ESC 2015: De direktkvalificerade ländernas andra scenrepetitioner

Årets Eurovisionscen i Wiener Stadthalle. Foto: Roman Zach-Kiesling/ORF.
 
Eurovision Song Contest 2015 är nu i full gång! Igår avgjordes den första semifinalen där 10 länder tog sig vidare till lördagens final. Sedan tidigare var sju länder ("Big Five", Australien och Österrike) redan klara för finalen och dessa länder gjorde sina första repetitioner på scenen i söndags. Idag onsdag gör dessa länder den andra repetitionen i arenan, på samma villkor som semifinalländerna.
 
Under onsdagen repeterar således de länder som är direktkvalificerade till finalen. Nu ges mindre tid för förberedelser samt även endast 20 minuter reptid på scenen, 20 minuter i Viewing Room och avslutningsvis en presskonferens på 20 minuter per land. Dock är arenan öppen för presskåren och fansen. Eftersom att finalens startordning inte är satt ännu repeterar länderna enligt den ordning de repeterade i på söndagen.
 
ESC-Panelen kommer under dagen att ge senaste infon från repetitionerna.
 
Presskonferenserna
Efter varje lands repetition hölls det presskonferenser där artisterna fick svara på fansens och journalisternas frågor. Efter frågestunden fick varje lands artist lotta starthalva till finalen, precis som de 10 kvalificerade semifinalisterna fick göra igår kväll. Så här blev lottningsresultatet:
  • Australien - första halvan (startnummer 1-13)
  • Frankrike - första halvan (startnummer 1-13)
  • Italien - andra halvan (startnummer 15-27)
  • Spanien - andra halvan (startnummer 15-27)
  • Storbritannien - första halvan (startnummer 1-13)
  • Tyskland - andra halvan (startnummer 15-27)
  • Österrike - lottades till startnummer 14 tidigare i vår (andra halvan)
I och med detta finns det nu totalt 6 platser kvar i finalens första halva och 4 platser kvar i finalens andra halva.
 

Schemat för dagen

 
Tiden anger scenrepetitionstid.
 
 
Efter dessa repetitioner stänger arenan för att öppna några timmar senare för det första genrepet av den andra semifinalen. Klockan 21:00 ikväll görs det andra genrepet där jurygrupperna avlägger sina poäng.
 

Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Även nu är filmerna filmade ur publikvinkel (vinklarna varierar) och nu får man se hela framträdandet istället för bara ett kort referat. Observera dock att ljudkvalitén varierar kraftigt.
 

#Italien

 
 
Då får vi äntligen se hela framförandet av Italiens Il Volo, även om det inte bjuder på några överraskningarn direkt. De tre sångarna står i fokus, inte någon direkt koreografi, men mycket imponerande röstinsatser framförallt i slutet mot låten. Bakgrundsgrafiken är mycket pampig med scenerier från Italien och Rom. Vågat enkelt men tämligen förväntat framförande av en av de stora favoriterna.
 
Presskonferensklipp:
 

#Österrike

 
 
Värdlandet Österrike gör även det ett ganska klassiskt framförande. The Makemakes sångare (med sin karaktäristiska hatt) är i fokus och då mestadels bakom flygeln. Mörkblå bakgrund med strålkastare. Lugnt och rätt händelselöst nummer.
 
Presskonferensklipp:
 

#Spanien

 
 
 
Edurne har seglat upp som en fanfavorit på sistone, och ser man på hela numret nu så är det inte så konstigt. Tydligt Loreen-inspirerat nummer med en manlig dansare som håller och slänger i henne. Edurne inleder i röd klänning men gör ett klädbyte och avslutar i guldklänning. Imponerande röstinsats dessutom. Kan gå riktigt bra!
 
Presskonferensklipp:
 

#Tyskland

 
 
Ann Sophie är nästa artist, och även här är det ett ganska klassiskt framförande. Bakgrunden är olika duster av svart rök i låtens tema. Ann Sophie är själv klädd i svart, liksom sina bakgrundssångerskor - men hon har svårt att komma upp i rätt toner. Den svaga röstinsatsen och bristen på direkt koreografi kan göra att detta får svårt att komma högt i finalen.
 
Presskonferensklipp:
 

#Storbritannien

 
 
Meningarna går starkt isär om Storbritannien i år, men scenshowen kan man inte klaga på. Scenen kompletteras med två trappor och förvandlas med hjälp av bakgrunden till ett danshak från 20-talet. Electro Velvet och deras dansare bjuder på olika former av swing och andra danser, men framförallt fastnar man för deras kläder som har inbyggda lysdioder i sig - lite som i Danny's Amazing (2012). Unikt och intressant framfrädande!
 
Presskonferensklipp:
 

#Frankrike

 
 
Lisa får rejäla applåder för sitt genrep idag och mest beror nog det på att hon är stensäker i rösten. Detta är en av årets klart starkaste röster. Bakgrunden (och låttexten) ska få oss att minnas andra världskriget, och blir än mer effektfullt av trumorkestern som dyker upp bakom Lisa. I övrigt är detta dock ett klassiskt balladframförande utan avancerad koreografi.
 
Presskonferensklipp:
 

#Australien

 
 
Sist ut är Guy från gästande Australien. Landets första framträdande kommer innefatta ljusrörsbeprydda lyktstolpar både på scenen och som bakgrund. Guy och hans bakgrundskör dansar igenom hela låten, som därmed blir rätt svängig. Guy ser vi i blå kostym och hatt. Snyggt nummer.
 
Presskonferensklipp:
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?