Eurovision Song Contest 2015 - Österrike

FAKTA

  • TV-kanal: ORF
  • Deltagandeår: 48:e gången
  • Första tävlingsåret: 1957
  • Senaste tävlingsåret: 2014 (1:a plats)
  • Bästa resultat: 1:a i final (1966 & 2014)
  • Sämsta resultat: 42:a - sist i semifinal (2012)
  • Uttagningsprocess 2015: Wer singt für Österreich?
  • Startnummer i finalen: #14
 
PANELENS TIPS!
Värdlandet Österrike har många låtar som fallit i glömska. Det är väl framförallt vinnarbidragen (se länkar ovan) som gjort störst avtryck, men det finns många härliga ESC-klassiker som 1977 års bidrag från gruppen Schmetterlinge med låten "Boom Boom Boomerang", som placerade sig näst sist i tävlingen. Vidare har vi en flitig ESC-representant i Gary Lux, som tävlade 1983, 84 (som kör), 85 och 87. Bidraget som vi tipsar om är från 1985, när tävlingen gick i Göteborg. "Kinder dieser Welt" hette bidraget och kom på en 8:e plats. 1989 var Österrike favorittippade att vinna tävlingen med låten "Nur ein lied" av Thomas Forstner. Låten kom på en 5:e plats och sångaren var även tillbaka som ESC-representant två år senare och floppade totalt.
 
 
 
Värdlandet Österrike valde artist och bidrag genom Wer singt für Österreich? som var uppdelad genom fyra program. De första tre programmen var förinspelade, medan det avslutande finalprogrammet var direktsänt. Från början valdes 16 artister ut till tävlan som vardera fick göra ett scenframträdande innan en jury beslutade vilka 6 som skulle få gå vidare i tävlingen. De artister som gick vidare fick sedan coachning och fick prova sin sångtalang innan de sedan fick två potentiella ESC-bidrag vardera. Dessa framfördes för juryn som sedan beslutade vilket bidrag respektive tävlande skulle få med sig till finalen.
 
Finalen avgjordes sedan i två omgångar. I den första omgången framfördes finalbidragen varpå en internationell jurypanel och tittarna fick rösta fram två artister till en finalomgång. I finalomgången fick sedan tittarna själva avgöra vem som skulle vinna.
 
Då Österrike är årets värdland slippper de kvala genom semifinalerna. Landet har (genom lottning) tilldelats startnummer 14 i finalen den 23 maj.
 
Wer sing für Österreich 2015?
 
 
 
 
 
Foto: Thomas Ramstorfer
 
THE MAKEMAKES är en österrikisk musikgrupp från Flachgau och Vöcklabruck. Gruppen bildades år 2012 och består av de tre medlemmarna Dominic "Dodo" Muhrer (sång), Markus Christ (bas) och Florian Meindl (trummor). Samma år som gruppen bildades släppte de singeln "The Lovercall" som placerade sig som bäst på sjätte plats på österrikiska topplistan. Två år senare släppte de andrasingeln "Million Euro Smile" som hamnade tvåa på samma lista. Det är sedan lite oklart vad de har sysslat med däremellan, men nu kommer de att synas över hela Europa då de får efterta tronen från Conchita!
 
Låten de tävlar med i ESC heter "I Am Yours" och är skriven av gruppmedlemmarna själva samt Paul Estrela och amerikanen Jimmy Harry. Av den senare kan sägas att han har jobbat som låtskrivare och musikproducent (med mera) sedan 1993 med artister som Madonna, Kylie Minouge, Kelly Clarkson och Santana med flera. Han har även arbetat med österrikiska Anna F. som satt i juryn i Österrikes uttagning.
 
Här nedan kan du lyssna på The Makemakes ESC-bidrag:
 
 Här kan du även lyssna på studioversionen av Österrikes bidrag!
  
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Österrikes bidrag.

Värdnationen Österrike blev förra året helt tagna på sängen av sin plötsliga Eurovisionvinst i Köpenhamn. Landet, som tidigare bara vunnit EN gång (1966), höll sig borta från tävlingen mellan 2008-2011 och sedan dess kämpat med att alls ens ta sig till finalen - vann plötsligt hela tävlingen med skäggig transvestit och en riktig klassisk Bondlåt. Österrikarna förstod ingenting, men helt uppenbart har vinsten återuppväckt schlagerintresset i landet igen. Plötsligt blev den inhemska uttagningen ett riksintresse igen och det vinnande bidraget "I am Yours" blev den näst mest spelade låten på Österrikisk radio i mars.

Gruppen som representerar landet är The Makemakers och är ett poprockband av den mer klassiska skolan. I princip kan årets bidrag sammanfattas som ett modernt Beatles-bidrag, eventuellt med lite Coldplay-inslag. Allt i ett behagligt lågt men stadig tempo. Detta innebär samtidigt att bidraget inte sticker ut för fem öre, tvärtom kan vi ganska lätt lägga detta på den stora högen av relativt ointressanta ballader i år. Trots att man gör det snyggt och välproducerat så kommer det helt att försvinna i konkurrensen. Vi som kan statistiken vet också att värdnationerna numera också har väldigt svårt att följa upp sina vinster i Eurovision. Österrike lär inte bli ett undantag för den regeln.  

 
 
 
Alexander
Eftersom förra årets vinnare är lite svår att gära en billig kopia av, så har rätt så många artister i år valt att rikta sig in mer på förra årets två, "The calm after the storm". Även Österrike! För övrigt så låter det precis som något som Italien skulle kunna skicka. Helt okej låt, känns sådär lite feelgood.
 
 
Erik
Österrike skickar en skäggig man även denna gång. Jag tycker låten är bra och trallvänlig. Ett medelbidrag som inte gör något större väsen av sig. 
 
Haris
Jag verkar vara en av de få som verkligen går igång på det här. Jag tycker det är en bra låt och är något jag hade kunnat lyssna på utanför dessa sammanhang också. Det är enkelt, men jag finner en ro när jag hör låten och sångarens röst gör ju upplevelsen bara bättre.
 
Hollac16
Jämför man med "Rise Lika A Phoenix" är den här låten dötrist (det går faktiskt inte att jämföra), men jag tror ändå att Österrike kan plocka hem några poäng i alla fall. Dock gissar jag att det finns risk att den här rock/balladen blir bortglömd i finalen, särskilt ifall många andra ballader tar sig till finalen. Jag skulle idag därför gissa att Österrike lär hamna på nedre halvan av resultattavlan i år.
 
 
Robban
Värdlandet ställer upp med en avskalad rockballad. Varken superbra eller jättedålig. Precis som Hollac16 ovan nämner att om man jämför med Conchitas "Rise Like A Phoenix" är detta bara en blek dussinlåt. Tror dock att den kommer klara sig hyfsat bra i ESC-finalen och ge österrikarna en bra placering återigen. Någon vinst blir det dock inte.
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?