ESC 2015: Vi har ett resultat - semi 1!

Foto: Andres Putting (EBU)

Så har den första semifinalen av ESC 2015 avgjorts och vi har fått ytterligare 10 länder som är klara för lördagens final. Det var mycket spännande med 16 länder som alla försökte vinna men tyvärr tog resan slut för några av dem redan nu. Om en stund hålls presskonferensen med finalisterna där vi också får veta vilka starthalvor de ska ha i finalen.

16 länder tävlade i kvällens semifinal om 10 finalplatser. Resultatet avgjordes genom 50 procent juryröstning och 50 procent telefonröstning i tävlingsländerna och dessutom fick Australien, Frankrike, Spanien och Österrike vara med och extrarösta. Efter att jurygrupperna och tittarna sagt sitt kombinerades resultaten och de tio bidragen med högst totalpoäng gick vidare till finalen.
 
För att inte avslöja de exakta slutpositionerna för bidragen lästes namnen på finalisterna upp utan inbördes ordning. I följande ordning lästes länderna upp (låtlänkarna går till respektive lands liveframträdande):
 
Analys: Då var den första semifinalen avklarad. Vi vet nu vilka 10 länder som går till finalen på lördag. Det var inga direkta storfavoriter som floppade och inga jätteskrällar som gick vidare. Det mest överraskande var väl kanske att lågoddsaren Finland missade final, medan Ungern tog en otippad finalplats. Annars var det som vanligt en högklassig tävling med snygga scennummer och bra sång. Vissa artister lyckades bättre än andra och vissa överraskade medan andra föll. En helt vanlig semifinal i Eurovision Song Contest.
 

Utslagna från tävlingen

 
Totalt var det sex stycken länder som tyvärr inte tog sig vidare till lördagens final. EBU har även här valt att inte redovisa de exakta slutresultaten för dessa länder så därför står länderna nedan i bokstavsordning (låtlänkarna går till respektive lands liveframträdande):
 

Statistik & Kuriosa

 • Ryssland, Grekland och Rumänien har alltjämt kvalificerat sig från sina semifinaler på alla sina försök.
 • Belgien hade innan detta bara lyckats kvalificera sig från semifinalen 2 gånger (2010, 2013).
 • Bidragen på Belgiens startposition, 3, hade fram tills nu enbart kvalificerat sig 28.6 % av tillfällena - sämst av alla startpositioner fram till nu.
 • Den som satsade pengar på att Ungern skulle gå vidare hade fått 61x pengarna tillbaka.
 • Danmark missar finalen för första gången sedan 2007.
 • Danmarks misslyckadende är också första gången fjolårsvärdlandet inte lyckas ta sig till final sedan 2010 då Norge och Stella Mwangi misslyckade i Düsseldorf.
 • Det var idel ballader som lyckades ta sig till final. Enda undantagen var Georgien och Serbien.
 • De som hade svårast att ta sig till final var killarna: Finland, Moldavien, Danmark, Vitryssland och Makedonien misslyckades. 
 • Enbart 2 "västländer" tog sig till finalen; Belgien och Grekland.
 • Nederländerna lyckades inte ta sig till final i år, vilket är första gången sedan 2011 fjolårstvåan inte lyckas ta sig till finalen (2011: Turkiet)
 • Albanien och Serbien tar sig till final för första gången sedan 2012. 
 • Nederländerna, Vitryssland och Finland misslyckas ta sig finalen för första gången sedan 2012.
 • För första gången sedan 2012 kommer inte alla nordiska länder att tävla i finalen.
 

Presskonferensen

 
Vid 23:30 hålls semifinalens presskonferens där de tio vinnarländerna får svara på journalisternas och fansens frågor. Efter att varje land har fått göra detta sker även en lottning ifall landet ska tävla i finalens första eller andra starthalva. Detta för att producenterna för årets tävling sedan ska kunna sätta en startordning, men den sätts först efter torsdagens semifinalsavgörande.
 
Före presskonferensen är det endast klart att värdlandet Österrike har startnummer 14 i finalen. För de resterande sex direktkvalificerade länder (Australien, Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) sker lottningen under morgondagen.
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?