Eurovision Song Contest 2015 - San Marino

 
FAKTA 
  • TV-kanal: SMRTV
  • Deltagandeår: 6:e gången
  • Första tävlingsåret: 2008
  • Senaste tävlingsåret: 2014
  • Bästa resultat: 24:a i final (2014)
  • Sämsta resultat: 43:a - sist i semifinal (2008)
  • Uttagningsprocess 2015: Internval
  • Startnummer i semifinal 2: #3
  • San Marino kvalificerade sig inte till finalen!
 
PANELENS TIPS!
San Marinos Eurovisionhistoria är kort och det är svårt att ta ut tre bra bidrag. 2011 ställde de upp med låten "Stand By" som slutade på en 16:e plats i sin semifinal. 2012 var det stor uppståndelse kring San Marinos bidrag då låten hade ett företag med i sin refräng. Låten hette "The Social Network Song". Sångerskan hette Valentina Monetta och skulle återkomma både 2013 och 2014. Ifjol Ställde hon upp med låten "Maybe" och San Marino tog sig äntligen till final för första gången. Där slutade låten på en 24:e plats. 
 
 
 
San Marino valde artist och bidrag genom internval. SMRTV valde ut artisterna tidigt redan i november. De väntade med att presentera låten tills dn 16:e mars. 
 
 
 
Foto: Carlo Terenzi
 
ANITA SIMONCINI & MICHELE PERNIOLA är en duo som Anita är endast 15 år gammal och blir först 16 år den 15:e april i år. Hon är tävlingens yngsta deltagare. Anita var med i JESC 2014 med gruppen The Peppermints och tävlade med låten "Breaking My Heart" Låten slutade på en 15:e plats. 
 
Michele är endast 16 år gammal och är från Italien. Han representerade San Marino I JESC 2013 med låten "OoO Sole intorno en Me". 
 
Låten "Chain of Light" är skriven av veteranen Ralph Siegel, mannen bakom den tyska ESC-vinnaren 1982 och dessutom John O'Flynn.
 
Här nedan kan du lyssna på Anitas & Micheles ESC-bidrag:
 
 
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om San Marinos bidrag.
 
Eurovisions numera minsta land är det lilla San Marino, som ju är mest känt för att förlora stort i fotboll, samt för att skicka Valentina Monetta till Eurovision med en Ralph Siegel-låt. Valentina Monetta gjorde, som ni minns, ett rejält avtryck i Eurovision 2012 när hon sjöng låten "Social Network Song" (alias "Facebook oh-ah") till en välförtjänt 14:e plats i semifinalen. Låten har sedan dess fått något av en kultstatus, tack vare sin otroligt dåliga text och nästan farsliknande framförande. Valentina kom dock att göra comeback två gånger, på jakt efter en finalplats - som hon tog ifjol med "Maybe". Sen var hennes livsgärning tydligen uppnådd.
I år får därför två helt nya förmågor ansvaret, med betoning på NYA. Medan både Michele och Anita är 16 år, har de tidigare lyckats representera sitt land i Junior Eurovision Song Contest - Michele 2013 och Anita 2014 (som medlem i gruppen "The Peppermints"). Anita, född i april 1999, blir således den yngste deltagaren i årets Eurovision. 
 
Den äldste deltagaren är dock utan tvekan låtskrivaren bakom "Chain of Light" - vem om inte Ralph Siegel? Bidraget blir hans 22:a och tillika hans fjärde raka för San Marino. Och då pratar vi en låtskrivare som debuterade 1974 för Luxemburg (Ireene Sheer - Bye Bye I Love You), och nådde toppen av sin karriär 1982 när Nicole vann för Västtyskland med "Ein Bisschen Frieden". Det var 33 år sedan. Nu skriver han alltså låtar för artister vars föräldrar knappt ens var påtänkta när han startade sin karriär. Det är egentligen helt absurt... Men det absurda har blivit San Marinos signum och även om musikvideon mer blivit en turistfilm om San Marino så är låten en klassisk schlagerballad enligt konstens alla regler. Man blir faktiskt lite glad av det... Samtidigt kan vem som helst förstå att detta aldrig kommer räcka till final, trots de två väldigt unga men väldigt duktiga sångarna. När landet dessutom har sämst odds av alla länder, kan vi sätta spiken i kistan. Ingen ny skräll för San Marino i år...
 
 
 
 
Alexander
Tugummipop, I love it! San Marinos deltagare har ju deltagit i liknande tävlingar tidigare, så det känns ju som om de skulle kunna dethär med TV och sånt. Hoppas på den!
 
 
Erik
Det är unga artister som står på scenen från San Marino i år. I JESC lät det inget vidare från någon av dem så jag skulle gissa på att det blir rätt mycket falsksång när de ska upp på scenen. Refrängen har satt sig som ett tuggummi på min hjärna och just nu nynnar jag för fullt på den även fast jag inte tycker är något vidare. 
 
 
Haris
Det är nästan så att jag saknar Valentina Monetta. Och i ärlighetens namn så låter det här som något hon skulle kunna sjunga. Jag tycker inte om det här. Visst finns det något litet i refrängen som är fint, men resten är så platt och tråkigt. Dessutom tycker jag att de här två unga sångarna är rätt usla sångare.
 
 
Hollac16
Efter att ha lyssnat på var och en i deras JESC-uppträdanden så ger det inte så mycket alls. Det lät trist och falskt. Så jag hoppas att de har gått på sånglektioner sedan dess. Låten tycker jag är helt OK, något svag men känns ungefär som att de skulle kunna gå till final som nummer 9 eller 10, dvs. som förra året. Det finns för många ballader i semin och eftersom att det är något mer upptempo här så varför inte. Tror dock att det finns stor risk för flopp i finalen.
 
 
Robban
En dramatisk ballad i klassiskt Eurovision-anda. Det behövdes inte många lyssningar för att jag skulle gilla denna låten. Och ja, gissar rätt. Det är återigen (för fjärde året på raken) Ralph Siegel som står bakom årets låt för San Marino. Den lär vara chanslös i tävlingen, det är ett som är säkert. Låten är alldeles för klyschig och billig om man ska vara lite kritisk. San Marinos medverkan är mycket tack vare den tyske låtskrivaren/kompositören som säkerligen sponsrar lilleputtlandet till att kunna vara med. Det ska han ha stor eloge för.
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?