Uppdatering av veckan som gått
För en vecka sedan vann Conchita Wurst ESC. Vad har hänt sedan dess? Foto: Sander Hesterman/EBU.
För en vecka sedan avgjordes ESC 2014 där Österrike tog hem segern och sedan dess har mycket hänt. Redan nu börjar förberedelserna inför 2015 men det finns fortfarande en hel del att säga om 2014.
Scenen togs ned snabbt
Bara timmarna efter att ESC hade avgjorts hade DR lyckats plocka ned hela ESC-scenen i B&W Hallerne. Scenen hade då tagit 3 månader att bygga upp. Enligt SVT var större delen av arenan tvungen att rivas för att offentliga medel enligt EU-regler inte får användas till att rusta upp privata anläggningar. Totalt kostade scenbygget 70 miljoner danska kronor (ca 89,3 miljoner svenska kronor), vilket från början var satt till 50 miljoner DKK (ca 63,8 miljoner SEK).
Upprörda känslor i Ryssland
Efter Conchita Wursts seger har upprörda känslor väckts hos bland andra ryska parlamentsledamöter. I Ryssland ville en organisation hålla en gayparad för att hylla Wurst men fick avslag. Ordförande för det kommunistiska partiet i Ryssland, Valeri Rasjkin, sade tidigare i veckan att "Resultatet i årets Eurovisionstävling var den sista droppen. Vi måste lämna den här tävlingen. Vi kan inte tolerera den här gränslösa galenskapen." Han har föreslagit att Ryssland bör dra sig ur ESC och istället starta en egen tävling med de forna Sovjetstaterna, ett förslag som även vitryska parlamentariker har nappat på. Hur det blir med den saken (alltså som Ryssland går ur ESC eller ej) lär komma under sommaren och hösten.
Svenska rösterna
Direkt efter att finalen hade avgjorts publicerade EBU alla röstningssiffror för semifinalerna och finalen. Tidigare år har större delen av dessa siffror hemligstämplats, då med olika angivna skäl, och dessutom har det tagit flera veckor innan delarna som senare har publicerats har släppts. Men inför årets tävling ändrades reglerna där EBU lovade att allting skulle bli offentliggjort. Det enda som inte har offentliggjorts är hur många telefon- och SMS-röster som varje röstande land gav, utan istället är dessa i rankingform från plats 1 till 15/16/25/26.
Den svenska juryn bestod i år av Michael Cederberg (MC), Robert Sehlberg (RS), Oscar Zia (OZ), Sacha Jean-Baptiste (SJB) och Elli Flemström (EF). Varje juryperson i Sveriges jury rankade bidragen från 1 (vinnare) till 15 (semi 1) och 25 (finalen). Sverige sattes automatiskt på plats 16 (semi 1) och 26 (finalen) då det röstande landet inte får rösta på sig själva.
Hur såg då svenska juryns & tittarnas topp 10 ut i semifinal 1? Jo så här:
Juryn
- Ungern
- Nederländerna
- Estland
- Armenien
- Ukraina
- Island
- Portugal
- Ryssland
- Azerbajdzjan
- Belgien
Tittarna
- Nederländerna
- Armenien
- Ungern
- Island
- Ukraina
- Montenegro
- Lettland
- Portugal
- San Marino
- Albanien
Och så här såg det ut i finalen för Sveriges röster:
Juryn
- Österrike
- Ungern
- Nederländerna
- Danmark
- Norge
- Finland
- Frankrike
- Island
- Armenien
- Tyskland
Tittarna
- Österrike
- Nederländerna
- Polen
- Danmark
- Finland
- Armenien
- Island
- Ungern
- Malta
- Norge
Här finns alla länders resultat för semifinalerna och finalen!
Höga tittarsiffror i Sverige
I år sågs Eurovision Song Contest av 170 miljoner människor...i världen. En ökning med ca 65 procent mot förra året. I Sverige såg 1 540 000 tittare den första semifinalen, 1 250 000 den andra semifinalen och hela 3 370 000 såg finalen. Således var det något fler som såg ESC-finalen än MF-finalen.
"Splittrat" - om årets röstning
Som vanligt användes 50/50-röstning som metod att avgöra ESC 2014, men det var inte alla länder som använde systemet fullt ut. Av okända skäl använde Albanien, Moldavien, San Marino och Montenegro endast juryröstning i den första semifinalen och Georgien och Makedonien endast juryröstning i den andra semifinalen. I finalen hade alla länder utom Albanien, San Marino och Georgien kombinerat sina resultat (de två först nämnda länderna hade endast juryröstning, Georgien hade endast tittarröster). Att Georgien endast kom att använda sig av telefonröster i finalen beror på att de georgiska jurymedlemmarna inte röstade självständigt, vilket var ett krav från EBU.
Utifrån det splittrade resultatet kan flera likheter och skillnader mellan jurygrupperna och tittarna ses:
I den första semifinalen var bägge grupperna överrens om sju av tio finalister. Bägge grupperna hade samma vinnare (Nederländerna) och därefter både Ungern och Sverige som tvåa/trea (fast tvärtom). De länder som skildes åt var hos tittarna Portugal, Ryssland och San Marino medan juryn ville se Azerbajdzjan, Albanien och Estland i finalen. Efter kombinationen 50/50 räddade tittarna vidare Ryssland och San Marino medan juryn räddade vidare Azerbajdzjan. I första semifinalen blev Estland sist hos tittarna och Portugal hos juryn. I 50/50-läget blev Moldavien sist.
I den andra semifinalen var juryn och tittarna överrens om åtta av tio finalister. Även här hade bägge grupperna samma vinnare (Österrike), men övriga placeringar i toppstriden (utom sjätte plats) var helt olika). Tittarna ville se Irland och Polen i finalen medan juryn föredrog Malta och Makedonien. Efter kombinationen 50/50 hade tittarna räddat vidare Polen medan juryn fick med sig Malta. I den andra semifinalen blev Georgien sist hos tittarna och Israel hos juryn. I 50/50-läget slutade Georgien sist med Israel näst sist.
I finalen var juryn och tittarna överrens om samma vinnare (Österrike) men sedan skilde det sig ganska mycket i toppen. Tittarna såg Nederländerna som tvåa, Armenien som trea och Sverige fyra medan juryn såg Sverige som tvåa, Nederländerna trea och Ungern fyra. Det skilde sig också mycket mellan de andra placeringarna där bl.a. Polen gjorde ett stort hopp (5:a hos tittarna men 23:a hos juryn) liksom Schweiz (7:a hos tittarna, 22:a hos juryn), Azerbajdzjan (22:a hos tittarna, 8:a hos juryn) och Malta (24:a hos tittarna, 6:a hos juryn). Övriga länder gjorde för det mesta stora hopp på placeringar men inte lika stora hopp som de uppräknande länderna. Nej, juryn och tittarna var mer oense i finalen även om de hade samma vinnare och samma sistaplacerare. Frankrike som slutade sist i finalen (för första gången någonsin) slutade också sist hos både juryn och tittarna.
Framtiden - ESC 2015
Nu är 2014 års ESC över och vi blickar nu framåt mot 2015 även om vi måste få smälta 2014 först. Det har gått en vecka sedan Conchita Wurst tog hem segern för Österrike men redan nu börjar alltså planeringen för 2015. Så här ser det ut än så länge:
Det kommer att bli två semifinaler och final även nästa år. Om 50/50-systemet återkommer är ännu inte sagt. De preliminära datumen är satta till den 12:e, 14:e och 16:e maj 2015. Det är inte avgjort vilken stad i Österrike som ska stå värd, men flera städer har möjlighet att arrangera, däribland huvudstaden Wien.
Tre länder samt Österrike har hittills sagt ja att tävla även nästa år. Det handlar om Finland, Irland och Sverige. Sveriges uttagning 2015 blir återigen Melodifestivalen och mer information om detta blir det om ca en månad när SVT officiellt bekräftar detta genom att släppa reglerna för tävlingen.
Just nu cirkulerar en mängd olika rykten om länder ska hoppa av eller inte. Ett rykte som går är att Valentina Monetta eventuellt gör ett fjärde försök för San Marino. Men, inte bekräftat. Ett annat rykte att Alexander Rybak (Norge 2009) ska göra något med Vitryssland nästa år. Och ett annat att Georgien kanske blir avstängda från tävlingen i 3 år för att deras juryröster ej var giltiga. Men som sagt, fram till mars nästa år kommer dessa rykten (om de nu är sanna) att klargöras. Nästa år fyller ju för övrigt Eurovisionen 60 år, något som alltså Österrike får ta hand om.
Nu är det sommaruppehåll för Eurovisionen men ESC-Panelen tar inte ledigt för det. Under sommaren händer en massa saker där länder bekräftar/avbekräftar deltagande samt en massa andra roliga saker som vi kommer att bjuda på. Så häng med här hela sommaren!