Eurovision Song Contest 2015 - Island

 
FAKTA  
  • TV-kanal: RÚV
  • Deltagandeår: 28:e gången
  • Första tävlingsåret: 1986
  • Senaste tävlingsåret: 2014
  • Bästa resultat: 2:a i final (1999 & 2009)
  • Sämsta resultat: 30:e - 16:e i semifinal (2005)
  • Uttagningsprocess 2015: Söngvakeppni Sjónvarpsins 2015
  • Startnummer i semifinal 2: #12
  • Island tog sig inte vidare till finalen!
 
PANELENS TIPS!
Island är det enda landet i Norden som aldrig har vunnit ESC men som vid två tillfällen har varit nära att göra det (1999 och 2009).
 
Trots att de aldrig har vunnit så har Island tävlat med en hel del bra bidrag genom tiderna, oftast har bidragen fått sämre slutplaceringar än vad de förtjänat. Alla minns säkert den vackra isländska balladen "Ég á líf" som Eyþór Ingi Gunnlaugsson framförde i Malmö 2013. Den gick förvisso till finalen men hamnade på sjuttonde plats.
 
En annan favorit hittas i det forna "Nordiska rådets" husmedlem Eiríkur Hauksson som tävlat för Island inte mindre än två gånger: 1986 och 2007 (samt en gång för Norge 1991). Samtliga medverkansår har det gått sisodär för honom. Senaste försöket tog han sig ej vidare till finalen det året.
 
En ytterligare favorit som detta fantastiska land har bjudit på är 2003 års bidrag "Open Your Heart" som Birgitta framförde. Låten gick ut först i finalen det året och tog hela Europa med storm. Totalt sett hamnade låten åtta.
 
 
 
Island valde artist och bidrag genom Söngvakeppni Sjónvarpsins 2015. Uttagningen bestod av två semifinaler och en final. Totalt tävlade 12 bidrag i uttagningen vilka valdes ut genom ett nationellt inskickande av bidrag. Alla som skickade in bidrag var tvungna att ha isländskt medborgarskap, även om undantag kunde göras (samarbeten med icke-isländska medborgare var OK). Man fick skicka in som mest två bidrag där man stod bakom musik men stod man bakom textskrivande fick man vara med på hur många bidrag som helst. TV-bolaget RÚV fick in 258 bidrag vilka sedan gallrades ned till de 12 som sedan tog ut till tävlan.
 
De tolv bidragen delades sedan upp i de två semifinalerna, 6 bidrag per semifinal. Där var det nu endast tittarröstning som avgjorde resultaten: tittarnas topp 3 i respektive semifinal tog sig till final. Sedan fick en jury välja ut ett sjunde bidrag till finalen av de som tittarna ej röstat vidare. Samtliga bidrag i semifinalerna framfördes på isländska.
 
I finalen justerades språkreglerna något till att bidragen nu skulle framföras på det språk man ville sjunga på i Eurovision. Fem av de sju finalbidragen ändrade till engelska medan endast två bidrag framfördes på isländska. Finalen avgjordes sedan genom två omgångar. Först framfördes bidragen och därefter röstade fem jurypersoner och tittarna fram två bidrag till en avgörande omgång som helt bestämdes av tittarna. Vinnaren fick 55,8% av rösterna i andra omgången.
 
Söngvakeppnin 2015
 
 
 
 
Foto: Jonatan Gretarsson
 
MARIA OLAFS (artistnamn för María Ólafsdóttir) är född den 21 mars 1993 i Blönduós på Island. Maria är både sångerska, låtskrivare och skådespelerska som har mycket scenerfarenhet. 2007 hade hon en mindre skådespelarroll i en uppsättning på Nationalteatern i Reykjavik, för att två år senare få skådespela karaktären Louisa von Trapp i en uppsättning av musikalen Sound of Music. Samma år medverkade hon även i en hyllningsshow till artisten Michael Jacksson och 2014 hade hon huvudrollen i en uppsättning av Ronja Rövardotter!
 
Som tidigare nämnt är Maria även låtskrivare, en karriär hon inledde år 2012 med låtskrivarteamet StopWaitGo (Ásgeir Orri Ásgeirsson, Pálmi Ragnar Ásgeirsson och Sæþór Kristjánsson). Denna grupp skrev nu även bidraget "Unbroken" till isländska uttagningen (som då hette "Lítil skref") till henne och hon tackade ja att framföra den i uttagningen. Maria har varit med och co-skrivit låtens text tillsammans StopWaitGo som har gjort musiken & text.
 
Här nedan kan du lyssna på Marias ESC-bidrag:
 
Lyssna gärna via dessa länkar på låtens originalversion (i både studioversion och liveversion)!
 
  
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Islands bidrag.
 
Vårt kära vikingaland i norr har sedan 2008 permanentat sig i finalen - och slog dessutom 2009 till med en andraplats bakom Rybak (Yohanna - Is it True?- för övrigt ett av de mest magiska framförandena någonsin). Men hennes framgång var ett undantag, och på senare år har Island hållit till runt sådär 17:e plats i finalresultaten. Tanken är väl att María Ólafsdóttir ska förbättra den statistiken i år. María är något av en musikalstjärna på Island, som spelat i både Sound of Music och Ronja Rövardotter. Emellertid var hennes vinst i den isländska uttagningen inte given. Juryn placerade henne som 4:a i finalens första omgång (av total 7 bidrag) medan folket placerade henne som 2:a - vilket gjorde att hon ändå hamnade i "guldfinalen" mot det bidrag som fick flest poäng av folket (och juryn) i första omgången. I guldfinalen vände dock alla siffror, och María fick plötsligt flest röster - och avgick med segern. Intressant nog tilläts för första gången engelska i den isländska finalen, och för första gången fick därför Island ett vinnarbidrag på engelska. Tidigare har ju de isländska bidragen fått översättas till engelska efter den finalen - men i år behövs alltså inte det.

Tyvärr så har jag personligen problemet att detta inte alls intresserar mig. Islänningarna har en genuint nordisk musiksmak, och brukar därför alltid skicka intressanta bidrag till Eurovision - hört ifrån svenska öron. I år så är låten dock helt platt och känns mer som en dussinlåt som vilken som helst som hörs på radion då och då. Inget lyft, inget minnesvärt - ingenting som måste till för att ta sig långt. Utan att vi ännu har sett framförandet i Wien, så kan vi dock konstatera att Island har rejäl uppförsbacke nu, och jag tvivlar på någon bra placering för landet. Speciellt då man hamnar bakom ett mycket liknande bidrag från Azerbajdzjan - och det betydligt mer minnesvärda svenska bidraget som kommer efteråt. Finalplatsen känns osäker...
 
 
 
 
Alexander
Kommer nog aldrig glömma "Eg A Lif", som är min absoluta favoritlåtar från Island genom tiderna. Men inte heller den här är dålig. Precis som senare talare kommer konstatera, så är det här en riktig, hederlig, gammal schlager! Härligt!
 
 
Erik
Åh, jag gillar verkligen Islands bidrag i år, det är en av mina favoriter i år. Känns som den  enda riktiga klassiska schlagern i startfältet. Om den hade kommit 2005 hade vi snackat om vinstchans. Nu kom den 10 år försent tyvärr och får räkna med en bottenplacering i finalen. 
 
 
Haris
Jag vill gilla det här mer än jag gör. Jag tycker Maria är väldigt söt och sången är det inget fel på. Tyvärr får jag inte ut något vettigt av den här låten. Även om den sticker ut så känns den väldigt platt och enkel. Jag brukar vanligtvis gilla Island, men i år är jag inte lika förtjust i det.
 
 
Hollac16
Maria känns som en blandning av Amy Diamond och Zara Larsson och det är bara positivt. Jag känner dock med låten att den hade behövt ytterligare några skruvar för att bli riktigt bra. Däremot sticker den ut från andra lugnbidrag så jag tror att Island absolut kan gå till final. Räknar dock inte med vinst.
 
 
Robban
Island ställer i år upp med en modern. känslosam och glad uptempo-balladlåt med en härlig sångerska. Jag tycker att låten är relativt bra. Island tävlar sällan med låtar som jag ogillar. Hoppas att de kvalar in till final och får en bra placering. Det blir ingen topp-placering i år, men final borde det kunna bli.
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?