Melodifestivalen 2015 - Final (Stockholm)

 
Det har blivit dags för finalen av Melodifestivalen 2015!
 
Inför: Sveriges final
Melodifestivalen 2015
Datum: 2015-03-14
Tid: 20.00 - 22.00
Plats: Stockholm, Friends Arena
Röstningsprocess: 50 % juryröster & 50 % tittarröster
TV-bolag/Stream: SVT1 & HD + SVTPLAY - Länk
 
Fyra deltävlingar samt ett uppsamlingsheat har avgjort vilka 12 finalister som gör upp om segern i Melodifestivalen 2015. I finalen delar tittarna makten med 11 europeiska jurygrupper, och både jury och tittarna delar ut poäng.
 
Totalt delas 946 poäng ut vilka fördelas på 473 poäng till juryn respektive tittarna. Varje jurygrupp delar ut 12 poäng till sin etta, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea och i nedåtgående led 6, 4, 2 och 1 poäng. Varje jurygrupp ger således 7 bidrag poäng, övriga fem ges noll poäng.
 
Tittarnas poäng fördelas istället procuentuellt utifrån hur många röster varje bidrag får. Poängen beräknas således utifrån en division mellan hur många röster bidraget har fått och det totala antalet inkomna tittarröster. Utifrån detta får SVT fram en procentsats som sedan multipliceras med tittarnas 473 poäng. Siffran som nu kommer fram är den poängsumma som bidraget får. Poängen avrundas till närmaste heltal. Se nedan följande exempel:
 
Bidraget A får 51 821 tittarröster. Totalt inkommer 1 528 322 tittarröster.
51 821 delat med 1 528 322 = 0,03390... vilket avrundas till 3,39 procent.
3,39% gånger 473p = 16p
Bidraget A får således 16 poäng av tittarna.
 
Som vanligt kan tittarna rösta genom både telefon- och SMS-röstning, men glöm inte att det i år även finns möjlighet att app-rösta medan bidragen framförs live. Appen är helt kostnadsfri och kan laddas ned via Windows phone store, Google play och App store. Observera att det är en god idé att ladda ned appen innan sändningen börjar då det kan ta några minuter för appen att komma igång att fungera!
 
Inför finalen har SVT släppt 30-sekundersklipp av framträdandena (vi länkar i artikeln till respektive tävlingsbidrags studio- och liveversion i deltävling).
 
Ni får inte heller missa att kika in på "Fredagskväll med Malin" som är ett slags inför-program som sändes på fredagskvällen.
 
Efter finalen kommer panelen att reflektera sändningen och det bidrag som tittarna och juryn väljer att skicka till årets ESC som avgörs i Wien den 19-23 maj.
 
Mycket nöje!
 
SVT 1 / SVT Play kl 20.00
 
 
PS. Här nedan länkar vi till panelens reflektioner av bidragen under deltävlingarna och Andra chansen:
 
 

Publikundersökningen
 
Efter att fredagens genrep var avklarat gjorde Poplight och Melodifestivalklubben säsongens sista publikundersökning för att se vem genrepspubliken vill se som segrare i finalen. 608 personer svarade och de röstade så här:
  1. Måns Zelmerlöw: 261 röster (42,9%)
  2. Eric Saade: 75 röster (12,3%)
  3. Samir & Viktor: 72 röster (11,8%)
  4. Jon Henrik Fjällgren: 70 röster (11,5%)
  5. Hasse Andersson: 48 röster (7,9%)
  6. Mariette: 34 röster (5,6%)
  7. Isa: 24 röster (3,9%)
  8. Magnus Carlsson: 21 röster (3,5%)
  9. Jessica Andersson: 17 röster (2,8%)
  10. Linus Svenning: 13 röster (2,1%)
  11. Dinah Nah: 11 röster (1,9%)
  12. JTR: 10 röster (1,8%)
 
Odds - vinnare
 
Inför finalen har Betsson bäst odds för Måns Zelmerlöw med Jon Henrik som god tvåa. PR-chefen på Betsson, Robin Olenius, skriver följande i ett pressutskick: "Måns har årets mest kompletta låt och framträdande. Han föll på målsnöret med Cara Mia men i år är vi säkra på att det är hans tur. Oddsen på honom motsvarar en 55 procentig vinstchans". Betssons odds ser ut som följer:
  • Måns Zelmerlöw: 1,35
  • Jon Henrik Fjällgren: 4,50
  • Eric Saade: 10,00
  • Mariette: 10,00
  • Isa: 24,00
  • Hasse Andersson: 24,00
  • JTR: 40,00
  • Jessica Andersson: 50,00
  • Magnus Carlsson: 50,00
  • Dinah Nah: 50,00
  • Linus Svenning: 50,00
  • Samir & Viktor: 100,00
Observera att oddslistan publicerades som en tidningsartikel i Göteborgs-Posten i onsdags eftermiddag och listan kan således ha förändrats sedan dess.
 

 
Snabbgenomgång - och läsarröstning!
Innan presentationen kommer först ett recap på finalens 12 låtar:
 
 
 
 
 

 
Nu följer en närmare presentation av de tävlande artisterna i finalen.
 
 
Låtskrivare: Anton Malmberg Hård af Segerstad, Maria Smith, Kevin Högdahl, Viktor Thell.
 
Duon Samir & Viktor tävlade i den andra deltävlingen där de tog tittarna med storm. Dock räckte bara rösterna till att gå till Andra chansen, men i den fjärde grundduellen slog de sedan ut Behrang Miri feat. Victor Crone. Duon är nu mycket populära i sociala medier och har fått väldigt många spelningar på Spotify. Oavsett hur det går för grabbarna i finalen så lär de få till årets sommarplåga, eller snarare är de redan vårens stora låtplåga. Frågan är vem som tilltalas mest - juryn eller tittarna?
 
 
 
 
Låtskrivare: JTR (John Andreasson, Tom Lundbäck, Robin Lundbäck), Erik Lewander, Iggy Strange Dahl.
 
Gruppen JTR består av tre Alingsåsbröder som slog igenom i Australien...men nu i Sverige. De tävlade i den fjärde deltävlingen där de skrällde sig vidare till finalen. "Building It Up" är en fartfylld pojkbandslåt á la 90-talet som flörtar med såväl nutid som dåtid. Gruppen var som sagt tidigare rätt okända i Sverige men hur det än går på lördag kommer de nog kunna starta sin karriär nu i Sverige.
 
 
 
 
Låtskrivare: Dinah Nah, Dr. Alban, Jakke Erixson, Karl-Ola Kjellholm.
 
Dinah Nah tävlade även hon i den fjärde deltävlingen där det först blev Andra chansen, där hon slog ut Dolly Style och tog sig en finalplats. Precis som med JTR är låten en flört med såväl 90-talet som med gymtränarna och om låten inte kommer att spelas flitigt på radio lär gym och andra träningshallar få Dinahs största spelningar. Dr Alban, som tävlade förra året, är en av låtskrivarna som står bakom låten - kanske är det i år han får revansch efter förlusten i deltävlingen?
 
 
 
 
Låtskrivare: Jon Henrik Fjällgren, Erik Holmberg, Tony Malm, Josef Melin.
 
Renskötaren från Mittådalens sameby i Härjedalen slog inte bara igenom Talang Sverige förra året utan nu även i Melodifestivalen. På hemmaplan hade han såväl publiken på plats som hemma med sig när hans jok om att vara fri tog sig raka vägen till final. Som tidigare skrivet har Jon Henrik seglat upp som en av vinnarkandidaterna av årets festival - kanske att Måns Z blir slagen för andra gången gillt?
 
 
 
 
Låtskrivare: Aleena Gibson, Fredrik Thormander.
 
"Fame" Jessica Andersson slog igenom i Melodifestivalen 2003 där det blev seger på första försöket. Sedan har hon återvänt till tävlingen flera gånger i hopp om att återupprepa succén. Först i år blev det en direktfinalplats (sedan 2004) för hennes ballad "Can't Hurt Me Now" som handlar om att gå vidare efter en svår tid. Blir det möjligen i år som Jessica får sin andra Melodifestivalsseger tro?
 
 
 
 
Låtskrivare: Anton Malmberg Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb.
 
2012 hade Loreen startnummer 6, vilket är årets mitt-i-finalfältet-nummer, ett startnummer nu Måns Zelmerlöw får ärva. Måns tävlade i den fjärde deltävlingen där hans "Heroes" gick raka vägen till finalen. På scenen används en avancerad grafik som kräver många förberedelser för att kunna sätta. Måns är en av favoriterna att vinna hela tävlingen och i så fall blir det första gången det blir Eurovision för hans del. 2009 vann han juryomröstningen men förlorade tittaromröstningen. Hur ska det bli i år?
 
 
 
 
Låtskrivare: Aleena Gibson, Anton Malmberg Hård af Segerstad, Fredrik Kempe.
 
Linus Svenning gjorde stor succé i Melodifestivalen 2014 med sin låt "Bröder" som i final slutade femma. Precis som då blev det även i år en resa förbi Andra chansen där han slog ut sin motståndare (i år var det Andreas Weise). Den fråga som återstår är om hans bidrag i år, "Forever Starts Today" kommer att slå bättre mot vad "Bröder" gjorde i finalen förra året. Det återstår att se på lördag kväll.
 
 
 
 
Låtskrivare: Isa Tengblad, Johan Ramström, Magnus Wallin, Gustaf Svenungsson, Oscar Merner.
 
Isa är bara 16 år gammal men har en stark röst och en stark låt som tog henne till finalen från den tredje deltävlingen. Hon har tidigare ställt upp i Lilla Melodifestivalen men det blev alltså här som hon fick sitt stora genombrott. Oavsett hur det går på lördag lär hon nog få en hel del att sjunga i sommar.
 
 
 
 
Låtskrivare: Thomas G:son, Lina Eriksson.
 
Magnus Carlsson är tävlingsveteranen som ställt upp en gång mer än Sanna Nielsen (åtta gånger) - utan att vinna en enda gång. Hade han deltagit även 2004 hade han slagit Nick Borgens rekord i att ha tävlat mer än fem gånger i rad. Det är schlager som gäller när Magnus ställer sig på scenen, en genre som varit avsaknad i många år och som säkert leder till en hel del röster. Frågan blir då nu om Magnus gör en...åttonde gången gillt?
 
Om Magnus vinner finalen har han sagt i en SVT-intervju att låten kommer att översättas till engelska i ESC. Den får då titeln "Meet me downtown tonight".
 
 
 
 
Låtskrivare: Sam Arash Fahmi, Fredrik Kempe, Hamed "K-one" Pirouzpanah, David Kreuger.
 
Vad finns det egentligen att säga om Eric Saade som inte redan är sagt? Han ställer upp i tävlingen för tredje gången efter att ha gjort stor succé med såväl "Manboy" som "Popular" - den senare tog honom till ESC och en tredjeplats. Sedan dess har det knappast varit tyst från honom. Då som nu blir det storslagen scenshow och även om inte alla toner sitter helt säkert så kommer det lugnt att dansas både på scenen, i publiken och hemma hos TV-tittarna. Frågan är då om Eric får åka till ESC en gång till i vår för att försöka slå sin tredjeplats?
 
 
 
 
Låtskrivare: Miss Li, Sonny Gustafsson.
 
Mariette slog igenom i Idol 2009 där hon åkte ut i Malmö Arena under den pågående turneringen. I samma arena fast 5,5 år senare tävlade hon i Melodifestivalens andra deltävling och tog riktig revansch - en finalplats! Låten är bl.a. skriven av Miss Li och i finalen kommer det att vara minst 34 meter tyg på scenen samt en massa fläktar. Mariette gör debut i årets tävling och kanske blir det hon som står som slutsegrare. Det avgör jury och tittarna!
 
 
 
 
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Johan Bejerholm, Johan Deltinger.
 
Unikt nog blir det ett bidrag från Andra chansen som får avsluta finalen, nämligen Hasse Andersson. Han är äldst i startfältet och den som också har haft en längst pågående karriär inom musiklivet. Omåttligt populär vilket visade sig framförallt i lördagens Andra chansen när hela publiken i Helsingborg skrek hans namn vid resultatredovisningen. Hasse tävlade i den avslutande deltävlingen där han gick till Andra chansen där han mötte Kristin Amparo. Som syntes blev det Hasses låt som uppskattades mest och nu är han i final. Om det blir "Guld och gröna skogar" på lördag (resultatmässigt alltså) är det nu upp till bevis för!
 
Låten har blivit plagiatanklagad (upphovspersonerna skrev för ett par år sedan en liknande låt men som gavs ut i Japan) och nu har även Melodifestivalen blivit anmäld av den ideella föreningen Musikupproret till Granskningsnämnden p.g.a. av detta. SVT säger dock att de två låtarna skiljer sig mer än vad de förenar och att den därför har fått tillstånd att tävla i Melodifestivalen 2015.
 
 

Panelens topp 3 i finalen

 
 
 
 
Haris: Då var det dags för slutet på årets festival. Efter sex veckor så är vi nu här och jag känner mig helt likgiltig inför finalen. Tidigare har man sett fram emot det, men nu vill jag bara se vem som vinner så vi kan gå vidare och närma oss Eurovision. Det har verkligen varit ett tråkigt år i festivalen. Och det är rätt låg kvalité på startfältet i finalen. Jag har egentligen inga jättefavoriter, utan håller bara en liten extratumme för Mariette. Tycker ändå hon har den bästa låten. Sedan hade jag nog inte haft så mycket emot om Måns eller Magnus vann. Resten är bara besvikelser. Nu kör vi!
 
Hollac16: Nu när vi har kommit till slutet av Melodifestivalen 2015 så känns det ganska tungt för mig. Inte för att det ska bli trist att tävlingen är över utan för att vi efter lördagens sändning kommer att skicka något som det lär gå riktigt dåligt för i ESC. Årets Melodifestival har varit en artistfestival och ingen Melodifestival. Det har handlat mer om att säga att Eric Saade och Måns Zelmerlöw inte ska gå till final utan att de redan på förhand är i final samt att app-röstningen verkar ha handlat om att rekrytera röster likt Webbjokertävlingen såg ut. Och då inte utifrån låt utan för artist. Det handlar alltså inte om hur bra eller dålig låtarna är utan hur intressanta eller ointressanta artisterna är. Men nu är vi alltså i slutet av tävlingen och jag har inga favoriter. De tre jag har satt som favoriter är de jag tror mest på kan få ett hyfsat resultat i ESC. Jag beräknar idag att Sverige kommer komma ungefär som Robin Stjernberg gjorde 2013, dvs. ett mittresultat. Beräknar att vi kanske kan komma så dåligt som det såg ut mellan 2005-2019 (ej 2006) alternativt att det blir en repris av lex Bergendahl 2010. Vinner någon av de jag verkligen inte gillar i årets final så hejar jag INTE på Sverige i år!
 
 
Robban: Dags för avgörandet om vem som ska få representera Sverige i Wien i maj. Ja, ni ser ju själva vilka som är mina främsta personliga favoriter. Ingen av dessa tre lär slåss om segern utan det känns rätt uppenbart att det står mellan Måns Zelmerlöw, Jon Henrik och Eric Saade. Tror även Mariette kommer vara inblandad i den absoluta toppstriden och utmana om segern. 
Oavsett vem som vinner ikväll så är det självklart att jag håller på Sverige när Eurovision drar igång. Hoppas på en spännande och en underhållande final. Nu kör vi!!
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?