Sommarnytt vecka 23

 
Två veckor har gått sedan Eurovision Song Contest 2015 avgjordes - och redan är förberedelserna igång för nästa års tävling. Här kommer lite om vad som har hänt sedan avgörandet och lite om framtiden. Således dags för Veckans nyheter - första Sommarnytt för att det är juni!
 

ESC 2016: Vad händer just nu?

 
Måns Zelmerlöw och Christer Björkman vid vinnarpresskonferensen av ESC 2016. Foto: Andres Putting/EBU.
 
Just nu pågår en förbril aktivitet på SVT om Eurovision 2016. Frågorna är många och praktiska detaljer ska lösas. Vilken värdstad ska det bli? Vem blir högste ansvarige? osv. Några av svaren har dock kommit och det lyder så här:
 
Värdstaden
SVT har tillsatt en särskild grupp, under ledning av 2013 års ESC-projektledare Martin Österdahl, som ska göra urvalet till värdstadsbeslutet. Svenska städer som känner sig manade att arrangera ESC 2016 har fram till mitten av juni på sig att lämna in anbud på att bli värdstad. Därefter tar SVT beslutet om vilken stad det blir. Just nu ser det ut som att värdstaden kan presenteras redan i sommar. När Sverige arrangerade senast kom ett beslut under tidig juli månad. Något som kan vara värt att notera är att SVT gick ut med erbjudandet till svenska städer redan innan Sverige vann för att alla skulle vara förberedda på detta.
 
Core team
SVT håller också på att forma ihop teamet som ska leda Eurovision, alltså med exekutiv producent, projektledargrupper osv. Enligt SVT kan det bli Christer Björkman som får uppdraget att vara högste ansvarige för arrangemanget av ESC 2016, eller snarare att det är Björkman som känner sig manad att anta utmaningen då kompetensen från Malmö (bl.a. Martin Österdahl och Christel Tholse Willers) inte längre finns kvar i arbetsgruppen för Melodifestivalen. Det kan således bli så att Björkman väljer att ta ett kliv ned från Melodifestivalen för att helt och hållet fokusera på att få anordna Eurovision i Sverige. Mer info kommer under sommaren.
 

ESC 2016: 16 bekräftade länder än så länge

 
Som tidigare nämnt har det bara gått drygt två veckor sedan ESC 2015 avgjordes, men redan har 16 av årets tävlingsländer tackat ja att delta även 2016. I dagsläget handlar det om Belgien, Danmark, Estland, Finland, Irland, Lettland, Malta, Nederländerna, Norge, Schweiz, Ungern och Österrike (semiländer) samt Frankrike, Spanien, Sverige (värdland) och Tyskland (direktkvalificerade).
 
Fortfarande saknas en hel del bekräftelser så det lär bli fler länder som tackar ja. Processen har precis börjat och lär inte avslutas förrän i höst (aktuellt datum saknas fortfarande).
 
Återvänder Kroatien, Turkiet och Ukraina?
 
Som vanligt går det en hel del rykten om vilka länder som gör möjlig comeback. Redan i höstas gick det rykten om att Kroatien skulle återvända till 2016 (de deltog senast i Malmö 2013) och i vintras gick flera turkiska medier ut med nyheten att Turkiet planerar att återvända till ESC 2016 (de deltog senast i Baku 2012). Efter ett års frånvaro ryktas det även om att Ukraina vill göra comeback i tävlingen. Viktigt att påpeka här är att uppgifterna ej är bekräftade hos de tre ländernas nationella TV-bolag! Däremot kommer ESC-Panelen  naturligtvis att följa utvecklingen framöver. Önskedrömmen vore ju att se 43 länder eller fler tävla i Sverige 2016!
 

ESC 2016: Belgien väljer genom nationell uttagning

 
Belgiens ESC-representant 2015: Loïc Nottet. Foto: Andres Putting/EBU.
 
Det är redan känt att Sverige arrangerar Melodifestivalen 2016, men även Belgien börjar redan forma på sin uttagning. Till skillnad från i år då det blev internval för hela slanten då fransktalande RTBF valde ut 17-åriga Loïc Nottet som ju blev fyra i finalen med låten "Rhythm Inside" (Belgiens bästa slutplacering sedan 2003) kommer nu flamländska TV-bolaget VRT att välja artist och låt via en nationell final. Det enda som hittills har sagts om denna nationella final är att cirka fem bidrag kommer att tävla.
 
Om man är intresserad av att tävla kan man redan nu skicka en intresseanmälan till eurosong@een.be. Mer info följer under säsongen.
 

2015 års Marcel Bezençon Awards

 
Christer Björkman vid Marcel Bezençon Awards. Foto: Thomas Hanses/EBU.
 
Inför finalen av årets ESC hölls Marcel Bezençon Awards, som precis i Melodifestivalen består av tre priser: pressens pris (Press Awards), artisternas pris (Artistic Awards) och kompositörernas pris (Composer Awards).
 
Press Awards röstades fram av pressen på plats i Wien och detta pris gick till Italiens Il Volo och låten "Grande Amore".
 
Artistic Awards röstades fram av kommentatorerna på plats, som fick rösta fram den bästa artisten. Priset gick till Sveriges Måns Zelmerlöw och låten "Heroes".
 
Composer Awards röstades fram av kompositörerna på plats som fick rösta fram den bästa låten. Priset gick till Norges Kjetil Mørland som låtskrivare till bidraget "A Monster Like Me" (som han framförde tillsammans med Debrah Scarlett).
 
Så här såg det ut vid prisceremonin:
 
 
 

Efterspelet av Wien: Så här röstade Sverige

 
Här nedan redovisar vi hur Sveriges jury och svenska folket röstade i finalen i den andra semifinalen i ESC 2015 (OBS! Endast topp 10, hela resultat ses här och här).
 
Finalen
 
I finalen inkom det 173 814 telefonsamtal samt 175 582 SMS, vilket gav totalt 349 396 röster.
 
#
Sveriges
jurygrupp
Svenska
folket
Kombinerat
poängläge
 1 Australien Australien Australien
 2 Lettland Belgien Belgien
 3 Belgien Italien Italien
 4 Norge Norge Norge
 5 Italien Estland Ryssland
 6 Ryssland Albanien Lettland
 7 Israel Ryssland Israel
 8 Azerbajdzjan Israel Estland
 9 Montenegro Polen Montenegro
 10 Spanien Serbien Slovenien
 
Noterbart: Slovenien hamnade inte på topp 10 varken hos juryn (elva) eller tittarna (trettonde), men i kombinerade läget blev det en tiondeplats trots allt. Istället var det Spanien som hamnade utanför då tittarna satte de på plats 14. Totalt hade både juryn och tittarna 6 av 10 gemensamma favoriter medan tittarna räddade upp Estland och juryn Lettland och Montenegro.
 
 
Semifinal 2
 
I andra semifinalen inkom det 52 036 telefonsamtal samt 32 245 SMS, vilket gav totalt 84 281 röster.
 
#
Sveriges
jurygrupp
Svenska
folket
Kombinerat
poängläge
 1 Norge Norge Norge
 2 Lettland Israel Israel
 3 Irland Polen Lettland
 4 Montenegro Cypern Montenegro
 5 Azerbajdzjan Slovenien Cypern
 6 Israel Montenegro Polen
 7 Malta Lettland Azerbajdzjan
 8 Cypern Island Irland
 9 Tjeckien Litauen Island
 10 Schweiz Tjeckien Tjeckien
 
Noterbart: Totalt hade både juryn och tittarna 6 av 10 gemensamma favoriter. Tittarna fick med sig Island och Polen på poängtavlan medan juryn fick med sig Azerbajdzjan och Irland.
 
 
Första semifinalen
Eftersom att Sverige inte deltog i den första semifinalen hade vi ingen rösträtt där.
 

Efterspelet av Wien: Rösta i Barbara Dex Award 2015

 
Barbara Dex 1993. Foto: Eurovisionhouse.nl.
 
Som traditionen bjuder så här efter ett ESC är avgjort kan fansen nu börja rösta på den artist man tyckte hade fulast scenklädsel under årets Eurovision. Tävlingens namn, Barbara Dex Awards, kom från den belgiska sångerskan Barbara Dex som tävlade för sitt hemland 1993 med låten "Iemand als jij" som slutade på 25:e och sista plats det året. Efter detta fick hon kritik från många för att hennes klänning var ful och det gjorde att fansajten House of Eurovision år 1997 skapade en omröstning i hennes namn där fansen får rösta fram artisten med fulast klädsel.
 
Omröstningen pågår just nu och du hittar den via denna länk!
 
Vinnare de senaste fem åren:
  • 2014: Vilija Matačiūnaitė - "Attention" (Litauen)
  • 2013: Moje 3 - "Ljubav je svuda" (Serbien)
  • 2012: Rona Nishliu - "Suus" (Albanien)
  • 2011: Eldrine - "One More Day" (Georgien)
  • 2010: Milan Stanković - "Ovo je Balkan" (Serbien)
 

Junior Eurovision 2015: Första artisten utsedd

 
Årets Junior Eurovision Song Contest kommer att hållas i Arena Armeec i Bulgariens huvudstad Sofia den 21 november. Hittills har nio länder tackat ja till att delta, däribland Sverige samt Irland som debuterar. Än så länge är det många länder som funderar på deltagande samt hur man ska välja ut artist och bidrag (i Sverige pausas Lilla Melodifestivalen till förmån för en annan ännu inte presenterad uttagning). Tävlingen har sloganen #Discover
 
Albanien, som återvänder till tävlingen i år efter att bara ha deltagit 2012, har dock redan haft sin uttagning och därigenom också tagit fram en artist och ett bidrag!
 
Albaniens Juniorvinnare Mishela. Foto: RTSH.
 
Precis efter att stora ESC var avslutat arrangerade TV-bolaget RTSH sin junioruttagning Festivali i 51-të I Kënges për Fëmije, där 14 akter tävlade om segern. Resultatet avgjordes av en femmannajury beståendes av bl.a. Olta Boka (ESC 2008) och Juliana Pasha (ESC 2010). Även Kejsi Tola (ESC 2009) deltog fast som pausnummer. Vinnare blev Mishela Rapo med låten "Dambaje" som har musik av Adrian Hila och text av Pandi Laço.
 
Här nedan kan du se framträdandet:
 

Sommarnöje: Svensktoppen nästa

 
 
Om du tänker semestra runt om i Sverige i sommar kan ESC-Panelen tipsa om Svensktoppen nästa-tävlingen som Sveriges Radio P4 arrangerar. Här tävlar olika sångare om att få chansen att tävla sig in på Svensktoppen, via en egen tävling. Var och ett av de 25 P4-distrikten runt om i landet arrangerar en egen uttagning och det resulterar i att alla distrikt får en vinnare. Efter detta utser en SR-jury åtta av dessa bidrag som får göra upp om segern i en final i slutet av sommaren. Vinnaren får sedan sin låt prövad på Svensktoppen.
 
Sedan 2012 blir vinnaren även erbjuden en plats i nästkommande års Melodifestival. Så blir det även i år, men med skillnaden att inte bara vinnaren utan samtliga åtta finalister får erbjudandet att hamna i Melodifestivalen. Det blir alltså inte klart med den första Melodifestivalsartisten förrän något senare i höst.
 
Redan i maj hölls de första distriktsfinalerna, men under juni och juli sker de uttagningarna. Så om du reser runt i Sverige under den tiden är ESC-Panelens tips att stanna till vid en torg, ett nöjesfält eller en park där distriktsfinaler pågår och uppleva ljuvlig musik i sommarsverige! Du hittar hela uttagningsschemat här!
 
Mycket nöje önskar ESC-Panelen (vi kommer såklart återkomma till detta i under sommaren, framförallt till i augsti när storfinalsfinalisterna utses och finalen hålls).
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?