Eurovision Song Contest 2015 - Albanien

 
FAKTA  
  • TV-kanal: RTSH
  • Deltagandeår: 12:e gången
  • Första tävlingsåret: 2004
  • Senaste tävlingsåret: 2014 (15:e plats i semifinalen)
  • Bästa resultat: 5:a i final (2012)
  • Sämsta resultat: 34:a - 22:a i semifinal (2013 & 2014)
  • Uttagningsprocess 2015: Festivali i Këngës 53
  • Startnummer i semifinal 1: #14
  • Startnummer i finalen: #26
 
PANELENS TIPS!

Anjeza Shahini - "The Image Of You" - År 2004 debuterade Albanien i Eurovision Song Contest. Man gjorde det med denna fina schlagerdänga. Det svängde bra och Albanien fick en hög placering direkt. Det skulle dock dröja många år innan man fick se de höga placeringarna igen.
 
Luiz Ejlli - "Zjarr E Ftohtë" - Kanske inte den bästa placeringen Albanien tagit, men detta är kanske deras mest originella låt. Man tog med sig det albanska soundet och det var svängigt och oerhört härligt. Mer etniskt än såhär blir det inte.
 
Rona Nishliu - "Suus" - År 2012 tog Albanien sin högsta placering då man placerade sig femma. En oerhört sorglig låt som gick igenom rutan. Med en fantastisk röst tog sig Rona in i våra hjärtan och vi kunde alla känna hennes sorg och hennes smärta i sången. Än idag får jag gåshud av att höra på denna mörka, men ändå så underbara låt.
 
 
 
Albanien valde artist genom Festivali i Këngës 53, medan bidraget sedan valdes internt. Årets upplaga hölls liksom föregående år i Tirana, med två semifinaler 26-27 december och en stor final den 28 december. Som alltid var alla bidrag tvungna att framföras på albanska och med levande musik då detta är den enda kvarvarande uttagningen som fortfarande använder sig av en liveorkester (dock undantaget Makedonien och Norge i år). Bidragen som kvalificerade sig från semifinalerna samt den slutliga vinnaren i finalen utsågs av en 7-mannajury bestående av framstående albanska sångare och musiker.
 
I varje semifinal tävlade 13 bidrag, varpå juryn valde ut 9 bidrag till finalen. I finalen tävlade de 18 kvalificerade bidragen och här valdes vinnaren genom att varje jurymedlem fick ge 1-8, 10 och 12 poäng till sina favoritbidrag. 
 
Vinnarlåten "Diell", som fick 6 av 7 möjliga tolvpoängare i finalen, drogs dock tillbaka två månader senare - den 23 februari. Låtskrivarna förklarade beslutet att dra tillbaka låten på grund av en intern konlikt med det albanska TV-bolaget RTSH. Istället skrev man en ny låt som skulle representera Albanien i Wien; "I'm Alive", som presenterades tidigare mars, strax innan EBU:s deadline för eurovisionbidragen. Bidraget skall dock framföras av samma artist som vann uttagningen; Elhaida Dani.
 
Festivali i Këngës 53
 
 
 
 
Foto: Orsola Mema/Class Photography
 
ELHAIDA DANI är född den 17 Februari 1993 i staden Shkodër i norra Albanien. Hon började redan som 6-åring att spela piano och gjorde sitt första TV-framträdande som 15-åring i musiktävlingen "Kënga Magjike". Året därpå (2009) lyckades hon vinna den albanska upplagan av "Star Academy" och lyckades genom detta bli en etablerad artist över hela Balkan. I december 2011 deltog hon för första gången i den den albanska eurovisionuttagningen "Festivali i Këngës" med låten "Mijëra vjet", men lyckades inte få några poäng alls i finalen och slutade på en delad sistaplats.
 
Kort därpå beslöt hon sig för att söka internationell framgång utanför Balkan och flyttade till Rom för att delta i den italienska upplagan av "The Voice". Hon gjorde omedelbar succé och vann till slut finalen med över 70% av rösterna. Efter framgångarna i Italien beslöt hon sig 2014 dock för att flytta tillbaka till Albanien igen och för att göra ett nytt försök att vinna "Festivali i Këngës". När hennes deltagande i 2014 års upplaga av tävlingen utannonserades blev hon genast storfavorit att vinna, och mycket riktigt lyckades hon och bidraget "Diell" till slut bära hem segern.
 
En av låtförfattarna har tidigare erfarenhet från Eurovision: Sokol Marsi, som tävlade med bidraget "Feel The Passion" 2011 som Aurela Gaçe framförde. De övriga låtförfattarna: duon Zzap & Chriss (Arbër Elshani och Christian Lekaj) samt Linda Halimi (som översatt texten till engelska) är från Kosovo och gör sina debuter i Eurovision.
 
Här nedan kan du lyssna på Elhaidas ESC-bidrag:
 
 
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Albaniens bidrag.
 
Albanien är kanske ett av Eurovisions mest konservativa länder, där den levande orkestern fortfarande används i uttagningen - ett faktum som dock bara höjer landets anseende i ESC-kretsar. Tyvärr har man ändå inte lyckats särskilt bra i Eurovision, utan har de senaste 5 åren bara kvalificerat sig till finalen en gång, 2012 - även om Rona Nishliu då också lyckades ge landet sin bäst placering någonsin, nämligen en femteplats med låten "Suus".

Dessvärre har albanerna haft det rörigt i sin uttagning i år då vinnarlåten "Diell" fick bytas ut efter att låtförfattarna hamnat i osämja med TV-bolaget. Istället skickar man den betydligt sämre låten "I'm Alive" till Wien, en låt som inte alls utnyttjar Elhaidas röstkapacitet på samma sätt som "Diell". Tråkigt nog får därför Albaniens kanske just nu största artist sänka sig ett stort antal snäpp för att kunna sjunga låten - vilket känns helt fel. Albanien hade innan låtbytet en god chans till finalkvalificering, men finalplatsen känns just nu väldigt avlägsen. "I'm Alive" känns mer som en oinspirerad amerikansk mainstreamlåt, som lär ha problem att ta sig ut genom tv-rutan.
 
 
 
 
Alexander
Har Albanien någonsin egentligen haft något riktigt bra i Eurovisionen? Årets låt hör till de bättre, men först då man hört den ett par gånger. De flesta som ser på ESC hör låten exakt en gång, och då kommer de inte riktigt fatta den.
 
 
Erik
Jag gillar Albanien i år och jag tycker att de skickar en mycket bra låt, med en riktigt bra sångerska. Den här låten har alla ingredienser för att lyckas riktigt bra. Jag har  hört Elhaida sjunga live i klipp när hon var med i "The Voice" och hennes röst är lika bra som på studioversionen. Heja Albanien! 
 
 
 
Haris
Känner mig lite delad här. Jag tycker inte låten är så värst bra egentligen. Men andra gånger känner jag att den funkar. Den har höjt sig lite för mig med tiden och jag tycker sångerskan sjunger helt okej. Men det är något som fattas för mig.
 
 
Hollac16
Har svårt att få grepp om låten och om sångerskan. Men efter ett par lyssningar så höjer sig låten något i alla fall. Eventuellt vidare eller ej. Velar en hel del.
 
 
Robban
Elhaida känns som en stark sångerska, men dessvärre är hennes tävlingsbidrag oerhört platt och intetsägande. Den har inga minnesvärda textrader som sätter sig på hjärnan. Den utsedda vinnarlåten från Festivali I Këngës var bra mycket bättre än den här låten, även om jag inte var något större fan av den heller. Albanien tappar favoritskapet hos mig för varje år som går. Har inte gillat deras bidrag sedan år 2010 och 2009. Då levererade Albanien fantastiska bidrag till Eurovisionen. Jag befarar att man återigen står utanför ESC-finalen, med detta bleka bidraget som man tävlar med i Wien.
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?