Eurovision Song Contest 2015 - Cypern

 
FAKTA
  • TV-kanal: CyBC
  • Deltagandeår: 32:a gången
  • Första tävlingsåret: 1981
  • Senaste tävlingsåret: 2013 (15:e plats i semifinalen)
  • Bästa resultat: 5:a i final (1982, 1997 & 2004)
  • Sämsta resultat: 38:e - 15:e i semifinal (2013)
  • Uttagningsprocess 2015: Eurovision Song Project
  • Startnummer i semifinal 2: #15
  • Startnummer i finalen: #11
 
PANELENS TIPS!
Cypern har aldrig vunnit ESC och har aldrig varit riktigt nära heller men jag ska visa er några av Cyperns bästa bidrag. 2005 försökte Constantios Christoforou med låten "Ela ela (Come baby"). 2007 var det dags för Evridiki som försökte med låten "Comme ci, comme ça".
2012 framförde Ivi Adamou en låt som ni säkert känner igen, "La, La Love" hette bidraget och låten blev en stor sommarplåga på radion i b.la Sverige.
 
 
 
 
Cypern valde artist och bidrag genom Eurovision Song Project. Det var en lång väg till Cyperns slutgilitiga final. Uttagningen började med 6 auditions (liknande de auditions i "Talang"), där 20 artister valdes ut efter att ha fått sjunga en tidigare Eurovisionlåt och en valfri låt. De 20 artister som gått vidare tävlade sen i 2 semifinaler (s.k. "eurochallanges") där vinnarna utsågs av en jury bland annat innehållandes Christer Björkman. 6 artister utsågs till finalen den 1 februari där John Karayannis fick 10 poäng av såväl juryn som de cypriotiska folket. Dock var det 12 poäng som var högst och det fick Panagiotis Koufogiannis av det cypriotiska folket. Han fick bara sex poäng av juryn. 12 poäng av juryn fick gruppen Minus One men endast fem poäng av den cypriotiska folket. 
 
Eurovision Song Project
 
 
 
 
Foto: Dre Photo Work
 
JOHN KARAYANNIS är född 1995 i Limassol i Cypern. Redan som 6-åring började han med musik och sedan 8-års åldern har han även tagit sånglektioner. Han deltog som 12- och 13-åring i Cyperns uttagning till JESC (2007 och 2008), men lyckades aldrig vinna. Sedan dess har han fortsatt ta sånglektioner och tack vare detta lyckats vinna ett stort antal lokala talangjakter. På fritiden sysslar han dock mest med dataspel, framförallt "World of Warcraft". Genom vinsten i Eurovision Song Project, kommer han nu få framträda för första gången på en internationell scen.
Sången "One Thing I Should Have Done" skrev John tillsammans med Mike Connaris, den Londonbaserade kompositören som även låg bakom "Stronger every minute" med Lisa Andreas 2004 - som till dags dato är Cyperns mest framgångsrika bidrag i Eurovision. 
 
Här nedan kan du lyssna på Johns ESC-bidrag:
  
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Cyperns bidrag.

Cypern debuterade faktiskt redan 1981, och dängade då till med en 6:e plats. Detta skulle visa sig bli landets näst bästa placering fram till dags dato - eftersom landet bara lyckats överträffa den placeringen med tre femteplatser (1982, 1997 & 2004). Istället är ju landet mer känt för sin obligatoriska 12:a till Grekland, vilket ju kanske talar sitt tydliga språk om hur minnesvärda de cypriotiska bidragen brukar vara.

I år skickar man den slipade sångaren John Karayiannis till Wien, en kille som försökt vinna Cyperns biljett till Junior Eurovision Song Contest ett antal gånger. Till skillnad från artisterna från San Marino, lyckades John aldrig med bedriften att ta sig till JESC. Som plåster på såren får han dock representera sitt land i den "riktiga" upplagan av Eurovision istället. Låten "One Thing That I Should Have Done" påminner emellertid mer om "Tears in Heaven" med Eric Clapton, än en modern Eurovisionlåt. Något säger mig därför att Cypern kommer få det svårt, i synnerhet i konkurrens med alla andra ballader i startfältet i år. Medan John visserligen sjunger hedersamt bra, så räcker inte låten till för att sticka ut tillräckligt i tävlingen. Jag kan helt enkelt inte se denna låt ta sig till finalen. 

 
 
 
 
Alexander
Jag gillar det här. Och det här är också något som Eurovisionen brukar gilla. En sköna balladaktig låt, som jag nog tror kommer funka fint. Frågan är bara ifall vi inte höört det här redan alltför många gånger tidigare?
 
 
Erik
Cyperns bidrag i år är väldigt fint men i detta balladträsk som det är i år så kommer Cyperns låt lätt att glömmas bort speciellt om man bara lyssnar på det en gång. Jag har lyssnat några gånger på låten och tycker mer och mer om det för varje gång jag lyssnar på det. 
 
 
Haris
Jag tycker att det här är fint och stillsamt. Man får en skön känsla av den på något sätt. Ibland behöver man inte göra det mer komplicerat än såhär för att få till en schysst låt. Dessutom är texten rörande och allt matchar bra med sångarens röst.
 
 
Hollac16
Sådana här låtar brukar det gå bra för. Se bara på Cypern 2004 eller Belgien 2010 - topp 10 bägge gångerna! Så jag tänker inte avfärda det här som trist eller så, utan det här kan nog och kommer nog gå riktigt bra. Det sticker ut på sitt sätt just för att det bara är han och inget mer. Hade lika gärna kunnat vara a capella så hade det funkat lika bra. Det här är ett farligt bidrag i startfältet.
 
 
Robban
Kul att återse Cypern i tävlingen igen. Årets bidrag är verkligen en fin och avskalad, gripande, simpel sång som jag misstänker det kan gå rätt bra för i Wien. John sjunger fantastiskt, men det här är nog ett bidrag som delar åsikter. Antingen tycker man det är vackert och fantastiskt eller så tycker man att det är rena sömnpillret. Bedöm själva. Kan tillägga att jag älskar remixen av denna låten.
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?