Eurovision Song Contest 2015 - Rumänien

 
FAKTA 
  • TV-kanal: TVR
  • Deltagandeår: 18:e gången
  • Första tävlingsåret: 1994
  • Senaste tävlingsåret: 2014
  • Bästa resultat: 3:a i final (2005 & 2010)
  • Sämsta resultat: 22:a i final (1998)
  • Uttagningsprocess 2015: Selecţia Naţională 2015
  • Startnummer i semifinal 1: #15
  • Startnummer i finalen: #20
 
PANELENS TIPS!

Luminita Anghel & Sistem - "Let Me Try" - Det tog ett decenium av tävlande för Rumänien innan man knep en topposition. År 2005 lyckades man först vinna semifinalen och sen sluta trea i finalen. Till denna dag är det Rumäniens högst placerade bidrag (Man delar den platsen med 2010-års bidrag "Playing With Fire", då man också slutade trea)
 
Mihai Traistariu - "Tornero" - Rumänien fortsatte i det höga tempot och 2006 levererade man en fantastisk Eurovision-låt. Man var förhandstippade och placerade sig fyra i en tävling som bestod av många världsklassiga bidrag.
 
Cezar - "It's My Life" - Vem kan glömma den sjungande vampyren Cezar från 2013? För mig är detta ett av de mest episka bidragen i tävlingen. Cezar visade på skalor i sin sång som få besitter. Han bjöd oss också på ett av de märkligaste scennumren någonsin. Något som skulle symbolisera födelse sades det, men allt är bara oerhört märkligt.
 
 
 
Rumänien valde artist och bidrag genom Selecţia Naţională 2015. 93 bidrag skickades in, varav den interna urvalsjuryn valde ut 12 bidrag till den tv-sända finalen i staden Craicova den 8 mars. I finalen valdes den slutgiltiga vinnaren ut genom 50 % juryröster och 50 % telefonröster. Poängsystemet följde från 1-8, 10 och 12 poäng, där vinnaren i respektive omröstning fick 12 poäng, tvåan fick 10 poäng och så vidare. Tidigare Eurovisiondeltagaren Luminița Anghel (Rumänien, 2005) var tidig favorit att vinna årets rumänska uttagning, men besegrades av gruppen Voltaj som lyckades ta hem både juryns och telefonomröstningens 12-poängare.      
 
 
 
Foto: EBU
 
VOLTAJ är en musikgrupp från Rumänien som grundades 1982. Bandet har släppt 9 studioalbum sedan dess, och inte mindre än 4 samlingsskivor. Gruppen vann även pris i MTV Music Awards 2005 i kategorin "Best Romanian Act". Bandet har sedan starten haft 23 olika medlemmar, dock är ingen av orginalmedlemmarna längre kvar i bandet. Idag består gruppen av:
  • Călin Goia - sång (40 år, från Cluj-Napoca)
  • Gabi "Porcus" Constantin - gitarr (från Bukarest)
  • Adrian M. Cristescu - keyboard (30 år, från Slatina)
  • Valeriu "Prunus" Ionescu - bas (51 år, från Bukarest)
  • Oliver Sterian - trummor (38 år, från Bukarest)
Den nuvarande medlemsuppsättningen har spelat tillsammans sedan 1998.
Låten "De la capăt" handlar om barn som lämnas ensamma hemma då deras föräldrar flyttat utomlands för att hitta arbete - en vanlig situation i Rumänien. Samtidigt som låten offentliggjordes lanserade man en insamlingskampanj till stöd för just utsatta barn i Rumänien. Ursprungligen var det tänkt att låten skulle sjungas helt på engelska i Eurovision, men på grund av massiv kritik ifrån bandets fans beslöt man att sjunga den på både engelska och rumänska. 
 
Låten är skriven av bandmedlemmarna Călin Goia, Gabriel Constantin och Adrian Cristescu tillsammans med medlemmarna ur DJ-duon Deepside Deejays; Victor-Răzvan Alstan och Silviu-Marian Păduraru. Deepside Deejays är en av Rumäniens mer framgångsrika artister, med listframgångar i bl.a. Frankrike, Tyskland och Ryssland. Deras debutsingel "Beautiful Days" låg i topp-10 i Sverige och Norge under 2008. 
 
Här nedan kan du lyssna på Voltajs ESC-bidrag:
 
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Rumäniens bidrag.
 
Som ett av de få länder i Eurovision som sedan semifinalsystemet infördes 2004 alltid kvalificerat sig till final, har Rumänien rejäl press på sig. Med två tredjeplatser (2005, 2010) och en fjärdeplats (2006) som bäst har landet längtat länge efter en seger. Denna seger har dock låtit vänta på sig, och lär väl fortsätta göra det. De senaste åren har Rumänien försökt med både opera och runda pianos, men utan större framgång.

I år går de därför tillbaka till ett av sina mest meriterade band, Voltaj, som varit aktiva i många år redan innan diktatorn Ceaușescus fall 1989. Den nuvarande upplagan av bandet har dock haft framgångar på olika håll, bl.a. i Europeiska MTV-galan. I årets Eurovision gör de väl dock sitt största framträdande för en internationell publik - men väljer trots detta att sjunga sin låt mestadels på rumänska, en satsning som är minst sagt vågad. Landet har nämligen inte haft en låt på rumänska i Eurovision sedan 1998 - och då slutade man på 22:a plats - den sämsta placeringen någonsin. Men rumänerna torde ha självförtroende, inte minst p.g.a. sitt "perfect record" i semifinalerna hittills. Dock är årets rumänska bidrag inte mycket att hänga i granen, även om det säkerligen återigen räcker till finalen. Tvivlar dock starkt på ännu en topp-5 placering och tror snarare att Voltaj kommer få kämpa för att undvika bottenträsket. Detta är en typisk pop-rockballad som kan bli svår att göra minnesvärd på scenen, i synnerhet när nästa bidrag är betydligt mer rivigt (Georgien). 
 
 
 
 
Alexander
Jättekul när länder tävlar med en låt på sitt inhemska språk. Nu är det ju bara det att det är lite svårt att förstå poängen i låten, då texten är på ett språk som känns helt omöjligt att förstå. Jag hade själv ganska svårt att gilla den, tyvärr. Men det finns potential i låten och jag tror det kan gå rätt hyfsat för Rumänien.
 
 
Erik
Alltid lika kul när länderna sjunger på sin originalspråk, även fast jag tycker att de skulle gjort det fullt ut och skippat engelskan. Jag tycker att denna ballad är väldigt bra, men det är tveksamt om Rumänien tar sig vidare på grund av utgångsläget mellan mellan Albanien och Georgien. 
 
 
Haris
Jag vet inte hur jag ska placera detta. Jag tycker det är en fin melodi och när man läser texten så är budskapet fint. Men är jag ensam om att inte höra vad de säger? Vet inte om det beror på att engelskan är dålig eller om det är sångarens sätt att sjunga. Jag vill gilla det här mer än vad jag gör.
 
 
Hollac16
Även här en låt med ett fint budskap som faktiskt går igenom mer (även om det var svårt att få en uppfattning i den nationella finalen). Känner dock lite tveksamhet kring tvåspråkigheten. I refrängen blir det ganska mumligt kring vad som faktiskt sjungs. Gör de ett snyggt framträdande är jag säker på finalplats. Det här sticker ut från mängden.
 
 
Robban
Äntligen bjuds vi på annat språk än engelska. Har noterat att det bara är två låtar som framförs på andra språk än engelska i den första semifinalen och det är Rumäniens bidrag och Finlands bidrag. Förvisso sjungs vissa delar av Rumäniens låt på engelska. Rumänien är alltid starka i ESC-sammanhang och är att räkna med i år också. Man är tillsammans med Grekland och Ryssland de enda länderna som aldrig har missat att ta sig till final från semifinalerna.
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?