azerisk medborgare. Han har även deltagit i turkiska The Voice som han vann. Hans andra Eurovisionsbidrag har helsvenskt upphov: Nicolas Rebscher, Nicklas Lif, Lina Hansson och Sandra Bjurman.
 

 
Polina Gagarina - "A Million Voices"

Polina är född i Moskva men uppväxt i Grekland, även om hon senare flyttade tillbaka till Ryssland. 2003 deltog hon i ryska "Star Factory" (Idol) som hon vann. Detta ledde till att hon hittade en väg in i musikbranschen både i gruppsamarbeten men även som soloartist. Den låt som hon tävlar med i ESC är skriven och komponerad av Gabriel Alares, Joakim Björnberg, Katrina Noorbergen, Leonid Gutkin och Vladimir Matetsky.
 

 
Elhaida Dani - "I'm Alive"

Elhaida är född 1993. Som sexåring lärde hon sig att spela piano och som 15-åring gjorde hon sitt första TV-framträdande i musiktävlingen "Kënga Magjike". 2009 vann hon albanska "Star Academy" och blev sedan en etablerad artist på Balkan. Hon flyttade till Italien för att söka internationell framgång, vilket hon gjorde med sin vinst i italienska The Voice som sedan följdes av segern i nationella ESC-uttagningen  "Festivali i Këngës". Hennes ESC-bidrag är gjort av Sokol Marsi, Arbër Elshani, Christian Lekaj samt Linda Halimi.
 

 
Il Volo - "Grande amore"

Trion Il Volo består av tenorerna Piero Barone och Ignazio Boschetto samt barytonen Gianluca Ginoble. Gruppen bildades under 2009 då de medverkade i TV-programmet Ti Lascio Una Canzone. De släppte sitt första musikalbum 2010 och har därefter turnerat i Nordamerika och i hemlandet Italien men även uppträtt på en rad konserter som Nobels fredspriskonsert i Oslo 2012. De vann i år San Remofestivalen och blev därmed klara för tävlan i ESC med en låt skriven av Ciro Esposito och Francesco Boccia.
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?