Amber representerar Malta i ESC 2015

Foto: Gordon Roxburgh/EBU.
 
Efter en semifinal i fredags och storslagen final på lördagen korades så Maltas representant till Eurovision Song Contest 2015. Av 14 tävlande utsågs 23-åriga Amber Bondin till vinnare, efter att hennes bidrag "Warrior" tog hem samtliga 12-poängare (från både de fem jurymedlemmarna och av tittarna). Om det nu blir "Warrior" eller ej som Amber får tävla med i Wien i maj nästa år återstår att se. PBS har nämligen rätt att byta ut delar av låten eller hela låten om de så önskar.
 
Finalen avgjordes genom kombinerad jury- och telefonröstning. Juryn bestod av fem inbjuda gäster från fyra olika länder: Ola Melzig (Sverige), Francesco Biasia (Italien), Gohar Gasparyan (Armenien), Owen Galea (Malta) och Adriana Zarb Adami (Malta). Varje jurymedlem gav sin favoritlåt 12 poäng, sin tvåa 10 poäng, sin trea 8 poäng osv. i nedåtgående led 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Resterande fyra låtar gavs noll poäng. Även tittarnas röster omvandlades enligt denna poängskala. Därefter lades tittarnas och de fem jurymedlemmarnas poäng samman och det bidraget som hade fått högst totalpoäng vann.
 
Under Maltas final uppträdde 2014 års ESC-vinnare Conchita Wurst med dels vinnarlåten "Rise Like A Phoenix" men också med den nyskrivna (och nysläppta) låten "Heroes".
 
Även Firelight som representerade Malta i Köpenhamn (23:e av 26:e plats i finalen) uppträdde på scen med deras tävlingsbidrag "Coming Home" och ytterligare två låtar.
 
Vill du se om finalen går det att se den via Eurovision.tv's playsida här.
 

Resultatet

 
Från semifinalen i fredags hade 14 av 20 tävlande tagit sig vidare, däribland Franklins låt "Still Here" (skriven av Alexander Rybak), Glen Vellas "Breakaway" (skriven av bl.a. Kevin Borg) och L-Aħwas "Beautiful To Me" (där tidigare 2013-representanten för Malta, Gianluca, medverkade). Men det var ingen av dessa som ens var i närheten av att vinna finalen!
 
När tittarna hade sagt sitt ledde Amber följt av Ekklesia Sisters och Franklin. De fem jurymedlemmarna, som alla röstade individuellt, lade sedan samtliga 12-poängare på Amber som därmed fick ihop hela 72 poäng. Christabelles "Rush", som blev tvåa, fick ihop många höga poäng av juryerna men mellan henne och Amber blev det en poängmariginal på hela 25 poäng! Även Glen Vellas "Breakaway", som blev trea, fick många höga poäng men han hamnade allt för långt efter för att vinna. De uppmärksammade nunnorna i gruppen Ekklesia Sisters med låten "Love and Let Go" slutade sjua - detta trots att de hade fått tittarna andraplats! Allra sist blev Karen DeBattistas "12, Baker Street" som inte fick ett enda poäng av vare sig tittarna som juryerna.
 
Här nedan syns samtliga poäng och placeringar för finalisterna.
 
#ArtistLåtTOTJuryTele
1 Amber "Warrior" 72 60 12
2 Christabelle "Rush" 47 40 7
3 Glen Vella "Breakaway" 39 35 4
4 Chris Grech "Closed Doors" 35 33 2
5 Franklin "Still Here" 26 18 8
6 Daniel Testa "Something In The Way" 24 24 0
7 Ekklesia Sisters "Love and Let Go" 23 13 10
8 Lawrence Gray "The One That You Love" 18 13 5
9 Jessika "Fandango" 18 12 6
10 Trilogy "Chasing a Dream" 12 9 3
11 Deborah C "It's OK" 12 12 0
12 Dominic "Once In A While" 11 11 0
13 L-Aħwa "Beautiful To Me" 11 10 1
14 Karen DeBattista "12, Baker Street" 0 0 0
 
Här nedan kan du se Ambers finalframträdande med låten "Warrior":
 
 

Efter finalen

 
Vinnarartisten Amber är nu klar för tävlan i Wien i maj nästa år. Däremot kommer hennes låt "Warrior" (skriven av Elton Zarb och Muxu) att göras om och fixas till inför ESC. Det kan också hända att vinnarlåten byts ut till en annan låt, beroende på. Detta för att PBS införde nya tävlingsregler som säger att PBS har rätt att ändra och/eller byta ut delar av låten/hela låten om så krävs. Allt för att skapa ett så bra nummer som möjligt till Eurovision Song Contest.
 
De senaste tre ESC-åren har Malta lyckats kvalificera sig vidare till finalen. Två gånger (2012 och 2014) har det blivit bottenplaceringar medan år 2013 lyckades Gianluca komma åtta med sin låt "Tomorrow". Det var för övrigt Maltas bästa placering sedan Chiaras "Angel" år 2005, som då blev tvåa.
 

Ambers tidigare deltaganden i Maltas ESC-uttagningar

 
 År
Artist Låt Placering    
2014 Amber "Because I Have You" 4:e plats    
2013 Amber "In Control" 4:e plats    
2012  Amber "Answering With Your Eyes" 3:e plats    
2011  Amber "Catch 22" 13:e plats    
2011 Amber "Touch Wood" Utslagen i semi    
 
 
Hollac16: Amber var en värdig vinnare och "Warrior" är en mycket bra låt. Den sätter sig på hjärnan direkt bara efter en lyssning och det ger pluspoäng. Om det nu är en vinnare i Wien eller inte återstår att se. Jag tycker därför att PBS ska utnyttja sin tillsatta regel till max och verkligen se till att Amber, låtskrivarna och produktionsteamet gör sitt yttersta för att skapa ett så fantastiskt nummer som möjligt. Nu har de ca 3,5 månad på sig innan EBU:s deadline i mars, och ca 5 månader innan ESC går av stapeln. Säger god lycka till och hoppas på fint slutresultat av "Warrior"!
 
Robban: Jag är mycket nöjd med att det blev Amber som blev vinnaren.Hon förtjänade verkligen segern.
En modern och välproducerad låt som säkerligen kommer finjusteras ännu mer till själva Eurovision Song Contest 2015. Jag ser ingen anledning att man skulle byta ut låten, för den är riktigt mäktig. Jag tror t.om att det kan vara en potentiell ESC-vinnare. Dock är det alldeles för tidigt att spekulera i det när endast 2 ESC-bidrag är klara av närmare 40 st. Amber var min 4:e rankade favorit inför finalen. I övrigt hamnade nästan alla mina topp-fem kandidater långt i från toppstriden. Närmast var väl Franklin, som kom på en hederlig femteplats.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?