ESC 2015: Semifinal 2

 
Inför: ESC 2015 Semifinal 2
Datum: 2015-05-21
Tid: 21.00 - 23.00 CET
Plats: Wiener Stadthalle - Wien
Röstningsprocess: 50 % - 50 % jury/tittarröster
Sändning:
SVT 1, SVT PLAY
Eurovision.tv - LÄNK
 
Följ gärna sändningen via panelens officiella Twittersida - Hollac16 liveuppdaterar hela sändningen!
 
I tisdags avgjordes den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2015. Ikväll är det så dags för den andra semifinalen där de nu tio sista finalisterna ska utses till lördagens spännande final. Totalt är det 17 länder som deltar i denna semifinal, däribland Sverige & Måns Zelmerlöw!
 
Här nedan presenteras startordningen för semifinalen. För mer info om respektive land tryck på landslänkarna som går till våra egna presentationer och betygsättningar.
 1. Litauen: Monika & Vaidas - "This Time"
 2. Irland: Molly Sterling - "Playing With Numbers"
 3. San Marino: Anita & Michele - "Chain of Lights"
 4. Montenegro: Knez - "Adio"
 5. Malta: Amber - "Warrior"
 6. Norge: Mørland & Debrah Scarlett - "A Monster Like Me"
 7. Portugal: Leonor Andrade -"Há um Mar que nos Separa"
 8. Tjeckien: Marta & Václav - "Hope Never Dies"
 9. Israel: Nadav Guedj - "Golden Boy"
 10. Lettland: Aminata - "Love Injected"
 11. Azerbajdzjan: Elnur Hüseynov - "Hour of the wolf"
 12. Island: Maria Ólafs - "Unbroken"
 13. Sverige: Måns Zelmerlöw - "Heroes"
 14. Schweiz: Mélanie Réne - "Time To Shine"
 15. Cypern: John Karayannis - "One Thing That I Should Have Done"
 16. Slovenien: Maraaya - "Here For You"
 17. Polen: Monika Kuszyńska - "In The Name Of Love"
 
 
Här nedan presenterar var och en i panelen vilka länder som man tror går till finalen.
Länderna presenteras dock utan inbördes ordning.
 
Adrian Alexander Erik Haris Hollac16 Robban
Montenegro
Litauen
Sverige
Norge
Israel
Malta
Island
Azerbajdzjan
Slovenien
Lettland
Irland
Norge
Azerbajdzjan
Island
Sverige
Cypern
Slovenien
Lettland
Montenegro
San Marino
Litauen 
San Marino
Montenegro
Norge
Israel
Azerbajdzjan
Island
Sverige
Lettland
Slovenien
Azerbajdzjan 
Cypern
Irland
Island
Israel
Litauen
Montenegro
Norge
Slovenien
Sverige
Litauen
Montenegro
Norge
Israel
Azerbajdzjan
Island
Sverige
Schweiz
Cypern
Slovenien
Litauen 
Irland
Montenegro
Norge
Israel
Azerbajdzjan
Island
Sverige
Cypern
Slovenien
 
 
 
Här nedan presenterar var och en i panelen vilka länder som man vill ska gå till finalen.
 
# Adrian Alexander Erik Haris Hollac16 Robban
 1 Montenegro  Sverige Slovenien Montenegro  Sverige Montenegro
 2 Sverige  Cypern Island Norge Montenegro Norge
 3 Slovenien  Azerbajdzjan Monenegro Azerbajdzjan  Tjeckien Sverige
 4 Norge  Norge Norge Sverige Norge Israel
 5 Lettland  Island Sverige Israel Schweiz Azerbajdjan
 6 Schweiz  Irland Litauen Irland Litauen Cypern
 7 Malta  Malta Azerbajdjan Cypern Slovenien San Marino
 8 Israel  Irland Malta Island Cypern Litauen
 9 Azerbajdzjan  San Marino Cypern Slovenien Island Slovenien
 10 Irland  Slovenien Israel Schweiz Israel Island
 
 
 
Precis som i den första semifinalen i tisdags bygger resultatet av denna semifinalen också på 50 procent juryröster och 50 procent tittarröster. I denna semifinal är det kvällens 17 tävlingsländer samt Australien, Italien, Storbritannien och Tyskland kommer att kunna påverka resultatet. De länder som fick rösta i första semifinalen, undantaget Australien, sänder semin men får inte rösta. På lördag äger dock alla tävlingsländer rätten att rösta.
 
Här nedan beskrivs i detalj hur röstningsprocessen går till.
 
Juryns ranking
Varje röstbegättigande land har en jurygrupp beståendes av fem personer (inkl. en ordförande) som alla arbetar inom eller med musikbranschen i det land de representerar. De är alla över 16 år och är spridda över olika bakgrunder med mera. Läs gärna mer om juryerna sammansättning här!
 
Ett lands jurymedlemmar kommer enskilt att ranka semifinalens bidrag från 1 till 16 eller 17. Ranking 1 är lika med vinnare, ranking 2 är lika med tvåa osv. nedåt till den som får sista ranking som således blir sist i jurymedlemmens rankinglista. Orsaken till att det blir olika slutrankingar är för att ett tävlande land får ej rösta på sig själva medan de fyra direktkvalificerade länderna som extraröstar får rösta på alla 17 bidrag.
 
När alla jurymedlemmar har röstat sammanställs juryns rankingar och de får ut en totalranking. Denna ranking blir juryns slutranking och är därmed 50 procent av landets resultat i semifinalen.
 
Tittarnas ranking
Under direktsändningen av semifinalen röstar även tittarna i det landet som juryn har röstat i. Den låt som tittarna ger flest telefonröster (och eventuellt även SMS-röster) till får ranking 1 (vinnare), tvåan får ranking 2 osv. till sista ranking (även här 16 för ett tävlande land och 17 för ett extraröstande land).
 
Först efter att alla länder har framfört sina bidrag öppnar telefonslussarna. Dessa är sedan öppen i 15 minuter. När slussarna stängs räknas tittarnas ranking och denna ranking utgör sedan 50 procent av landets resultat i semifinalen.
 
Kombineringen > 50/50-resultatet
När telefonröstningen är avslutad sammanställs tittarnas och jurygruppens rankingar och EBU får då fram en totalranking för hur landet har röstat. Utifrån totalrankingen ges nu poäng på skalan 1-8, 10 och 12 poäng. 12 poäng ges till det land som fått lägst totalranking, 10 poäng till landet med näst lägst totalranking, 8 poäng till landet med tredje lägst totalranking osv. och därefter följer poängskalan 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Obsverera att de länder som röstningslandet i det kombinerade läget sätter på 11:e-16:e/17:e plats blir utan poäng.
 
Skulle två eller fler länder hamna på samma totalranking är det tittarnas lägsta ranking som avgör vem som hamnar överst. Detta gäller alla slutpositioner.
 
Totaltabellen
När alla röstningsländers resultat är sammanställda enligt uppställningen ovan kommer EBU ha fått ihop en totaltabell för hur många poäng varje land har fått. I det här läget är det de tio länder som har fått högst totalpoäng som skickas vidare till finalen; övriga länder åker ut direkt.
 
Om två eller fler länder hamnar på samma slutsumma (oavsett placering) görs skiljeomröstning. Först räknas antalet poänggivande länder och därefter vem som har fått flest 12:or, sedan flest 10:or osv. nedåt.
 
I slutet av semifinalen presenterar programledarna resultatet. Då ropas de tio länderna upp utan inbördes ordning. Detta för att inte påverka finalens utgång i förväg. Först efter att finalen är avgjord släpper EBU poäng och placeringar för denna semifinal.
 
Presskonferensen
Efter semifinalens slut kommer det att hållas en presskonferens med de tio länderna som tog sig vidare till finalen. Under presskonferensen får varje lands artist + oftast någon person till från delegationen svara på journalisternas frågor. Därefter sker en lottning i vilken starthalva som landet ska tävla i under finalen.
 
När presskonferensen är slut kommer sändningsbolaget ORF veta om exakta starthalvor för finalen. Därmed har producenterna för tävlingen uppgiften att sätta startordningen för finalen. Denna ordning ska presenteras till EBU senast klockan 03.00 den 22:a maj. Producenterna har all makt att sätta finalens länder i vilken ordning de vill, men de får inte flytta länder från en halva till en annan och de får ej heller byta ut Österrikes startnummer.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?