Eurovision Song Contest 2015 - Irland

 
FAKTA  
  • TV-kanal: RTÉ
  • Deltagandeår: 49:e gången
  • Första tävlingsåret: 1965
  • Senaste tävlingsåret: 2014 (12:e plats i semifinalen)
  • Bästa resultat: 1:a i final (1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 & 1996)
  • Sämsta resultat: 37:e - 15:e i semifinal (2008)
  • Uttagningsprocess 2015: Eurosong 2015
  • Startnummer i semifinal 2: #2
  • Irland kvalificerade sig inte till finalen!
 
PANELENS TIPS!
Irland är det land som vunnit ESC flest gånger så det finns många bra låtar som de har ställt upp med genom åren. Första segern kom 1970 när Dana sjöng "All Kinds Of Everything". 1975 vann de inte, utan slutade på en 9:e plats med bidraget "Thats What Friends Are For". Gruppen hette The Swarbriggs. 1992 var ett år som de också tog hem segern då med låten "Why Me?" med sångerskan Linda Martin. Jag rekomenderar er att kolla på många fler av Irlands bidrag eftersom de är det landet som har flest segrar och många bra bidrag genom tiderna. 
 
 
 
Irland valde artist och bidrag genom Eurosong 2015. Det var fem bidrag med i årets irländska uttagning bland annat Erika Selin fån Sverige som ställde upp med låten "Break Me Up". Omröstningen avgjordes genom att fem jurygrupper från olika delar av Irland fick ge poäng. Efter alla jurygrupper gett poäng låg Molly på en tredje plats med endast sex poäng upp till ledande Kat Mahon. När telefonrösterna var räknade och klara stod det klart att Molly fått 60 poäng av det irländska folket och därmed chansen att representera Irland i Wien! 
 
Eurosong 2015
 
 
 
 
Foto: Andres Povoda
 
MOLLY STERLING är född den 5:e janari 1998 i Puckane i Irland. Molly är en utpräglad Singer-Songwriter som redan tidigt spelade på bland annat bröllop och stora fester. Molly har även varit med i många talangjakter bland annat "Tipp Teen Idol" och "Vocal Solo" på Kilkenny Music Festival - där hon kom tvåa. Hon har även varit med i Irländska Tv3:s "All Ireland Schools", där slutade hon på en andra plats. Sedan hon för några år sedan flyttade till Dublin för att studera vid Saint Andrew's College, har hon lyckats utveckla ett samarbete med låtskrivaren Greg French som 2014 deltog i produktionen av Mollys första EP "Strands of Heart". Efter vinsten i Eurosong 2015 stod det dessutom klart att Molly blev landets yngsta Eurovisiondeltagare genom tiderna, med sina blott 17 år.
 
Det är Molly Sterling själv som skrivit låten tillsammans med Greg French. 
 
Här nedan kan du lyssna på Mollys ESC-bidrag:
 
 
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Irlands bidrag.
 
Vad har hänt med Irland egentligen? Eurovisions stora underbarn under 80- och 90-talet med 7 segrar och totalt 11 topp-3 placeringar mellan 1970 och 1996, har sedan 2001 nu bara haft en 8:e plats som bäst i Eurovision. 2007 och 2013 lyckades de till och med komma sist i finalen... Den enda gången irländarna på senare tid upplevt någon typ av framgång var med Jedward, som ju lyckades slå igenom även här i Sverige. Men varför har irländarna haft så svårt på senare tid? Kan det bero på att man numera aldrig skickar ballader till Eurovision - deras tidigare så beprövade segerrecept? Kanske...

Därför skickar man i år en riktig Singer-Songwriterartist med en egenskriven ballad till Eurovision, ett sätt att väcka liv i sina gamla ESC-traditioner igen. Molly Sterling heter årets irländska artist, och har blivit rejält uppmärksammad i hemlandet efter segern i den irländska uttagningen. Molly kan väl närmast liknas vid en irländsk version av Anna Bergendahl, med ett eget sinne och en självständighet som får henne att sticka ut. Emellertid vet vi ju alla hur det gick för Anna Bergendahl i Eurovision, och det skvallrar ju om att detta inte kommer gå mycket bättre. Medan Molly sjunger enormt bra, och låten känns äkta och välkomponerad, så blir detta bara ännu en ballad i högen av pianoballader i årets Eurovision. Bättre än så är det inte. Irland startar dessutom från startnummer 2, och kan nog därmed redan boka returbiljetten hem till Dublin. Detta är dömt att misslyckas...
 
 
 
 
Alexander
Då jag hörde om vem Irland skulle skicka som artist i år, så tyckte jag hon lät fräsch och på något sätt nytänkande. Men sen trycker jag på låten, och blir nog rätt så missnöjd. Trååååkigt!
 
 
Erik
En väldigt tråkig och förutsägbar låt som man hört många gånger. Irland som varit en sån supermakt i ESC har inte tagit en topp fem placering sedan 1997!  Jag tycker att Irland skulle skickat Erika Selin med sin fantastiska låt "Break Me Up". 
 
 
Haris
Jag tror jag kommer chocka många med mitt betyg när det gäller detta bidrag. Det är en låt som verkligen växt på mig. Det är förvisso en ballad i mängden, men Mollys röst berör mig av någon anledning. Dessutom är jag väldigt svag för de irländska influenserna i låten. Det är subtilt, men vackert.
 
 
Hollac16
Väldigt trist låt helhetsmässigt, det händer absolut ingenting när jag hör den. En ballad som Irland med flera tävlat med förut och som funkade då men som absolut inte funkar idag. Tyvärr, det blir ingen åttonde vinst i år heller. Det enda som funkar är artisten som charmar något men i övrigt blekt och ointressant nummer.
 
 
Robban
Rent generellt är Irland ett starkt musikland. Storhetstiden i Eurovision är ett minne blott, men faktum är att man är mesta mästarna av tävlingen med sina sju segrar. För mig är Molly definitivt en finalist. Irland tävlar med en av de bättre balladerna. Det känns personligt och genuint. Molly är blott 16 år och sjunger helt fantastiskt. Hennes röst höjer låten avsevärt. Önskar henne och Irland framgång i Wien. Även om det är en unik ballad så är det fortfarande en av många ballader.
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?