Sommarnytt juli

 
Det är semestertider men bara för det står inte ESC stilla. Här är senaste nyheterna under juli månad!
 

Förberedelser till ESC 2016

 

Allmänhetens tävling i Melodifestivalen 2016 förändras stort

 
Sedan år 2010 har SVT årligen beredat plats för en (2011 dock två) webbjoker dvs. tittarnas plats i tävlingen. Detta genom att personer som aldrig tidigare har haft musik utgiven på skivbolag etc. får en egen väg in i Melodifestivalen. Sedan webbjokersystemet introducerades har det dock inte gått så bra för dessa artister - hittills har ingen gått vidare från en deltävling. Så därför ändrar nu SVT systemet för tävlingen - i alla fall om man läser i regelverket som publicerades i juni.
 
Precis som föregående år kommer allmänheten (alltså personer som aldrig tidigare har haft musik utgiven på skivbolag etc. eller musik till försäljning före den 1 oktober 2015) kunna skicka in bidrag till Melodifestivalen 2016. Detta sker under perioden 1-16 september via Melodifestivalens hemsida (på hemsidan kommer det finnas ett inskick för allmänheten och ett inskick för ordinarie tävling). Därefter gallrar SVT igenom bidragen och väljer ut ett antal låtar till en urvalsjury som får lyssna igenom och välja bidragen.
 
Det är här som den stora nyheten kliver in. Istället för att urvalsjuryn väljer ut ett av bidragen i Allmänhetens tävling som en vinnare kommer juryn istället att välja ut 5 bidrag från denna tävling som läggs till ordinarie tävlings topp 100-lista (det kan vara runt 100 bidrag på denna lista, ibland fler, ibland färre). Därefter lyssnar juryn igenom samtliga låtar och väljer ut totalt 14 stycken låtar som blir urvalsjuryns starthalva i MF 2016.
 
Vad detta innebär är att andelen bidrag från allmänheten kan bli allt ifrån 0 till 5 stycken beroende på hur juryn väljer. Som mest kan det bli det 9 bidrag från ordinarie tävling och 5 från allmänheten och som minst 14 från ordinarie tävling och 0 från allmänheten. Det är alltså helt upp till juryn att bestämma.
 

Norge fortsätter med Norsk Melodi Grand Prix

 
Innan midsommar presenterade NRK sitt regelverk för kommande Norsk Melodi Grand Prix. I samband med detta öppnades även anmälan att skicka in bidrag till tävlingen. Dessutom bekräftades nyheten att Jan Fredrik Karlsen tar över rollen som musikchef för NMGP från och med 2016. Han tar därmed över från Vivi Stenberg som valt att sluta med programmet.
 
Regelverk
Vem som helst får skicka in bidrag till NMGP 2016. Det sägs inte hur många bidrag som tas ut till tävlan men enligt regelverket kommer NRK dels att välja från den inskickade högen och från specialinbjudningar (som SVT gör i Melodifestivalen). Precis som i svenska Melodifestivalen krävs nyskrivna bidrag som aldrig tidigare har varit offentligt publicerade. Tävlande artist måste vara minst 16 gammal (gäller före ESC börjar). Det finns ingen tidsgräns för bidragen men runt 3 minuter rekommenderas på demostadiet. Mer om tävlingen finns här.
 
Norges inskick stänger den 11 september och under oktober/november gör urvalsjuryn sitt val.
 
Formen för tävlingen
NRK har som tidigare sagt inte meddelat något om formen för tävlingen ännu så det är oklart hur många program som kommer att göras. I år valde NRK att ta bort semifinalerna i NMGP för första gången på många år och hade dessutom en levande orkester på scenen. I årets ESC i Wien slutade Norge på åttonde plats i finalen när Mørland & Debrah Scarlett framförde låten “A Monster Like Me“.
 

Danmark fortsätter med Dansk Melodi Grand Prix

 
Trots att Danmark inte kvalificerade sig till ESC-finalen i Wien tidigare i år så hänger man med till Sverige 2016. Inför 2016 har dock det danska tv-bolaget DR valt ut en av Danmarks största musikproducenter att vara musikansvarig för uttagningsprocessen: Mich Hedin Hansen (också känd som "Cutfather"). Han har tidigare varit producent åt Kylie Minogue, All Saints och Blue, och kommer alltså nu att leda uttagningen av bidragen till Dansk MGP 2016. Han har tidigare suttit i expertjuryn, men kommer alltså först nu att leda hela arbetet. Han säger vidare till DR att han anser att Danmark har en god låtskrivarmiljö och att han kommer utnyttja sitt breda nätverk i dessa kretsar för att få fram bra låtskrivare till Dansk MGP.
 
Regelverk
Bidraget måste antingen framföras av eller vara skriven av minst en dansk medborgare och artisten måste ha fyllt 16 senast samma dag som tävlingen sänds. Bidraget får inte vara mer än 3 minuter men får dock framföras på valfritt språk. 
Danmark stänger antagningen den 7 september och under efterföljande månader gör urvalsjuryn sitt val. Via denna länk kan du skicka in ditt bidrag!
 
Formen för tävlingen
Ännu har DR inte avslöjat närmare detaljer kring Dansk MGP 2016, vare sig tävlingsform, plats, tid eller antalet bidrag. 2015 avgjordes Dansk MGP i ett finalprogram utan föregående semifinaler - i Ålborgs Gigantium arena inför 8500 åskådare. Vann gjorde musikgruppen Anti Social Media med låten "The Way You Are" som kom på 13:e plats i semifinal 1 i Wien, och kvalificerade sig alltså inte till finalen. Det var för övrigt första gången sedan 2007 som Danmark ej tävlade i finalen.
 

Island kommer till Globen

 
Isländska tv-bolaget RÚV har även de bekräftat deltagande i nästa års Eurovision och kommer satsa på en nationell uttagning. Dock har man inte givit mer detaljerad information än så, utan avviserar att man kommer ut med mer information om urvalsprocessen i augusti/september. Island skickade Maria Ólafs till Wien med låten "Unbroken" men slutade på 15:e plats i semifinal 2, och kvalificerade sig då inte till finalen. Det var för övrigt första gången sedan 2007 som Island ej kvalificerade sig till finalen.
 

Litauen kommer till Globen

 
Även Litauiska LTR har nu bekräftat deltagande i Eurovision 2016 och har likaså antytt att man kommer att hålla en nationell final såsom tidigare år. Mer information om den litauiska finalen 2016 lär komma under de kommande månaderna. I år skedde uttagningen genom "Eurovizijos" dainų konkurso nacionalinė atranka, där Monika Lynkite och Vaidas Baumila vann med låten "This Time", som i Eurovision slutade på 18:e plats i finalen.
 

Christer Björkman satsar på Sveriges sjunde seger

 
I en intervju i P4 Sommar i Sveriges Radio meddelar att han har två mål när ESC kommer till Sverige: ro iland finalen & ta hem Sveriges sjunde Eurovisionsseger. I samtalet talades det även om tankarna kring hans bakgrund som artist med mera och om den spännande omröstningen i den senaste ESC-finalen. Lyssna gärna på intervjun här.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?