Måns Zelmerlöw tävlar för Sverige i Wien!

Måns Zelmerlöw vann Melodifestivalen 2015! Foto: Stina Stjernkvist/SVT.
 
Melodifestivalen 2015 är avgjord - det blir Måns Zelmerlöw som får tävla för Sverige i ESC i maj. Efter en rysande final där Måns Zemerlöw tog hem samtliga jurytolvor utom två (med Mariette som god tvåa med 48 poängs marginal efter jurypoängen) samt högsta tittarpoängen. Nu får han göra sig redo att slåss för Sverige i ESC i den andra semifinalen som sänds den 21:a maj från Wiener Stadthalle.
 
Melodifestivalen 2015 hade samma grundupplägg som tidigare, dvs. att det var fyra deltävlingar, ett uppsamlingsheat och sedan en final. Dock ändrades vissa saker inom detta upplägg som att antalet tävlingsbidrag minskade från 32 till 28 stycken, vilket utgjorde endast 7 bidrag per deltävling. Fortfarande var det dock ettan och tvåan i deltävlingarna som gick till final samt trean och fyran som gick till Andra chansen. I Andra chansen gjordes reglerna om igen så att det bara var fyra dueller där vinnarna i respektive duell tog sig till finalen. Således var det 12 finalister i år, två mer än tidigare år (senast 12 bidrag tävlade var år 1997).
 

Finalens upplägg

 
I finalen framfördes först bidragen och därefter fick 11 internationella jurygrupper (tävlande ESC-länder) rösta på sina favoriter. Varje jurygrupp gav 12 poäng till sin etta, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea och därefter i nedåtgående led 6, 4, 2 och 1 poäng. Totalt gav varje jurygrupp sju bidrag poäng - fem blev utan poäng. Totalt delade jurygrupperna ut 473 poäng. Tittarnas poäng var lika stor som jurygruppernas, vilket innebar även där 473 poäng. Dock delades tittarnas poäng ut procentuellt utifrån hur många tittarröster respektive bidrag hade fått. Vinnaren blev det bidraget som hade fått högst totalpoäng efter juryns och tittarnas dom.
 
Under finalen blev det problem med applikationsrösterna, varför SVT valde att räkna bort dessa röster helt och hållet. Därför blev det också en minskning i antalet inkomna röster till 1 555 557 stycken. Dock inkom 2 996 229 kronor till Radiohjälpen!
 

Resultat

 
Så här slutade finalen. Jurypoäng + tittarpoäng = totalpoäng står inom parantes:
 
  1. Måns Zelmerlöw - "Heroes" (122+166 = 288p)
  2. Jon Henrik Fjällgren - "Jag är fri (Manne Lijem Frijje)" (51+88 = 139p)
  3. Mariette - "Don't Stop Believing" (66+28 = 102p)
  4. Hasse Andersson - "Guld och gröna skogar" (20+68 = 78p)
  5. Eric Saade - "Sting" (46+29 = 77p)
  6. Linus Svenning - "Forever Starts Today" (41+18 = 59p)
  7. Isa - "Don't Stop" (38+18 = 56p)
  8. Samir & Viktor - "Groupie" (30+20 = 49p)
  9. Magnus Carlsson - "Möt mig i Gamla stan" (10+18 = 28p)
  10. JTR - "Building It Up" (20+4 = 24p)
  11. Jessica Andersson - "Can't Hurt Me Now" (15+8 = 23p)
  12. Dinah Nah - "Make Me (La La La)" (14+8 = 22p)
 
Så här såg Måns framträdande ut i finalen:
 
 

Om Måns Zelmerlöw

 
Måns är född den 13 juni 1986 i Lund, slog igenom i Idol 2005 där han slutade på femte plats. Året därpå tävlade han i Let's Dance första säsong som han vann tillsammans med sin danspartner Maria Bild. 2007 tävlade han i Melodifestivalen med låten "Cara Mia" som slutade på tredje plats i finalen. Två år senare var han tillbaka med låten "Hope & Glory", som även den gick till final och som nu fick flest juryröster - men då svek tittarna och det blev "bara" fjärdeplats. Måns har även programledarerfarenhet från exempelvis Allsång på Skansen, som han ledde somrarna 2011-2013 samt även från Melodifestivalen 2010 (även Lilla Melodifestivalen 2007). Han har även andra evenemang på sitt CV. Dock är det nog musiken som står Måns närmast och med flera album släppta och en rad olika musiksatsningar är Måns en av Sveriges främsta artister just nu.
 
Måns tar nu över stafettpinnen efter Sanna Nielsen och ska försöka slå i Eurovision på riktigt. Den 21 maj tävlar Sverige i den andra semifinalen. Panelen önskar Måns allt lycka till!
 
Under finalen vann Måns med den största segermariginalen någonsin - 149 poäng till tvåan. Han fick dessutom den högsta procentuella poängutdelningen någonsin då han med sina 35,1% slog Loreen som fick 32,7% av rösterna 2012. En annan notering kan göras att 1983 fick Carola Häggkvist samtliga högstapoängare från de då 11 jurygrupperna. 2015 fick Måns högsta poängen från 9 av 11 jurygrupper.
 
 
 
Så här tyckte panelen om finalen som helhet (både om sändningen samt om vinnaren):
 
 
Erik: En bra final om man ser till programledarna och upplägget men vad gjorde Ylvis där? Är det någon som kan ge mig ett svar? Kommer de vara med i Melodifestivalen 2016 måntro? Spänningen som vi haft 2013 och 2014 var som bortblåst då Måns var ohotad etta från början till slut. Turnen i år var mycket bra med Robin och Sanna som riktigt bra programledare och Filippa Bark som sidekick. Filippa och hjärtappen är väl det man kommer komma ihåg mest från  årets turne. Måns var värdig vinnare då han fick mest poäng av juryn och hela 35% av rösterna från svenska folket även om tvåan Jon Henrik Fjällgren hade fått dubbla sin poängskörd hade det fortfarande inte räckt till att klå Måns. Hur går det då i ESC? Det är en fråga som vi får svar på i maj men om jag ska gissa så tror jag på en 6:e plats. Tack för i år Melodifestivalen vi syns i februari igen! 
 
 
Haris: Då var årets Melodifestival över. Efter sex veckor är vi nu här. Och allt slutade med en seger för Måns Zelmerlöw. Jag tycker att produktionen och sändningarna höll hög klass och så även i finalen. Programledarna kändes trygga hela vägen och alla artister levererade i finalen. Min favorit, Mariette kom 3:a. Den placeringen kan jag leva med. Jag har faktiskt inget emot att Måns vann ikväll. Jag tror att hans låt är den som kan ge Sverige den bästa slutplaceringen i ESC i maj.
 
 
Hollac16: Överlag en bra sändning men med få bra bidrag att kunna skicka iväg till Wien. Jag tycker Måns och Magnus var de enda två som kändes "bra" nog att tävla för Sverige. Mariette var också bra men eftersom att flera länder redan har valt liknande nummer kändes det som att det hade varit fel att skicka henne. Jag tror nämligen att det hade inte stuckit ut ett dugg från mängden. Måns känns stabil och med tanke på att den semifinal som Sverige tävlar i har ett ganska lågmält tempo (många ballader/lugnlåtar) så tror jag inte att det blir några problem för Måns att gå till final. Dock - i finalen räknar jag dock inte med topp 10 idag. Möjligen runt mitten räknar jag med som bäst. Fördelen med Måns är att han har en stark upptempolåt som sticker ut för att få länder har det. Samtidigt finns det många starka ballader i leken, det får ej glömmas bort. Jag kommer dock att heja på Sverige i år, men räknar som sagt att det finns risk för en sämre placering i slutet än vad det kanske ser ut att bli. Önskar lycka till!
 
 
Robban: Trots att jag inte är överförtjust i vinnarbidraget "Heroes" tycker jag ändå att Måns Zelmerlöw är en värdig vinnare och en bra representant för Sverige i Wien. Det är en häftig scenshow och jag är övertygad att vi kommer komma bra till, då Europa verkar älska låten. Själv förstår jag inte alls hypen, men vad spelar det för roll. Alltid vemodigt när Melodifestivalen är över. Programledarna i Sanna och Robin har varit klockrena, snygg produktion som alltid, Flera låtar som kommer ha ett liv efter att tävlingen nu är över. Det blev ändå ett godkänt resultat för Mello anno 2015 får jag ändå medge. Önskar Måns och vårt ESC-bidrag 2015 all lycka i Wien.
 
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?