Eurovision Song Contest 2015 - Sverige

 
FAKTA
  • TV-kanal: SVT
  • Deltagandeår: 55:e gången
  • Första tävlingsåret: 1958
  • Senaste tävlingsåret: 2014 (3:e plats i finalen)
  • Bästa resultat: 1:a i final (1974, 1984, 1991, 1999 & 2012)
  • Sämsta resultat: 26:a - 11:a i semifinal (2010)
  • Uttagningsprocess 2015: Melodifestivalen 2015
  • Startnummer i semifinal 2: #13
  • Startnummer i finalen: #10
 
PANELENS TIPS!
Sverige är ett av få länder som det gått riktigt bra för genom åren. Med bara två jumboplaceringar (varav den senaste 1977 eller 2010 hur man nu vill se på det) och endast tre års frånvaro sedan debuten (och då av fri vilja) så har det gått hyfsat för Sverige i denna musiktävling. Var hittas då de riktiga topparna? Ja den främsta favoriten torde vara Loreens "Euphoria" som tog hem segern för Sverige 2012 och som gjorde att Malmö fick stå värd 2013. Överlag har det varit bra bidrag som tävlat på 2010-talet, så om vi lämnar detta decennium och backar tiden en bit hittar vi två klassiker som nog många kan relatera till. Dels är det Charlotte Nilssons (nu Perrelli) "Take Me to Your Heaven" som vann ESC 1999 och sedan Roger Pontares "When Spirits Are Calling My Name" som tävlade för Sverige på hemmaplan år 2000. Det är svårt att hitta en ultimat topp 3 på hemmaplan så därför läggs Perrellis andra försök med låten "Hero" år 2008 till, en låt som förtjänade att komma högre än 18:e plats i ESC-finalen.
 
En detalj som kan nämnas i sammanhanget är att i Eurovisionens poängliga över totalpoäng genom åren skiljer det endast 81 poäng mellan ettan Storbritannien och tvåan Sverige!
 
 
 
Sverige valde artist och bidrag genom Melodifestivalen 2015, vilket för övrigt var 55:e gången som uttagningen gick via den vägen (endast första året Sverige medverkade i ESC gjordes ett internval). För fjortonde året i rad utgjordes Melodifestivalen av fyra deltävlingar, uppsamlingsheatet Andra chansen samt en final. Tävlingen förlades även i år som en turné som besökte Göteborg, Malmö, Östersund, Örebro, Helsingborg och Stockholm. Finalen avgjordes i Friends Arena.
 
Från varje deltävling gick de två bidragen som tittarna gett flest röster till direkt till finalen, medan bidragen som slutat på tredje och fjärde plats fick en ny finalchans i Andra chansen. Övriga bidrag åkte ut. Fram till finalen hade tittarna all makt att avgöra resultatet (som i år skedde genom telefon-, SMS- och applikationsröstning); därefter delade tittarna makten med 11 europeiska jurygrupper.
 
Till skillnad från de tretton tidigare åren gjordes en rad förändringar inom tävlingsupplägget. En sådan sak var att antalet tävlingsbidrag minskade från 32 till 28 stycken, vilket utgjorde endast 7 bidrag per deltävling. I Andra chansen gjordes reglerna om igen så att det bara var fyra dueller där vinnarna i respektive duell tog sig till finalen. På så sätt blev det 12 finalister, vilket var lika många som det var i 1997 års final.
 
Melodifestivalen 2015
 
 
 
 
 
Foto: Per Kristiansen
 
MÅNS ZELMERLÖW är född den 13 juni 1986 i Lund. Han gjorde sig känd när han sökte till Idol 2005 och kom med ända fram till veckofinalerna, där han sedan åkte ut på en femteplats. Året därpå medverkade han i Let's Dance första säsong som han vann med sin danspartner Maria Bild. Därefter gjorde han huvudrollen Danny Zuko i Greace i Malmö.
 
Första gången han deltog i Melodifestivalen var 2007 med låten "Cara Mia", som slutade trea i finalen. Samma år deltog han i ett antal TV-program, dels som artist men även som programledare, samt gjorde ytterligare en musikalroll, nu i Footloose i Göteborg. Måns deltog sedan en andra gång i Melodifestivalen, denna gång år 2009 med låten "Hope & Glory" som i finalen slutade på fjärde plats - trots flest röster från jurygrupperna. Ett år senare programledde han Melodifestivalen med Christine Meltzer och Dolph Lundgren och sedan blev han känd som Allsångsledare på Skansen under tre somrar. Samtidigt höll han på med sin egen artistkarriär och skrev låtar, bl.a. en låt som skickades in till Melodifestivalen men som framträddes av en annan artist (låten "Hello Goodbye" framförd av Erik Segerstedt och Tone Damli).
 
Efter sommaren 2013 slutade Måns som Allsångsledare och satsade nu helhjärtat på musiken. 2014 släppte han albumet "Barcelona Sessions" och nu senast blev det en tredje vända i Melodifestivalen som han vann. Därmed är det Måns Zelmerlöw som gör upp om Sveriges chanser i årets Eurovision Song Contest.
 
Låten Måns tävlar med heter "Heroes", en låt skriven av Anton Hård af Segerstad, Joy Deb och Linnea Deb. Det är inte första gången som Joy & Linnea Deb tävlar i ESC med bidrag, nej, för två år sedan tog Robin Stjernberg hem segern med låten "You" som de två hade varit med och skrivit. Joy & Linnea hade dessutom med ett bidrag i Norges uttagning i år samt i Melodifestivalen 2012 och 2014.
 
Förutom att Måns tävlade med "Heroes" i årets Melodifestival, så var han även upphovsman till Behrang Miri feat. Victor Crones "Det rår vi inte för" som tog sig vidare till Andra Chansen, men som blev slagen av Samir & Viktor's "Groupie".
 
Här nedan kan du lyssna på Måns ESC-bidrag:
 
 Lyssna gärna på  liveversionen från Melodifestivalen.
  
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Sveriges bidrag.

Vi kanske har lite svårt att inse det, men Sverige upplever faktiskt något av en ny storhetsperiod i Eurovision just nu. Under de senaste 4 åren har vi hamnat i topp-3 tre gånger, varav vunnit en gång. Jämför vi med tidigare framgångsperioder, ser vi att vi hade liknande resultat 1983-1985 (två tredjeplatser, en vinst) och under 90-talet (två vinster, två tredjeplatser). Sveriges dominans i Eurovision de senaste åren kan väl närmast jämföras med Azerbajdzjans mellan 2009-2013, men inte ens de lyckades få tre topp-3 placeringar inom loppet av en fyraårsperiod. Lite längre tillbaka så hade ju dock Ryssland tre succéår 2006-2008 där de lyckades både vinna (2008) och ta en andraplats (2006) och en tredjeplats (2007). Men om Sverige tar ytterligare en pallplats i år - vilket allt talar för just nu, kommer Sveriges dominans endast överträffas av Irlands under 90-talet när landet tog 5 pallplatser på 6 år (1992-1997).

Det är stort tryck på Måns nu: oddsen och många experter sätter Sverige som favoriter till vinsten i Wien. Faktum är att oddsen för en svensk vinst redan nu ligger på ca 2,40 i jämförelse med 2:an Italien på ca 4,50. Men ett antal frågetecken återstår: Dels vet vi inte hur scenframförandet kommer att se ut i Wien, eftersom man har blivit tvungen att göra om bakgrundsprojektionen. Tydligen var streckfiguren möjlig plagiat från en populär musikvideo (ja, tydligen kan man plagiera streckgubbar). Dels vet vi inte hur det kommer att låta, då den inspelade bakgrundskören i Melodifestivalen måste framföras live i ESC. Således kan allt komma att låta annorlunda i Wien. Men det vi med säkerhet vet, är att streckgubbarna (oavsett hur de ser ut) kommer bli ett viktigt dragplåster, som säkerligen kommer göra Måns helt unik i årets ESC. Vare sig om man gillar låten eller ej, kommer detta att bli ett minnesvärt nummer - ett faktum som kan leda till en ny svensk Eurovisionvinst. Personligen anser jag att det finns många bättre låtar i årets Eurovision, och t.o.m. i årets Melodifestival. Men jag kan inte förneka att "Heroes" förmodligen har det mest minnesvärda framförandet i svenska schlagerhistoria - med möjligt undantag av ABBAs Waterloo när dirigenten Sven-Olof Walldorff var utklädd till Napoleon.

 
 
 
Alexander
Måns Zelmerlöw var årets absolut klaraste Mellovinnare i alla fall. I Eurovisionen i Wien tror jag att han kan klara sig riktigt bra! Jag älskar låten, den har liksom allt som man kan önska sig! Fantastiskt! Grattis Sverige, ni har goda chanser i år!
 
 
Erik
Om jag hade röstat med hjärtat i årets Melodifestival hade jag röstat på Magnus Carlssons svängiga schlager eller jojk-Jon. Nu röstade jag med hjärnan och tänkte vad som är bäst att skicka för att Sverige ska komma så högt upp i resultatlistorna som möjligt och då röstade jag på Måns. Det enda som bekymrar mig är att Sverige går ut efter Island som har semifinalens mest popiga och glada låt. Efter det kommer Sverige. Hur tänkte Österrike där?! De kunde placerat de bidragen så långt ifrån varandra som möjligt för mer genrespridning. 
 
 
Haris
Det känns rätt självklart att detta är en av förhandsfavoriterna. Det är modernt och låter rätt bra. Det är uppåt och rätt catchigt. Och med en lika bra scenshow som i Melodifestivalen så kan det gå riktigt bra för Måns. Personligen är jag inte världens största fan av låten. Det är inget jag skulle tänka mig att lyssna på utanför tävlingen. Men det är ändå bra på något sätt. Låten har sin charm och sticker ut. Och självfallet finns det en del av mig som alltid hoppas på en topplacering för Sverige.
 
 
Hollac16
Det är svårt att försöka bedöma sitt eget lands tävlingsbidrag så därför ska jag försöka vara så neutral jag kan. Först och främst, det som talar för Måns att gå till final är att han är ensam i sin genre i år. Det finns ingen annan som har en sådan här upptempolåt som "Heroes" är vilket gör att den sticker ut i mängden av ballader och lugntempolåtar som finns i startfältet. Det som däremot talar mot Måns är att Heroes är för mig ingen vinnarlåt. Jag vill därför sätta Måns på topp 10 men inte på segerplats. Skulle han vinna i finalen (om han går dit) kommer han nog få det tufft. Det finns andra låtar som är bättre. Jag tror alltså inte det blir med någon Loreen-mariginal denna gång vid en eventuell seger. Men låten är bra och den växer för varje lyssning. Säger stort lycka till!
 
 
Robban
Efter att Måns korats som vinnare av Melodifestivalen, kom oddsen som visar att Sverige återigen är favorit att vinna Eurovsion. Riktigt skoj faktiskt. Jag var aldrig något större fan av "Heroes" från början, men ju mer jag har lyssnat på låten har jag tagit till mig den. Måns var en värdig vinnare och jag är säker på att han kommer göra Sverige & alla hans fans stolta.
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?