ESC 2015: Repetitioner dag 6

Årets Eurovisionscen i Wiener Stadthalle. Foto: Roman Zach-Kiesling/ORF.
 
Eurovision Song Contest 2015 är i full gång med repetitionerna i Wiener Stadthalle. Igår fredag fick länderna i den första semifinalen repetera på scenen en andra gång och idag är det dags för länderna i andra semifinalen att göra samma sak.

Under lördagen repeterar således länderna i andra semifinalen en gång till, denna gång alla samma dag. Nu ges mindre tid för förberedelser samt även endast 20 minuter reptid på scenen, 20 minuter i Viewing Room och avslutningsvis en presskonferens på 20 minuter per land.
 
Vid det andra repetitionstillfället är nu fans och press välkomna in i arenan, men får endast vara i arenan när bidragen repeterar. Övriga tider hålls nämligen arenan stängd då andra saker repeteras. De första repetitionerna hölls stängda för press och fans.
 
För denna semifinal sker på onsdag två genrep och sedan på tosdag ett genrep samt direktsändning där 10 länder avancerar vidare till finalen.
 
ESC-Panelen kommer under dagen att ge senaste infon från repetitionerna.
 

Schemat för dagen

 
Tiden anger scenrepetitionstid.
 
Efter att Polens presskonferens är avslutad vid kl. 19:55 kommer alla artister som repat idag att repetera inledningsnumret till semifinalen.
 

 Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Även nu är filmerna filmade ur publikvinkel (vinklarna varierar) och nu får man se hela framträdandet istället för bara ett kort referat. Observera dock att ljudkvalitén varierar kraftigt.
 

#1 Litauen

 
 
Litauen inleder semifinal 2 med ett färglatt nummer, mycket ljusa färger och framförallt mycket kärlek. Frågan är dock om deras teatraliska kyss kommer få lika mycket effekt som finska Kristas lesbiska kyss i Malmö 2013? Troligen inte. Men det är ett fartfyllt nummer trots att låten är lite halvtempo. Kul också att de båda faktiskt interagerar på scenen - det är en av få duetter i år där sångarna faktiskt interagerar väl.
 
Presskonferensklipp:
 

#2 Irland

 
 
Mollys bakgrundsgrafik är verkligen fin, och ger hela framförandet en känsla av att vara ute i naturen. Hoppas detta märks även genom tv-rutan! Emellertid blir hela numret ganska lugnt, med en ackustisk orkester och två körsångare bakom Molly. Pianot kan komplicera för Molly som riskerar få svårt att nå ut genom kameran.  
 
Presskonferensklipp:
 

#3 San Marino

 
 
Anita & Michele är det andra paret som satsar på jordgloben som bakgrund i årets Eurovision (Ungern är det andra). Visserligen är det hela ganska effektfullt men bli lite väl klychigt efter ett tag. Men de båda gör en gedigen insats och ser bombsäkra ut trots sin ringa ålder.
 
Presskonferensklipp:
 

#4 Montenegro

 
 
Knez gör ett riktigt snyggt framförande som garanterat kommer att gå hem i tv-sofforna. Natthimmelen och bergen i blått och rött ger en dramatisk inramning till detta nummer och han sjunger galet säkert. Detta går helt i linje med de tidigare numren som låtförfattaren Joksimovic legat bakom - Lane Moje inte minst.
 
Presskonferensklipp:
 

#5 Malta

 
 
Amber gör en minst lika imponerande scenshow som Knez. Detta är riktigt välgjort, mycket p.g.a. bakgrundsgrafiken - som pendlar från rymd till eldslågor i låtens crecendo. Med tanke på hur bra Amber sjunger dessutom så känns detta som ett klart finalbidrag!
 
Presskonferensklipp:
 

#6 Norge

 
 
Norge tuffar på i duetträsket, men man lyckas faktiskt skapa stämning på scenen vilket är viktigt! Inte speciellt mycket till bakgrund här. istället blir det bara fokus på de två med lite inslag av strålkastare då och då. Värt att notera är att Debrah inte längre har Celine Dion frisyr utan mer "Cher-frisyr" denna gång. Detta är dock en parentes i sammanhanget.
 
Presskonferensklipp:

 

#7 Portugal

 
Leonor gör ett klassiskt balladframförande utan krusiduller. Klädd i en svart klänning med mantel (!!) sjunger hon tillsammans med en bakgrundskör. Allt går i blått precis som havet hon sjunger om!
 
Presskonferensklipp:
 

#8 Tjeckien

 
 
Marta och Václav verkar ha väldigt roligt med varandra på scenen, vilket är lite upplyftande faktiskt. En mycket varierad bakgrundsgrafik som kanske inte helt känns som att det går i linje med låtens stämning. Värt att notera är att Marta slänger av sig skorna mot slutet av låten. Alla verkar chockade, inte minst Václav. Förmodligen är detta bara repetitionsbus..
 
Presskonferensklipp:
 

#9 Israel

 
 
Israel har ett gyllene läge här verkligen, detta lyfter hela arenan och blir en stark kontrast med allt annat som föregår det! Nadav börjar balladmässigt, till helt mörk bakgrund för att sedan gå över i R'n'B och mellanösterninspirerad house. Dansrutinen är snyggt gjord och med strålkastarna i bakgrunden så blir det oerhört iögonfallande. Lätt finalist.
 
Presskonferensklipp:
 

#10 Lettland

 
 
Aminata gör ett Loreen-nummer med en Loreenlåt, eller försöker iaf göra det. Vi får se en ganska vågad rosa klänning och tiara (?) som skvallrar om att man lagt ned mycket energi på att styla Aminata för framförandet. Frågan är hur mycket detta kommer att hjälpa?
 
Presskonferensklipp:
 

#11 Azerbajdzjan

 
 
Elnurs nummer kommer fokusera mycket på de Loreen-inspirerade dansarna, som verkligen bär upp detta nummer. Förutom den förmörkade solen (eller månen?) i bakgrunden så händer nämligen inte mycket förutom dansen. Liksom många andra ballader är färgerna mörka - i svart och blått.
 
Presskonferensklipp:
 

#12 Island

 
 
Maria inleder låten med att sjunga, vilket låter lite svajigt faktiskt. Hon är ännu inte helt säker, vilket hörs på röstläget. Hon förbättrar sig dock väsentligt in i låten, och med hjälp av den snygga himmelsbakgrunden och kören blir det till sist rikitigt bra. Frågan är dock hur pass mycket det här kommer att sticka ut - hon är inte direkt ensam om sin himmelsbakgrund denna kväll..
 
Presskonferensklipp:
 

#13 Sverige

 
 
Det tar sig för Måns, detta är första gången vi får se hela det nya numret med den nya streckgubben. Detta är fullständigt unikt hittills i Eurovision (någonsin) och det ser väldigt snyggt ut. Måns ger inte 100% i repetionerna än, men det gör inget för allt verkar sitta ändå. Svart och vitt och till slut rött i bakgrunden. Detta känns genomstabilt.
 
Presskonferensklipp:
 

#14 Schweiz

 
 
Melanie använder sig av en skog som bakgrund precis som Molly från Irland. Melanie däremot gömmer sig inte bakom ett piano, utan står längst fram och sjunger. Hon bjuder dessutom på ett klädbyte! Mystiskt och snyggt.
 
Presskonferensklipp:
 

#15 Cypern

 
 
John gör ett mer klassiskt avskalat balladnummer mot en helt svart bakgrund som sedan övergår i fallande stjärnor. Detta har vi sett tidigare i andra framföranden, men John gör det bra. Frågan är dock hur minnesvärt det blir i slutändan?
 
Presskonferensklipp:
 

#16 Slovenien

 
 
Maaraya gör också ett enkelt scenframträdande, dock med en luftfiolspelande dansare i mask. Återigen ett piano på scenen, och det blir mer av den varan senare. Mörk bakgrund med ljusa strålkastare som huvudsakligt inslag. Stabilt men kanske lite tråkigt?
 
Presskonferensklipp:
 

#17 Polen

 
'
Monika är sist ut och liksom många andra framträdanden i årets Eurovision så blir även detta ganska händelsefattigt. Monika sjunger ifrån sin rullstol och bakom henne finns en kör och en vit flygel. Bakgrunden går i rosa och vitt, mycket blommor och mycket fladdrande lakan.
 
Presskonferensklipp:
 
 

Nu är arenan stängd för dagen, men imorgon återkommer vi med fler repetitioner då det är dags för de sju direktkvalificerade länderna att få testa på scenen en första gång. Missa inte det!
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?