ESC 2015: Repetitioner dag 1

Årets Eurovisionscen i Wiener Stadthalle. Foto: Roman Zach-Kiesling/ORF.
 
Idag måndag 11 maj inleds repetitionerna av Eurovision Song Contest i Wiener Stadthalle. De åtta första länderna som ska repetera idag tävlar i den första semifinalen. ESC-Panelen ger här information om vad som ges från scenen.
 
Under måndagen repeterar de länder som har startnummer 1-8 i den första semifinalen. Vid första repetitionstillfället har varje land 30 minuter på scenen följt av 20 minuter i Viewing Room (där man kollar på bildmaterialet och talar om vad man vill justera bildmässigt). Varje land avslutar sedan med en mindre presskonferens kallad "Meet and Greet".
 
Idag ges det första av två enskilda repetitioner. Under nästkommande vecka kommer det att hållas tre genrep per sändning + sändningarna vilket ger 9 repetitionstillfällen + 3 sändningar. Dagens rep hålls stängda för press och fans, men bara i själva arenan. Från EuroClub kan man följa repetitionerna.
 
ESC-Panelen kommer under dagen att ge senaste infon från repetitionerna.
 

Schemat för dagen

Tiden anger scenrepetitionstid.
 

Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Observera att varje klipp endast är ett smygklipp på ca 36 sekunder (lite som SVT gör under Melodifestivalen) och att de är filmade ur publikvinkel.
 

#1 Moldavien

 
 
Moldavien är första land ut, och Eduard verkar fortsätta på polistemat som han också hade i musikvideon. Röd bakgrund med pyramidformade inklipp på dansare och höghus - även detta känns igen från musikvideon. Eduard har lite att fila på i koreografin, men röstmässigt är det en bra första repetition.
 
Presskonferensklipp:
 
 

#2 Armenien

 
 
Armeniens nummer präglas av trädet i bakgrunden, en euphimism för låtens budskap om att söka sina rötter. I övrigt kommer vindmaskinen fram nu, vilket märks på de kvinnliga sångerskorna om inte annat. Enkel koreografi, ingen dans utan ett mycket traditionellt nummer. Bra röstinsatser av samtliga.
 
Presskonferensklipp:
 

#3 Belgien

 
 
Loïc gör en mycket fin röstinsats, och bjuder på snygg koreografi. Tyvärr är klippet för kort för att man ska få en bättre uppfattning av nummret, men det verkar mycket lovande. Bakgrunden verkar fokusera på olika former, från rektanglar till lådor, mycket enkel men effektfull grafik. Vare sig dansare eller Loïc avslöjar ännu kläderna, men det brukar ju hållas hemligt länge.
 
Presskonferensklipp:
 

#4 Nederländerna

 
 
Dagens helt klart snyggaste bakgrundsgrafik hittills. Först nu märks hur stor scenen faktiskt är. Trijntje ger mycket plats åt bakgrunden som består av skuggor från olika personer och par, till skiftande färger. Omgiven av en kör sjunger Trijntje utan synlig koreografi. Min gissning är att mycket fokus kommer ligga på bakgrunden, ljussättningen på Trijntje verkar nämligen minimal just nu. 
 
Presskonferensklipp:
 

#5 Finland

 
 
Det finländska punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät är första nordiska artisten ut på årets Eurovisionscen. Mycket rök, och strålkastare, med en relativt neutral bakgrund satsar man på att lyfta fram bandet och skapa en punkkänsla. Detta kommer att bli en stark kontrast mot andra bidrag i semifinal 1.
 
Presskonferensklipp:
 

#6 Grekland

 
 
Greklands Elena gör ett snyggt klassiskt framförande och en lysande röstinsats. Bakgrunden består av strålkastare satta i en cirkel, lite som Sannas framförande förra året fast bakifrån istället för underifrån. Gyllene klänning sätter dessutom rejält färg på hennes framförande.
 
Presskonferensklipp:
 

#7 Estland

 
 
Bakgrunden i det estniska framförandet är en skyline, vilket ger ett lite modernt intryck. Frågan är hur det passar låten egentligen? Snyggt framförande rent röstmässigt, men ytterst lite koreografi - precis som i den nationella uttagningen.
 
Presskonferensklipp:
 

#8 Makedonien

 
 
Makedoniens framträdande är imponerande, speciellt bakgrunden med renässanspalatset och de fallande höstlöven gör ett starkt intryck. Dessutom sjunger Daniel mycket bra här, men tyvärr hinner vi inte se hur koreografin ser ut. Skulle tippa på ganska mycket dans, speciellt av bakgrundssångarna.
 
Presskonferensklipp:
 
 

 
Nu är arenan stängd för dagen, men imorgon återkommer vi med fler repetitioner då de åtta sista länderna från denna semifinal ska få testa på scenen en första gång. Missa inte det!
 
Avslutningsvis en liten sammanfattning
 
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?