ESC 2015: Repetitioner dag 2

Årets Eurovisionscen i Wiener Stadthalle. Foto: Roman Zach-Kiesling/ORF.
 
Eurovision Song Contest 2015 är i full gång med repetitionerna i Wiener Stadthalle. Igår måndag inleddes de första repetitionerna för de tävlande i den första semifinalen, och idag tisdag är det dags för länderna i första semins andra halva. ESC-Panelen ger här information om vad som ges från scenen.
 
Under tisdagen repeterar de länder som har startnummer 9-16 i den första semifinalen. Vid första repetitionstillfället har varje land 30 minuter på scenen följt av 20 minuter i Viewing Room (där man kollar på bildmaterialet och talar om vad man vill justera bildmässigt). Varje land avslutar sedan med en mindre presskonferens kallad "Meet and Greet".
 
Idag ges det första av två enskilda repetitioner. Under nästkommande vecka kommer det att hållas tre genrep per sändning + sändningarna vilket ger 9 repetitionstillfällen + 3 sändningar. Dagens rep hålls stängda för press och fans, men bara i själva arenan. Från EuroClub kan man följa repetitionerna.
 
ESC-Panelen kommer under dagen att ge senaste infon från repetitionerna.
 

Schemat för dagen

 
Tiden anger scenrepetitionstid.
 

Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Observera att varje klipp endast är ett smygklipp på ca 36 sekunder (lite som SVT gör under Melodifestivalen) och att de är filmade ur publikvinkel.
 

#9 Serbien

 
 
Bojana från Serbien är först ut idag och hon verkar vara inspirerad av Carola (2006) med vita flaggor och silverklänning. Vi tycks också få se årets första klädbyte, dock av bakgrundskören. Bakgrunden påminner starkt om Greklands strålkastare, men kanske lite mer raffinerat. Oerhört stark röstinsats av Bojana - det märks att hon är en erfaren sångerska.
 
Presskonferensklipp:
 

#10 Ungern

 
 
Boggie från Ungern har tydligen låtit gitarren stanna hemma och satsar helhjärtat på ett mer traditionellt framförande tillsammans med en bakgrundskör. Bakgrunden är, precis som i Armeniens nummer, trädorienterad. Av vad man kan ana kommer mycket fokus ligga på just trädet i bakgrunden, förmodligen bli mycket av en musikvideo. Hyfsad röstinsats av Boggie, men ännu finns mycket kvar att fila på här känns det som.
 
Presskonferensklipp:
 

#11 Vitryssland

 
 
Uzari & Maimuna är nästa att repa och här ser vi ett nytt grepp på bakgrundsgrafiken. Stråkarna skall förmodligen symbolisera fiolsträngarna vilket faktiskt ger ett snyggt intryck. Annars är framträdandet inte mycket att hänga i granen just nu, Uzari & Maimuna står mest stillla, och dessvärre är röstinsatsen ytterst svag nu på första repet. 
 
Presskonferensklipp:
 

#12 Ryssland

 
 
Ryssland har tydligen lagt mycket pengar på sitt framförande, vilket märks på Polinas klänning som har sin egen ljusprojektion (eller möjligtvis strålkastare inuti?). Vi får se ett helt band med på scenen nu, vilket är första gången i denna semifinal. Polina står mest still, och lär göra det hela numret med tanke på ljussättningen av klänningen. I övrigt, flashig bakgrund med en ljus virvel. Bra röstinsats.
 
Presskonferensklipp:
 

#13 Danmark

 
 
Anti Social Media från Danmark blir den första riktiga gruppen att repa idag. Som väntat är numret 60-talsinspirerat, med mycket Beatlesanspelningar och tidstypiska kläder, instrument och utrustning. Bakgrunden är enkel: snurrande rektanglar i olika färger. Än har sångaren Phillip långt kvar vad gäller röstinsatsen, första repet lät ganska svajigt med en del falsksång.
 
Presskonferensklipp:
 

#14 Albanien

 
 
Albaniens Elhaida bjuder på en imponerande bakgrundsgrafik med strålkastare, fallande stjärnor och allehanda ljuseffekter. Själv ser vi henne helt klädd i svart, medan bakgrundskören är helt klädd i vitt. Strålande röstinsats dessutom! Detta kan bli riktigt bra på tisdag!
 
Presskonferensklipp:
 

#15 Rumänien

 
 
Rumäniens Voltaj blir den andra gruppen ut idag och bjuder på ett förväntat scennummer. I bakgrunden får vi se klipp ifrån deras musikvideo, med barnen som ger sig ut ensamma på jakt efter sina föräldrar. Dessutom får vi faktiskt se text i bakgrunden, med låtens budskap. Detta gör bidraget ganska unikt, aldrig tidigare har ett bidrag så tydligt försökt föra fram sitt budskap på scenen i Eurovision. I övrigt är numret ganska klassiskt, där gruppens sångare står helt i fokus.

Presskonferensklipp:
 

#16 Georgien

 
 
Georgien avslutar dagen med en fantastisk bakgrundsgrafik - helt klart semifinalens höjdpunkt! Vi får se alla möjliga rörliga bakgrunder, i klippet bland annat ögon och ljusstrålar. Allt rör på sig, vilket skapar ett starkt intryck. Nina ser ut att köra på läderutstyrsel och högklackade stövlar, men röstinsatsen är hittills allt annat än tillfredsställande. Hon har långt kvar innan detta skall låta bra. Men visuellt är detta helt klart en av de bästa bidragen hittills.
 
Presskonferensklipp:
 

 
Nu är arenan stängd för dagen, men imorgon återkommer vi med fler repetitioner då de åtta första länderna från den andra semifinalen ska få testa på scenen en första gång. Missa inte det!
 
Avslutningsvis en liten sammanfattning:
 
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?