Giannis Karagiannis representerar Cypern 2015

Foto: CyBC.
 
Efter en lång uttagning med auditionprogram och semifinaler hade så slutligen sex stycken finalister valts ut till Cyperns nationella final. På söndagskvällen hölls sedan finalen där det slutligen stod klart att det blir Giannis Karagiannis som får tävla för Cypern i Eurovision Song Contest 2015.
 
I somras meddelade det cypriotiska nationella TV-bolaget CyBC att Cypern skulle återvända till Eurovisionen igen efter ett års uppehåll. Istället för internval (som det var 2013) skedde en stor uttagning där 55 artister slutligen valdes ut. Dessa tilldelades varsitt Eurovisionsbidrag och fick sedan genom en Idolliknande auditionuttagning försöka övertyga en jury om att få gå vidare i tävlingen. 20 artister valdes sedan ut till ett samlingsheat där artisterna sedan succesivt drogs ned från 20 till 10 till 6 artister. Efter den sista gallringen skedde så finalen där en segrare korades.
 

Resultat

 
Finalen avgjordes genom kombinerad jury- och telefonröstning. Finalen var för övrigt första gången som tittarna fick säga till om något gällande resultatet. Var och en av de sex jurymedlemmarna (Despina Olympiou, Alex Panayi, Elena Patroklou, Tasos Tryfonos, Nicola Caligiore och Bruno Berberes) fick enskilt ge poäng. Därefter slogs juryns poäng samman och det bidraget som hade fått högst totalpoäng fick juryns gemensamma 12-poängare, tvåan fick 10 poäng, trean 8 poäng, fyran 7 poäng, femman 6 poäng och sexan 5 poäng. Eftersom att tittarna hade samma poängantal att dela ut användes samma skala även för tittarna. Sedan slogs juryns och tittarnas poäng samman och det bidraget med högst totalpoäng vann hela finalen.
 
Juryn höll Minus One högst medan tittarna hellre hade sett Panagiotis Koufogiannis till segern. Dock blev det istället Giannis Karagiannis som vann trots att han "bara" kom tvåa hos såväl juryn som tittarna. Men eftersom att juryns vinnare bara fick 5 poäng av tittarna (lägst) och tittarnas vinnare bara fick 6 poäng juryn (näst lägst) så jämnade det sig ut i totaltabellen.
 
Så här placerade sig bidragen efter söndagens final:
 
# Artist & Låt Jury-
poäng
Tele-
poäng
TOT Plats
1
Hovig
16 4
2
Doody
7 6 13 5
3
Panagiotis Koufogiannis
6 12 18 2
4
Minus One
12  5 17 3
5
Giannis Karagiannis
"One Thing I Should Have Done"
10 10 20 1
6
Nearchos Evangelou &
Charis Savva 
5  7  12 6
 
 

Om vinnarartisten och vinnarlåten

 
Giannis Karagiannis är sångare och låtskrivare. Han har sysslat med musik sedan sex års ålder, vunnit en rad talangtävlingar på Cypern. Sin Eurovisionslåt har Giannis skrivit tillsammans med Mike Connaris. Denna  Connaris har tidigare stått bakom Cyperns ESC-bidrag 2004, "Stronger Every Minute" (framförd av Lisa Andreas), som slutade femma i ESC-finalen det året. Denna femteplacering är Cyperns senaste högsta uppnådda slutplacering.
 
Här nedan kan du se Giannis framträdande igen:
 
 
 
 
Hollac16: Jag tycker att det dessvärre egentligen inte fanns någon riktigt "bra" låt för Cypern i år. Jag trodde mer på deras uttagning efter ett års uppehåll. Den finstämda ballad som nu har vunnit har dock samma upphovsmän som Lisa Andreas "Stronger Every Minute". Den låten gillade jag inte heller - men det gjorde Europa. Nu har det gått 11 år, så kanske det fungerar ändå. För min del gäller det dock att jag måste nog lyssna ganska många gånger innan jag gillar det.
 
Robban: Jag ville att antingen "One Thing I Should Have Done" eller "Without Your Love" skulle vinna i Cypern och det blev den finstämda, avskalade balladen "One Thing I Should Have Done" som segrade. Kanske är det här lite väl långsamt och sömnigt för att göra något större avtryck i ESC? Men vi får se :-)
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?