Eurovision Song Contest 2015 - Malta

 
FAKTA
  • TV-kanal: PBS
  • Deltagandeår: 28:e gången
  • Första tävlingsåret: 1971
  • Senaste tävlingsåret: 2014
  • Bästa resultat: 2:a i final (2002 & 2005)
  • Sämsta resultat: 39:e - 22:a i semifinal (2007)
  • Uttagningsprocess 2015: Malta Song For Europe
  • Startnummer i semifinal 2: #5
  • Malta kvalificerade sig inte till finalen!
 
PANELENS TIPS!
 
Förutom de två fantastiska bidragen som kommit tvåa (Se klipp ovan) har Malta även ett flertal andra bidrag som varit med i Eurovisionen. Dessa är b.la:
 
Mary Spiteri - "Little Child" (1992) - Tävlingen hölls i Malmö och Malta kom på en finfin 3:e plats med denna vackra barnvisa till ballad.
 
Julie & Ludwig - "On Again, Off Again" (2004) - Medryckande duo som tog Malta till en 12:e plats i ESC-finalen. Detta var första året som semifinalerna användes.
 
Fabrizio Faniello - "I Do" (2006) - Detta var Fabrizio's andra medverkan i Eurovision, efter att ha kommit 9:a i ESC 2001 i Köpenhamn med låten "Another Summer Night". Det gick inte fullt lika bra för Fabrizio Faniello i Aten i ESC 2006. 24:e plats (Sist) blev resultatet.
 
 
 
Malta valde artist och bidrag genom Malta Song For Europe. Denna uttagning bestod av två moment: först en semifinal och sedan en final. Uttagningen hölls redan i november, närmare bestämt en vecka efter att Junior ESC hade avgjorts. Malta var som bekant värdland för JESC förra året och då passade det nationella TV-bolaget PBS på att köra den nationella uttagningen i samma arena fast en vecka senare.
 
Under två dagar i slutet av augusti förra året kunde man skicka in bidrag till tävlingen. Det var fritt fram för vem som helst att skicka in låtar så länge man hade en artist som hade medborgarskap på Malta. PBS hade för året ändrat vissa regler som nu gjorde att 2014 års representant Firelight var de enda som var förbjudna att skicka in bidrag. Dessutom lades en regel till som sade att vinnarlåten skulle finjusteras efter finalen alternativt bytas ut till en annan låt.
 
Totalt inkom 134 bidrag vilka sedan 20 valdes ut till tävlan. En hel del artister som tävlat tidigare år i Maltas uttagning återkom: Ludwig Galea, Glen Vella, Gianluca Bezzina (nu som en del av gruppen L-Aħwa) och från JESC 2008 kom Daniel Testa. På låtskrivarsidan fanns en gedigen uppställning som Gerard James Borg och Philip Vella (skrev Maltas bidrag åren 2000, 2002, 2004, 2007 och 2008) men även Alexander Rybak och Charlie Mason; den senare stod bakom Conchita Wursts vinnarlåt 2014! Det fanns även med några svenska låtskrivare som Måns Ek, Madeleine Jangklev och Erik Anjou.
 
Totalt tävlade alltså 20 bidrag i semifinalen där sedan 14 av dessa gick vidare till finalen. Semifinalen ägde rum den 21 november och finalen kvällen därpå. I finalen delades antalet röster mellan fem jurypersoner och tittarna. Varje juryperson och tittarna delade ut poäng enligt ESC-skalan: 12 poäng till ettan, 10 poäng till tvåan, 8 poäng till trean osv. nedåt 7-1 poäng. Vinnaren Amber fick samtliga 12:or i finalen och blev därmed överlägsen segrare.
 
Malta Song For Europe
 
Inför finalen
Resultat finalen
 
 
 
Foto: Aaron Briffa & cngfotography
 
AMBER (egentligen Amber Bondin)är född den 26 maj 1991 i Kalkara på Malta. Trots sin unga ålder har Amber sysslat med musiken i många år och främst inom Eurovisionen. Fram till 15 års ålder var hon aktiv inom judo, men en skada gjorde att hon tvingades sluta med den sporten. Istället satsade hon nu på musiken.
 
Musikaliskt har Amber tävlat i Maltas ESC-uttagning hela fem år i rad (2011-2015). 2011 ställde hon upp med låten "Catch 22" som i finalen slutade på trettonde plats och även "Touch Wood" som blev utslagen i semi. Året därpå försökte hon igen, nu med låten "Answer With Your Eyes" som slutade på tredje plats. Trots förlusten åkte hon med till ESC med vinnaren Kurt Calleja, fast som bakgrundssångerska. 2013 gjorde hon sitt tredje försök i Maltas ESC-uttagning med låten "In Control" som i finalen slutade på fjärde plats. Fjärde försöket kom så förra året när hon tävlade med låten "Because I Have You" som även den slutade på fjärde plats i finalen. Det skulle dröja först till i år när segern kom. Femte gången gillt med andra ord!
 
Låten som Amber tävlar med i ESC i år heter "Warrior" (samma titel som Georgiens bidrag) och är skriven av Matt Muxu Mercieca medan musiken är gjord av Elton Zarb. Efter den nationella finalen gjordes låten om något till den version som presenteras här nedan. Här hittar du länkarna till låtens originalstudioversion och liveversion.
 
Här nedan kan du lyssna på Ambers ESC-bidrag:
 
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Maltas bidrag.
 
Malta, som totalt har en befolkning nästan lika stor som Göteborg, har varit ett av Eurovisions mer framgångsrika länder den senaste 20 åren  - dock utan att vinna. Medan två andraplatser (2002 och 2005) är deras bästa resultat, så har man kämpat hårt för bra placeringar på sistone. Ifjol kom grabbarna i Firefly på 23:e plats i finalen med "Coming Home", en låt som dock var en av Maltas bättre låtar enligt mig. Malta brukar trots sin lilla storlek, storsatsa på sin uttagning, och hade därför i år en semifinal med 20 låtar (!!!!) och en final med 14 låtar (!!!) - där bl.a. Alexander Rybak, Charlie Mason (låtskrivare till "Rise like a Phoenix") och Kevin Borg deltog som låtskrivare. Ingen av dessa vann, det gjorde istället Amber Bondin. Hennes vinst innebär att Malta för första gången sedan 2010 deltar i Eurovision med en kvinnlig artist! Amber har dock Eurovisionerfarenhet sedan tidigare då hon deltog som bakgrundssångerska till Kurt Calleja 2012. Emellertid låter hon också fortfarande som en bakgrundssångerska - hennes röst är inte tillräckligt stark för den här låten. Medan malteserna tänker helt rätt när de skickar en mer bombastisk halvtempolåt till ESC i år, så låter den ihålig om ni frågar mig. Här hade man kunnat sätt in någon mer fyllig röst, kanske Thea Garrett (2010) eller liknande. Nu blir detta istället ett sömnpiller, och jag tvivlar på att någon form av fiffig scenshow kan rädda det. Känns som att Malta just nu balanserar på gränsen till att inte ta sig till final i år...
 
 
 
 
Alexander
Två versioner. En av dem är bättre. Och det är inte den slutliga. Tyvärr så valde Malta att skicka den lite sämre versionen.
 
 
Erik
Tycker att den första "Warrior" var mycket bättre. Den här känns mer radio och det var synd att de gjorde om låten som var en fyra, nu sjunker betyg ner till en trea. Synd Malta! 
 
 
 
Haris
Jag älskar Maltas engagemang i Eurovision. De vill verkligen lyckas i den här tävlingen på sitt egna och unika sätt. De bryter inte ifrån sina normer. En av mina absoluta favoritlåtar från årets nationella uttagningar framfördes i Malta. Det var låten "Closed Door" med Chris Grech. Ambers låt tyckte jag inte om då, och i ärlighetens namn gör jag inte det nu heller. Det känns rätt platt och sådär typiskt för Malta. Men i sammanhanget finns det sämre låtar.
 
 
Hollac16
Den nya versionen av Maltas "Warrior" tycker jag inte så mycket om. Har svårt att se att Malta ens kommer gå till final. Så jag överlåter Amber att överraska mig live för då kanske det blir magiskt. Nu känns det ganska platt och överspelat.
 
 
Robban
Malta var andra deltagarland att få klart sin representant och låt till Wien. Sångerskan Amber är bra, men vissa stunder kan hon pendla mellan att sjunga riktigt surt till att sjunga klockrent. "Warrior" är en härlig låt helt klart, men jag har tröttnat en aning på den och slutversionen blev inte alls lika pampig tycker jag. Jag tror att Amber får det tufft att ta landet mot några större höjder i årets ESC. Jag önskar verkligen Malta framgång i den här tävlingen. De brinner verkligen för ESC mer än något annat land
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?