Melodifestivalen 2013 - Deltävling 1 - Karlskrona

Det är den där tiden på året. Den där tiden då halva svenska folket samlas kring en gemensam nämnare som lyckas få alla engagerade på ett eller annat sätt. Det är Melodifestivalstider igen - och som vi har väntat! Efter ett år av paus kändes det nu inte mer än rätt att ta upp bloggandet igen inför Eurovision på hemmaplan i vår. Under de 6 veckornas mello och inför den stora Europafinalen kommer jag lyssna, tycka till och kommentera. I morgon är det då äntligen dags! Efter lång väntan sätter äntligen årets melodifestival igång igen med första delfinalen i Karlskrona. Det är 3e gången staden står för värdskapet och som sist går tävlingen av stapeln i Telenor Arena. Jag måste erkänna att jag varit mycket tveksam till årets startfält men efter att ha provlyssnat på de 8 första låtarna har ändå lite hopp tänts hos mig. Så här ser uppställningen ut på lördag:
 
1. David Lindgren - Skyline
 
Felix kommentar: Precis som David sagt i medier är det en slags uppföljare på fjolårets dansanta klubbpop. Kommer säkert gå hem men saknar kanske återigen lite attityd från Davids sida för att kunna nå ä'ndra fram. 
 
 
2. Cookies N Beans - Burning flag
 
Felix kommentar: Lätt att tro att det skulle vara ett mer country-inspirerat men det känns fräscht att gruppen går ytterligare mot pophållet. Tyvärr är det väl kanske inte den roligaste låten, men absolut inte den sämsta i startfältet heller! Tjejernas röster kommer nog höja bidraget som i en stark delfinal skulle få mig att rycka på axlarna.
 
 
 
3. Jay-Jay Johanson - Paris
 
Felix kommentar: Ja, franska fraser och platser vävs in i en slätstruken halvtempo om fransmännens huvudstad. Kanske är det för att den känns klyschig eller för att den helt enkelt saknar refräng eller riktig vers som jag inte gillar den. Men kul med ett udda bidrag i alla fall.
 
 
4. Mary N'diaye - Gosa
 
Felix kommentar: En salig blandning av någon slags etno-ton á la Afrika och dagispop om att gosa natten lång... Ganska töntigt dansnummer också som gör mig allt annat än såld på bidraget. Mary sjunger emellanåt ganska falskt också, hoppas nerverna lugnat sig tills på lördag.
 
 
5. Eric Gadd - Vi kommer aldrig att förlora
 
Felix kommentar: Årets överraskning! Jag tycker inte om Gadd i vanliga fall men denna tralliga dänga som doftar  lätt av en mix mellan Petra Marklund och Oskar Linnros går rakt in! Härlig musik och bra, enkel text.
 
 
6. YOHIO - Heartbreak hotel
 
Felix kommentar: För sin ålder överraskar han något enormt! Att vara 17 år men kunna leverera som YOHIO är ändå väldigt proffsigt. Låten känns som något som skulle kunna förena rock-älskarna med schlagerdiggarna, frågan är bara om YOHIO kan det...
 
 
7. Anna Järvinen - Porslin
 
Felix kommentar: Är det musikal? Både låtens arrangemang och text känns ganska teatral och musikalaktig. Men kanske kan Anna överraska? Tycker dock att ballader ska kännas i maggropen och här lämnar "porslin" mycket kvar att önska.
 
 
8. Michael Feiner & Caisa - We're still kids
 
Felix kommentar: 80-talssaxofon och syntar. Men trots de inslagen känns låten modernare än så. Kanske kunde vunnit på att ha gått upp i tempo något snäpp men tycker om det här. Har känslan av att detta kan glömmas bort och hamna mellan stolarna när folk ska rösta.
 
Felix tippar:
Yohio - Heartbreak hotel - FINAL
David Lindgren - Skyline - FINAL
Eric Gadd - Vi kommer aldrig att förlora - ANDRA CHANSEN
Cookies N Beans - Burning flag - ANDRA CHANSEN
 
Överlag är det en ganska medioker delfinal med ett fåtal godbitar. Våra svältfödda schlagerhjärtan har svultit länge så det är ändå lätt att bli exalterad. Tror dock att vi ser fler överraskningar längre fram i festivalen. Let the show begin!
 
/ Felix
 
Är du nyfiken hur låtarna låter på lördag? I onsdags släpptes 1-minuts klipp av varje bidrag från genrepet. På lördag kl 14.00 släpper SVT låtarna i fullständiga studioversioner och kan ses här. Vi i övriga panelen kommer betygsätta & kommentera efter deltävlingen.
 
Från deltävlingarna röstas som vanligt 2 bidrag till final - och 2 till Andra Chansen. 100 % tittarröster är det som gäller under deltävlingarna & Andra Chansen.

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?