Eurovision Song Contest 2015 - Tyskland

 

FAKTA

  • TV-kanal: NDR/ARD
  • Deltagandeår: 59:e gången
  • Första tävlingsåret: 1956 (Låt 1 & 2)
  • Senaste tävlingsåret: 2014 (18:e plats i finalen)
  • Bästa resultat: 1:a i final (1982 & 2010)
  • Sämsta resultat: 24:a i final (2005)
  • Uttagningsprocess 2015: Unser Song Für Österreich
  • Startnummer i finalen: #17
 
PANELENS TIPS!
Det finns flera ESC-klassiker från Tyskland, landet som har rekordet på antal deltaganden i tävlingen. Sedan starten år 1956 har man tävlat samtliga år, förutom år 1996 när man inte tog sig till final via ett sk förkval. Nedan följer några klassiker som Tyskland har ställt upp med i Eurovision Song Contest.
 
Dschinghis Khan - "Dschinghis Khan" (4:e plats i finalen 1979)
Wind - "Für alle" (2:a plats i finalen 1985)
Lou - "Let's get happy" (11:e plats i finalen 2003)
 
 
 
Tyskland valde artist och bidrag genom en finalkväll som gick under namnet Unser Song Für Österreich. Upplägget för tävlingen var detsamma som året innan, dvs. att åtta artister tävlade genom tre rundor och enbart tittarröstning gällde som resultat. Var och en av artisterna hade med sig två bidrag. Från början bjöds sju etablerade artister in av TV-bolaget medan en åttonde plats gavs till ett allmänt wildcard. Wildcardet bestämdes också av tittarna genom en inskickning av videoklipp på en nätplattform som gav 10 artister som under en kväll fick tävla om att bli wildcard.
 
Finalen skedde sedan som sagt i tre omgångar. I den första omgången tävlade de åtta artisterna med ett bidrag vardera. Därefter röstade tittarna vidare fyra av dessa artister som nu i den andra omgången fick framföra sitt andra bidrag. I röstningen fick tittarna välja mellan alla fyra artisters bägge bidrag så nu röstades istället de två mest populära bidragen fram. De två artisterna som fått segerbidragen fick nu tävla en gång till där det avgjordes vem som skulle ta hem segern.
 
Efter att finalen var avklarad och en vinnare hade korats visade det sig dock att vinnaren Andreas Kümmert med låten "Heart of Stone" inte ville tävla för Tyskland i ESC. Istället gick vinsten till tvåan, wildcardet Ann Sophie.
 
Unser Song Für Österreich
 
Inför finalen
Resultat finalen
 
 
 
 
Foto: Rolf Klatt/eurovision.de
 
ANN SOPHIE DÜRMEYER är född den 1 september 1990 i London i Storbritannien, men hon bor sedan barnaåldern i Hamburg i Tyskland. Som fyraåring började hon hålla på med balettdans men vid fjorton års ålder började hon stället ägna sig åt sången istället. Sex år senare flyttade hon till New York där hon utbildade sig till skådespelare, samtidigt som hon skrev låtar och framträdde som singer-songwriter. 2012 släppte hon sitt första album. Efter studierna flyttade hon tillbaka till Hamburg där hon till vardags framträder med sitt band. Hon skickade sedan in en ansökan om att bli wildcard i Tysklands ESC-uttagning, som hon sedan också blev.
 
Bidraget "Black Smoke" är skrivet av Michael Harwood, Ella McMahon (Ella Eyre) och Tonino Speciale. Här nedan kan du lyssna på Ann Sophies ESC-bidrag:
 
  
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Tysklands bidrag.

Tyskland har börjat återhämta sig efter vinstchocken med Lena Meyer-Landrut får några år sedan, och de senaste åren sakta blivit nedtagna till jorden igen. Förra årets bidrag med Elaiza förpassades till 18:e-platsen i Köpenhamn, vilket kanske också återspeglar hur bra det bidraget faktiskt var. Emellertid har tyskarna  fortfarande självförtroende och i år blev den tyska uttagningen ett spektakel av sällan skådat slag. Medan den oerhört karismatiske Andreas Kümmert vann den stora finalen (med en fantastisk låt), valde han innan finalreprisen att lämna walk over till förmån till tvåan Ann Sophie. Publiken buade och programledaren gjorde allt för att övertala Andreas att ångra sig. Men Andreas är en, "annorlunda" artist (lite som Susan Boyle) med ett annorlunda lynne, så han gick inte att övertala. Istället fick en något förvånad Ann Sophie ta biljetten till Wien.

Nu är det inget fel på Ann Sophie eller låten "Black Smoke", tvärtom är detta en snygg och mörk poplåt som inte alls är långt ifrån "Satellite" med Lena Meyer-Landrut. Men låten saknar det där lilla extra som Andreas Kümmert hade i sin låt "Heart of Stone", och som antagligen gjorde att den vann. Men nu får vi inte höra den i Eurovision och i det faktumet försvann nog Tysklands chans till en hög placering. Trots det vill jag understryka att "Black Smoke" nog är en av landets bättre bidrag de senaste åren - men detta kommer alltså antagligen inte märkas på resultatlistan. Det tyska hoppet står nog snarare till att Australiens Guy Sebastian vinner, eftersom Australien lovat att förlägga Eurovision i Tyskland ifall de vinner. Undrar vem som får Tysklands 12:a i år? Hm...

 
 
 
Alexander
Både lite spännande, men också lite tråkigt att det gick som det gick i Tysklands final. Nu skickade ju tyskarna en låt de inte gillade fullt ut... Nåja, hur som helst. Jag tycker faktiskt att Ann-Sophies låt är bättre än den låten som egentligen vann tävlingen. Så enligt mig så vann rätt låt!
 
 
Erik
Tyskland har i år skickat ett bidrag som de egentligen inte ville skicka. Jag tror att det misstag kan löna sig. Jag gillar "Black Smoke" mycket mer än jag gillar "Heart of Stone" som egentligen var tänkt att representera Tyskland. Hennes röst ger mig lite Lena-vibbar.
 
 
Haris
Även om jag tycker att båda Andreas Kümmerts låtar var bättre än denna i den tyska uttagningen så säger inte det att detta är en dålig låt. Det svänger bra. Ann Sophie sjunger bra och ser bra ut. Låten kan sticka ut i ett år där vi har många ballader. Det är en låt som växt lite på mig sedan jag hörde den första gången.
 
 
Hollac16
Jag tycker Tyskland skickar en stabil och bra låt i år, något som fungerar ganska bra. Lite chockartat under finalen att vinnaren inte ville vinna men jag tror att Ann Sophie säkert kan nå åtminstone topp 12 i finalen. Det sticker också ut med hennes röst och utstrålning samt att det är upptempo!
 
 
Robban
Det som skedde i den tyska nationella finalen i år var bland det märkligaste jag någonsin upplevt i ESC-sammanhang. Jag är dock nöjd med Tyskland ESC-bidrag. Tycker att Ann Sophie och hennes låt har allt jag söker. Den är riktigt medryckande och fartfylld och Ann Sophie har en fantastisk röst och bra styling. Jag tror att det kommer gå bra för tyskarna eftersom låten är en av få uptempolåtar och att den sticker ut. 
Tyskland har deltagit samtliga år som Eurovision har funnits. Dock kvalificerade man sig aldrig till final år 1996 när det var förkval till själva tävlingen. Men man kan stoltsera med att ha deltagit flest gånger i ESC.
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?