Årskrönika: Panelen sammanfattar Melodifestivalen 2014

 
 
År 2014 är bara om några timmar slut och vi blickar framåt mot 2015, både för Melodifestivalen och ESC. Men först en tillbakablick på hur Melodifestivalen 2014 såg ut.
 
Melodifestivalen 2014 var den 54:e upplagan av Melodifestivalen. Festivalen skulle det här året komma att bli både hyllad och ratad, hyllad för att Sveriges vinnare sedan kom trea i Eurovision Song Contest men samtidigt ratad för att det uppstod en del svårigheter på vägen. Men innan vi drar in det dåliga - låt oss backa bandet till sommaren 2013!
 

Förberedelser

 
SVT hade precis sänt klart Eurovision Song Contest 2013 från Malmö när det var dags att börja planera för kommande Melodifestivalen. Efter att SVT hade sänt Eurovision på hemmaplan vid de fyra tidigare tillfällena (1975, 1985, 1992 och 2000) hade den ekonomiska frågan alltid varit stor, men detta märktes inte av under sändningarna.
 
I samband med midsommaren gick SVT ut med inbjudan till kompositörer och artister att skicka in bidrag till tävlingen. För trettonde året i rad blev tävlingen en turné runt om i Sverige under sex veckors tid som innehöll fyra deltävlingar á 32 bidrag (8 per deltävling) sedan en andra chans för treorna och fyrorna och sedan en final med 10 bidrag (åtta ettor och tvåor samt två vinnare från Andra chansen). För fjärde året i rad delades startfältet upp i tre delar: en del från det nationella inskickandet av bidrag och en del som Sveriges Television själva utsåg. Två platser som blev över gavs till allmänna jokrar. Under september skedde inskickandet av låtar och turnéplanen presenterades. Sedan påbörjade SVT arbetet att tillsätta artisterna.
 
Programledarna för Melodifestivalen presenterades också under hösten. Det här året var temat för festivalen humor och de två programledarna blev Nour El-Refai och Anders Jansson, båda komiker. Bloggaren Clara Henry utsågs till webbprogramledare som fick leda ett uppsnacksprogram inför varje sändning och sedan eftersnack efter varje sändning. Clara syntes även i de ordinarie programmen där hon gjorde ett inslag om sina känslor för artisterna och staden tävlingen var i.
 

Artisterna presenteras

 
 
Foto: SVT (OBS! Bilden är ett montage).
 
Vid två presskonferenser i slutet av november 2013 presenterades så de 32 artisterna. Det var en hel del nykomlingar som Ace Wilder, Mahan Moin, Ellen Benediktson, Little Great Things, CajsaStina Åkerström, Dr. Alban och Ellinore Holmer, men också veteraner som Sanna Nielsen, Alcazar, Anton Ewald, Oscar Zia och State of Drama. Tre Eurovisiontävlande fanns med: Sylvester Schegel (från The Ark), Martin Stenmarck och Helena Paparizou. De 32 artisterna fördelades in i de fyra deltävlingarna. Se bild ovan för vilka artister som deltog (några av dessa skulle bli stjärnor över en natt...)
 

Deltävlingarna inleds

 
Efter jul- och nyråshelg blev det januari och tävlingen närmade sig med stormsteg. Så en januarinatt åkte den första truppen med lastbilar till Malmö Arena för att bygga upp scenen till Melodifestivalen.
 

 
Upplägget för deltävlingarna såg ut på samma sätt som året innan: 8 bidrag tävlar -> de fem med flest röster går vidare till en andra omgång -> rösterna för dessa nollställs ej -> efter en snabbgenomgång slogs omgångsresultaten samman och ett slutresultat var klart -> ettan och tvåan till final, trean och fyran till Andra chansen.
 

Deltävlingarna inleddes så i Malmö för att knyta ihop säcken med ESC 2013. På scenen tävlade enbart soloartister och genremässigt spretade det åt alla möjliga och omöjliga håll. I Malmö var det både Yohio och Helena Paparizou som var favoriter och den förstnämnde gick som synes till final. Men med sig fick han skrEllen Benediktson vars ballad "Songbird" slutade tvåa. Till Andra chansen gick YouTube-fenomentet Linus Svennings sorgeballad "Bröder" och ESC-drottningen Helena Paparizous "Survivor". Den Linda Bengtzing-inspirerade schlagerlåten, med text av självaste Pling Forsman, "Casanova" slutade femma.
 
Från Malmö gick sällskapet vidare till Linköping där det till skillnad från Malmö i princip enbart var musikgrupper som tävlade, även här i helt olika spridda genrer som draggrupp, rockabilly och pop. Här fanns också schlagerdrottningen Sanna Nielsen med (tävlade för sjunde gången), som i omröstningen slutade etta med balladen "Undo". Till finalen fick hon med sig popgruppen Panetoz som med sin glada låt "Efter solsken" danade sig vidare. Martin Stenmarck och trion i J.E.M. gick till Andra chansen medan rockabillygänget i The Refreshments blev femma.
 
Efter Linköping blev det skrällstaden Göteborgs tur att stå värd och här fanns ett oerhört spretigt startfält med skrällvarningar åt alla håll och kanter: två rockgrupper, en poptjej och popkille, vinnaren av Svensktoppen nästa, Dr. Alban & Jessica Folcker och ballad á la CajsaStina (för tredje veckan i rad en ballad på #6). Efter att ha inlett skräckinjagande blev det enbart Andra chansen för rockgruppen Outtrigger (tillsammans med State of Drama som var med för andra året i rad). Det blev istället pop:arna Oscar Zias inte-Obamahyllningslåt "Yes We Can" och den då okända Ace Wilders låt "Busy Doin' Nothin'" som tog hem segern. Denna vecka inkom den lägsta telefonssiffran sedan 2002 och Ace Wilders totalröster (43 704) är den lägsta siffran för en finalist i deltävling någonsin! Dr. Alban & Jessica Folckers "Around the World" slutade femma. Gruppen Eko, som var Svensktoppen-tävlande, slutade sist med låten "Red".
 
Den sista deltävlingen ägde rum i Örnsköldsvik och här spretade startfältet kanske något mindre även om det var olika typer av låtar. Alcazar som inledde med disco tog sig klart vidare till final med låten "Blame It on the Disco" och Anton Ewalds "Natural" blev tvåa. Ellinore Holmers ballad "En himmelsk sång" tog sig till Andra chansen tillsammans med hårdrockarna Ammotracks "Raise Your Hands". Linda Bengtzings "Ta mig" slutade femma. Webbjokern - gruppen I.D.A slutade sexa (webbjokerns bästa placering) med sin "Fight Me If You Dare".
 

Andra chansen

 
Åtta artister hade nu utsetts till finalister, då det blev dags för Andra chansen. Denna gång fick Lidköping stå värd, vilket var första gången någonsin i Melodifestivalens historia.
 
Inför Andra chansen blev det dock turbulent efter att den så kallade röstningsrobotsskandalen hade upptäckts. P4 Sjuhärad rapporterade om att ett bidrag som hade tävlat något tidigare år hade med hjälp av ett särskilt datorprogram fått 2500 fejkröster. Bidragets upphovspersoner hade betalat en man att rösta på deras bidrag på detta sätt. Genom åren har 2500 röster, ibland mer eller mindre, varit avgörande för resultaten. SVT vidtog åtgärder som bl.a. innebar att en ny regel tillfogades som förbjuder personer att använda sig av manipulerande röstningsverktyg som röstningsrobotar. Däremot infördes ingen regel om maxantal av telefonröster. Andra chansen överskuggades av denna nyhet och det gjorde det inte lättare att två tekniska missöden skedde i programmet.
 
I Andra chansen var upplägget snarlikt deltävlingarna, med skillnaden att de fyra bästa bidragen som tittarna utsett efter två omgångar fick tävla i två dueller. Vinnarna i duellerna gick till finalen. I röstningsomgångarna blev Linus Svenning etta och fick möta Martin Stenmarck som blev fyra, medan Helena Paparizou som blev tvåa fick möta Outtrigger som blev trea. Linus Svenning och Helena Paparizou gick till finalen.
 

Finalen

 
Bidragen i startordning. Foto: SVT (OBS! bilden är ett montage)
 
I finalen tävlade de 10 som tittarna hade bestämt vara bäst. Efter kaoset i Andra chansen åkte så scen och personal till Friends Arena i Stockhom för att rigga och göra klart att sända. Nu skulle som vanligt i finalerna makten delas mellan tittarna och 11 europeiska jurygrupper, allt för att finna den bästa låten till ESC. Här fanns många att välja på, framförallt på popsidan. Inga band hade gått vidare till finalen, det var egentligen den enda genren som saknades.
 
Här nedan, en sammanfattning av de tävlande finalbidragen:
 
De europeiska jurygrupperna ansåg denna lördagsafton att Ace Wilders "Busy Doin' Nothin'" var bäst (97 poäng) och Sanna Nielsens "Undo" var näst bäst (90 poäng). Sanna fick poäng av samtliga (varav flera höga poäng men bara en tolva) medan Ace fick poäng av tio länder (varav fem tolvor). Alcazars låt "Blame It on the Disco" låg trea på 62 poäng medan Anton Ewalds "Natural" hamnade sist med bara 4 poäng från Israel, Malta och Spanien. När tittarnas procentuella poäng sedan adderades var det juryns två favoriter som tittarna också tyckte bäst om, bättre än resterande startfältet. Ace fick 283 831 röster (23,8%) vilket gav 113 poäng och en summa på 210 poäng, medan Sanna fick 307 788 röster (25,8%) vilket gav 122 poäng och en summa på 212 poäng. Alltså en skillnad på 2 poäng. Så liten poängmarginal har det inte varit sedan 2005! Det kan nämnas att tittarnas trea, Alcazar fick enbart 10,1% av rösterna...
 
 
Det blev alltså Sanna Nielsen som på sitt sjunde försök fick vinna Melodifestivalen 2014!
 
 
Sanna efter segern. Foto: SVT.
 

Hyllningar

 
2014 var det tre jubileum för Melodifestivalen:
 
Det var 40 år sedan ABBA vann...
 
...30 år sedan Herreys vann...
 
...och 15 år sedan Charlotte Perrelli (då Nilsson) vann Melodifestivalen. Detta uppmärksammades genom deltävlingarna och i finalen.
 
I finalen framfördes också 2013 års vinnarlåt "You" i en hyllningslåt gjord av programledarna (som ett tack för varandras insatser som programledare).
 

Sammanfattat

 
Melodifestivalen 2014 må ha varit ett kritiserat år men samtidigt också ett år när tävlingen fick en helt annan inriktning. Efter tretton år gjordes den om något även om formen behölls och SVT gick en något annan väg, vilket inte träffade helt rätt. I ESC blev det något bättre när Sanna först kvalificerade sig till finalen och där slutade trea. Med nu fem guld, ett silver och sex stycken brons siktar SVT sig vidare till Melodifestivalen 2015 och nya utmaningar.
 
Men det är inte helt smidigt hela vägen fram. En hel del regler har förändrats och så även upplägget. Bort med 32 bidrag och in med 28 istället, bort med att fritt kunna rösta hur många gånger som helst och in med en Eurovisionliknande begränsning på max 80 samtal per vecka osv. Sanna Nielsen blir programledare tillsammans med Robin Paulsson. 12 artister är veteraner, resten är debutanter. Och två städer som arrangerar är helt nya - Östersund och Helsingborg. Vi får se hur det blir, i vilket fall kan bokslutet för 2014 nu stängas och ESC-Panelen fokuserar helt på kommande Melodifestivalen 2015 som börjar om lite drygt en månad. 7 februari närmare bestämt...
 
 
 
Innan vi säger gott nytt år kommer här panelens egna topplistor över Melodifestivalen 2014 års bidrag. Mycket nöje!
 
Erik
 
  1. Josef Johansson - "Hela natten"
  2. Alcazar - "Blame It on the Disco"
  3. Linda Bengtzing  - "Ta Mig"
  4. Sanna Nielsen - "Undo"
  5. Helena Paparizou - "Survivor"
  6. Ace Wilder - "Busy doing nothing"
  7. Mahain Moin - "Aleo"
  8. Outtrigger  - "Echo"
  9. State of Drama - "All We Are"
  10. Syvester Schlegel - "Bygdens son"
  11. Panetoz - "Efter Solsken"
  12. Martin Stenmarck - "När änglarna går hem"
  13. Janet Leon - "Hollow"
  14. Yohio - "To the End"
  15. Elisa Lindström - "Casanova"
  16. Anton Ewald - "Natural"
  17. Cajsa-Stina Åkerström - "En enkel sång"
  18. Shirley Clamp - "Burning Alive"
  19. Manda - "Glow"
  20. Ellen Benediktson - "Songbird"
  21. I.D.A - "Fight Me If You Dare"
  22. J.E.M - "Love Trigger"
  23. Linus Svenning - "Bröder"
  24. The Refreshments - "Hallelujah"
  25. Ammotrack - "Raise Your Hands"
  26. Oscar Zia - "Yes We Can"
  27. Alvaro Estrella - "Bedroom"
  28. Little Great Things - "Set yourself free"
  29. Ellinore Holmer - "En himmelsk sång"
  30. Eko - "Red"
  31. Pink Pistols - "I Am Somebody"
  32. Dr Alban feat Jessica Folcker - "Around the World"
 
Hollac16
 
  1. Sanna Nielsen - "Undo"
  2. Outtrigger - "Echo"
  3. Alcazar - "Blame It on the Disco"
  4. Linus Svenning - "Bröder"
  5. Little Great Things - "Set yourself free"
  6. Helena Paparizou - "Survivor"
  7. Ace Wilder - "Busy Doin' Nothin'"
  8. State of Drama - "All We Are"
  9. Panetoz - "Efter solsken"
  10. I.D.A - "Fight Me If You Dare"
  11. Ellen Benediktson - "Songbird"
  12. Mahan Moin - "Aleo"
  13. Elisa Lindström - "Casanova"
  14. Linda Bengtzing - "Ta mig"
  15. Ammotrack - "Raise Your Hands"
  16. Josef Johansson - "Hela natten"
  17. Shirley Clamp - "Burning Alive"
  18. CajsaStina Åkerström - "En enkel sång"
  19. Martin Stenmarck - "När änglarna går hem"
  20. Eko - "Red"
  21. The Refreshments - "Hallelujah"
  22. Janet Leon - "Hollow"
  23. Ellinore Holmer - "En himmelsk sång"
  24. Manda - "Glow"
  25. Yohio - "To The End"
  26. J.E.M - "Love Trigger"
  27. Oscar Zia - "Yes We Can"
  28. Alvaro Estrella - "Bedroom"
  29. Pink Pistols - "I am somebody"
  30. Sylvester Schlegel - "Bygdens son"
  31. Dr. Alban feat. Jessica Folcker - "Around the World"
  32. Anton Ewald - "Natural"
 
Robban
 
 
  1. Sanna Nielsen - "Undo"
  2. Helena Paparizou - "Survivor"
  3. Alcazar - "Blame It on the Disco"
  4. Shirley Clamp - "Burning Alive"
  5. Ellen Benediktson - "Songbird"
  6. Ace Wilder - "Busy doing nothing"
  7. Josef Johansson - "Hela natten"
  8. Eko - "Red"
  9. Martin Stenmarck - "När änglarna går hem"
  10. Linus Svenning - "Bröder"
  11. Alvaro Estrella - "Bedroom"
  12. J.E.M - "Love Trigger"
  13. Oscar Zia - "Yes We Can"
  14. Elisa Lindström - "Casanova"
  15. Linda Bengtzing  - "Ta Mig"
  16. Manda - "Glow"
  17. Panetoz - "Efter Solsken"
  18. Little Great Things - "Set yourself free"
  19. Cajsa-Stina Åkerström - "En enkel sång"
  20. Dr Alban feat Jessica Folcker - "Around the World"
  21. Outtrigger  - "Echo"
  22. State of Drama - "All We Are"
  23. Yohio - "To the End"
  24. Janet Leon - "Hollow"
  25. Anton Ewald - "Natural"
  26. Mahain Moin - "Aleo"
  27. I.D.A - "Fight Me If You Dare"
  28. Pink Pistols - "I Am Somebody"
  29. Ammotrack - "Raise Your Hands"
  30. The Refreshments - "Hallelujah"
  31. Syvester Schlegel - "Bygdens son"
  32. Ellinore Holmer - "En himmelsk sång"
 
Gott nytt år
/ESC-Panelen
 

Sloveniens EMA avgörs den 28 februari

Tinkara Kovač representerade Slovenien i ESC 2014. Foto: Matej Mljač.
 
Sista februari väljer Slovenien ut sin representant med bidrag till ESC 2015. Under gårddagen meddelade det nationella TV-bolaget RTVSLO att man hade fått in 145 bidrag via det nationella inskicket. Totalt ska 12 bidrag tävla - 6 stycken från det nationella inskicket och 6 stycken som RTVSLO väljer ut själva.
 
Efter ett drygt månadslångt inskickande stängdes så det nationella inskickandet av bidrag till Sloveniens ESC-uttagning EMA. Totalt inkom 145 bidrag, som nu ska gallras av en urvalsjury. Denna jury ska sedan välja ut 6 stycken bidrag till finalen. Därefter tar det nationella TV-bolaget över och bjuder in ett antal låtskrivare och artister som får komponera ytterligare 6 bidrag. Totalt tävlar således 12 bidrag om segern.
 

Tävlingsupplägg

 
EMA-finalen den 28 februari kommer att ske i två omgångar. Först framförs de 12 bidragen och poängsätts av en jury med poäng på skalan 1-5 (1 är lika med lägst och 5 är lika med högst). De två bidragen som juryn ger högst totalpoäng till går vidare till den andra omgången (skulle det bli lika i toppen kommer det räknas vem som har flest femmor, sedan fyror, treor, tvåor och ettor). Därefter får tittarna ta över makten och bestämma vem av de två som ska vinna och som får tävla för Slovenien i Wien.
 

Årskrönika: Panelen sammanfattar ESC 2014

 
Snart tackar 2014 års Eurovisionår för sig och vi tar in 2015 med stor spänning. Vad kommer att hända? Vilka skandaler bjuds det på? Vem är bäst? Vem är sämst? och framförallt - vem vinner? 2015 är året då Eurovisionen fyller 60 år och stora saker kommer att ske. Men innan 2015 är här har det blivit dags att sammanfatta 2014 års Eurovision.
 
Eurovision Song Contest 2014 kan beskrivas som året då länder som kämpat länge och väl för att nå toppen äntligen lyckades. Exempelvis Österrikes seger - förvisso den andra, men det tog 48 år innan det hände. Sedan ej att förglömma Nederländernas silver, landets bästa placering sedan segern 1975. Också där lång väntan. Men självklart är det skäggiga damen Conchita Wursts seger som nog de flesta lär minnas för en lång tid framöver. En karaktär med ett budskap som fick med sig hela Europa och som verkligen fick mest applåder och högsta jublet. Samtidigt som det motsatta hållet drabbade Ryssland som buades ut både i semifinalen och i finalen.
Det är också minnesvärt att såväl Montenegro som San Marino tog sig till final för första gången!
 

Inför tävlingen

 
Förberedelserna inför 2014 började redan i maj 2013 då Danmarks Radio (DR) tog över från SVT. Pernille Gaardbo utsågs till exekutiv producent och DR:s nöjeschef Jan Lagermand Lundme utsågs till "Head of Show". DR ville sätta en ny värdegrund för tävlingen genom att "komma närmare" ESC och människorna i och omkring tävlingen genom att utmana tävlingens grundform. Fokus lades på de tävlande artisterna och att göra spektakulära shower.
 
Efter en utdragen stadskamp beslöts så huvudstaden Köpenhamn bli värdstad för evenemanget, men det blev inte fotbollsarenan Parken, som det var 2001, utan det gamla skeppsvarvet B&W Hallerne där tävlingen ägde rum. Skeppsvarvet renoverades och byggdes om så att en stor scen, Green room och publiken skulle få plats. Publikmässigt tog arenan slutligen in ca 10 000 personer per föreställning.
 
Även 2014 blev formatet för ESC två semifinaler och en final. I varje semifinal tävlade 16 respektive 15 länder om 10 finalplatser per semifinal. I finalen var redan "Big Five"-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland samt värdlandet Danmark direktkvalificerade. Röstningen blev även nu kombinerad jury- och telefonröstning i varje land. ESC avgjordes den 6:e, 8:e och 10:e maj, vilket var de tidigaste datumen sedan 1998.
 
EBU ville också göra ett par förändringar det här året genom att skapa öppenhet kring röstningen. Istället för att hemlighålla hur varje lands jury röstat, enskilt och totalt, samt enskilda och totala rankingar för både jury som tittare presenterades detta direkt efter att ESC hade avgjorts. Namnen på varje lands jurymedlemmar avslöjades också långt i förväg så att fans och andra själva kunde granska namnen så att ingen obehörig satt med i någon jury. Därmed stramades också regelverket åt för jurydelen. Skulle exempelvis en jurys medlemmar inte ha röstat enskilt skulle dess resultat strykas. EBU hade också säkerställt röstningen överlag så att eventuella fuskröster skulle upptäckas.
 

Lägsta deltagarsiffran på åtta år

 
37 länder kom till start, vilket var lika många som vid ESC 2006, alltså den dittills lägsta deltagarsiffran på åtta år. Att det blev så pass få berodde på att Bulgarien, Cypern, Kroatien och Serbien hoppade av samtidigt som både Polen och Portugal återkom. Uppdelningen i semifinalerna blev att semi 1 fick 16 tävlande och semi 2 fick 15 tävlande.
 
En annan intressant notering är att i princip alla länder sjöng sina bidrag på engelska; endast Frankrike, Italien, Portugal och Montenegro sjöng hela bidragen på sina respektive modersmål. Israel, Polen, Slovenien och Spanien sjöng 50/50 på modersmål respektive engelska.
 
2014 kan också sägas vara ett riktigt balladår. ESC 2010 hade cirka 17 bidrag som var någon form av ballad eller lugnlåt. 2014 hade dock enbart 11 i den kategorin men i slutresultatet blev topp 4 samtliga ballader och utöver dessa hamnade två till på topp 10. Således var 6/10 i topp 10 ballader.
 

Ett omvänt år

 
Som tidigare nämnt var 2014 året då länder som haft det tufft i ESC som fick det lätt och tvärtom. Österrikes seger, den andra på 48 år, Nederländernas andraplats; bästa placering på 39 år, Armeniens fjärdeplats; bästa sedan 2008, Ungerns femteplats; den bästa sedan debuten 1994. Dessutom fick Finland sin bästa placering sedan segern 2006 och Schweiz och Polen fick trots en 13:e/14:e-plats den bästa placeringen på många år. Och Montenegro och San Marino hamnade även de långt bak i finalresultatet men fick trots detta finalplatser. Det kan också noteras att det var första året då samtliga fem nordiska länder hamnade topp 15. Det har aldrig tidigare hänt att samtliga fem gått så pass bra samma år.
 
Sämre gick det då för exempelvis Azerbajdzjan, som fram till 2013 hade enbart kommit på topp 10. Nu blev det 22:a plats. Italien som det gått så bra för sedan återkomsten 2011 fick en 21:a-plats, den hittills sämsta slutplaceringen någonsin. Slovenien, som kom näst sist, fick också sin sämsta slutplacering någonsin och för Frankrike blev det första gången någonsin en sistaplats.
 
I semifinalerna blev det första gången som Moldavien respektive Georgien kom sist och för Lettland och Israel blev det ytterligare år utan finalplatser. Första semifinalen blev tämligen jämn; endast en poäng skilde mellan tian och elvan. Andra semifinalen blev i resultatläget inte lika jämn, men i juryns och tittarnas enskilda röstningar blev det höga poängsummor.
 

Sammanfattat

 
2014 års ESC kan alltså sammanfattas som ett år när det var omvänt. Frågan är då hur 2015 blir. Än så länge vet vi att tävlingen ska hållas i Wiener Stadthalle i Wien den 19:e, 21:a och 23:e maj och att 39 länder kommer till start. Cypern, Serbien och Tjeckien återvänder medan Ukraina drar sig ur av politisk-ekonomiska skäl. Vi vet också att minst 24 länder kommer att använda sig av en nationell uttagning/final som uttagningsmetod och att vi på ESC-Panelen kommer följa dessa och ge er läsare topplistor och guider för dessa länders uttagningar, utöver att vi naturligtvis kontinuerligt uppdaterar om Melodifestivalen 2015. Vi vet också att EBU kommer fortsätta hålla på sin öppenhet med röstningen och att temat för tävlingen blir "Building Bridges".
 
Däremot vet vi inte vad som kommer att hända däremellan. Vi vet inte vilka artister som ska tävla eller hur bidragen kommer att låta. Några länder är redan klara med sina uttagningar, men flertalet väntas på. Vi vet heller inte vilka länder som ska tävla i respektive semifinal och om det blir ett upptempoår eller balladår. Kanske om några länder försöker sig på musikalspåret eller drag? Eller kommer med något helt oväntat. Och sedan finns det en massa saker vi inte vet ännu. Men detta kommer vi få med tidens gång få veta. Under hela våren kommer ESC-Panelen kontinuerligt ge dig nyheter och uppdateringar om såväl ESC i helhet som ländernas egna uttagningar (både inför och resultat). Under året kommer vi också göra en del projekt och såklart uppmärksamma att Eurovisionen firar 60 år! Mer om detta kommer under året som sagt. Vi finns här för dig med senaste nytt.
 
ESC-Panelen önskar nu en god fortsättning och ett riktigt gott nytt år, så ses vi 2015 utvilade och laddade inför ett nytt härligt ESC-år.
 

 
 
Innan vi avslutar kommer varje panelmedlem ge sin personliga topplista över samtliga 37 länder som tävlade 2014. I våras gjorde panelen topplistor som nu ett halvår senare har förändrats. Vi redovisar dock inte hur det har förändrats utan enbart i form av vad var och en har för smak just nu.
 
 
Erik
 
 
  1. Spanien: Ruth Lorenzo - "Dancing in the rain"
  2. Frankrike: Twin Twin - "Moustache"
  3. Ungern: Andras Kallay Saunders - "Running"
  4. Ryssland: The Tolmachevy Sisters - "Shine"
  5. Armenien: Aram mp3 - "Not Alone"
  6. Sverige: Sanna Nielsen - "Undo"
  7. Island: Pollapönk - "No Prejudice"
  8. Italien: Emma Marrone - "La Mia Citta"
  9. Portugal: Suzy - "Quera Ser Tua"
  10. Finland: Softengine - "Something Better"
  11. Montenegro: Sergej Cetkovic - "Moj Svijet"
  12. Storbritannien: Molly - "Children of the Universe"
  13. Rumänien: Paula Seling &Ovi - "Miracle"
  14. Österrike: Conchita Wurst - "Rise Like a Phoenix"
  15. Israel: Mei Finegold - "Same Heart"
  16. Nederländerna: The Common Linnets - "Calm After The Storm"
  17. Danmark: Basim - "Cliche Love Song"
  18. Grekland: Freaky Fortune feat Riskykidd - "Rise Up"
  19. Ukraina: Marija Jaremtjuk - "Tick-Tock"
  20. Schweiz: Sebalter - "Hunter Of Stars"
  21. Malta: Firelight - "Coming Home"
  22. San Marino: Valentina Monetta - "Maybe"
  23. Moldavien: Cristina Scarlat - "Wild Soul"
  24. Slovenien: Tinkara Kovac - "Spet (Round And Round)
  25. Tyskland: Elaiza - "Is It Right"
  26. Norge: Carl Espen - "Silent Storm"
  27. Vitryssland: Teo - "Cheescake"
  28. Estland: Tanja - "Amazing"
  29. Irland: Cann-linn feat Kasey Smith - "Heartbeat"
  30. Makedonien: Tijana Dapcevic - "To the Sky"
  31. Litauen: Vilija Mataciunaite - "Attention"
  32. Belgien: Axel Hirsoux - "Mother"
  33. Lettland: Aarzemnieki - "Cake to bake"
  34. Azerbajdzjan: Dilara Kazimova - "Start A Fire"
  35. Albanien: Hersi - "One Night´s Anger"
  36. Polen: Donatan & Cleo - "My Slowianie"
  37. Georgien: The Shin & Mariko - "Three minutes to Earth"
 
Hollac16
 
  1. Sverige: Sanna Nielsen - "Undo"
  2. Israel: Mei Finegold - "Same Heart"
  3. Montenegro: Sergej Cetkovic - "Moj Svijet"
  4. Spanien: Ruth Lorenzo - "Dancing in the rain"
  5. Nederländerna: The Common Linnets - "Calm After The Storm"
  6. Ungern: Andras Kallay Saunders - "Running"
  7. Malta: Firelight - "Coming Home"
  8. Polen: Donatan & Cleo - "My Slowianie"
  9. Slovenien: Tinkara Kovac - "Spet (Round And Round)"
  10. Österrike: Conchita Wurst - "Rise Like a Phoenix"
  11. Rumänien: Paula Seling & Ovi - "Miracle"
  12. Ukraina: Marija Jaremtjuk - "Tick-Tock"
  13. Grekland: Freaky Fortune feat Riskykidd - "Rise Up"
  14. Island: Pollapönk - "No Prejudice"
  15. Vitryssland: Teo - "Cheescake"
  16. Belgien: Axel Hirsoux - "Mother""
  17. Schweiz: Sebalter - "Hunter Of Stars"
  18. Litauen: Vilija Mataciunaite - "Attention"
  19. Makedonien: Tijana Dapcevic - "To the Sky"
  20. Irland: Cann-linn feat Kasey Smith - "Heartbeat"
  21. Italien: Emma Marrone - "La Mia Citta"
  22. Portugal: Suzy - "Quera Ser Tua"
  23. Estland: Tanja - "Amazing"
  24. Danmark: Basim - "Cliche Love Song"
  25. Finland: Softengine - "Something Better"
  26. San Marino: Valentina Monetta - "Maybe"
  27. Moldavien: Cristina Scarlat - "Wild Soul"
  28. Tyskland: Elaiza - "Is It Right"
  29. Storbritannien: Molly - "Children of the Universe"
  30. Frankrike: Twin Twin - "Moustache"
  31. Armenien: Aram mp3 - "Not Alone"
  32. Albanien: Hersi - "One Night´s Anger"
  33. Norge: Carl Espen - "Silent Storm"
  34. Ryssland: The Tolmachevy Sisters - "Shine"
  35. Lettland: Aarzemnieki - "Cake to bake"
  36. Georgien: The Shin & Mariko - "Three minutes to Earth"
  37. Azerbajdzjan: Dilara Kazimova - "Start A Fire"
 
Robban
 
  1. Israel: Mei Finegold - "Same Heart"
  2. Sverige: Sanna Nielsen - "Undo"
  3. Norge: Carl Espen - "Silent Storm"
  4. Portugal: Suzy - "Quera Ser Tua"
  5. Ungern: Andras Kallay Saunders - "Running"
  6. Rumänien: Paula Seling & Ovi - "Miracle"
  7. Nederländerna: The Common Linnets - "Calm After The Storm"
  8. Malta: Firelight - "Coming Home"
  9. Belgien: Axel Hirsoux - "Mother""
  10. Schweiz: Sebalter - "Hunter Of Stars"
  11. Ryssland: The Tolmachevy Sisters - "Shine"
  12. Slovenien: Tinkara Kovac - "Spet (Round And Round)"
  13. San Marino: Valentina Monetta - "Maybe"
  14. Danmark: Basim - "Cliche Love Song"
  15. Estland: Tanja - "Amazing"
  16. Montenegro: Sergej Cetkovic - "Moj Svijet"
  17. Storbritannien: Molly - "Children of the Universe"
  18. Irland: Cann-linn feat Kasey Smith - "Heartbeat"
  19. Österrike: Conchita Wurst - "Rise Like a Phoenix"
  20. Italien: Emma Marrone - "La Mia Citta"
  21. Lettland: Aarzemnieki - "Cake to bake"
  22. Grekland: Freaky Fortune feat Riskykidd - "Rise Up"
  23. Island: Pollapönk - "No Prejudice"
  24. Tyskland: Elaiza - "Is It Right"
  25. Spanien: Ruth Lorenzo - "Dancing in the rain"
  26. Frankrike: Twin Twin - "Moustache"
  27. Ukraina: Marija Jaremtjuk - "Tick-Tock"
  28. Azerbajdzjan: Dilara Kazimova - "Start A Fire"
  29. Polen: Donatan & Cleo - "My Slowianie"
  30. Albanien: Hersi - "One Night´s Anger"
  31. Finland: Softengine - "Something Better"
  32. Makedonien: Tijana Dapcevic - "To the Sky"
  33. Vitryssland: Teo - "Cheescake"
  34. Armenien: Aram mp3 - "Not Alone"
  35. Moldavien: Cristina Scarlat - "Wild Soul"
  36. Litauen: Vilija Mataciunaite - "Attention"
  37. Georgien: The Shin & Mariko - "Three minutes to Earth"
 
 
Gott nytt år!
/ESC-Panelen
 

Vinternytt vecka 1

 
Snart är 2014 slut och vi hälsar 2015 välkommen. Detta innebär att förberedelserna inför kommande ESC ökar i takt med att maj närmar sig. Så här i vintertider vill ESC-Panelen bjuda på senaste nytt som skett under julhelgen och de första mellandagarna!
 

Så här röstade juryn & tittarna i JESC 2014

 
Nu i mellandagarna släppte EBU det fullständiga resultatet för hur juryerna respektive tittarna röstade under Junior ESC 2014. Det har gått drygt en månad sedan denna tävling avgjordes, som vanns av debuterande Italien (läs gärna mer om tävlingen här). Det är vissa skillnader i juryresultatet kontra tittarresultatet, bl.a. ansåg juryerna att Italien skulle ha vunnit medan tittarna satte denna låt först på fjärde plats. Tittarna hade hellre sett Bulgarien segra. Sverige, som slutade tredje sist i totalläget, hamnade elva hos juryn och femtonde hos tittarna. I tabellen nedan syns de splittrade resultaten (individuella resultat finns här):
 
Juryerna:
  1. Italien – 143p
  2. Armenien – 114p
  3. Malta – 113p
  4. Bulgarien – 86p
  5. Cypern – 73p
  6. Ryssland – 72p
  7. Serbien – 65p
  8. Vitryssland – 62p
  9. Nederländerna – 44p
  10. Georgien – 44p
  11. Sverige – 39p
  12. Ukraina – 24p
  13. Montenegro – 21p
  14. Slovenien – 14p
  15. San Marino – 11p
  16. Kroatien – 3p

Tittarna:

  1. Bulgarien – 143p
  2. Armenien – 124p
  3. Ukraina – 100p
  4. Italien – 100p
  5. Ryssland – 89p
  6. Nederländerna – 69p
  7. Malta – 64p
  8. Vitryssland – 58p
  9. Cypern – 42p
  10. Georgien – 41p
  11. Slovenien – 39p
  12. Serbien – 34p
  13. San Marino – 11p
  14. Montenegro – 10p
  15. Sverige – 3p
  16. Kroatien – 1p
 
 

Cypern: Resultatet av fjärde auditionprogrammet

 
Under söndagen sändes det fjärde (av sju) auditionprogrammet i Cyperns ESC-uttagning, som avgjorde ytterligare artister som får gå vidare i tävlingen. Likt tidigare veckor är det en jury beståendes av Elena Patroklou, Alex Panayi, Despina Olympiou och Tasos Trifonos som bedömer artisterna. 10 artister tävlade i det tredje auditionprogrammet där varje artist dels fick framföra sitt tävlingsbidrag samt en tidigare Eurovisionlåt. Varje jurymedlem röstade sedan antingen ja eller nej och fick artisten minst två ja-röster skickades artisten vidare till nästa omgång kallad "Eurochallange". Följande gick vidare:
 
  • Minus One
  • Giannis Karagiannis
 
Utöver de två artisterna ovan är följande artister vidare till Eurochallange (sedan auditionprogram 1-3):
 
  • Charalambos “Luna” Iosif
  • Christina Tselepou
  • Christos Rialas
  • Doody
  • Eleni Irakleus
  • Emily Charalambous
  • Eva Diva
  • Ioanna Protopapa
  • Maria Evangelou
  • Maria Moskofian & Christiana Chatziiordanus
  • Nearchos Evangelou & Charis Savva
  • Pieros Kezou
  • Valence
 

Georgiska bidrag och musikvideos denna vecka

 
 
De tävlande artisterna i Georgiens final. Foto: GPB.
 
Strax före jul presenterade Georgiens nationella TV-bolag GPB de fem artisterna som ska tävla i den nationella finalen den 14 januari. På nyårsafton (onsdag) släpps bidragstitlarna och dagen därpå publiceras bidragens respektive musikvideos. Håll utkik på ESC-Panelen för all info!
 

Adjö 2014, välkommen 2015!

 
Under julhelgen har det varit ganska lugnt på ESC-fronten. Det har förvisso varit två nationella finaler i Vitryssland och i Albanien, men i övrigt ganska så lugnt.
 
Det har således blivit dags för både panelen och för andra att sammanfatta 2014. Vi gör detta genom två årskrönikor som dyker upp imorgon tisdag och på onsdag. Läs gärna dem och blicka tillbaka till den sköna våren 2014 :)
 
Inför 2014 års bokslut kan vi notera att det har varit en riktig högsäsong för Eurovision trots att det är fem månader kvar till ESC börjar. I princip alla länder som ska delta har sagt något eller helt hur de ska välja artist och bidrag och för några är detta redan helt färdigt (fem tävlingsländer avgjort artist och bidrag och ytterligare tre har bestämt artist men inte låt). Redan i januari är det nationell final i såväl Georgien som Schweiz och dessutom semifinalslottning. Sedan lägger ESC-säsongen i en högre växel, främst i februari och mars med många nationella uttagningar och finaler.
 
ESC-Panelen är med hela säsongen och ger dig senaste nytt om såväl ESC i helhet som för varje tävlande land! Under kommande år fyller ESC 60 år och det ska vi såklart uppmärksamma. Hur detta ser ut, ja, det får du se i vår...
 
Panelen vill med detta önska ett gott nytt år så ses vi igen 2015!
(OBS! Nyheterna i denna form fortsätter att publiceras varje vecka hela våren ut.)
 

1.     

Elhaida Dani representerar Albanien 2015

Elhaida Dani. Foto: RTHS.
 
Efter en lång TV-sändning med 18 tävlingsbidrag avgjordes så Festivali i Këngës där sångerskan Elhaida Dani vann med låten "Diell" (sv. översättning kan vara "Solen"). Under finalkvällen var det enbart en jurypanel beståendes av sju medlemmar (som alla röstade individuellt). Vinnarlåten fick maximala poäng från alla utom en, vilket räckte till en god seger.
 

Tävlingsupplägg

 
Festivali i Këngës avgjordes för 53:e gången, dock för 12:e gången i rad Albaniens representant i Eurovision Song Contest. Från början togs 29 bidrag ut men endast 26 kom till start. De 26 tävlingslåtarna fördelades ut på två semifinaler där en jury sedan röstade fram nio akter per semifinal till finalen. I finalen tävlade således 18 akter om segern där också enbart juryröstning användes. Floriana Garo, Turjan Hyska och Liberta Spahiu var programledare och all musik framfördes med hjälp av en liveorkester. Samtliga tävlingsbidrag framfördes på albanska.
 
I finalen röstade jurymedlemmarna utifrån ESC-poängmodellen, dvs. en jurypersons vinnare fick 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng. Övriga gavs noll poäng.
 

Resultat

 
Så här slutade finalen:
 

#

Artist

Låt

Poäng

Plats

1

Besiana Mehmeti & Shkodran Tolaj

"Kështjella"

31

4

2

Bojken Lako Band

"Të ndjëj"

62

2

3

Emi Bogdo

"Një femër"

18

10

4

Lindita Halimi

"S’të fal"

45

3

5

Mjellma Berisha

"Sot jetoj"

22

8

6

Enver Petrovci

"Të vranë bukuri"

12

13

7

Erga Halilaj

"Ti s'më njeh"

15

11

8

Rezarta Smaja

"Më rrëmbe"

23

7

9

Jozefina Simoni

"Mendje trazi"

12

12

10

Venera Lumani

"Dua të jetoj"

20

9

11

Altin Goci

"Rock për gjithë jetën"

9

14

12

Gjergj Leka

"Himn"

24

6

13

Klajdi Musabelliu

"Vetëm te ti besoj"

0

18

14

Sajmir Braho

"Kristal"

3

15

15

Estela Brahimllari

"Kjo natë"

0

18

16

Marsela Çibukaj

"S'muj"

28

5

17

Agim Poshka

"Në rrugën tonë"

0

18

18

Elhaida Dani

"Diell"

82

1

 
Här kan du lyssna på vinnarlåten:
 
 
Observera att detta är inte Albaniens slutversion av sitt ESC-bidrag för 2015. Detta för att låten är mer än 3 minuter, vilket strider mot EBU:s regelverk. RTHS kommer därför nu få sätta sig med upphovspersonerna och artisten och göra en ESC-version av "Diell".
 
 
 
Panelens kommentarer om finalen och resultatet dyker upp senare.
 

Inför: Albanien - FINAL

 
Inför: Albaniens final Festivali I Këngës
Datum: 2014-12-28
Tid: 20.45 - 23.30
Plats: Tirana
Röstningsprocess: 100 % juryröster
TV-bolag/Stream: TVSH - Länk1
Eurovision.tv - Länk
 
 
kväll väljer Albanien ut sitt ESC-bidrag genom den traditionseliga Festivali I Këngës.
Två semifinaler har genomförts, med totalt 26 bidrag tävlande från början. I finalen gör 18 bidrag upp om segern. Enbart juryröster kommer att användas i den här finalen, likt tidigare finaler.
 

Resultat: Albanien - Semifinal 2

 
På lördagskvällen avgjordes den andra och sista semifinalen av Festivali I Këngës.
13 bidrag tävlade och 9 av dessa tog sig vidare till söndagens final.
 
Festivali i Këngës (FiK) hålls under tre kvällar, 26:e, 27:e och 28:e december. Det är den 53:e upplagan av tävlingen. Som vanligt kommer tävlingen att hållas vid Pallati i Kongreseve i huvudstaden Tirana. 
 
Sammanlagt har nu alltså 18 bidrag kvalificerat sig till finalen som hålls ikväll.
 

Följande 9 bidrag har tagit sig till final från den andra semifinalen:

Resultat: Albanien - Semifinal 1

 
Igår kväll avgjordes den första av två semifinaler av Festivali I Këngës.
13 bidrag tävlade och 9 av dessa tog sig vidare till söndagens final.
 
Festivali i Këngës (FiK) hålls under tre kvällar, 26:e, 27:e och 28:e december. Det är den 53:e upplagan av tävlingen. Som vanligt kommer tävlingen att hållas vid Pallati i Kongreseve i huvudstaden Tirana. 
 
Idag (lördag 27 december) avgörs den andra och sista semifinalen.
ESC-Panelen kommer inför finalen på söndag att ta ut sina topplistor och kommentera finalbidragen.
 

Följande 9 bidrag har tagit sig till final från den första semifinalen:

Uzari & Maimuna tävlar för Vitryssland 2015

Vinnarduon Uzari & Maimuna. Foto: Maimunas Facebooksida/EBU.
 
På annandagen blev det klart med den vitryska representanten till ESC 2015. Efter en final med 15 tävlande bidrag valde en jurypanel och tittarna ut duon Uzari & Maimuna och deras låt "Time" till segrare. Därmed får de representera Vitryssland i Wien i maj.
 

Tävlingsupplägg

 
Finalen av Vitrysslands Eurofest sändes från en TV-studio i huvudstaden Minsk och programleddes av Olga Ryzhikova och Denis Dudinskiy. Inför finalen hade 15 bidrag valts ut efter dels ett nationellt inskickande av bidrag och dels efter en auditionrunda.
 
Resultatet avgjordes genom kombinerad jury- och tittarröstning. Juryrösterna bestod av en sjumannapanel där varje panelmedlem delade ut 12 poäng till sin favorit, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. 7-1 poäng i nedåtgående led. Övriga gavs noll poäng. Tittarnas poäng omvandlades även dessa enligt denna skala (tittarna blev således bara ett komplement till juryrösterna med en åttondel att säga till om).
 

Resultat

 
Så här blev resultatet (låtlänkar till respektive bidrags liveframträdande):
 

#

Artist

Låt

Tele

Jury

TOT

Plats

1

NAPOLI

"My Dreams"

7

29

36

6

2

Lis

"Angel"

2

17

19

9

3

Daria

"Love Is My Colour"

0

14

14

11

4

Gunesh

"I Believe in a Miracle"

3

59

62

3

5

Muzzart

"Only Dance with Me"

12

18

30

7

6

Valeria Sadovskaya

"Summer Love"

0

28

28

8

7

Rostany

"Electric Toys"

0

9

9

13

8

Janet

"Supernova"

0

5

5

14

9

Alexey Gross

"Stand As One"

5

40

45

5

10

MILKI

"Accent"

10

37

47

4

11

Uzari & Maimuna

"Time"

8

68

76

1

12

Beatrees

"Fighter"

6

10

16

10

13

Vitaly Voronko

"Drajv" (Drive)

0

1

1

15

14

Anastasia Malashkevich

"Don't Save My Name"

4

62

66

2

15

Tasha Odi

"Giving Up Your Love"

1

9

10

12

 
 
Här kan du se Uzaris & Maimunas liveframträdande:
 
 
Robban: Jag hade helt andra favoriter än vinnaren, men måste ändå säga att Vitryssland har valt fram ett helt okej bidrag att tävla med i Wien. Tror den kan växa till sig ju närmare vi kommer ESC-tävlan.
 

Ikväll väljer Vitryssland till ESC 2015

 

Inför: Vitrysslands final Eurofest 2015
Datum: 2014-12-26
Tid: 20.00 - 00.10
Plats: Minsk
Röstningsprocess: 50 % juryröster - 50 % tittarröster
TV-bolag/Stream: BTRC - Länk1
Eurovision.tv - Länk
 
Ikväll är det dags för Vitryssland att genomföra sin nationella final, där vinnaren får representera landet i Eurovision Song Contest 2015 i Wien.
 
Följande bidrag gör upp om segern:
 
 
(Länk till artistnamn leder till auditionframträdandet, låttiteln till studioversionen)

1. Napoli“My Dreams”

2. Lis“Angel”

3. Daria“Love Is My Colour”

4. Gunesh“I Believe In A Miracle”

5. Yana Butskevich & Muzzart“Only Dance”

6. Valeria Sadovskaya“Summer Love”

7. Rostany“Electric Toys”

8. Janet “Supernova”  (Intervju med de låtskrivande svenska tvillingsystrarna)

9. Aleksey Gross“Stand as One”

10. MILKI“Accent”

11. UZARI & MAIMUMA – “Time”

12. Beatrys“Fighter”

13. Vitaly Voronko“Drive”

14. Anastasia Malashkevich“Don’t save my name”

15. Tasha ODI"Giving Up Your Love"  (Intervju med de låtskrivande svenska tvillingsystrarna)

 

 

 
Erik
 
1. MILKI – "Accent"
2. Janet – "Supernova"
3. Daria – “Love Is My Colour”
4. Gunesh – "I Believe In A Miracle"
5. Yana Butskevich & Muzzart – “Only Dance”
 
 
Hollac16
 
1. Gunesh – "I Believe In A Miracle"
2. Tasha Odi – "Giving Up Your Love"
3. Janet – "Supernova"
4. Lis – "Angel"
5. MILKI – "Accent"
 
 
Robban
 
1. MILKI – “Accent”
2. Janet – “Supernova”
3. Yana Butskevich & Muzzart – “Only Dance”
4. Aleksey Gross – “Stand as One”
5. Daria – “Love Is My Colour”
 

 

Erik: Vitryssland har inget startfält som det sprakar om utan det är rätt blekt. Det är svårt att ta ut en topp fem lista. Men efter mycket om och men får jag till slut ut en topp fem lista där Milkis låt är den jag hoppas på står som vinnare i slutändan.

 

Hollac16: Det finns en hel del bra låtar i den här finalen, men tyvärr finns det också en rad bottennapp. Jag tänker framförallt på "Love Is My Colour" och "Electric Toys". Bland de positiva hittas Gunesh, Tasha Odi, Janet och Lis som jag anser alla är starka kandidater. Dock tror jag att Rybaks tjejgrupp vinner. Inte på grund av låten utan på grund av Rybak. Jag håller dock "Accent" som en topp fem mest beroende på att den sticker ut mest bland många låtar som inte gav särskilt mycket. De artister jag har nämnt tidigare känns säkrast i startfältet.

 

Robban: Vitrysslands finaler brukar aldrig vara några höjdare. Dock brukar det finnas ett par bidrag som sticker ut och har det där lilla extra. Personligen tycker jag att tjejgruppen MILKI med Alexander Rybak i spetsen har den helt klart bästa låten, tätt följt av Janet's Supernova, som de svenska tvillingsystrarna Linda och Ylva Persson ligger bakom. Kul att återse Aleksey Gross som fick stå över den förgående nationella finalen då hans låt redan var en utgiven låt från Maltas ESC-uttagning. Gross var med i Eurofest för två år sedan med låten "One way love", som tillhörde mina främsta favoriter. Gunesh och Daria är också återkommande duktiga sångerskor som förtjänar att vara med i racet om segern. Yana Butskevich & Muzzart's låt är riktigt catchy och påminner lite om en blandning av en låt från Belgiens nationella uttagning 2014; "She's after my Piano" och en annan låt från Moldaviens ESC-uttagning från 2011 "Let's Jazz" med Natalia Barbu, som jag gillade starkt.

 

 

Julkalendern: Lucka 24 - Julafton!

 
I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Fram till idag, julafton, har panelen berättat mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag - allt för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Under december har panelen gått igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. Idag, den 24 december, är det julafton och dags att ta en titt på den som senast tävlade för Österrike - Conchita Wurst - som är resultatet av att Österrike nu får arrangera ESC 2015.
 

2014: Conchita Wurst

 
Foto: eurovision-austria.com
 
Thomas Neuwirth är en colombiansk-österrikisk dragshowartist som på scenen (och även i andra sammanhang) blir karaktären Conchita Wurst. Conchita utmärker sig på sådant sätt att hon är kvinnoklädd men bär helskägg. Innan Thomas blev "Conchita Wurst" arbetade han som skyltfönsterdekoratör. 2006 deltog han sedan i musiktävlingen Starmania och året därpå bildade han musikgruppen Jezt anders!. År 2011 började Thomas använda karaktären Conchita Wurst på heltid i sina musikframträdanden.
 
2012 deltog Conchita Wurst i den österrikiska ESC-uttagningen där hon slutade på andra plats med bidraget "That's What I Am". I september 2013 meddelade ORF att man hade valt ut Conchita Wurst som landets representant i ESC 2014 i Köpenhamn och i mars (som sista land) presenterades låten "Rise Like a Phoenix".
 
2014 års snackis blev helt klart Conchita Wurst som både upprörde och som älskades av Europa. I ESC tävlade Österrike i den andra semifinalen där Conchitas nummer fick stående ovationer från publiken på plats och blev etta hos såväl tittarna som juryn (EBU ville dock skoja till det lite och ropade upp Conchita sist av alla på scenen). I finalen seglade Österrike upp som en av favoriterna att vinna och gjorde det. Hela 13 stycken tolvpoängare blev det och flertalet tior, åttor osv. nedåt. Totalt blev det 290 poäng - vilket är den fjärde högsta poängsumman i ESC-historien men samtidigt den hösta poängsumman Österrike någonsin har fått. Poängen räckte till seger med Nederländerna som god tvåa. Efter 48 år fick således Österrike sin andra seger i tävlingen!
 
Sedan ESC 2014 har det varit hektiskt för Conchita, som har turnerat runt och gjort flertalet spelningar. Men det har inte bara handlat om musiken, utan också att sprida budskapet om alla människors lika rätt och värde. Under hösten släpptes singeln "Heroes". Conchita har inför ESC-året 2015 blivit uppbokad att framträda i ett antal länders nationella finaler/uttagningar liksom att hon nu kommer att bli Green room-reporter under ESC 2015 i Wien.
 
Se gärna Conchitas magiska framträdande igen:
Låten är skriven av Charley Mason, Joey Patulka, Ali Zuckowski och Julian Maas.
 

Det här var sista delen i Panelens julkalender. Serien Vägen till Wien återkommer under början av 2015 med nya spännande och intressanta delar inför Österrikes ESC-arrangemang 2015.
 
Panelen önskar alla läsare en riktigt god jul!
 

God Jul önskar vi på ESC-Panelen

 
 
Vi vill passa på att önska alla våra läsare en riktigt God Jul.
 
Nedan kommer ett flertal finstämda jullåtar från ESC-relaterade artister m.m.
 
Mycket nöje!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Här är Georgiens fem finalister

De tävlande artisterna i Georgiens final. Foto: GPB.
 
På tisdagskvällen presenterade Georgiens nationella TV-bolag GPB de fem artisterna som tagits ut till tävlan i den georgiska ESC-finalen som avgörs den 14:e januari. Finalen kommer att hållas i huvudstaden Tblisi och resultatet kommer vara en kombination av 50% juryröster och 50% SMS-röster.
 
GPB har inför finalen valt att inte avslöja allt på en gång, utan det sker steg för steg. Först presenteras de fem tävlande artisterna vilka består av fyra soloartister och en musikgrupp:
 
  • Misha Sulukhia
  • Nina Sublati
  • Eter Beriashvili
  • "Niutone" Band
  • Edvard Meison
Sedan kommer artisternas respektive tävlingsbidrag att presenteras på nyårsafton och på nyårsdagen kommer musikvideos att publiceras, så att tittare och fans kan ta del av bidragen i förväg.
 
Den georgiska finalen kommer att avgöras genom dels av en jurypanel med fem medlemmar (ej känt om de röstar individuellt eller tillsammans) och dels genom tittarnas röster. Tittarnas röster kommer att ske genom SMS-röstning och här är det hårda bud - max 1 (!) SMS-röst per telefonabonnemang. Det är inte känt hur poängsystemet i finalen kommer att se ut.
 
 

39 länder deltar i ESC 2015!

 
Dagen före julafton presenterade EBU deltagarlistan för 2015 års Eurovision Song Contest. Totalt kommer 39 länder tävla och av dessa gör tre comeback i tävlingen. Samtliga länder som deltog i ESC 2014, utom Ukraina, ställer upp i 2015 års tävling.
 
Det blir alltså två länder fler som deltar 2015 mot vad det var 2014. En rolig nyhet är att Cypern och Serbien återkommer efter att ha avstått tävlan ett år, och dessutom gör Tjeckien comeback efter fem års frånvaro (senast deltog de 2009). I samband med att EBU presenterade deltagarlistan meddelades det också uppdelningen inför semifinalerna. Den första semifinalen (19:e maj) kommer att ha 16 tävlande länder, medan den andra semifinalen (21:a maj) kommer att ha 17 tävlande länder. "Big Five"-länderna (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) samt världandet Österrike är direktkvalificerade till finalen (23:e maj).
 
Följande länder deltar i ESC 2015: Albanien, Armenien, Azerbajdzjan, Belgien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Georgien, Grekland, Irland, Island, Israel, Italien, Lettland, Litauen, Makedonien, Malta, Moldavien, Montenegro, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, San Marino, Schweiz, Serbien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Ungern, Vitryssland och Österrike.
 
Se gärna hela uppställningen med ländernas artist- och bidragsval (samt finaldatum för uttagningarna) på vår Eurovision 2015-sida.
 
I samband med detta presenterade EBU en ny vinjett för 2015 (gissningvis för att ESC fyller 60 år nästa år). Så här ser den ut:
 
 
 

Julkalendern: Lucka 23

 
I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 23 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 2012 och 2013.
 

2012: Trackshittaz

 
Foto: eurovision-austria.com
 
Hip-hopduon Trackhittaz från Oberösterreichbildades år 2010 och består av de två killarna Lukas Plöchl (G-Neila) och Manuel Hoffelner (Manix). De blev först kända genom sin coverlåt "Alloa bam Fraunz" som baserade sig på låten "Alors on dance", för att sedan utöka sin fanskara genom att delta i Österrikes ESC-uttagning 2011 med låten "Oida Taunz!" som slutade på andra plats. I Österrike blev låten en stor hit som placerade sig etta på österrikiska topplistan. Deras kommande hittar "Guuugarutz" och "Killalady" nådde även de stor framgång. Deras första och andra musikalbum sålde guld.
 
2012 ställde Trackhittaz upp i Österrikes ESC-uttagning igen, nu med låten "Woki mit deim Popo". Den nationella finalen bestod återigen av 10 artister; nio som utsågs av ORF medan en tionde utsågs genom ett nationellt inskickande av bidrag. Ett av de bidrag som gruppen !DelaDap skulle ha tävlat diskvalificerades p.g.a. att det hade framförts före den 1 september 2011 (vilket stred mot EBU:s regelverk). Gruppen fick dock ett nytt tävlingsbidrag istället.
 
Finalen var uppdelad i två omgångar; i den första tävlade 10 bidrag samtidigt som tittarna röstade. De två artisterna som fick flest röster blev Trackhittaz och Conchita Wurst. Dessa fick tävla i en andra omgång som också avgjordes genom tittarröstning. Med 51% av rösterna blev det Trackhittaz som tog hem segern.
 
I ESC gick det dock ganska dåligt för Österrike. I den första semifinalen tävlade Österrike mellan Ungern och Moldavien. Efter att jurygrupperna och tittarnas poäng slagits samman slutade Österrike på 18:e och sista plats med endast 8 poäng. Totalt sätt hamnade Österrike allra sist av de 42 länderna som deltog 2012. I ESC är detta Österrikes absolut sämsta slutplacering någonsin.
 
Under 2014, alltså efter två års uppehåll, släppte Trackhittaz sitt fjärde musikalbum som fick titeln #TS4. De två inledande singlarna heter "Gmiatlich Dreschn" och "Schuachblattlaboogie".
 
Har du glömt hur ESC-låten från 2012 lät? Se gärna framträdandet här:
Text och musik skrevs av duon själva, således av Lukas Plöchl och Manuel Hoffelner.
 

2013: Natália Kelly

 
Foto: eurovision-austria.com
 
Natália Kelly är född den 18 december 1994 i Hartford i Connecticut i USA. Hennes pappa är amerikan men har österrikiska och irländska rötter och hennes mamma är brasiliansk.
 
Natália är född i USA men vid sex års ålder flyttade hennes familj till Österrike där de har bott sedan dess. Natália har alltid varit musikalisk och som tioåring deltog hon i musikaluppsättningen I 80 Tagen um die Welt vid Badens stadsteater. Samma år kom hon även med i ORF-programmet Kiddy Contest. Mellan 2005 och 2007 var hon med i barnmusikgruppen Gimmie 5 och 2011 deltog hon i TV-programmet The Voice (en österrikisk musiktävling med samma namn som det internationella TV-programmet).
 
Till 2013 gjorde ORF om sin uttagning med att enbart ha fem tävlande istället för tio. Dessutom skulle resultatet bygga på 50% juryröster (en europeisk jurypanel) och 50% tittarröster. Bidragen till tävlingen kunde skickas in under hösten 2012 och sedan valdes de fem bästa ut. I finalen framförde varje artist dels sitt tävlingsbidrag och dels cover på en tidigare Eurovisionlåt. Juryns favorit blev Yelas "Feels Like Home" medan Natália Kellys "Shine" blev tvåa. Efter att tittarna hade sagt sitt var det istället Natália som gillats mest medan Yela hamnade som bäst trea. I totalen blev det alltså som juryn ville fast tvärtom.
 
I ESC fick Österrike gå ut först av alla i den första semifinalen. Totalt tävlade 16 länder i denna semifinal. Efter att tittarnas och juryns röster lagts samman hamnade Österrike på fjortonde plats med 27 poäng, vilket inte räckte för finalavancemang. Totalt sätt hamnade Österrike på 36:e plats av 39 tävlande.
 
I juli 2013 (två månader efter ESC) släppte Natália singeln "Face the Day". Efter detta har hon förekommit i lokala sammanhang.
 
Se gärna Natálias framträdande i ESC 2013 igen:
Låten är skriven av Natália tillsammans med Andreas Grass, Nikola Paryla och Alexander Kahr.
 

Julnytt vecka 52

 
Så här i juletider vill ESC-Panelens medlemmar önska alla läsare en riktig god jul, samtidigt som vi i julklapp bjuder på de senaste nyheterna från ESC-världen (från nästa vecka blir Julnytt Vinternytt)!
 

Österrikes första ESC-vinnare död

 
Foto: eurovision-austria.com
 
Udo Jürgens, som tävlade för Österrike i ESC hela tre år i rad (1964-1966) avled på söndagen.
 
Han föddes den 30 september 1934 i Klagenfurth i Österrike och under sin karriär, som sträckte sig över 5 decennier, hann han skriva över 1000 sånger, och har sålt över 100 miljoner skivor. Förutom sin ESC-medverkan hann han bland annat med att skriva Tysklands VM-låt till världsmästerskapen i fotboll, "Wir sind schon auf dem Brenner" och 1961 skrev han låten "Reach for the Stars", som med Shirley Bassey som sångare belv en världshit! Och däremellan skivsläpp och turnéer.
 
1964 ställde Udo Jürgens första gången upp i Eurovision Song Contest för Österrike, med sången "Warum nur Warum?". Då slutade han på sjätte plats i tävlingen. Året därpå deltog han för Österrike igen, nu med låten "Sag ihr, ich lass sie grüßen" som slutade på fjärde plats. Han valde att återvända en tredje gång för Österrike, redan 1966 med låten "Merci, Chérie" som slutade med seger. Det skulle sedan dröja 48 år innan Österrike vann en Eurovision Song Contest igen.
 
Efter framgången i Eurovisionen gick det riktigt bra för Udo Jürgens. Han testade på så gott som allt från A till Ö, allt från ett disco-album i slutet av sjuttiotalet till en musikal om New York, som sattes upp i Hamburg, vilket blev en stor succé. 2007 skaffade han sig schweiziskt medborgarskap.
 
Udo Jürgens blev 80 år gammal.
 
Här nedan kan du lyssna på hans tre ESC-bidrag:
 
 
 
 
Och avslutningsvis en av Udo Jürgen's stora hitlåtar
 
 

Bulgarien återvänder ej till ESC 2015

 
Efter många om och men blir det inget återvändande för Bulgariens del. BNT det bulgariska tv-bolaget som håller i sändningen av ESC twittrade i förra veckan ut nyheten att Bulgarien inte kommer ställa upp i 2015 års ESC. Det är andra året på raken som Bulgarien väljer att inte delta i Eurovision. Det beror på dels det politiska läget i Bulgarien och att det finns en del finansiella problem som måste lösas först. 
 
Bulgarien har inte haft några stora framgångar i ESC. De har bara varit i final en gång på deras nio försök. Det var 2007 med låten "Voda" som slutade på en femte plats. Sedan har det varit ett mörker för Bulgarien som alltså inte lyckats ta sig till final sen dess. 
 
 

Cypern: resultat av auditionprogram 3

 
Under söndagen sändes det tredje (av sju) auditionprogrammet i Cyperns ESC-uttagning, som avgjorde ytterligare artister som får gå vidare i tävlingen. Likt tidigare veckor är det en jury beståendes av Elena Patroklou, Alex Panayi, Despina Olympiou och Tasos Trifonos som bedömer artisterna. 10 artister tävlade i det tredje auditionprogrammet där varje artist dels fick framföra sitt tävlingsbidrag samt en tidigare Eurovisionlåt. Varje jurymedlem röstade sedan antingen ja eller nej och fick artisten minst två ja-röster skickades artisten vidare till nästa omgång kallad "Eurochallange". Följande gick vidare:
 
  • Eleni Irakleus
  • Doody
  • Nearchos Evangelou & Charis Savva
  • Christos Rialas
 
Sedan auditionprogram 1 & 2 är följande artister vidare till Eurochallange:
 
  • Charalambos “Luna” Iosif
  • Christina Tselepou
  • Emily Charalambous
  • Eva Diva
  • Ioanna Protopapa
  • Maria Evangelou
  • Maria Moskofian & Christiana Chatziiordanus
  • Pieros Kezou
  • Valence
 

Spanien väljer artist & bidrag genom The Hit (Hit-La Canción)

 
Genom det spanska TV-programmet Hit-La Canción kommer Spaniens nationella TV-bolag RTVE att välja ut sin artist och sitt bidrag till ESC 2015. Den 2 januari börjar programmet visas på TV med Jaime Cantizano som programledare. Genom olika program kommer låtar att utses och artister framför dem för att sedan välja Spaniens ESC-representant 2015.
 

Här är Italiens möjliga ESC-kandidater

 
Italiens artist utses genom San Remofestivalen, där vinnaren i kategorin Campioni (etablerade artister) kommer att bli erbjuden att tävla för Italien i ESC 2015. Det är alltså inte självskrivet att det blir vinnaren av de etablerade namnen som vinner, men det är mycket möjligt att så ändå blir fallet. Här är hela listan:
 
  • Annalisa - "Una finestra tra le stelle"
  • Malika Ayane - "Adesso e qui"
  • Marco Masini - "Che giorno è"
  • Chiara - "Straordinario"
  • Gianluca Grignani - "Sogni infranti"
  • Nek - "Fatti avanti amore"
  • Nina Zilli - "Sola"
  • Dear Jack - "Il mondo esplode"
  • Alex Britti - "Un attimo importante"
  • Biggio e Mandelli (I soliti idioti) - "Vita d’inferno"
  • Moreno - "Oggi ti parlo così"
  • Bianca Atzei - "Il solo al mondo"
  • RAF - "Come una favola"
  • Lara Fabian - "Voce"
  • Grazia di Michele & Mauro Coruzzi - "Io sono una finestra"
  • Il Volo - "Grande amore"
  • Anna Tatangelo - "Libera"
  • Nesli - "Buona fortuna amore"
  • Irene Grandi - "Un vento senza nome"
  • Lorenzo Fragola - "Siamo uguali"

I listan hittar vi bland annat lite oväntat den belgiske superstjärnan Lara Fabian, som representerade Luxemburg i Eurovision Song Contest 1988, med låten Croire. 2012 års italienska eurovisionrepresentant Nina Zilli som ska framföra låten "Sola".  2012 tävlade hon med låten "L'amore è femmina" som kom på en hedrande nionde plats. Nedan finns ett klipp på Ninas ESC-låt från 2012:
 
 
 
 

Och här är Litauens 12 ESC-kandidater

 
Litauen har släppt tolv kandidater som har chans att få vara med i ESC 2015 i Wien. Det är ett idolliknande upplägg där man ska rösta ut deltagare efter deltagare tills det slutligen bara är en kvar som står som vinnare. Sammanlagt är det åtta shower och den första showen kommer att sändas den 3:e januari. Finalen hålls den 21:a februari. Parallellt med artistuttagningen kommer en låttuttagning att hållas. Veckan före artistfinalen, den 14:e februari, kommer vinnarlåten väljas ut och sedan kommer finalisterna att framföra den i olika versioner.
 
Artisterna har valts av en jury som består av välkända namn i Litauen bland annat Linas Adomaitis som deltog i ESC 2014 för Litauen. 
 
Här är hela listan på de som gör upp om en plats till Wien:
 
  1. Monika Linkytė
  2. Reda Striškaitė
  3. Milita Daikerytė
  4. Karolina Mondeikaitė-Liepa
  5. Jurgis Bruzga
  6. Wilma La
  7. Vilija Pilibaitytė (Mia)
  8. Band Rolikai
  9. Vaidas Baumila
  10. Tadas Juodsnukis
  11. Neringa Šiaudikytė
  12. Edgaras Lubys
 
Två av deltagarna i startfältet, Vilija Pilibaitytė (Mia) och Vaidas Baumila, känns igen från tidigare då de båda var finalister i Litauens final 2014. Mia slutade då tvåa och Vaidas trea bakom Vilija Matačiūnaitė som blev etta.
 

Finlands UMK-artister presenteras i januari

 
När julen ska dansas ut den 13:e januari så släpper YLE all fakta om UMK. Artisterna kommer presenteras och vi får reda på hur upplägget ser ut. Det enda som vi vet är att tittarna kommer ha all makt och inte som tidigare år då även en expertjury har haft en del makt. 
 
2014 tävlade Softengine för Finland med låten "Something better" som slutade på elfte plats i Köpenhamn. Detta var Finlands bästa placering sedan segern 2006.
 

Supernovas jury i Lettlands uttagning presenterad

 
Som vi tidigare berättat så ändrar Lettland sitt upplägg och den nya showen Supernova kommer sjösättas. 
 
Nu har juryn avslöjats och det är bland annat Kaspars Roga som var trummis i gruppen Brainstorm som deltog  i ESC 2000 med låten "My Star". Dessutom kommer den välkända lettiska artisten Dons som har turnerat runt i hela Lettland och som även deltog i 2014 års lettiska ESC-uttagning sitta med i juryn. Som tredje medlem i juryn blir det den lettiska musikern och sångaren Gunter Racs, som bland annat är medlem i Recording Academy och får rösta på Grammy Award pristagarna. 
 

Ottakringer Brewery blir Euroclub

 
När ESC intar Wien i maj kommer hela staden att förvandlas till ett ESC-näste. Som traditionen bjuder kommer ett så kallad Euroclub inrättas där fansen möts och kan festa och ha roligt så länge ESC är i stan. Till 2015 är det Ottakringer Brewery som blir Euroclub. Denna byggnad är Wiens sista stora bryggeri blir alltså samlingsplats för fansen. Euroclub öppnar den 17:e maj och hålls öppet fram till finalens efterparty är slut.
 

Conchita Wurst mest googlad under 2014

 
Conchita Wurst är den mest googlade artisten under 2014 i Sverige. På andra plats på den listan fanns nya stjärnskottet Ace Wilder och på tredje plats fanns vår egen eurovisiondrottning Sanna Nielsen. På åttonde plats på litsan fanns Alice Babs som avled i februari i år. Hon var vår första eurovisionrepresentant 1958 med låten "Lilla Stjärna"  De mest googlade programmet var Melodifestivalen följt av Eurovision Song Contest.
 
Conchita var också den näst mest googlade personen under 2014 slagen av endast skådespelaren Robin Williams som avled i våras.
 

Julkalendern: Lucka 22

 
I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 22 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 2007 och 2011.
 

2007: Eric Papilaya

 
Foto: eurovision-austria.com
 
Eric Papilaya är född den 9 juni 1978 i Vöcklabruck men är uppvuxen i Laakirchen. Han är musiker men är också utbildad grafisk formgivare och bor numera i Wien. Innan ESC medverkade han i flera olika musikband, men blev nog mest känd genom sin medverkan i den tredje säsongen av musiktävlingen Starmania (2006/2007), där han slutade på femte plats. I den säsongen tävlade bl.a. Nadine Beiler (som du kan läsa mer om i nästa delartikel) och bandet jetzt anders! (med Thomas Neuwirth numera alias Conchita Wurst). Under många år framträdde Eric under pseudonymen Ric men efter ett domstolsbeslut fick han inte använda det namnet då en annan artist redan använde sig av namnet.
 
2006 avstod Österrike tävlan i ESC av personliga skäl. Avhoppet berodde inte på att landet hade placerat sig så dåligt i semifinalen 2005 utan att den dåvarande programchefen Reinhard Scolik uttryckte ett stort missnöje mot hela ESC. Scolik sade bland annat i en tidningsintervju att "Vid det här laget har händelsen blivit en absurd tävling där den österrikiska musikscenen är helt irrelevant". Men avhoppet varade bara ett år och till 2007 var Österrike tillbaka igen. Denna gång valdes artist och låt ut internt. Artisten blev Eric Papilaya och låten blev 2007 års Life Ball-låt (ett officiellt samarbete med Europas största välgörenhetsgala mot aids) "Get a Life - Get Alive".
 
Österrike fick gå via semifinalen i ESC för att nå finalen. I semifinalen tävlade hela 28 länder, där Österrike gick ut näst sist. Trots tappert försök blev slutplaceringen densamma som startnumret med totalt 4 poäng (tre från Schweiz och ett från Andorra). Österrike avstod sedan ESC-tävlan i tre år.
 
Eric Papilaya har efter ESC fortsatt med musiken. I slutet av 2007 släppte han singeln "Kinder" och under 2008 kom låten "All I Know". 2009 fick han specialtillstånd av ORF att delta en andra gång i Starmania. Enligt hans hemsida var hade han senast annonserat om spelningar i december 2013. Vad som har hänt sedan dess är oklart.
 
Har du glömt hur "Get a Life - Get Alive" lät? Lyssna gärna här nedanför:
Texten skrevs av Austin Howard medan Greg Usek gjorde musiken.
 
 

2011: Nadine Beiler

 
Foto: eurovision-austria.com
 
Nadine Beiler är född den 27 maj 1990 är en österrikisk sångerska. Hon är uppvuxen i staden Inzing men idag är hon bosatt i Innsbruck. Hon blev känd genom sin medverkan i den tredje säsongen av Starmania (som Eric Papilaya ovanför) där hon slutade på tredje plats. Vid sin medverkan var hon endast 16 år gammal, den dittills yngsta deltagaren i serien. Innan sin medverkan där hade hon mest sjungit på fester och bröllop. Hon har alltid haft en dröm om att få bli artist. Efter Starmania började hon studera juridik.
 
Efter tre års frånvaro från ESC valde ORF att anmäla Österrikes intresse att delta igen år 2011. En av anledningarna till återkomsten kan ha varit Tysklands seger 2010. ORFs intresse för att återvända bekräftades sedan bara några månader efter ESC 2010 hade avgjorts. Till 2011 valdes artist och bidrag ut genom en större uttagning. Under hösten 2010 skedde artistnomineringar samtidigt som ORF också bjöd in kända tyska och österrikiska artister från olika sammanhang som Starmania samt även tidigare österrikiska ESC-representanter. Slutligen valdes 30 artister ut som alla fick varsin låt. Under en onlineröstning i januari 2011 gick 10 stycken vidare till en nationell final.
 
I den nationella finalen avgjordes resultatet enbart av tittarröster. I en första omgång gick de tre bidragen som fick flest röster vidare till en andra omgång där rösterna nollställdes och sedan blev det en ytterligare omröstning. Vinnare blev Nadine Beilers "The Secret Is Love". Tvåa blev duon Trackhittaz som skulle komma att bli aktuella året därpå.
 
I ESC tävlade Österrike i den andra semifinalen. Efter poängomröstningen hade Österrike blivit en av finalisterna (slutade sjua med 69 poäng). Det blev således första gången sedan 2004 som Österrike var i final. Väl i finalen slutade dock Österrike på 18:e plats med 64 poäng (Nadine fick dock en tolva från Tyskland). Detta var den bästa placeringen Österrike hade fått sedan 2003. Hade dock enbart juryröster gällt hade det blivit en femteplats, men tittarna satte låten i botten och sammanlagt blev det en sämre slutplacering då för Nadine.
 
I samband med ESC släppte Nadine ett musikalbum där Eurovisionsingeln bland annat ingick. Sedan dess har det varit tyst från hennes musikkarriär.
 
Så här lät hennes ESC-låt:
Text och musik skrevs och gjordes av Thomas Rabitsch och Nadine Beiler.
 

Julkalendern: Lucka 21

I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 21 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 2004 och 2005.
 

2004: Tie Break

Foto: eurovision-austria.com
 
 Nu har vi kommit fram till pojkbandens härliga återkomst, även i Österrike. Medlemmarna i detta boyband var Stefan di Bernardo, Thomas Elzenbaumer och Thomas Pegram. Skälet att de i tiderna bildades var just för att få representera Österrike i Eurovision Song Contest, så det finns ingen historia med bandet före det skedde. Så vi tar och hoppar direkt till...
 
...Eurovision Song Contest 2004. Första året som det ordnades en semifinal i Eurovisionen. Detta behövde dock inte Österrike och Tie Break bry sig om, eftersom de placerat sig som de tio bästa länderna förra året (då man inte räknade med Big Five-länderna). Så de var lediga enda fram till den stora finalen i Istanbul. 24 deltagande länder, därav Tie BReak med låten "Du bist". Resultatet blev kanske inte så förskräckligt bra. De futtiga nio poängen de fick räckte bara till en 21:a plats, vilket betyder att nästa års tävlare för Österrike var tvungen att kvala sig till finalen via semifinalen.
 
Eftersom de här killarna endast var ett One-Hi-Wonder, alltså de blev kända bara med en låt, så finns det inte alltför mycket historia efter Eurovisionen. Ingen alls egentligen. Deras ena hit var mer en flopp, och eftersom de gjorde bara en låt, så kan man väl inte kalla dem för något annat än just ett One-Hit-Wonder. Däremot kom Thomas Pegram år 2012 att delta i den nionde säsongen av den tyska Idoltävlingen Deutschland sucht den Superstar där han slutade på tionde plats.
 
Tie Breaks enda hit kan du se på nytt här:
Peter Zimmermann har skrivit både text och musik till låten
 
 

2005: Global Kryner

Foto: eurovision-austria.com
 
Global Kryner är en österrikisk folkmusik-grupp, som består av klarinettspelaren Christof Spörk, bastrombonisten, tenoren and joddlaren Sebastian Fuchsberger, gitarristen Edi Koehldorfer, trumpetisten Karl Rossmann, dragspelaren Anton Sauprügl, and jazzsångaren Sabine Stieger. Bandet har en stor framgång i både Österrike och Tyskland, där de vunnit ett flertal priser och utmärkelser.
 
De hade också den stora äran att representera Österrike i Eurovision Song Contest 2005 i Kiev. Eftersom det inte gick så aväsrt bra i Eurovisionen 2004, så var Österrike tvunget att tävla i semifinalen. Global Kryner var först ut med sin låt "Y así". Den ärofyllda startpositionen gav tyvärr inte något försprång i röstningen, och av de 25 låtarna som tävlade i semifinalen placerade sig Österrike på en 21:a plats. Detta betyder alltså att de inte gick vidare till någon final det året.
 
Efter Eurovisionen gav Global Kryner ut ännu fyra album till, innan de tystade ned sig. Det senaste albumet kom ut år 2011. Efter det har man int hört något av bandet.
 
Här kan du både se och höra framträdandet från 2005:
Musiken till låten är komponerad av Edi Köhldorfer, medan texten är skriven av Christof Spörk.
 

Julkalendern: Lucka 20

 
I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 20 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 2002 och 2003.
 
 

2002: Manuel Ortega

 
Foto: eurovision-austria.com
 
Artisten Manuel Ortega är född den 8 april 1980 i Steyregg i Österrike. Redan som sjuåring sjöng Manuel i  körer och under många år finansierade han sin musikkarriär genom att arbeta i resebranschen. 1997 blev han medlem i en musikgrupp som blev populär och släppte album och åkte på turnéer. Efter några år splittrades dock gruppen och Manuel gick solo. Med hjälp av producenten Alexander Kahr släppte Manuel år 2001 singeln "El amor la vida" som blev en stor succé i Österrike det året.
 
Efter att Österrike fått avstå Eurovisionen ett år var de så tillbaka igen. Denna gång utsågs artist och bidrag genom en nationell final där 10 bidrag togs ut och resultatet avgjordes genom en kombination av telefon- och SMS-röster samt en internetjury. Det var första gången sedan 1994 som ORF anordnade en nationell final till ESC. Manuel Ortegas tävlingsbidrag "Say A Word" tog hem segern och därmed blev det han som fick representera Österrike när ESC skulle avgöras i Tallinn i Estland i maj samma år.
 
I ESC 2002 deltog 24 länder, där Österrike gick ut som nummer tre (mellan Storbritannien och Grekland). Efter omröstningen slutade Österrike på 18:e plats med 26 poäng, men trots detta fick de i alla fall vara med och tävla året därpå. Detta för att enbart de länder som placerade sig på plats 20-24 åkte ut.
 
Trots storförlusten i ESC har Manuel Ortega fortsatt sin musikkarriär och även prisats för detta. 2003 blev han exempelvis utnämnd till årets nykomling vid Amadeus Austrian Music Award och året därpå släppte han sitt andra musikalbum. Efter detta har han bland annat deltagit i österriska TV-programmet Dancing with the Stars år 2006 och släppt ytterligare fyra musikalbum.
 
Så här såg Manuels framträdande ut 2002:
Låten skrevs av Robert Pfluger och hade musik av Alexander Kahr.

 

2003: Alf Poier

 
Foto: eurovision-austria.com
 
Artisten och ståupp-komikern Alf Poier är född i Judenburg i Österrike den 22 februari 1967. Han inledde sin artistiska karriär som kabaréartist när han satte upp sin egen show år 1995. Han har sedan fortsatt sin karriär inom detta spår. År 2003 deltog han i den nationella finalen till ESC som ORF anordnat, med humorbidraget "Weil der Mensch zählt". Resultatet av finalen byggde på kombinerad jury- och telefonröstning där Alf tog hem segern.
 
Inför sin medverkan i ESC hade han gjort en musikvideo som blev utskälld då han gjorde en sexuell anspelning i videon. Anspelningen kom dock att göras även i direktsändningen av ESC, men på ett mindre sexuellt sätt. I Sverige var det också ett utskällt bidrag som i Norrköpings Tidningar fick bottenbetyget (noll) och han blev kallad för en "lokal byfåne".
 
I ESC 2003 deltog rekordmånga 26 länder och under detta år var Alf en av de som utmärkte sig mest. Trots att han lottades till startnummer 2 (otursnumret) gick det väldigt bra; en sjätteplats med 101 poäng som mest. Detta gjorde att Österrike blev direktkvalificerade till finalen 2004. Sjätteplatsen var den bästa placeringen som Österrike hade fått sedan Thomas Forstners "Nur ein Lied" 1989, och det skulle komma att bli Österrikes bästa placering för en väldigt lång tid framöver.
 
Efter ESC blev det ett par skriverier innan han 2005 försökte komma med i ESC igen, då med låten "Good Old Europe is Dying", som slutade tvåa i den nationella finalen. Även denna låt blev ganska omskriven för sitt innehåll. Han har synts en hel del på TV och släppt diverse musikalbum sedan dess.
 
Om du har missat Alfs Eurovisionlåt 2003 kan du se den här:
Alf Poier har själv skrivit såväl text som gjort musiken till denna låt.
 

EXTRA: Programledarna för ESC 2015

Programledarna för ESC 2015 (fr. vänster: Arabella Kiesbauer, Mirjam Weichselbraun, ORF: s TV-direktör Kathrin Zechner & Alice Tumler). Foto: Thomas Ramstorfer/ORF. 
 
Dagarna inför julhelgen har ORF presenterat programledaruppställningen till ESC 2015 i Wien. För första gången i ESC-historien är det tre kvinnor som ska programleda en ESC: Arabella Kiesbauer, Mirjam Weichselbraun och Alice Tumler. Dessa tre är i Österrike välkända Tv-programledare. Utöver dessa tre kommer 2014 års vinnare Conchita Wurst agera Green room-reporter.
 
1999 var det första gången tre programledare i Eurovision Song Contest och efter detta har det förekommit tre programledare vid fyra andra tillfällen: 2010 i Norge, 2011 i Tyskland, 2012 i Azerbajdzjan och 2014 i Danmark. Nu blir det alltså sjätte gången gillt som detta koncept körs - med den stora skillnaden att samtliga programledare är kvinnor. Tidigare år i ESC har solo- som duoprogramledare förekommit och 2009 i Ryssland var det två programledarpar; ett par i semifinalerna och ett par i finalen.
 

Fakta om programledarna

 
2015 års programledartrio består av Arabella Kiesbauer, Mirjam Weichselbraun och Alice Tumler, alla tre är mycket välkända Tv-profiler i hemlandet Österrike:
 
- Mirjam Weichselbraun har programlett såväl Dancing With The Stars som MTV European Music Awards, Rock Am Ring och German Film Prize 2013. Hon är även programledare för Österrikes nationella ESC-uttagning 2015.
 
- Arabella Kiesbauer har haft en gedigen karriär på ORF sedan början av 1980-talet. På sitt CV finns såväl värd för sin egen talkshow som hon ledde i tysk TV under tio år till talangjakten Star Mania. Sedan 2008 är hon ambassadör för integrationsfrågor i Österrike.
 
- Alice Tumler är franskösterrikare som har varit programledare på TV-kanalen ARTE, samt varit programledare för en mängd olika resedokumentärer och talangjakten Die Große Chance, bara för att nämna några saker. Hon talar fem olika språk.
 
- Conchita Wurst är en karaktär spelad av Thomas Neuwirth. Efter att vunnit ESC 2014 med låten "Rise Like A Phoenix" har Wurst turnerat runt för att sprida sitt budskap om tolerans och mänskliga rättigheter. I ESC 2015 kommer Wurst vara Green room-reporter.
 

Valet av programledare

 
 
ORF:s TV-direktör Kathrin Zechner gav följande kommentar om valet av programledarna:
 
"For me it is important to make these powerful, society-shaping women visible to an audience of some 200 million Europeans in a show Austria can be proud of. Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler and Arabella Kiesbauer are strong, modern young women and in particular, triple-A professionals"
 
Om valet av Conchita Wurst som Green room-reporter säger Kathrin Zechner följande:
 
"She won the contest with her personality, voice and song for Austria. She did not take the first but the most powerful Austrian step in the fight for self-determination and respect in Europe and the world."
 

Intervju med de låtskrivande tvillingsystrarna Linda & Ylva Persson inför vitryska nationella finalen och inför musikåret 2015

 
Tvillingsystrarna Linda & Ylva Persson (OneVoice) från Stockholm är låtskrivare, producenter och sångerskor som både spelar i eget coverband och som skriver och producerar musik till andra artister och till olika sammanhang. Sedan 2013 har systrarna fått med flera bidrag i andra länders ESC-uttagningar, i år har de fått med bidrag i tre länder: Cypern, Moldavien och Vitryssland, men fler överraskningar väntar under 2015.
 
Redan på annandag jul avgörs vinnaren i Vitrysslands uttagning. ESC-Panelen gjorde därför en intervju med Ylva och Linda för att se hur förberedelserna går men även hur planerna för 2015 ser ut.
 

Hej Linda och Ylva. Hur står det till?

 

Hej! Stort tack för att ni tog er tid till att skriva om oss, vilket känns särskilt kul när vi är som mest aktiva och aktuella att jobba med låtar för Eurovision 2015! Allt är bra med oss tack, och vi har för närvarande mycket spännande att se fram emot de närmaste veckorna.

 

Många känner nog igen er från webbjokertävlingen till Melodifestivalen 2010 (med låten ”Varje steg”) men berätta lite kort om er som duo vad ni har gjort och gör inom musikvärlden, ESC och MF.

 

Vi har alltid varit stora fans av ESC och Melodifestivalen sedan tidig ålder och så började också vårt intresse för att själva sjunga och skriva låtar i den stilen. Vi har uppträtt med eget coverband i över 10 år och erbjuder fortfarande spelningar där vi bl a har middagsshower med tema schlager, ABBA, med dom bästa hitsen. Boka oss gärna på www.thecoverbox.se!

 

Vi har under 2013-2014 framgångsrikt tävlat som låtskrivare, producenter och körsångerskor i nationella uttagningar till Eurovision Song Contest i Malta, Ukraina, Vitryssland, Litauen och Moldavien med sex låtar. En samling av våra tävlande bidrag och de TV-sända live-framträdandena finns här, samt utgivet album på Spotify och iTunes. (Längst ner i intervjun finns en sammantställning av deras tävlingsbidrag.)

 

Utöver detta skrev vi i somras Islands officiella Pride-låt 2014 "Surrender" med Eurovision-artisten Sigga Beinteins.

 

Vi skrev signaturmelodin till SVT(worry) "Nyfiken på partiledaren" 2014 och har tidigare tävlat i Svensktoppen nästa och Melodifestivalens webbjoker samt vunnit Home Composed Song Contest med låten "Här kommer solen". Vi har också gjort en hel del singelreleaser med olika europeiska artister och själva deltagit på det svenska albumet "Från byhåla till storstad" med låten "Love makes you beautiful" (länkar till album och låt på iTunes, Spotify och Wimp).

 

Vi har sett att ni har fått med bidrag i Cyperns, Moldaviens och Vitrysslands respektive uttagningar till 2015 – stort grattis till detta! Hur kommer det sig att ni skickar in bidrag till andra länder? Är det lättare eller svårare att få med bidrag i andra länder jämfört med svenska Melodifestivalen?

 

Tackar! Det är stor konkurrens bland svenska låtskrivare i Melodifestivalen och det märks ganska väl eftersom det är många från Sverige som tävlar i andra länder, liksom vi. Vi är otroligt stolta över alla bidrag vi tävlat med och dom som vi redan nu vet tävlar 2015. Vi vet att minst ett bidrag till kommer att tävla nästa år och hoppas förstås på fler! Vi har sedan förra årets uttagningar jobbat ihärdigt och fokuserat på Eurovision-låtar, skapat artistkontakter hittat samarbeten med andra låtskrivare och producenter, för att nå dit vi är idag. Melodifestivalen är självklart också ett mål liksom att vinna för ett land och komma till Eurovision.

 

Hur har arbetet gått till för att skapa de bidrag ni har skickat in till de tre tidigare nämnda länderna? Vilka samarbeten har ni med personer som är medborgare/har medborgarskap (om detta krävs) eller med andra personer inom branschen? Hur fick ni kontakt med artisterna till bidragen?

 

Vi lägger ner mycket jobb för att själva söka upp artister och ibland producenter, mixare och låtskrivare samtidigt som vi skriver låtar och försöker matcha mot artisternas önskemål. Janet kontaktade oss för att fortsätta jobba även i år vilket vi är väldigt glada för då hon får mängder av andra erbjudanden. Tasha Odi är en härlig tjej som vi fick kontakt med när vi besökte Vitryssland i januari och tävlade med Janet. Vi gav även gett ut en rysk singel med henne (https://www.youtube.com/watch?v=iLwyT0Kx6GI) som är en cover på låten "Breakaway" vi tävlade med i Litauen ESC 2014. I Cypern hade vi två medkompositörer som hittade artisten Anastasia som vi tävlar med, varav en är cypriot då det krävdes.

 

Beskriv vad era två vitryska bidrag ”Supernova” och ”Giving Up On Your Love” handlar om? Vad är det för typ av genre? Vi vill gärna veta lite om ert moldaviska bidrag "Sublime".

 

Supernova är en modern dynamisk och dramatisk popballad med mycket känsla, liveflöjt och gitarr med inslag av rytm n bass. Den handlar om att behålla styrkan och hoppet och stå för den man är när man går igenom en svår fas i livet. Vi tycker den passar som handen i handsken för utrycksfulla Janet!

 

Giving up your love är en medryckande, uptempolåt med pop- och funkkänsla som handlar om upp- och nedgångar i en relation och flirtar med den klassiska love storyn. Förutom en fantastisk röst har Tasha ett avslappnat och sexigt uttryck som passar utmärkt för denna låt!

 

Sublime är en medryckande, flirtig, sexig uptempo pop-dance låt som vi skrivit och arrangerat där vi jobbat tillsammans med duktiga medproducenten Mats Tärnfors från musikförlaget Songs of Sweden. Natasha Turner från Malta har också varit inblandad i texten i och med att den tidigare versionen av låten kom till second selection i Malta för något år sen med Romina Mamo, den artist vi tävlade med i Malta 2014 med låten Addictive. Sublime handlar om näst intill ouppnåbar kärlek, "a love so sublime". Carolina är en ung, fantastisk sångerska som tävlat i Moldaviens uttagning tidigare. Låten kräver mycket energi och brett tonregister, vilket hon klarar av med bravur!

 

Vad har ni på schemat att ordna inför den vitryska finalen den 26 december? Kommer ni vara på plats och vilken roll har ni i så fall (förutom att vara låtskrivare)?

 

På julafton (!) reser vi till Minsk och kommer under ett par dagar ha ett späckat schema med flertalet repetitioner inkl genrep i TV-huset med respektive artist fram till finalen den 26 december kl. 20 svensk tid. Det kommer bli hektiskt och otroligt spännande och pirrigt på samma gång och vi måste planera för varje minut, så det blir inte någon sightseeing direkt! Vi är glada att tjejerna inte har startnummer direkt efter varandra så att vi hinner springa undan och byta om! Än så länge är vi inte helt på det klara med vad som kommer krävas av oss på scen förutom att vi själva har planerat vad vi ska ha på oss, hur vi ska stå, sjunga och röra oss. Dom jobbar fortfarande med numren, dans, kläder osv tillsammans med proffessionella team. Tävlingen och repetitionerna sker inte i en arena som i Sverige utan det är i en större TV-studio och vi har fått höra att de har uppgraderat med ny teknik för skärmar, ljus osv vilket ska bli spännande att se. Det bör gå att följa livessändningen från www.eurovision.tv.

Vi kan även tillägga att vi kommer köra bakom artisterna vi är ansvariga för.

 

 Vem eller vilka ser ni som de/den största konkurrenten i den vitryska finalen?

 

Det finns ett flertal bra låtar och större kända artister som tävlar, men vi ser inte någon given konkurrent utan fokuserar på att åka dit och göra det bästa vi kan samt vinna!

 

 Hur ser framtidsplanerna ut för 2015?

 

Vi ser fram emot att få skriva många nya låtar, hitta nya fantastiska samarbeten och inte minst få åka till Wien och tävla i Eurovision förstås! :) Kanske Melodifestivalen 2016? Det finns så mycket mer vi har att göra och ser fram emot!

 

Av de låtar ni har producerat genom åren, vilken eller vilka tycker ni båda mest om?

 

Vi tycker självklart mycket om alla låtarna, men har nog förkärlek för dom som gått igenom många faser innan de givits ut och det kan även vara sådana som inte ännu är utgivna. En särskild favorit för Eurovision 2015 är en låt med mycket känsla som har fått positiv respons från flertalet av våra kontakter och kommer att annonseras i början av nästa år för ett specifikt land! Än så länge är det en hemlighet.


Linda och Ylvas låtar finns på deras YouTube-kanal Ylva Linda OneVoice. Musiken finns även på Spotify och på iTunes. Längre ner gör vi en sammanställning av samtliga tävlingsbidrag de fått med i de olika nationella finalerna (OBS! enbart länkar till liveframträdandena, studioversionerna hittas på ovan nämnda plattformar).

 

Vilka är era respektive favoritlåtar från ESC (genom tiderna)?

 

 

 Avslutningsvis, vad skulle betyda mest: att vinna en nationell final och ta låten till ESC eller komma med i svenska Melodifestivalen?

 

Vi har nog alltid gillat Eurovision mer än Melodifestivalen om vi ska vara ärliga för det är mer bredd och spännande med olika språk, kulturer och musikstilar. Så det som ligger närmast är att vinna i en nationell final, men vi hoppas väldigt mycket på Melodifestivalen också och att det kommer bli möjligt snart!

 

ESC-Panelen önskar er stort lycka till nu på annandagen när Vitrysslands final avgörs. Vi håller tummarna att det blir något av era två bidrag som vinner! Vi hoppas också att det går bra för era bidrag som tagits ut på Cypern och i Moldavien, samt för det ännu hemliga landet.

 

Tack så mycket för intressanta frågor och för lyckönskningarna! Vi ska ge vårt allt och hoppas starkt på vinst för 2015!

 

Här nedan är en sammanställning av samtliga bidrag de tävlat med under 2013-2014:

 

2013

  • Moldavien - Inaya - "I need you now"  (Ej vidare från en av två semifinaler som hölls)
 
2014
  • Ukraina - Natalia Valevskaya - "Love makes you beautiful"  (5:e plats i finalen)
  • Vitryssland - Janet - "You will be here"  (3:e plats i finalen)
  • Malta - Romina - "Addictive" (Utslagen i semifinal)
  • Litauen - "Breakaway" och "Silent Tears". Sjöngs av flera olika artister under semifinalerna och nådde aldrig finalen. Silent Tears skickades in till Malta Eurovision 2014 med Kaya men blev inte uttagen.
 

Julkalendern: Lucka 19

 
I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 19 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1999 och 2000.
 
 

1999: Bobbie Singer

 
Foto: eurovision-austria.com
 
Bobbie Singer, egentligen Tina Schosser, föddes den 22 februari 1981 i staden Linz. Vid 16 års ålder fick hon sitt första skivkontrakt och gav ut singeln "Egoistic", men den blev inte någon storsäljare. Istället kom hon att bli mer känd efter att ORF hade valt ut henne internt att representera sitt hemland Österrike vid ESC 1999 i Jerusalem. Även låten valdes ut, och det blev poplåten "Reflection".
 
För första gången sedan 1975 hade Österrike hoppat över att medverka i ESC året innan, alltså 1998. Detta berodde dock på att landet hade placerat sig i botten 1997 och med den tidens EBU-regler som sade att de sämst placerade länderna fick avstå tävlan året därpå fick då gälla Österrike. Men 1999 var de tillbaka igen. 1999 deltog 23 länder och Österrike hade startnummer 18 (mellan Irland och värdlandet Israel). Efter omröstningen slutade Österrike på tionde plats (det här var f.ö. året då Charlotte Nilsson vann för Sverige) med 65 poäng. Därmed kunde Österrike säkra en medverkan även år 2000.
 
För Bobbie blev hennes Eurovisionlåt efter Eurovision ingen större succé, hamnade som högst på plats 30 på den österrikiska topplistan. I slutet av år 2000 medverkade hon som artist med låten "Before I Die" i skräckfilmen Seven Days to Live. Under 2000-talet lade Bobbie sin artistkarriär bakom sig även om hon på lokalnivå sjunger i ett indieband.
 
Så här lät hennes Eurovision-låt:
Text och musik skrevs av Dave Moskin.
 

2000: The Rounder Girls

 
Foto: eurovision-austria.com
 
Tjejgruppen The Rounder Girls bildades år 1993 och bestod då av blues/gospelsångerskorna Tini Kainrath från Wien i Österrike och Kim Cooper från New York i USA. Senare kom även Lynne Kieran från London i Storbritannien att komma med gruppen. År 2000 tillfrågades gruppen av ORF att delta i Eurovision Song Contest för Österrike, något de tackade ja till. Låten "All To You" valdes ut att gruppen skulle tävla med.
 
År 2000 gick ESC av stapeln i Stockholm i Sverige där 24 länder deltog. Österrike fick äran att ha sista startnumret ut den kvällen. Dock var detta inget turnummer då The Rounder Girls och låten "All To You" slutade på fjortonde plats med enbart 34 poäng. På grund av detta fick Österrike avstå tävlan året efter, av samma skäl som de fick avstå tävlan 1998.
 
Efter Eurovision fortsatte The Rounder Girls att spela in skivor och åkte på turnéer. 2009 slog de sig samman med gruppen Global Kryner (som du kommer få läsa om i en senare del av julkalendern). Gruppen har sedan fortsatt med musiken åtminstone fram till december förra året (2013) då det rapporterades att Lynne Kieran hade avlidit, endast 53 år gammal.
 
För dig som missade ESC 2000 eller vill höra gruppens låt igen, varsågod:
Text och musik skrevs av Dave Moskin, samma Moskin som skrev 1999 års bidrag.
 

50 bidrag uttagna i Moldaviens O Melodie Pentru Europa 2015

Musikgruppen SunStroke Project, som tävlade för Moldavien 2010, har fått med två bidrag i efter expertjuryns första omröstning. Foto: MTR/EBU.
 
Efter ett nationellt inskickande av bidrag till Moldaviens ESC-uttagning O Melodie Pentru Europa 2015 har nu en jury sållat och valt ut 50 (av 68) bidrag som får gå vidare till en auditionrunda. Flera av de inskickade bidragen kommer från andra länder än Moldavien som Sverige, Storbritannien, Ryssland, Vitryssland, Kanada, Norge och Ukraina. Från auditionrundan väljs sedan 24 bidrag ut som får tävla i uttagningen om att bli Moldaviens ESC-representant 2015.
 
Igår onsdag meddelade Moldaviens nationella TV-bolag TRM att 68 bidrag hade skickats in till landets ESC-uttagning för 2015. Direkt fick en expertjury lyssna igenom dessa bidrag och tog fram 50 stycken som ansågs vara bäst. De totalt 46 artisterna (fyra artister har fått med två bidrag vardera) kommer i en livesändning den 17 januari att framföra bidragen och sedan är det upp till expertjuryn att välja ut de 24 bästa bidragen. Redan nu går det att lyssna in sig på de uttagna bidragen via TRM:s officiella Soundcloudsida eller via TRM:s officiella Eurovisionssida.
 
De 24 bidragen som väljs ut placeras sedan in i två semifinaler, vilka sänds den 24:e och 26:e februari. Varje semifinal kommer att ha kombinerad jury- och telefonröstning och de sju bidragen som i det kombinerade läget fått flest röster går vidare till finalen. I varje semi körs sedan en andra röstningsomgång för de återstående bidragen, där enbart tittarna utser en åttonde finalist. I finalen tävlar sedan 16 bidrag om segern. Även här blir det kombinerad jury- och telefonröstning för att avgöra resultat. Skulle det dock bli lika många totalpoäng för två bidrag om vinsten är det juryns röster som avgör vinnaren.
 

Återkommare & intressanta noteringar

 
Fyra artister har fått med två bidrag vardera efter den första rundan.En av dessa fyra som har fått med två bidrag är musikgruppen SunStroke Project, som nog känns igen mest från sitt deltagande i ESC 2010 med Olia Tira och låten "Run Away". Då gick gruppen till final men slutade på 22:a plats. Även den brittiska tidigare X-Factordeltagaren Kitty Brucknell har också fått med två bidrag, varav det ena skickades in till Schweiz uttagning för 2015. Övriga två som har fått med två bidrag är Dana Markitan och Raby.
 
Övriga namn som kan kännas igen är Eduard Romanyuta, som brukar få med bidrag i Ukrainas nationella finaler, har också med en låt. Från Moldavien är Glam Girls och Doinita Gherman välkända namn. En notering kan göras att ett par bidrag som kom med nu i Moldavien skickades även in till Schweiz (däribland Egor Luts' "The Queen of The Road" och Asifa Lahores - "You And I").
 
Sedan finns det fem bidrag som har minst en svensk upphovsperson:
 
* Julia Sandu - "Fire" (Calle Kindbom, David Wilhelmson, Philip E Morris Åkerblad)
* Nicollette Fyo - "Love Is From Heaven" (Calle Kindbom, Dan Fernström)
* Dana Markitan - "Love Me" (Patrik Öhlund, Madelene Hamberg)
* Irina Kitoroagă - "I’m Gonna Get You" (Gicu Gimbir, Keith Almgren, Madelene Hamberg, Patrik Öhlund, Erik Anjou)
* Carolina Gorun - "Sublime" (Ylva & Linda Persson, Natasha Turner)
 

Startfältet

 
Följande bidrag har tagits ut till auditionrundan (bidragen står i bokstavsordning efter artistnamn):
 
  1. Andi Fraggs - "One Song"
  2. Anewta C - "Unshakable"
  3. Anişoara Volînschi - "Vocea Inimii"
  4. Asifa Lahore - "You And I"
  5. Carolina Gorun - "Sublime"
  6. Cezara - "Am Devenit Straini"
  7. Christopher Wortley - "Here And Never"
  8. Cristina Serbin - "Moldova"
  9. Dana Markitan - "Love Me"
  10. Dana Markitan - "In Ochii Tai"
  11. Diana Brescan - "Up And Down"
  12. Doinita Gherman - "Inima Fierbinte"
  13. Domenico Protino - "Let Me Fly"
  14. Doredos - "Maricica"
  15. Edict - "Our Star"
  16. Eduard Romanyuta - "I Want Your Love"
  17. Egor Luts - "The Queen Of The Road"
  18. Glam Girls - "Magia"
  19. Igor Ni - "What A Woman"
  20. Irina Kitoroagă - "I’m Gonna Get You"
  21. Julia Sandu - "Fire"
  22. Katalina Rusu - "Seventeen"
  23. Kitty Brucknell - "Remix"
  24. Kitty Brucknell - "Yearning"
  25. Lidia Isac - "I Can't Breathe"
  26. Marcel Roşca - "Feelings Will Never Leave"
  27. Martin Milnes - "Surrender"
  28. Max Zavidia - "Doar Cu Tine"
  29. Mevv - "Paralel"
  30. Michael Ra feat. Raby - "Good Time"
  31. Mihaela Andrei - "About Love"
  32. Miss M - "Lonely Stranger"
  33. Natalia Moraru - "Belong To You"
  34. Nicollette Fyo - "Love Is From Heaven"
  35. Olea Roshe - "Nu"
  36. Raby - "Hero"
  37. Raby - "Mereu Împreună"
  38. Rodica Aculova - "My Light"
  39. Samir Loghin - "Uit"
  40. Serj Kuzenkoff - "Danu Nazdravanu"
  41. Stela Boţan - "Save Me"
  42. SunStroke Project - "Lonely"
  43. SunStroke Project & Dj Michael Ra - "Day After Day"
  44. Tatiana Popa - "Love You Not"
  45. Tudor Bumbac - "Trandafirii Albi"
  46. Valeria Paşa - "I Can Change All My Life"
  47. Vasile Muntean - "Stai Cu Mine"
  48. Vera & Diana Popa - "Faith"
  49. Veronica Vişnevscaia - "Like A Flame"
  50. Vitalie Todiraşcu - "Tu Singura"
 

Moldavien har medverkat i ESC varje år sedan 2005 och har som bäst uppnått en sjätteplats i finalen (på debutåret). Samtliga år utom två har landet gått till final. I ESC 2014 tävlade Christina Scarlat för Moldavien med bidraget "Wild Soul", vilket slutade på sista plats i den första semifinalen.Totalt sätt slutade Moldavien på 37:e och sista plats 2014.
 

Julkalendern: Lucka 18

I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 18 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1996 och 1997.
 
 

1996: George Nussbaumer 

Foto: eurovision-austria.com
Soul- och gosspelsångaren och artisten Gorge Nussbaumer föddes 23 maj 1963 i Dornbirn i årets värdland Österrike. Förutom sångare så är han även pianst och komositör, så den mannen har en hel del titlar att lägga på sin meritlista. För att krångla till det hela ännu en lite bit, så är han ända sen födseln blind. Liksom Elvis Presley, så hade han enligt folk en röst som skulle passa in på en mörkhyad man, och hans röst har blivit röstad till den "svartaste rösten i Österrike". Som 16-åring började han spela i ett band, och som 18-årig flyttade han till årets värdstad-Wien, för att utbilda sig till massör.  Han fick då ett piano av sin kompis, och då växte tanken om att spela musik för sitt levebröd fram.
 
År 1996 hade Oslo den stora äran att agera värdstad, och där uppträdde 23 tävlande artister för respektive land. Där även George Nussbaumer, som då representerade Österrike. Det gjorde han med låten "Weil's dr guat got". Trots att han tog hjälp av förra årets tävlande artist, hon stod i bakgrundkören, så gick det inte hela vägen till en vinst. En ellfte plats fick han nöja sig med, och 68 poäng.
 
Efter detta gav han ut ännu två stycken album. 1996 och 1999 var åren då de släpptes. 1999 jobbade han också som programledare på en privat radiostation, men efter det har det varit tyst om honom. Kanske han planerar en Eurovisions-comeback?
 
Här kan du se hans framträdande pånytt och pånytt...
Både musik och text skrev han själv, tillsammans med Mischa Krausz.
 
 
 

1997: Bettina Soriat

Foto: eurovision-austria.com
Bettina Soriat föddes den 16 mars 1967 i Linz, är en komiker, sångare, koreograf, dansare och skådespelare. Så vad marknaden än kräver, så kan Bettina Soriat stå till tjänst. Trots ddena långa lista på olika specialiseringarna inom underhålningsbranchen, så fick hon sitt musikaliska genombrott först år 1990, då i sånggruppen "Three Girl Madhouse". Då hon kickat igång sin karriär så var hon inte sen med att titta in i Eurovisionens glada värld. Redan år 1991 deltog hon i den österrrikiska utagningen till Eurovision Song Contest, då med sammma tjejgrupp som hon haft sitt genombrott med. Det gick inte hela vägen för dem, och de hamnade på en nästsista plats. 1994 deltog tjejgruppen igen i uttagningen, och kom då på en andra plats. 1996 deltog även hon som bakgrundssångare till George Nussbaumer, och 1997 blev det då hennes tur.
 
25 länder deltog i tävlingen 1997, då den utspelade sig i Dublin. Ett av de tävlande länderna var då Österrike, som representerades av Bettina Soriat, med låten "One Step". Hon tävlade med startnummer 4, vilket kanske inte var något turnummer det året. Efter att alla röster var lagda, kunde man konstatera att Österrike var på en 21:a plats, med endast tolv poäng.
 
Inte heller hon kunde hålla sig ifrån att ställa sig på Eurovisionsscenen efter hennes första solo-uppträdande där. 2003 fungerade hon som bakgrundkör, men mer om det i en senare lucka. Dessutom så har hon efter Eurovisionen fått uppträda i en hel del musikaler. Bland annat så har hon haft roller i Grease och Robin Hood.
 
Ifall du vill höra låten en gång till, kan du göra det här:
Låten har text av Ina Siber och musik komponerad av Marc Berry

Julkalendern: Lucka 17

 
I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 17 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1994 och 1995.
 
 

1994: Petra Frey

Foto: eurovision-austria.com
 
 
Petra Frey, eller Petra Kauch som hon hette då hon föddes, föddes den 27 juni 1978 i Wattens, en liten stad utanför Innsbruck i Österrike. Hon är en av österrikes populäraste sångare och musiker, och hon kan ofta påträffas på både tv och radio. 1993, då hon var 15 år, släppte hon sitt debutalbum, och efter det har hennes karriär och album-utgivning bara banat framåt!
 
Den 30 april 1994 utspelade sig finalen i Eurovision Song Contest i Dublin. Hela 25 bidrag deltog, och Petra Frey deltog med låten "Für den Frieden der Welt" som 20:e artist under kvällen. Då röstningen var klar, stod det klart att Petra Frey kom på en 17:e plats. Inte någon särskilt bra placering direkt.... Nämnvärt är att detta är det första året man kunde se poängutdelarna i bild, istället för att endast höra dem som de varit alla andra år före detta.
 
Trots den ganska dåliga placeringen i Eurovisionen, valde hon att inte ge upp drömmen om att få vinna den ärofyllda tävlingen. Hon deltog i de österrikiska uttagningarna både år 2003 och 2011, men ingen vinst fanns där att hämta. 2003 blev hon tvåa, och 2011 kom hon inte ens vidare till de "riktiga" uttagningarna, utan föll ut i den internetbaserade semifinalen. Dock så har hon gett ut massvis med album. Hela 12 album, varav det senaste kom ut 2011, och dessutom har hon kompletterat det med 5 samlingsalbum.
 
Om du inte minns hur låten går, kan du alltid uppfriska ditt minne här:
Musiken till låten är skriven av Alfons Weindorf, medan Karl & Johann Brunner har stått för texten.
 
 
 

1995: Stella Jones

Foto: eurovision-austria.com
 
Stella Jones är född 1971 i Västberlin, med namnet Stellisa Zacher. Hon var inte sen med sin musikaliska premiär, redan som femåring började hon spela piano. En stort skäl till hennes tidiga debut är nog hennes föräldrar, då hennes mor är artist och hennes far trumpetist. År 1977 flyttade hon till Wien, där hon uppträdde på olika jazzklubbar tillsammans med sin mor. Dessutom tog hon plats på Wiens musikalscener, då hon spelat i uppsättningar av t.ex Rent och Jesus Christ Superstar.
 
23 tävlande länder deltog i Eurovision Song Contest 1995, en av dem var Österrike med Stella Jones och låten "Die Welt dreht sich verkehrt". Som artist nummer 8 ut i tävlingen hade hon mycket tid att, efter sitt uppträdande, vänta på resulaten, som möjligtvis skulle ta henne till en andra vinst för Österrike i tävlingen. Så väl gick det inte, hon placerade sig på en 13:e plats, med 67 poäng, endast en poäng ifrån en tolfte plats.
 
Samma år som hon deltog i Eurovisionen gav hon ut sitt debutalbum. Dessutom så har man kunnat se henne i Eurovisionen en gång till. 1996 deltog hon i gospelkören bakom George Nussbaumer, och det kommer du kunna läsa mer om i nästa lucka. Sammanlagt tre album har hon gett ut, det senaste år 2012.
 
Här kan du se hennes uppträdande pånytt: (förlåt för den förskräckliga kommentatorn i klippet...)
Låten har både text och musik av Mischa Krausz
 

Julkalendern: Lucka 16

 
I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 16 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1992 & 1993, vilka framfördes av samma person - Tony Wegas.
 

1992 & 1993: Tony Wegas

 
Foto: Eurovision-austria.com
 
Anton Sarközi, eller Tony Wegas som är hans artistnamn, är en österrikisk musiker och skådespelare. Han är född den 3 maj 1965 i Unterschützen i Österrike.
 
Redan som barn var han musikintresserad och lärde sig spela bl.a. piano, trummor och gitarr. Hans musikkarriär började 1989 då han slog igenom med låten "On My Way To Your Heart". 1991 deltog han i österrikes ESC-uttagning med låten "Wunder Dieser Welt", som då slutade på andra plats efter Thomas Forstner.
 
Året därpå, 1992, blev Tony tillfrågad av ORF att tävla för Österrike, något han sa ja till. Även hans tävlingsbidrag "Zusammen geh'n" valdes ut internt. I ESC det här året, som hölls i Malmö, tävlade 23 länder. Österrike hade startnummer 15 (mellan Luxemburg och Storbritannien). Efter poängomröstningen slutade Tonys bidrag på tionde plats med 63 poäng.
 
Här nedan kan du lyssna på hans tävlingslåt 1992:
Låten hade musik av Dieter Bohlen och text av Joachim Horn-Bernges.
 
Inför ESC 1993 blev Tony Wegas återigen tillfrågad av ORF att tävla för Österrike och även denna gång svarade Tony ja till detta. Denna gång valde ORF att välja artisten internt, medan låten skulle tittarna få bestämma. Därför komponerades sju bidrag som sedan framfördes i radio. Lyssnare fick sedan poströsta på sina favoriter, där bidraget med flest poströster vann. Sedan hölls en nationell final där varje bidrag hade spelats in som en musikvideo. Dessa filmer spelades upp innan resultatet av poströstningen blev känt. Vinnarlåten, "Maria Magdalena", fick 6170 poströster av totalt 15245 poströster som skickades in (40% av rösterna)
 
I ESC 1993, som hölls i Millstreet på Irland, tävlade 25 länder (bl.a. första året som tre forna Jugoslavien-länder deltog i tävlingen och samma år som Barbara Dex deltog för Belgien). Österrike hade startnummer 10 (mellan Island och Portugal). Efter poängomröstningen slutade Österrike på fjortonde plats med 32 poäng.
 
Här kan du lyssna på "Maria Magdalena":
Låtens text skrevs av Thomas Spitzer medan musiken skrevs av Christian Kolonovits och Johann Bertl.
 
Efter två framträdanden i ESC släppte Tony under 1994 sitt debutalbum Feuerwerk. Mellan åren 1992-1998 deltog han i TV-serien Tohuwabohu (som Simone som tävlade för Österrike 1990). Numera bor Tony i Wien. Senaste albumet släpptes 2004.
 

Julnytt vecka 51

 
En vecka kvar till jul och förberedelserna inför ESC fortsätter för fullt. Här är det senaste nyheterna från förra veckan.
 

ESC-biljetter till försäljning: första rundan

 Eurovision 2015: ORF avslöjar logotypen
 
På måndagsmorgonen, rättare sagt klockan 09:00, så släpptes biljetterna till ESC 2015.Totalt sätt kommer drygt 100 000 biljetter säljas vilka fördelas på nio shower. Förutom tre direktsändningar (semifinalerna och finalen) erbjuder varje semifinal samt finalen två genrep. Prisklasserna varierar mellan allt från 18 euro till 390 euro (cirka 150 kr till 2700 kr) och detta beroende på om det är repetioner eller om det är de tv-sända showerna. Biljetter släpps via ORF:s biljettpartner Oeticket (http://www.oeticket.com/) samt via arenan Wiener Stadthalle.
 
Vid första biljettsläppet idag släpptes enbart 25% av biljetterna. Efter 20 minuter hade dessa sålt slut. En ytterligare omgång biljetter släpps i januari, exakt datum har inte meddelats. Gissningsvis lär det bli i samband med semifinalslottningen den 26 januari. Till 2014 års ESC släppte DR sitt andra biljettsläpp när det stod klart vilka länder som skulle tävla i respektive semifinal.
 
Eurovisionveckan med genrep och direktsändningar pågår mellan den 18-23 maj 2015. Veckan före, den 11-17 maj kommer de tävlande länderna få göra enskilda scenrepetitioner.
 
ORF har inte gett några skisser på hur scenen ska se ut eller var Green Room ska vara, däremot finns en plankarta över hur scenen kommer att stå i förhållande till åskådarna. För tredje året i rad kommer parkettplatserna vara ståplatser och det kommer bara finnas läktarplatser längs med långsidorna, i alla fall enligt den skiss som finns nu. Ca 15 000 personer per föreställning kommer kunna vara på plats i arenan.
 
 
Serbiens två första artister klara
 
Under söndagen hölls en nationell final i Serbien som avgjorde inte bara en utan hela två artister som ska få tävla i den nationella finalen i februari. Ursprungligen skulle endast en få gå vidare, men efter att juryn beståendes av Vladimir Graić, Leontina Vukomanović, Aleksandar Kobac och Dragan Ilić hade sagt sitt blev det två artister som vann. De två vinnarna blev Goga Stanić och Danica Krstić.
 
Serbien valde att avstå ESC 2014 av ekonomiska skäl, men sände ändå hela tävlingen och hade en kommentator på plats. I slutet av oktober meddelade dock det Serbiska nationella TV-bolaget RTS att Serbien skulle återvända till ESC 2015 i Wien. Det sades då att Vladimir Graić, låtskrivaren till Serbiens hittills enda Eurovisionvinnarlåt "Molitva", kommer att skriva tre bidrag (kanske nu fyra bidrag) till en nationell final i februari 2015. En artist skulle utses via en talangrunda och två artister skulle bjudas in av RTS. Nu blir det kanske hela fyra artister i finalen.
 
Cypern: resultat audition 2
 
På söndagen tävlade ytterligare 8 artister i Cyperns nationella uttagning. Under sju auditionprogram som sänds varje söndag tävlar mellan 7-8 artister av de totalt 55 som blivit uttagna i en första omgång. En fyramannajury beståendes av Elena Patroklou, Alex Panayi, Despina Olympiou and Tasos Trifonos röstar sedan fram vilka de anser ska gå vidare till semifinalsrundorna i januari.
 
Varje artist får i detta läge framföra två låtar; först en coverlåt på en tidigare Eurovisionlåt och sedan framförs det bidrag som togs ut med artisten inför uttagningen.Efter varje artists framträdande röstar jurymedlemmarna och de artister som får minst 3 ja-röster går vidare, övriga åker ut. Följande lyckades gå vidare denna gång:
 
  • Christina Tselepou
  • Valence
  • Pieros Kezou
  • Maria Moskofian & Christiana Chatziiordanous
  • Ioanna Protopapa
 

Startordningen för Estlands semifinaler

Foto: ERR.
 
Estlands nationella TV-bolag ERR presenterar nu startordningen för Eesti Lauls semifinaler (Eesti Laul är Estlands motsvarighet till Melodifestivalen). Finalen kommer att hållas den 21:a februari och då tävlar tio bidrag, fem från vardera semifinal om en plats i Wien. 2014 gick det sämre då Tanja med låten "Amazing" inte lyckades ta sig till final. Så här ser startordningen ut:
 

Semifinal 1 (7 februari) 

  1. Karl-Erik Taukar – "Päev korraga"
  2. Miina – "Kohvitassi lugu"
  3. The Blurry Lane – "Exceptional"
  4. Liis Lemsalu & Egert Milder – "Hold on"
  5. Airi Vipulkumar Kansar – "Saatuse laul"
  6. Maia Vahtramäe – "Üle vesihalli taeva"
  7. Robin Juhkental & The Big Bangers – "Troubles"
  8. Elephants From Neptune – "Unriddle me"
  9. Elisa Kolk – "Superlove"
  10. Bluestocking – "Kordumatu"

Semifinal 2 (14 februari) 

  1. Wilhelm – "Light up your mind"
  2. Kruuv – "Tiiu talu tütreke"
  3. Demie feat. Janice – "Kuum"
  4. NimmerSchmidt – "Kellega ma tutvusin?"
  5. Elina Born & Stig Rästa – "Goodbye to yesterday"
  6. Daniel Levi – "Burning lights"
  7. Triin Niitoja & John4 – "This is our choice"
  8. Kali Briis Band – "Idiot"
  9. Luisa Värk – "Minu päike"
  10. Mari – "Kolm päeva tagasi"
 

Startordningen för Vitrysslands final

Vitryssland som har sin final den 26:e december har släppt vilka som ska vara med. Folket och juryn har 50% av makten vardera. 2014 var det Teo med låten "Chesecake" som representerade Vitryssland. Teo slutade på 16:e i finalen. Så här ser ordningen ut:

  1. NAPOLI – My dreams
  2. Lis – Angel
  3. Daria - Love is my colour
  4. Gunesh – I believe in a miracle
  5. Yana Butskevich & Muzzart – Tolko tantsuy
  6. Valeria Sadovskaya – Summer love
  7. Rostany – Electric toys
  8. Janette – Supernova
  9. Alexy Gross – Stand as one
  10. Milki – Accent
  11. Uzari & Maimuna - Time
  12. Beatris – Fighter
  13. Vitaly Voronko – Drive
  14. Anastasia Malashkevich – Don’t save my name
  15. Tasha Odi – Giving up on your love
 

Dokumentär om Conchita Wurst

 Ikväll: Conchita Wurst dokumentär om ORF
Conchita Wurst vann för Österrike i maj i år. Foto: ESCToday
 
ORF det österrikiska tvbolaget har sänt en dokumentär om Conchita Wurst. Dokumentären sändes den 12 december och heter "Conchita- Auf den Schwingen des Phoenix". Dokumentären handlade om Conchita och hennes resa från första välkomstdrinken i Köpenhamn till välkomnandet hemma i Wien. Det kommer bli en hel del klipp som aldrig visats bland annat backstagematerial.  
 

Panelens semifinalshyllningar: Slutfinalen del 2

 
 
I år har det gått 11 år sedan EBU beslöt införa semifinalsystemet i Eurovision Song Contest. En förändring som har inneburit att ESC som tävling har växt enormt och nya röstningsmönster har bildats. Under hösten har fyra av panelmedlemmarna gått igenom varje ESC-år sedan år 2004 och korat den bästa låten från varje år bland de låtar som aldrig tog sig vidare till ESC-finalen. Nu har vi korat 12 vinnare från de 11 åren som har gått och det har således blivit dags att kora vilken låt som vi tycker har varit allra bäst!
 
I finalen tävlar således 12 finalister om att bli panelens gemensamma favorit. I grundomgångarna har dessa tävlat i första hand som länder, nu tävlar dessa som artister istället. Anledningen är att Schweiz och Israel fick med två bidrag och då förvirras ingen om landsbegreppet tas bort nu.
 
Precis som i grundomgångarna gör varje panelmedlem sin personliga topp 10, där placeringarna sedan omvandlas till poäng. Medlemmens vinnare ges 12 poäng, tvåan ges 10 poäng, trean 8 poäng osv. i nedåtgående led: 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Efter att panelmedlemmarna har röstat görs ett slutgiltigt resultat där det bidraget med högst totalpoäng vinner.
 

Startordning

 
I slutfinalens första del satte panelen betyg från 0-5 på varje bidrag samt gav ett kortare omdöme. Vill du läsa mer om varje enskild artist rekommenderas således ett besök till den artikeln. Här nedan presenteras bidragen i startordningen.
 
  1. Mei Finegold - "Same Heart"
  2. Marko Kon & Milaan - "Cipela"
  3. Tomas Thordarson - "Shame on You"
  4. Moran Mazor - "Rak Bishvilo"
  5. Poli Genova - "Na Inat"
  6. Omar Naber - "Stop"
  7. Kate Ryan - "Je t'adore"
  8. Paolo Meneguzzi - "Era stupendo"
  9. Stella Mwangi - "Haba Haba"
  10. Eiríkur Hauksson - "Valentine Lost"
  11. Kristina - "Horehronie"
  12. Sinplus - "Unbreakable"
 
Här nedan kan du lyssna på bidragen i en snabbrepris:
 

Panelens topplistor

 
Erik
 
1.  Kristina - "Horehronie"
2.  Paolo Meneguzzi - "Era stupendo"
3.  Stella Mwangi - "Haba Haba"
4.  Sinplus - "Unbreakable"
5.  Kate Ryan - "Je t'adore"
6.  Mei Finegold - "Same Heart"
7.  Poli Genova - "Na Inat"
8.  Moran Mazor - "Rak Bishvilo"
9.  Tomas Thordarson - "Shame on You"
10.  Eiríkur Hauksson - "Valentine Lost"
 
 
Haris
 
1.  Moran Mazor - "Rak Bishvilo" 
2.  Poli Genova - "Na Inat" 
3.  Sinplus - "Unbreakable"
4.  Kristina - "Horehronie" 
5.  Mei Finegold - "Same Heart" 
6.  Eiríkur Hauksson - "Valentine Lost" 
7.  Marko Kon & Milaan - "Cipela" 
8.  Paolo Meneguzzi - "Era stupendo"
9.  Omar Naber - "Stop"
10.  Tomas Thordarson - "Shame on You"
 
 
Hollac16
 
1. Kristina - "Horehronie"
2.

Moran Mazor - "Rak Bishvilo"

3. Mei Finegold - "Same Heart"
4.

Kate Ryan - "Je t'adore"

5.

Sinplus - "Unbreakable"

6.

Tomas Thordarson - "Shame on You"

7.

Paolo Meneguzzi - "Era stupendo"

8.

Eiríkur Hauksson - "Valentine Lost"

9.

Stella Mwangi - "Haba Haba"

10.

Poli Genova - "Na Inat"

 
  
Robban
 
1.  Mei Finegold - "Same Heart"
2.  Kristina - "Horehronie"
3.  Paolo Meneguzzi - "Era stupendo"
4.  Kate Ryan - "Je t'adore"
5.  Sinplus - "Unbreakable"
6.  Tomas Thordarson - "Shame on You"
7.  Stella Mwangi - "Haba Haba"
8.  Eiríkur Hauksson - "Valentine Lost"
9.  Moran Mazor - "Rak Bishvilo"
10.  Marko Kon & Milaan - "Cipela"
 
 
 
Vinnaren presenteras här nedanför.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Panelens segrare är...

 
...Kristina (Slovakien 2010)
Foto: Vincent Hasselgård, Aktiv I Oslo.no
 
Efter elva grundomgångar har panelen så korat sin vinnare - Kristina som tävlade för Slovakien 2010 med låten "Horehronie"! Med totalt 41 poäng var det inte något snack om saken att det var Kristina som panelen gillat bäst av de 12 som korats till finalen under höstens grundomgångar. På övriga pallplaceringar blev det dubbelt Israel - Mei Finegolds "Same Heart" blev tvåa med 31 poäng och Moran Mazors "Rak bishvilo" blev trea med 27 poäng. Lite längre ned i artikeln hittar du samtliga placeringar och poäng.
 
Om Kristina
Kristina Pelakova är född den 20 augusti 1987 i staden Svidník i Slovakien. Hon började sin musikkarriär som barn och senare sökte hon på inrådan av sin musiklärare till musikskolan Conservatoire i Košice. Under utbildningen träffade hon producenten Martin Kavulič som hjälpte henne att säkra ett första skivkontrakt. 2007 släppte hon sin första singel och året därpå sitt första musikalbum. 2010 tävlade hon i Slovakiens nationella ESC-uttagning som hon vann. I den första semifinalen i ESC 2010 slutade hon dock på plats 16 av 17 med totalt 24 poäng. Således blev det ingen finalkvalificering då för henne.
 
Efter ESC har Kristina gett ut tre album till, som i hemlandet har varit tämligen populära. Under december i år är Kristina ute på en musikturné. Här kan du läsa mer om Kristina och även se hur panelens 2010-omgång slutade.
 
Kristinas musikvideo till låten "Horehronie":
 
 
Här följer nu hela resultatet av finalen (enbart låttitlar presenteras):
 
 
Analys: Som synes var det en ganska jämn omgång, vilket kan bero på att det bara var tolv tävlande. Panelen var dock helt eniga om segraren som vann med tio poängs mariginal mot tvåan. Därefter var det ganska jämnt hela vägen ned till botten.
 
Observera följande: Om två eller fler bidrag har fått samma totalpoäng görs skiljeomröstning enligt ESC-modellen. I första hand då räknas antalet utdelade poäng, och därefter vem som har fått flest 12:or, sedan flest 10:or osv. nedåt till flest 1:or. Skulle det fortfarande vara lika kommer en individuell omröstning att ske: den av de bidrag som respektive panelmedlem har rankat högst får 1 poäng och det bidrag som majoriteten valt vinner (alltså minst 3 röster mot 1 behövs). Skulle det ändå vara lika kommer de inblandade bidragen hamna på samma slutposition och då stå i bokstavsordning.
 

Vi vill tacka alla som har följt panelens semifinalshyllningar under hösten. Det har varit roligt att gå tillbaka i arkivet och lyssna igenom de olika bidragen som har tävlat genom åren. Bland de 165 som aldrig fick chansen att gå till en riktig ESC-final har det funnits många guldkorn som genom åren blivit bortglömda. Förhoppningsvis har du som har följt tävlingen fått ett par favoriter genom dessa hyllningar.
 
Under Eurovisions 60-årsjubileum nästa år kommer vi återkomma med fler intressanta tävlingar som denna för att uppmärksamma ESC som vi tycker så mycket om!
 

Julkalendern: Lucka 15

 
I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 15 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1990 och 1991.
 

1990: Simone

 
Foto: Eurovision-austria.com
 
Simone Stelzer är född i Wien den 1 oktober 1969 men växte upp i staden Herzogenburg. Redan som 15-åring inledde hon sin musikkarriär, då i gruppen Peter Pan som år 1985 fick en stor succé med låten "A Night in Hippodrome". Det blev några år i denna musikgrupp innan hon 1990 gick solo.
 
1990 arrangerade ORF en nationell uttagning till ESC som kallades Ein Lied für Zagreb där 10 bidrag togs ut till tävlan och programmet leddes av 1982 års vinnare Lizzi Engstler. Uttagningen avgjordes genom 50% tittarröster och 50% juryröster. Simone var en av de tio tävlade, här med låten "Keine Mauern mehr". Efter både jury- och tittaromröstningen hamnade Simone på andra plats, men efter att ORF upptäckt att vinnarlåten ("Das Beste" framförd av Duett) hade tävlat i den tyska uttagningen redan 1988 diskvalificerades den och Simone fick tävla istället.
 
I ESC som hölls i Zagreb, nuvarande Kroatiens huvudstad, i dåvarande Jugoslavien tävlade 22 länder. Österrike hade startnummer 20 (mellan Italien och Cypern). Efter poängomröstningen hade Simone slutat på tionde plats med 58 poäng. Efter ESC släppte Simone sitt debutalbum Feuer Im Vulkan. 1994 gjorde hon ett nytt försök att bli ESC-representant men slutade på fjärde plats i den nationella uttagningen. Dock kom hennes andra album Gute Reise, bon voyage som släpptes 1994 att sälja guld. Sedan dess har hon släppt ytterligare 11 musikalbum.
 
Simone har också arbetat som skådespelare, framförallt känd från TV-serien Tohuwabohu som sändes mellan 1992-1998 och från filmerna Fröhlich geschieden (1997) och Fröhliche Chaote (1998). 2006 deltog hon i Österrikes svar på Let's Dance, där hon slutade på femte plats.
 
Vill du lyssna på ESC-bidraget igen, här nedan finns klippet:
Låten är komponerad av Marc och Nanna Berry och texten är skriven av Mario Botazzi.
 

1991: Thomas Forstner

 
Foto: Eurovision-austria.com
 
Thomas Forstner föddes den 3 december 1969 i Deutsch-Wagram i Österrike. År 1989 var han endast 19 år gammal då han fick förfrågan att tävla för Österrike med låten "Nur ein Lied". Han tackade ja och resten är historia. Vid sitt framträdande i ESC 1989 slutade han på femte plats, vilket var Österrikes högsta placering sedan segern 1966.
 
Med låten "Nur ein Lied" fick Thomas igång sin musikkarriär. Låten spelades bl.a. in i en engelsk version ("Song Of Love") som användes i TV-serien Der Alte på ZDF. Originalversionen nådde förstaplatsen på österrikiska Top Ten, och även en andrasingel vid namn "Wenn nachts die Sonne scheint" nådde topp 10 i Österrike.
 
Två år efter sin succé i Eurovision ställde Thomas så upp i Österrikes nationella ESC-uttagning 1991 med låten "Venedig Im Regen". Totalt tävlade 10 bidrag i uttagningen och resultatet avgjordes genom 50% tittarröster och 50% juryröster (en expertjury). Det blev tveklöst Thomas låt som också vann. Förväntningarna på Thomas var nu stora, eftersom att det hade gått så oerhört bra två år tidigare. I ESC hade han startnummer 6 (mellan Schweiz och Luxemburg). Tyvärr blev det platt fall denna gång. För sjunde gången hamnade Österrike på sista plats varav detta var tredje gången som det blev noll poäng! Det kan dock noteras att detta är det senaste året som Österrike har kommit sist i en Eurovisionfinal.
 
Efter ESC 1991 var det länge tyst om Thomas Forstner, i alla fall musikaliskt, för fokus låg istället på hans privatliv med ett havererat äktenskap. Men efter en lång paus började han med musiken igen i olika stilar som pop och soul. Numera arbetar han med annat än med musik.
 
Varför kom hans andra ESC-låt sist? Var den verkligen så dålig? Lyssna och bedöm gärna.
Musiken är gjord av Robby Musenbichler och Hubert Moser, medan texten är skriven av Wolfgang Eltner.
 

Panelens semifinalshyllningar: Slutfinalen del 1

 
I år har det gått 11 år sedan EBU beslöt införa semifinalsystemet i Eurovision Song Contest. En förändring som har inneburit att ESC som tävling har växt enormt och nya röstningsmönster har bildats. Under hösten har fyra av panelmedlemmarna gått igenom varje ESC-år sedan år 2004 och korat den bästa låten från varje år bland de låtar som aldrig tog sig vidare till ESC-finalen. Nu har vi korat 12 vinnare från de 11 åren som har gått och det har således blivit dags att kora vilken låt som vi tycker har varit allra bäst!
 
I finalen tävlar således 12 finalister om att bli panelens gemensamma favorit. I grundomgångarna har dessa tävlat i första hand som länder, nu tävlar dessa som artister istället. Anledningen är att Schweiz och Israel fick med två bidrag och då förvirras ingen om landsbegreppet tas bort nu. En annan nyhet är att vi från nu kommer enbart publicera låtarnas studioversioner. Detta för att alla bidrag ska få samma chans då bild- och ljudkvalitén från livesändningarna har varit olika.
 
Precis som i grundomgångarna sätter panelmedlemmarna poäng - men i denna del av finalen sätter vi först enskilda betyg och ger också kommentarer. I finalens andra del som publiceras imorgon måndag (15 december) ger var och en av oss i panelen sin personliga topp 10 där placeringarna omvandlas till poäng. Medlemmens vinnare får 12 poäng, tvåan får 10 poäng, trean 8 poäng osv. 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Det land som sedan får högst totalpoäng vinner!
 
Här nedan följer nu en genomgång av finalisterna i startordning (denna startordning är gjord efter panelens tycke och smak och alltså inte i vilken ordning bidragen tog sig till finalen).
 

Panelens betygsättning
Panelen bedömer låtarna utifrån följande skala:

Min favorit/världsbäst
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 

 
Innan vi går igenom låtarna kör vi en snabbgenomgång av bidragen som tagit sig till final:
 
 
 
 


 
Startordning - Finalen
 
 
 
Först ut i finalen är Mei Finegold, som blev den senaste artisten att gå till panelens final, nämligen från 2014-omgången! Mei (egentligt namn Meital Slonimsky) är född den 16 december 1982 i Rishon LeZion i Israel. Hon deltog i det israeliska TV-programmet Kokhav Nolad 7 (motsvarigheten till Idol) 2009 där hon slutade på tredje plats. 2014 blev hon internvald av det israeliska TV-bolaget att representera sitt hemland i ESC. Hon tävlade i den andra semifinalen där hon dessvärre slutade näst sist (trots favoritskap hos fansen).
 
Här kan du läsa mer om Mei och även se hur panelens 2014-omgång slutade.
 
 
 
Erik: "Same Heart" var en av de låtarna som jag saknade mest i årets ESC-final. Det är en riktigt bra artist och en riktigt bra låt så det är svårt att förstå varför hon inte gick till final.
 
Haris: En given finallåt som misslyckades med att gå vidare. Personligen gillade jag låten mycket mer för någon månad sen. Idag har jag tröttnat på den lite mer. Men det går inte att komma ifrån att det faktiskt är en bra låt.
 
 
Hollac16: Inför ESC 2014 tyckte jag om Meis låt men den fastnade inte riktigt ändå. Däremot tyckte jag det var fel att den röstades ut i semifinalen, och att den hamnade näst sist där. Så självklart var denna låt en klockren finalist i vår omgång. Här är den en av finalens starkare låtar som jag gillar väldigt mycket. 
 
 
Robban: Det här är en grymt kaxig girlpower-rockpoplåt med attityd. Härlig mix med både hebreiska och engelska. Mei Finegold är både snygg, cool & en oerhört kompetent sångerska. Det är ingen hemlighet att detta var min absoluta favorit i årets Eurovision. Skandal att den slutade så lågt i sin semifinal. Tyvärr är det oundvikligt att Israel dissas i Eurovision p.ga politiska skäl och den konflikt som pågår med Palestina. Jag lämnar de tankarna helt när jag bedömer och ger Mei och "Same Heart" full pott från mig.
 
 

 
 
Marko Kon & Milaan tog sig vidare från 2009-omgången med sin låt "Cipela". De gick ihop som en duo till ESC som tillsammans med Ljubisa Dincic, Igor Knezevic, Jovan Sejnjanovic och Katarina Gromilic framförde numret på scenen.
 
Sångaren i gruppen, Marko Kon är född den 20 april 1972 i Belgrad. Som barn höll han på med musik i många olika former och när han i vuxen ålder blev kompanjon med Aleksandar Kobac bildade de en av de mest framgångsrikaste musiksagorna i Serbiens musikhistoria som innebar mer än 800 skrivna låtar. Milan Nikolic (Milaan) är instrumentalist och kompositör med dragspel som specialitet. Han utexaminerades från  Musikkonservatoriet i Paris år 2004 och har sedan dess haft en gedigen karriär i Serbien.
2009 deltog duon i Serbiens ESC-uttagning Beovizija där de fick representera landet. De slutade på tionde plats i semifinal 2, totalt sätt bäst av alla utslagna det året.
 
Här kan du läsa mer om Marko Kon & Milaan och även se hur panelens 2009-omgång slutade.
 
 
 
Erik: Den här låten är inget som får mig att dra på smilbanden. Tycker den är mest fånig och tramsig. Det fanns mycket bättre låtar som kunde fått gått vidare från 2009 års uttagning exempelvis Montenegros härliga popbidrag "Just Get Out Our My Life".
 
 
Haris: Många ser detta som ett skämt bidrag, men jag tycker nog att den är mer än så. Jag dras med i de svängiga balkaninspirerade rytmerna. Låten är en blandning av typiskt balkaninspirerat dragspel och någon form av rap. Av någon anledning sätter den sig rätt gött hos mig.
 
 
Hollac16: Låten är smått rolig och av de som fanns kvar i 2009-omgången så var det en av de som stack ut positivt. Som finalist är den dock en av de svagare korten.
 
 
Robban: Jag fullkomligt älskade det här bidraget när det begav sig. Dock får jag erkänna att den kanske inte hade i någon ESC-final att göra med facit i hand. Jag är dessutom förvånad att ett plojbidrag lyckades knipa vår vinnarplats för året 2009.


 
 
I 2004-omgången korade panelen Tomas Thordarson till segrare. Han är född 1974 och arbetar som artist, men är numera verksam inom reklambranschen. 2001 deltog han i talangprogrammet Stjerne for en aften och har även varit med i musikgrupperna Latin Fever och Shake. År 2004 ställde han upp i Dansk Melodi Grand Prix som han vann och fick därmed representera Danmark. Tomas latinoinspirerade låt "Shame on You" slutade på trettonde plats i ESC-semifinalen.
 
Här kan du läsa mer om Tomas Thordarson och även se hur panelens 2004-omgång slutade.
 
 
 
Erik: Den här är en bortglömd favorit för mig. Ibland är det bra att gå tillbaks i tiden och upptäcka gamla favoriter som man glömt bort. 
 
 
Haris: Jag tycker att detta kanske är den tråkigaste låten som vi valde vidare. Den ger mig liksom ingenting. Jag har ganska lätt för att minnas bidrag, men denna försvann helt och hållet för min del. Men i en annars rätt svag semifinal lyckades den ta sig vidare.
 
 
Hollac16: För mig var 2004-omgången svår eftersom de flesta bidragen där var ganska dåliga. Men det var också för det mesta dålig scennärvaro och knappt någon konstnärlighet alls kändes det som. Tomas låt var dock en av de som stack ut mest och som jag gillade mest. Här i finalen känns den som ett trevligt inslag, dock inte som en slutgiltig vinnare.
 
 
Robban: Det här var vår första uttagna finalist. Genom åren har Danmark skickat mängder av bra bidrag till Eurovisionen. Allt som oftast har de sedan semifinalerna inträdde, kvalat sig in till final. Men på självaste premiäråret med semifinaler i ESC lyckades man inte kvala in. Lite kuriosa är att Danmark var en av toppfavoriterna till segern år 2004, men floppade totalt.


 
 
 
I panelens 2013-omgång blev Moran Mazor vår vinnare med låten "Rak Bishvilo". Moran är född den 17 maj 1991 i Holon (en förort till den israeliska staden Tel Aviv). Hon har alltid sysslat med musik och redan vid fyra års ålder började hon lära sig spela piano, något hon fortsatte med fram till 18 års ålder. Hon började sjunga på allvar i 12-årsåldern och 2011 deltog hon i talangprogrammet Eyal Golan is Calling You, som hon också vann.
Våren 2013 deltog Moran i Israels ESC-uttagning och vann. Väl i ESC slutade hon på 14:e plats i den andra semifinalen.
 
Här kan du läsa mer om Moran Mazor och även se hur panelens 2013-omgång slutade.
 
 
 
Erik: Ännu ett israeliskt bidrag med en stark kvinnlig sångerska. Jag håller Meis låt som snäppet bättre och har den som favorit om man ska ställa dem mot varandra. 
 
 
Haris: Jag är personligen väldigt svag för hebreiska ballader. Denna är en av de bättre dessutom. Den var en given finalist för mig då det begav sig. Den kanske inte når upp till "Milim", men den är ruskigt bra.
 
 
Hollac16: Den här låten älskar jag! Oerhört vacker, personlig och även om jag inte förstår ett ord vad hon sjunger tilltalas jag av den mycket. I ESC har ballader ibland svårt att få fäste, men hos mig fäster den direkt.
 
 
Robban: Från början var jag totalt ointresserad av det här bidraget. Särskilt under Israel's nationella uttagning det året (2013). Men jag började gilla den ju närmare vi kom själva ESC. Efter att ha sett framträdandet live på plats i Malmö arena, var jag verkligen förtjust i detta bidrag. Låten har någon slags dyster äkthet också.


 
 
2011-omgången slutade med två segrare, en av dem var Poli Genova och låten "Na Inat". Poli Genova är född den 10 februari 1987 i Bulgariens huvudstad Sofia. Hon arbetar med musik och film, och har hållit på med musik sedan fyra års ålder, bland annat i musikgruppen Bon-Bon. 2005 och 2006 försökte hon tillsammans två andra i gruppen Melody vinna Bulgariens ESC-uttagning utan att lyckas. 2011 provade hon själv och vann då. I Eurovisionens andra semifinal det året slutade hon dock på tolfte plats.
 
Här kan du läsa mer om Poli Genova och även se hur panelens 2011-omgång slutade.
 
 
 Erik: Den här låten är riktigt bra och skulle mycket väl passa i 2015 års ESC utan att kännas gammal även fast det gått fyra år sedan den ställde upp. Eller var den här låten före sin tid och hade passat mycket bättre nu i år och kanske gått till final?
 
 
Haris: Detta är nog den låt som växt mest hos mig sedan den deltog. När den tävlade gillade jag den inte alls. Idag tycker jag att den är helt fantastisk. Tycker Poli är cool och att låten är riktigt bra.
 
 
Hollac16: Det låter amerikanskt men inte till hundra så bra som det kunde ha varit. Själva låten är det inget fel på men det känns som att den inte kommer någonstans. Hade de lagt i lite mer ös och tagit bort balladbiten i introt hade det blivit bättre. Tyvärr en av panelens svagare finalist.
 
 
Robban: För mig är det här startfältets mest värdiga icke-kvalificerande bidrag. Den hade verkligen inget att göra i någon ESC-final och vad den gör i vår final förstår jag inte alls ;-) Det är alldeles för platt, skrikigt och irriterande för min smak. Fet nolla!!


 
 
Omar Naber och låten "Stop" vann panelens 2005-omgång. Omar Naber är född den 7 juli 1981 i Sloveniens huvudstad Ljubljana. Han är artist och låtskrivare som förutom ESC även deltagit i talangjakten Bitka talentov år 2004, som han vann, och släppte sedan singeln "Vse, kar si želiš" som blev en stor hit. 2005 deltog Omar i Sloveniens nationella ESC-uttagning EMA där han segrade med låten "Stop". I ESC slutade dock låten på tolfte plats i semifinalen, vilket inte räckte för finalkvalificering. Efter 2005 har Omar deltagit i Sloveniens EMA ytterligare tre gånger, då utan att ta hem segern.
 
Här kan du läsa mer om Omar Naber och även se hur panelens 2005-omgång slutade.
 
 
 
Erik: Den här låten behöver några lyssningar och det var nog därför den inte tog sig till final 2005. Jag tycker låten är rätt tråkig och känns gammal. 
 
 
Haris: En låt som fastnar i mängden. Sticker inte ut på något sätt. Den är rätt platt om man ska vara helt ärlig. Det lyfter aldrig och långt ifrån de världsklassiga ballader vi är vana vid från Balkan.
 
 
Hollac16: För mig var 2005-omgången precis som 2004-omgången svår att välja vem som var bäst, eftersom det konstnärliga saknades ganska mycket. Just Omar Nabers låt fastnade jag för eftersom den stack ut ganska mycket. Dessvärre är den i det här startfältet en så pass svag låt att den hamnar långt efter. Det tar som Erik säger ett par lyssningar innan det sätter sig och det gör att den lätt glöms bort. Men en bra sångare och en ändå rätt intressant låt.
 
 
Robban: Här har vi ett bortglömt bidrag. En låt som från början aldrig gjorde något ordentligt avtryck på mig. Där emot är Omar Naber en fruktansvärt duktig artist. Han har många bra låtar i sitt arkiv, men i ärlighetens namn var "Stop" ingen märkvärdig låt.


 
 
Kate Ryan vann panelens 2006-omgång med låten "Je t'adore". Kate är artistnamn för 34-årige Katrien Verbeeck, född och uppvuxen i Belgien. Sedan 1996 har hon haft en aktiv musikkarriär då hon blev medlem i sånggruppen Melt. Efter två år gick Kate solo och släppte singlar och sedan covers på andra låtar. Dessa blev en stor succé. 2006 deltog Kate i Belgiens ESC-uttagning Eurosong '06, som hon vann. I ESC var hon en av favoriterna att gå till finalen, men det blev istället en tolfteplats. Kates karriär har dock inte avstannat på grund av detta, tvärtom...
 
Här kan du läsa mer om Kate Ryan och även se hur panelens 2006-omgång slutade.
 
 
 
Erik: Den här var ena av de riktigt stora favoriterna att vinna 2006 och så slutade det på det här viset istället. Kate Ryan är starten på Belgiens guldålder mellan 2006 till 2010 då Belgien skickat riktigt bra och unika låtar som alla fallit mig i smaken. Minns bara 2008 då låten "O Julissi" fångade mig. Låten framfördes på ett låtsatsspråk och är en av mina favorit låtar inom ESC. 
 
 
Haris: Förstod aldrig hypen kring den här låten. Jag tycker inte det är en vinnare, vilket många tydligen tyckte då. Och jag tycker det var mer eller mindre rätt att den åkte ut. Ingen personlig favorit nu, och inte 2006 heller.
 
 
Hollac16: Jag tyckte det var fel i ESC 2006 att Kate inte gick till finalen. Den här låten är riktigt bra och trots att det är 8,5 år sedan hon framförde låten i ESC så håller den fortfarande. Låten är kanon, hon är en stark sångerska och den här ska såklart få revanch i toppstriden i finalen (åtminstone enligt mig)!
 
 
Robban: Här har vi bidraget som kanske får ses som det absolut största favorittippade nederlaget. Men vilken succé det blev efter Eurovision för Kate Ryan. Turné runt om i Europa och låten hennes placerades högt på många radiostationers topplistor, b.la här i Sverige.
 

 
 
I 2008-omgången blev panelens vinnare Paolo Meneguzzi. Han är född den 6 december 1976 (37 år) i Mendrisio i Schweiz. Han inledde sin musikkarriär år 1996 då han vann Viña del Mar International Song Festival i Chile med låten "Aria, Ariò". Det blev succé direkt och året därpå släppte han sitt första album "Por Amor". Senare släppte han ett andra album kallat "Si enamorarse". Han har sedan släppt ett flertal singlar och album och dessutom deltagit i den italienska San Remofestivalen flera gånger.
Paolo valdes internt ut av schweizisk TV att representera Schweiz 2008. I den andra ESC-semifinalen det året slutade Paolo på trettonde plats.
 
Här kan du läsa mer om Paolo Meneguzzi och även se hur panelens 2008-omgång slutade.
 
 
 
 
Erik: Fantastisk låt som faller mig i smaken. Än idag kan jag inte förstå varför inte denna tog sig till final, för mig är det en stor gåta. Jag älskar den här låten och den här var en av mina favoriter 2008. 
 
 
Haris: Det känns som att denna låt står still. Den kommer ingen vart. Speciellt under den första delen. Det finns potential, men lyfter liksom aldrig. Sedan imponerade inte Paolo live heller.
 
 
Hollac16: Först vill jag säga att jag gillar låten och Paolo (bra artist). Men det stora problemet med den här låten är att den tar för lång tid på sig att komma igång. Först är det en balladel som är väldigt fin, men när det sedan efter ett tag övergår i upptempo känns det fel. Och det var där låten föll i ESC 2008, då han inte riktigt klarade av de höga tonerna. Nu är det inte det jag bedömer här, utan själva helheten. Låten är OK men för mig hamnar den här inte högst av alla, snarare mot mitten.
 
 
Robban: Hade han inte sjungt så surt under semifinalen hade han garanterat tagit sig till finalen det året.
 
 

 
2011-omgången slutade med två segrare, en av dem var Stella Mwangi och låten "Haba Haba". Stella Mwangi född den 1 september 1986 i Nairobi i Kenya är en norskkenyansk sångerska och rappare. Fram till hon var fem år gammal bodde hon och hennes familj i Kenya men sedan flyttade familjen till Norge. Stella har hållit på med musik sedan hon var liten och hon skriver mycket av sin musik själv.
2007 släppte hon sin första singel "Take It Back" och året därpå släpptes hennes debutalbum. 2011 tävlade hon i Norsk Melodi Grand Prix som hon segrade. I den första ESC-semifinalen blev det dock enbart en sjuttondeplats. Stella har efter ESC fortsatt med musiken i en mer omfattande skala, hon har vunnit utmärkelser och några av hennes låtar har spelats i amerikanska filmer och TV-serier!
 
Här kan du läsa mer om Stella Mwangi och även se hur panelens 2011-omgång slutade.
 
 
 
 
Erik: Yttligare en av mina stora favoriter som föll pladask. Stella framförde sin låt 2011 alltså ett år efter fotbolls-VM i Sydafrika då "Waka, waka" blev en stor hit. Hon var efter sin tid. I semifinalen sjöng hon rätt falskt också och det kan ha bidragit till den missade finalplatsen. 
 
 
Haris: Också en låt som jag aldrig förstod hypen kring. Jag minns att mina kamrater i panelen älskade den här låten, men personligen tycker jag att den är rent ut sagt värdelös. Jag blev smått lycklig när den floppade så stort. 
 
 
Hollac16: Den här låten var inte min personliga favorit 2011 men det är en småmysig låt som är trallvänlig. Har lite problem med låtar där refrängen upprepar sig på samma sätt 20 gånger i rad, så det blir minus för mig. Och i finalen är det ganska så stor konkurrens så för mig är denna låt något svagare i startfältet.
 
 
Robban: Det svänger rejält i Stella Mwangi's Haba Haba. Ett glatt och medryckande bidrag som man bara inte kan tycka illa om.

 
 

 

Eiríkur Hauksson tävlade i 2007-omgången och blev panelens vinnare! Han är född den 4 juli 1959 i Reykjavik på Island, men bor sedan slutet av 1980-talet i Norge. För Sverige är nog Eiríkur mest känd för sin medverkan i det så kallade nordiska rådet (nordisk samproduktion av Inför ESC) mellan åren 2004-2007. Till vardags är han heavy metal-sångare även om han tidigare i livet har varit en aktiv fotbollsspelare och under sin musikkarriär arbetat med såväl pop- och discomusik. Under 1980-talet inledde han sin musikkarriär där han släppte ett flertal låtar som "Sekur", "Gaggó-Vest" och "Gull" med olika musikband. Han har tävlat för såväl Island och Norge i ESC under 1980- och 90-talet.
2007 återvände han kort till Island och ställde upp i den isländska ESC-uttagningen Söngvakeppni Sjónvarpsins som han också vann. I ESC slutade hans rocklåt "Valentine Lost" på trettonde plats i ESC-semifinalen.
 
Här kan du läsa mer om Eiríkur Hauksson och även se hur panelens 2007-omgång slutade.
 
 
 
Erik: Tråkig låt som aldrig tar fart, dessutom känns den jättegammal när jag lyssnar på den idag. Dessutom fanns det bättre låtar som inte gick vidare 2007. 
 
 
Haris: Faktiskt lite av en personlig favorit från 2007. Liten besvikelse över den missade finalplatsen 2007. Eirikur har en bra sångröst, som passar denna typen av musik. Men å andra sidan förstår jag varför folk inte tog till sig den. Den är inte "Eurovision-vänlig" så att säga. Men en riktigt bra låt om man bortser från sammanhanget.
 
 
Hollac16: Det här var en av mina favoriter 2007 och jag blev så besviken när den inte kvalificerade sig vidare till finalen. Jag tycker att Eiríkur är en mycket intressant artist med en bra sångröst. Däremot borde låten kanske ha gjorts om något. Nu 7,5 år senare har jag dessvärre lyssnat på texten och det är där det faller lite. Så nu har den sjunkit i betyg något.
 
 
Robban: Jag minns hur förbannad och besviken Eirikur var när han inte tog sig till final med den här bräkiga rocklåten. Låten var helt klart en av de bättre bidragen 2007.
 
 

 

Kristina tog hem panelsegern i 2010-omgången med låten "Horehronie". Hon är född den 20 augusti 1987 i staden Svidník i Slovakien. Hon började sin musikkarriär som barn och senare sökte hon på inrådan av sin musiklärare till musikskolan Conservatoire i Košice. Under utbildningen träffade hon producenten Martin Kavulič som hjälpte henne att säkra ett första skivkontrakt. 2007 släppte hon sin första singel och året därpå sitt första musikalbum. 2010 tävlade hon i Slovakiens nationella ESC-uttagning som hon vann. I den första semifinalen i ESC 2010 slutade hon dock näst sist. Efter ESC har hon gett ut tre album till, som i hemlandet har varit tämligen populära.
 
Här kan du läsa mer om Kristina och även se hur panelens 2010-omgång slutade.
 
 
 
Erik: Ytterligare en fantastisk låt som föll pladask. Slovakien har aldrig tagit sig till final på sina fyra försök och ibland kan det vara så att traditionens makt är stor. Det är inte konstigare än att vissa lag alltid har svårt för ett annat lag i sportsammanhang.  Den här låten hade varit självskriven i vilken final som helst under 2000-talet enligt mig.
 
 
Haris: Det var lite av ett mysterium att denna låt inte kvalificerade sig för final. Jag har aldrig riktigt förstått hur det kunde ske. För detta är verkligen en bra låt. Hela paketet med artist, låt och nummer var oerhört charmigt men gick ändå inte hem hos folket. Själv håller jag den väldigt högt det året. Kanske inte min absoluta favorit, men definitivt en låt för den övre halvan.
 
 
Hollac16: Det var en oerhörd skandal 2010 att Slovakien inte kvalificerade sig till final och vann hela ESC det året! Den här låten var den bästa det året och att den fick en såpass skamfylld placering i botten av alla tävlande det året är en ren och skär skandal! Kristina är både söt och sjunger bra, hon var kanske lite nervös live men vad gör det när man har en så bra låt? En av mina personliga favoriter genom tiderna, en låt jag gärna lyssnar på än idag!
 
 
Robban: Instämmer till fullo att det var en skandal att Slovakien inte gick till final det året. Det här bidraget trodde jag starkt skulle vara en given finalist på förhand. Fantastiskt bra bidrag.
 

 

Sist ut i finalen hittar vi Sinplus, vinnarna av panelens 2012-omgång. Duon Sinplus består av de två schweiziska bröderna Ivan och Gabriel Broggini. Redan som barn började deras musikaliska resa och som tonåringar spelade de i olika musikband. Efter att Gabriel hade bott i USA några år bildade de sin duo (då under namnet inFinity). Deras första singel "Without Identity" blev en stor succé. Under en turné bytte de namn till sitt nuvarande namn. Sinplus första EP är gjord i USA.
2012 deltog de i Schweiz nationella ESC-uttagning från den schwezisk-italienska TV-kanalen RSIs del. I finalen vann de med drygt 17,9% av rösterna. I ESCs första semifinal 2012 slutade Sinplus på elfte plats. Efter ESC har Sinplus fortsatt göra musik där de har släppt fyra singlar och ett musikalbum åren 2013-2014.
 
Här kan du läsa mer om Sinplus och även se hur panelens 2012-omgång slutade.
 
 
 
Erik: Härlig låt som är lätt att lyssna på. Jag gillade Sinplus från första studen jag lyssnaade på denna låt. Låten tog sig inte till final och det tror jag beror på att rock alltid haft en undanskymd roll i ESC undantaget Lordi 2006. 
 
 
Haris: Här har vi en låt som spelades varmt 2012. En riktigt bra låt och en stor favorit det året. Det var nog min största favorit bakom "Nije Ljubav Stvar". Har kanske tröttnat lite på den idag då jag spelat sönder den.
 
 
Hollac16: Återigen en låt som inte var en favorit det året den tävlade, men som nu har blivit en favorit hos mig. Dock kanske inte den högsta favoriten men ändå en låt som håller för mer än en lyssning. Dock finns det andra låtar som placerar sig högre, så denna hamnar strax efter dessa. Men det blir en hög placering ändå.
 
 
Robban: Sinplus bidrag "Unbreakable" känns modernt, snyggt och rockigt och dessutom väldigt radiovänlig och kan lyssnas på i andra sammanhang. Jag finner likheter med Lovebugs som representerade Schweiz 2009 (som jag placerade etta i vår semifinalgenomgång).
 
 

Så här tycker alltså panelen om de finalister som har tagits fram genom de 11 grundomgångarna. I nästa del som publiceras imorgon kommer panelen göra individuella topplistor där en vinnare koras!
 

Julkalendern: Lucka 14

 
I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 14 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1988 och 1989.
 

1988: Wilfried

 
Foto: Eurovision-austria.com
 
Wilfried Scheutz, mer känd som Wilfried är född den 24 juni 1950 i Goisern i Österrike. Han är låtskrivare, artist och skådespelare. 1973 släpptes hans första låt "Ziwui Ziwui" som var en egen tolkning av en annan låt och året därpå släpptes låten "The Crazy Baby". I Österrike har Wilfried ansetts vara en pinonjär för ny folkmusik.
 
1988 avgjordes ESC i Dublin på Irland där 21 länder deltog. Wilfried utsågs av ORF att tävla med låten "Lisa Mona Lisa". Han hade startnummer 12 (mellan Tyskland och Danmark). Tyvärr gick det inget bra för låten som hamnade allra sist med noll poäng. Det var därmed sjätte gången som Österrike hade hamnat sist i ESC, dock andra gången som det hade blivit noll poäng (första gången var 1962). Enligt Eurovision-austria.com kallas Wilfrieds ESC-låt för den mest hatade låten bland fansen genom tiderna.
 
Trots att det blev sistaplats för Wilfried i ESC så fortsatte han sin musikkarriär men också en skådespelarkarriär. 1990 medverkade Wilfried exempelvis i TV-serien Die Leute von St. Benedikt där han spelade karaktären Walter Lehner. Det blev också några reklamfilmer. Musikkarriären fortsatte också, 1996 bildade han acapellagruppen 4Xang som höll ihop i hela 14 år. Numer förekommer han i olika banduppsättningar bland annat med sin son Hanibal Scheutz.
 
För dig som vill höra Wilfrieds Eurovision-låt igen se gärna klippet nedanför:
Låten skrevs av Klaus Kofler, Ronnie Herboltzheimer och Wilfried Scheutz.
 
 

1989: Thomas Forstner

 
Foto: Eurovision-austria.com
 
Thomas Forstner föddes den 3 december 1969 i Deutsch-Wagram i Österrike. År 1989 var han endast 19 år gammal då han fick förfrågan att tävla för Österrike med låten "Nur ein Lied". Han tackade ja och resten är historia...
 
För efter bottennappet året innan med sistaplatsen blev Thomas en av favoriterna att vinna hela ESC, även om så aldrig blev fallet. Totalt deltog 22 länder i ESC (som hölls i Lausanne i Schweiz). Thomas gick ut som nummer 13 i ordningen (mellan Danmark och Finland). Efter alla länders poängöverläggningar hade Thomas fått ihop 97 poäng, vilket räckte till en femteplats. Detta var en placering bakom Sveriges bidrag "En dag" (framfört av Tommy Nilsson). Femteplatsen var för övrigt Österrikes högsta placering sedan segern 1966.
 
Med låten "Nur ein Lied" fick Thomas igång sin musikkarriär. Låten spelades bl.a. in i en engelsk version ("Song Of Love") som användes i TV-serien Der Alte på ZDF. Originalversionen nådde förstaplatsen på österrikiska Top Ten, och även en andrasingel vid namn "Wenn nachts die Sonne scheint" nådde topp 10 i Österrike.
 
Thomas återvände till ESC två år senare, hur det gick då tar vi imorgon. Här nedan kan du lyssna på hans första ESC-låt.
Låten har musik av Dieter Bohlen och text av Joachim Horn-Bernges.

Julkalendern: Lucka 13

I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 13 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1986 och 1987.
 
 

1986: Timna Brauer

Foto: eurovision-austria.com
 
Timna Brauer är en Israelisk-Österrikisk sångare. Hon är född den 1 maj 1961, i årets värdstad, Wien. Tillsammans med sin man, Elias Meri, jobbar de tillsammans, och har gett ut ett flertal skivor . En anna sak som knyter ihop det äkta paret är att de båda har Jemenska-rötter. För att ännu krydda till hennes mycket konstnärliga familj, så kan det ju nämnas att hennes pappa är både konstnär, författtare och sångare, Arik Brauer är namnet.
 
Timna Brauer fick den stora äran att föra den Österrikiska fanan under Eurovision Song Contest 1986. Det gjorde hon med låten "Die Zeit ist einsam", och av de 20 artister som representerade varsitt land under den kvällen, uppträdde hon son artist nummer 16. Sist och slutligen så gick det inte särskilt bra. Hon placerade sig på en 18:e plats, med 12 poäng.
 
Som du redan läste, så gjorde hon mycket samarbete med sin man, och fem av hennes nio album hon gett ut har hon gett ut tillsammans med honom. År 2007 deltog hon dessutom i den Österrikiska versionen av Let's Dance. Det var programmets tredje säsong, och hon lyckades ta sig til en hederlig tionde plats. Av tio.
 
Om du inte hört bidraget tidigare, eller vill uppfriska ditt minne, så kan du se låten här:
Texten till låten är skriven av Peter Cornelius, och musiken komponerad av Peter Janda.
 
 

1987: Gary Lux

Foto: eurovision-austria.com
Ifall du läste gårdagsn lucka i julkalendern borde du könna igen den här mannen. Gary Lux heter han, och om honom kan du läsa i gårdagens lucka. Nu är han då tillbaka, två år senare, med en ny låt.
 
Låten det här året heter "Nur noch Gefühl", och med den deltog han i Eurovsion Song Contest 1987, det året då Johnny Logan vann med "Hold Me Now". Under den mycket spännande kvällen uppträdde veternanen Gary Lux som tredje, just emellan Israel och Island. Då alla de 22 tävlande låtarna hade hörts och rösterna var lagda, kunde man bara konstatera att det gått sådär. En tjugonde plats och åtta poäng fick han nöja sig med vid kvällens slut.
 
Efter det här såg man inte till Gary Lux som solo-artist i Eurovisionen mer. Han agerade dock bakgrundssångare två gånger till ännu i Eurovisionen, så han kunde inte hålla sig helt.
 
Såhär såg det ut 1987:
Musiken till låten är komponerad av Kenneth Westmore och Stefanie Werger skrev texten.

A Dal 2015: Sista 10 bidragen presenterade

Bild från ESCToday.
 
I måndags (8 december) presenterade Ungerns nationella TV-bolag MTVA upplägget till A Dal 2015. I samma veva presenterades också de första 10 artisterna med tillhörande bidrag som tagits ut i tävlan. På onsdagen presenterades andra omgången med 10 artister & tillhörande bidrag och under fredagen släpptes namnen på de sista 10 artisterna med tillhörande bidrag!
 
Upplägget för A Dal blir samma upplägg som 2014, dvs. först tre heats med 10 bidrag per heat. Från varje heat röstar tittarna vidare 5 bidrag och en jury väljer 1 bidrag. Av de totalt 18 bidragen som går vidare från heaten delas dessa sedan upp i två semifinaler á 9 bidrag per semifinal. Från varje semifinal går sedan X antal bidrag vidare till den slutgiltiga finalen, där vinnaren koras. Exakta antalet bidrag som går från semifinalerna till finalen är inte kända.
 
A Dal 2015 inleds den 24 januari med första heatet och de två följande heaten sänds den 31 januari och 7 februari. Den 14:e och 21:a februari sänds sedan semifinalen och finalen avgörs slutligen den 28 februari.
 
En snabbgenomgång av bidragen nedan: (Obs; ingen personlig topplista från oss)
 
 

Startfältet

 
MTVA valde att dela upp bidragspresentationerna i tre omgångar. Den första omgången skedde i måndags, den andra skedde i onsdags och det tredje skedde idag fredag (12 december). Här nedan presenteras de artister med tillhörande bidrag som meddelades idag (presenteras i bokstavsordning efter artist):

Bidragen som presenterades i onsdags (presenteras i bokstavsordning efter artist):
 
 
Bidragen som presenterades i måndags (presenteras i bokstavsordning efter artist):
 
 
Via denna länk går det att smyglyssna på låtarna.Observera att heatuppdelningen inte är presenterad! Bidragen står enbart enligt den ordning som de presenterades i vid de tre presentationstillfällena.
 

Julkalendern: Lucka 12

I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 12 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1984 och 1985.
 
 

1984: Anita

Foto: eurovision-austria.com
Anita, eller som hon heter på riktigt, Anita Spanner föddes den två dagar för jul, alltså 22 december 1960 i Styria, i en del av Österrike alltså. Hon inledde sin karriär snärtigt med en vinst i den österrikiska uttagningen av låt till Eurovision Song Contest. Litet som en förvåg av Ace Wilder-trenden som det talas om i svenska Melodifestivalen.
 
Låten hon deltog i Eurovision Song Contest 1984 med hette "Einfach weg", och med den uppträdde hon som 13:e av 19. Vinnaren det året är som bekant Sverige med Herreys, och för Österrike gick det så gott som åt det motsatta hållet. Anita kom på sista plats, med endast fem poäng.
 
Hon släppte ett flertal singlar för den österrikiska marknaden, men inget som blev så populärt som hennes Eurovisionsbidrag. År 1991deltog hon igen i den österrikiska uttagningen till Eurovision Song Contest, men då slutade hon som sjunde. Efter det drog hon sig tillbaka för att bilda familj, och hon har fortfarande inte kommit tillbaka till musikbranchen.
 
Låten hon sjöng kan du se pånytt här:
 
Låten hon framförde hade musik av Brigitte Seuberth och en text skriven av Walter Müller
 
 
 

1985: Gary Lux

Foto: eurovision-austria.com
 
Gary Lux, eller kanske man borde kalla honom Gerhard Lux som han egentligen heter, föddes 26 januari 1959 i Ontario i Kanada, men flyttade som lite pojke med sina föräldrar till Österrike. Han är mest känd för sina sex framträdanden i Eurovisionen (märk väl - mellanrummet mellan sex och framträdanden!). I det här skedet, 1985, har han redan uppträtt två gånger i Eurovision Song Contest, först tillsammans med gruppen Westend, och sedan som bakrundssångare till Anita.
 
När han nu för första gången fick möjlighet att uppträda som solo-artist gjorde han det med låten "Kinder dieser Welt". Han sjöng som 17:e av hela 19 tävlande lånder och artister. Då resultaten blev klara framstod det att det hade gått sådär för Gary och Österrike. Han kom på en åttonde plats, just emellan Finland på en nionde plats och Italien på en sjunde plats. Poängen han fick var 60, vilket var endast två poäng ifrån nionde plats.
 
Efter detta fick han uppträda ännu tre gånger till för Österrike. En gång som solo-artist, vilket du kommer att kunna läsa om senare i julkalendern. Dessutom fick han uppträda två gånger som bakgrundssångare till olika artister i Eurovisionen, 1993 och 1995.
 
Här kan du höra hans första solo-uppträdande i Eurovisionen:
Musiken till hans låt var skriven av Mick Jackson och Geoff Bastow och texten skriven av Michael Kunze

"Walk Alone" blir Nederländernas ESC-bidrag 2015

Trijntje Oosterhuis vid dagens låtpresentation. Foto: AVROTROS.
 
För tre veckor sedan presenterade Nederländernas nationella TV-bolag AVROTROS att man för tredje året i rad skulle välja artist och bidrag till ESC internt. Till 2015 föll valet på Trijntje Oosterhuis som presenterades för drygt tre veckor sedan. Idag den 11 december presenterades hennes tävlingsbidrag "Walk Along", skriven av Anouk (som tävlade för Nederländerna i ESC 2013).
 
Nederländerna har haft ett Eurovisionsresultat som kan liknas vid en bergochdalbana i två akter. Under sina första år (1956-1975) fick landet totalt fyra segrar, två andraplatser och en tredjeplats, men samtidigt också fyra sistaplatser. Landet pendlade således ganska mycket mellan högt och lågt och så fortsatte det även efter 1975. Skillnaden var nu att det inte blev varken högt eller lågt utan snarare mot mitten, med vissa år mot botten.
 
När ESC sedan fick en semifinal då började det gå mycket sämre för Nederländerna. 2004 lyckades de kvalificera sig till finalen, men åren därefter (till och med 2012) blev de aldrig bättre än plats 14 i semifinalen. Först 2013 då Anouk framförde låten "Birds" gick det hem - en niondeplats i final (bästa placering sedan 1999). Och i våras när The Common Linnets tävlade för Nederländerna i våras blev det en andraplats - landets bästa placering på 39 år. Så frågan är då om det blir en 40:e gången gillt för Nederländerna att ta hem ESC (för femte gången i så fall)?
 
Under dagen framfördes studioversionen av "Walk Along" i radioprogrammet Gouden Uren på nederländska NPO Radio 2. Den har sedan släppts fri för allmän lyssning, lyssna gärna i klippet här nedanför:
 
 
Uppdaterat: Live-version finns nu tillgänglig
 
 
Förutom Nederländerna är även Makedonien och Malta klara med sina respektive ESC-uttagningar.
 

Julkalendern: Lucka 11

I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 11 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1982 och 1983.
 
 

1982: Mess

 
Foto: eurovision-austria.com
 
Mess var en österriskt popduo, som bestod av Elisabeth Engstler, född 6 maj 1960 och Michael Scheickl, född 23 mars 1957. Duon bildades inför den österrikska uttagningen till Eurovision Song Contest, och de har alltså ingen historia före Eurovisionen.
 
ORF, det nationella TV-bolaget i Österrike, valde ut Mess att representera landet i Eurovisionen 1982. Österrike var tionde i startfältet, av alla 18 tävlande länder det året. Slutplaceringen för denna Eurovisionsgrundade gruppen som framförde låten "Sonntag" var nionde, med sammanlagt 57 poäng. Högsta poängantalet duon fick var 10 poäng, vilket Österrike fick från Stro-Britannien.
 
De två parterna i duon, Elisabeth och Michael var under en period gifta, men de skildes vid ett senare skede. Nuförtiden jobbar Elisabeth som programledare vid ORF. Gruppen har sammanlagt gett ut tre singlar, och ett album med namet Mess.
 
Här kan du se hur det såg ut då de uppträdde under Eurovisionen:
Låtens musik är komponerad av Michael Mell, och texten är skriven av Rudolf Leve.
 
 
 

1983: Westend

Foto: eurovision-austria.com
 
Westend är ett band som bildades i samband med de österrikiska uttagningarna till Eurovision Song Contest 1983. Bandet har helt enkelt i grundningsskedet haft som mål att få representera Österrike i Eurovisionen. Till bandet hörde Gary Lux, Peter Vieweger, Bernhard Rabitsch och Hans Christian Wagner, och dessutom räknade man ibland med dansaren Patricia Tandien som en av medlemmarna.
 
Då deltagarna tog sig till Eurovisionen, uppträdde de mitt emellan Portugal och Belgien, med sin låt "Hurricane". De uppträdde alltså med startnummer 18 av 20. Sist och slutligen så gick det relativt bra. En slutplacering på nionde plats delat med Norge, och den sammanlagda summan av 53 poäng.
 
Låten klättrade efter Eurovisionen upp på en åttonde plats på den österrikiska singellista, men trots den framgången, så valdet bandet att ganska snart avsluta sitt sammarbete. Fler studioinspelningar än den österrikiska singeln och den engelskspråkiga versionen av den blev det alltså inte.
 
Men här kan du höra den enda singeln de någonsin gjort, live:
Musiken är komponerad av Peter Vieweger, medan Heli Deinboek och Heinz Nessizius skrev texten

A Dal 2015: Ytterligare 10 bidrag presenterade

Bild från ESCToday.
 
I måndags (8 december) presenterade Ungerns nationella TV-bolag MTVA upplägget till A Dal 2015. I samma veva presenterades också de första 10 artisterna med tillhörande bidrag som tagits ut i tävlan. På onsdagen presenterades ytterligare 10 artister med tillhörande bidrag.
 
Upplägget för A Dal blir samma upplägg som 2014, dvs. först tre heats med 10 bidrag per heat. Från varje heat röstar tittarna vidare 5 bidrag och en jury väljer 1 bidrag. Av de totalt 18 bidragen som går vidare från heaten delas dessa sedan upp i två semifinaler á 9 bidrag per semifinal. Från varje semifinal går sedan X antal bidrag vidare till den slutgiltiga finalen, där vinnaren koras.
 
A Dal 2015 inleds den 24 januari med första heatet och de två följande heaten sänds den 31 januari och 7 februari. Den 14:e och 21:a februari sänds sedan semifinalen och finalen avgörs slutligen den 28 februari.
 

Startfältet

 
MTVA har valt att dela upp bidragspresentationerna i tre omgångar. Den första omgången skedde som tidigare nämnt i måndags, den andra skedde idag onsdag (10 december) och det tredje sker på fredag (12 december). Här nedan presenteras vid onsdagens presentation (presenteras i bokstavsordning efter artist):
  • Éva Katona-Zsombori – "Fire"
  • Full Moon - "Back to right"
  • Gabi Szűcs – "Úgysem felejtesz el"
  • Gergő Szakács – "Ősz utca"
  • Gyula Éliás – "Run to you"
  • Kati Wolf – "Ne engedj el"
  • Pankastic! – "Kicsi a világ, de nagy a világ"
  • Proof of Life – "Hol a határ"
  • Timi Antal – "Woke up this way"
  • Zoltan Mujahid - "Beside you"
 
 
Bidragen som presenterades i måndags (presenteras i bokstavsordning efter artist):
 
 
Observera att heatuppdelningen inte är presenterad!
 
Via denna länk går det att smyglyssna på låtarna.
 

Julkalendern: Lucka 10

I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 10 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1980 och 1981.
 
 

1980: Blue Danube

Foto: eurovision-austria.com
 
Blue Danube var en österrikisk musikgrupp, som bildades enkom för Eurovison Song Contest 1980. Gruppen bestod av Marty Brem, Wolfgang 'Marc' Berry, Sylvia Schramm, Rena Mauris och Wolfgang Weiss. Före deras framträdande i Eurovisionen hade de inte gjort något, och efteråt finns det ingen information om dem. De var helt enkelt grundade endast för Eurovisionen.
 
Precis som fler år tidigare så deltog 19 länder i Eurovisionen år 1980. Österrike representerades av just Blue Danube, och låten de framförde hette "Du bist Musik". Då alla de 19 länderna hade framfört sina låtar och därefter röstat, stod resultatet klart. Österrike kom på en åttonde plats med hela 64 poäng.
 
Precis som det tidigare stod, så finns det ingenting nedtecknat av gruppen efter Eurovisionen. De hade troligtvis bara enkelt dött ut efter en inte så lyckad tävling.
 
Men något som finns bevarat är låten, och här kan du höra den:
Låten har både text och musik skriven av Klaus-Peter Sattler
 
 
 

1981: Marty Brem

Foto: eurovision-austria.com
 
Entreprenören, musikern och musikpreoducenten Marty Brem, eller Martin Brem som han väl heter officiellt, är född år 1959 i Österrike. Den enda informationen som kan hittas angående bandet som representerade Österrike året innan, är att en av dess medlemmar deltog senasre igen i Eurovisionen. Det är Marty Brem. Han var med i bandet Blue Danube, och är nu med igen.
 
1981 deltog det 20 tävlande länder i Eurovision Song Contest, och ett av dem var då Österrike. Marty Brem, med låten  "Wenn Du Da Bist", blev utvald av ORF, det nationella TV-bolaget i Österrike, att representera Österrike det året. Återigen var Österrike först ut i startfältet, och efter att ha hört de resterande 19 bidragen,, och alla röster var räknade, så kunde man konstatera att Österrike placerade sig på en 17:e plats, med 20 poäng.
 
För Marty Brem fungerade Eurovisionen som ett språngbräde för hans musikaliska karriär. För tillfället bor han i Berlin och är ägare till en mode-butik, där han främst har specialiserat sig på kimonos. Han har också jobbat som musikjournalist och specialiserat sig på punk och new wave-musik på hans repertoar.
 
Såhär lät det då han uppträdde i Eurovisionen:
Låten har både text och musik av Werner Böhmler

ESC 2015: Så här blir Ungerns A Dal 2015

András Kállay-Saunders tävlade för Ungern i ESC 2014. Foto: Thomas Hanses/EBU.
 
I oktober bekräftade Ungern sitt ESC-deltagande för 2015 och igår meddelade det nationella TV-bolaget MTVA upplägget för den nationella uttagningen A Dal. Upplägget blir identiskt med föregående år, dvs. att det blir först tre stycken heats med tio bidrag per heat, därefter två semifinaler och slutligen en final. Själva finalen hålls i huvudstaden Budapest den 28 februari 2015.
 
Efter ett nationellt inskickande av bidrag under hösten kunde MTVA registera hela 350 inskickade bidrag, vilket dock var 85 färre bidrag jämfört med 2014. Därefter har en jury beståendes av Pierrot, Jenő Csiszár, Magdi Rúzsa (tävlade för Ungern 2007) och Philip Rákay valt ut 30 tävlingsbidrag. Dessa 30 fördelas sedan ut på tre stycken heats, där de sex bästa låtarna per heat går till semifinalerna. Av de sex bidragen bestämmer tittarna fem stycken och en jury avgör den sjätte semifinalisten. Totalt blir det 18 bidrag som går till semifinalerna (9 stycken per semifinal) där X antal bidrag sedan går till final (antalet är inte avslöjat ännu).

A Dal 2015 inleds den 24 januari med första heatet och de två följande heaten sänds den 31 januari och 7 februari. Den 14:e och 21:a februari sänds sedan semifinalen och finalen avgörs slutligen den 28 februari.
 

Startfältet

 
MTVA har valt att dela upp bidragspresentationerna i tre omgångar. Den första omgången skedde igår, den andra sker imorgon onsdag (10 december) och det tredje sker på fredag (12 december). Här nedan presenteras de 10 första bidragen i bokstavsordning efter artist (OBS! Det är inte känt i vilket heat respektive bidrag tävlar i):
 
 
Via denna länk går det att smyglyssna på låtarna ovan.
 

Till 2015 blir det tolfte gången som Ungern medverkar i Eurovision Song Contest. I ESC 2014 lyckades Kallay Andras Saunders med låten "Running" komma på femte plats i finalen, vilket var Ungerns högsta placering sedan debuten 1994 (då blev de fyra). Utöver dessa två gånger har Ungern hamnat topp 10 i final två gånger till: 2007 och 2013. Sämsta placering skedde 2008 då Csézys "Candlelight" hamnade på totalt 42:a plats av 43 tävlande.
 

Julkalendern: Lucka 9

I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 9 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1978 och 1979.
 
 
 

1978: Springtime

Fror: eurovision-austria.com
 
Även detta år är det ett band, eller en kvartett i det här fallet, som representerar landet i fråga, alltså Österrike. Bandet bestod av  Norbert Niedermayer, Walter Markel, Gerhard Markel and Erwin Broswimmer, och en del av bandet, närmare sagt Norbert Niedermayer har vi ju sett tidigare både i julkalendern och i Eurovisionen. Han har representerat Österrike i bandet Milestones, som uppträdde för Österrikes räkning 1972.
 
22 april 1978 i Paris utspelade sig den 23 upplagan av den ärofyllda tävlingen Eurovision Song Contest. 20 stycken länder uppträdde under kvällen, och Österrike uppträdde som näst sisit, just före Sverige och "Det blir alltid värre framåt natten". Österrike representerades då av bandet Springtime, och låten "Mrs. Caroline Robinson". Låten och Österrike placerade sig på en femtonde plats med 14 poäng.
 
Efter tävlingen hände det inte så mycket med bandet. Före och under Eurovisionsåret gave de sammanlagt ut fem stycken album, men efter tävlingen har det bara varit tyst på bandfronten.
 
Såhär lät låten då de uppträdde i tävlingen:
Låten har en text av Norbert Niedermayer, Gerhard Markel, Walter Markel och musik komponerad av  Walter Markel, Gerhard Markel
 
 

1979: Christina Simon

Foto: eurovision-austria.com 
 
Christina Simon, eller Christina Ganahl som hon hette vid födsel, föddes 4 oktober 1945. Under 1970-talet var hon det nya, fräscha namnet på Wiens musikscener, och inte kunde hon heller hålla sig borta ifrån tv-program och -serier. År 1977 flyttade hon med sin kommande man, musikern Peter Wolf till USA, men kom flera gånger tillbaka till Wien och Österrike över lag  för ett flertal olika gästspel vid till exempel Wiens stadsteater.
 
1979 valdes hon ut av ORF, det nationella TV-bolaget i Österrike, att representera Österrike i Eurovision Song Contest. 19 bidrag hördes under den kvällen, och Österrikes Christina Simon framförde sin låt "Heute in Jerusalem" som 18:e. I slutresultatet kunde vi skåda att Österrike placerade sig på en delad sista plats med fem poäng, tillsammans med Belgien.
 
Förrutom den singeln hon gav ut i Eurovisions-sammanhanget, så har hon gett ut fyra stycken andra singlar, men något helt solo-album släpptes aldrig av den artisten. Samma år som Eurovision Song Contest gifte hon sig med sin man Peter Wolf i Kalifornien. Tillsammans producerade de ett flertal album tillsammans med andra artister.
 
Här kan du skåda in framträdandet från Eurovisionskvällen:
Musiken till låten är gjord av maken Peter Wolf, och texten är skriven av André Heller
 

Julnytt vecka 50

 
Två veckor kvar till jul och förberedelserna inför ESC fortsätter för fullt. Här är det senaste nyheterna från förra veckan.
 

Följande tävlar i Schweiz nationella final

 
Under hösten har Schweiz uttagning pågått där de fyra nationella TV-bolagen (SRF/RTR, RTS och RSI) har haft egna uttagningar för att utse sina representanter. På söndagen tog en expertjury vid som fick lyssna igenom totalt 18 bidrag och som nu har valt ut 6 stycken (3 från SRF/RTR, 2 från RTS och 1 från RSI):
 
 
Den nationella finalen hålls i Kreuzlingen den 31 januari. Resultatet avgörs genom kombinerad jury- och telefonröstning.
 

Grekland får delta i ESC 2015 

 
Freaky Fortune feat RiskyKidd representerade Grekland i ESC 2014. Foto: EBU

Greklands ESC-deltagande till 2015 hängde på en skör tråd men nu är det bestämt att Grekland får delta. NERIT (Greklands tv-bolag som ansvarar för uttagningen av Greklands bidrag till ESC) som inte var medlem i EBU (European Broadcasting Union)  fick till slut sitt medlemskap bekräftat. 2014 fick Grekland dispans att vara med i EBU men inför 2015 års tävling var det hårdare regler.
 
Grekland är ett av de mest framgångsrika länderna i ESC under 2000-talet med en vinst 2005 och tre stycken bronsplatser. Den senaste bronsplatsen kom 2008 med låten "Secret Combination" som framfördes av Kalomira. 2014 hamnade Freaky Fortune feat. RiskyKidd på tjugonde plats i finalen, vilket är Greklands sämsta placering sedan 1998.
 

På torsdag avslöjas Nederländernas låt

 
Foto: Standby.fm
 
 
Nu på torsdag är det dags, då släpps den låt som Nederländernas artist Trijntje Oosterhuis ska tävla med i  ESC 2015. Låten släpps i radioprogrammet Gouden Uren. Sändningen börjar klockan 9:00  på NPO Radio 2 Det är Anouk som har skrivit låten och hon känner vi igen från 2013 års tävling då hon framförde Nederländernas bidrag som slutade på en 9:e plats i Malmö. Nederländerna slutade på andra plats i ESC 2014 med låten "Calm After The Storm", som framfördes av gruppen The Common Linnets. 
 

Urvalsjuryn till Melodifestivalen 2015

 
Efter att bidragen till Melodifestivalen 2015 nu har presenterats har SVT också gått ut med infon om vilka personer som satt i urvalsjuryn. Urvalsjuryn valde ut halva startfältet (13 bidrag samt bidraget från Allmänhetens tävling). Här är alla deltagare som satt med i urvalsjuryn:
  • Ordförande: Samuel Andersson, 26 år, tävlingsansvarig Melodifestivalen 2015
  • Patrcia Axelsson, 30 år, lärare låg- och mellanstadium
  • Edward af Sillén, 32 år, manusförfattare och regissör
  • Kerstin Behrendtz, 64 år, musikredaktör SR P4
  • Pär Björkdahl, 31 år, psykolog
  • Maria Ericson, 28 år, artistansvarig Allsång på Skansen och innehållskoordinator Melodifestivalen 2015
  • Karin Gunnarsson, 38 år, musikredaktör SR P3
  • Sacha Jean-Baptiste, 29 år, koreograf
  • Rickard Keilor, 43 år , programchef SBS Radio
  • Joel Landegren, 17 år, studerande
  • Lina Landström, 20 år, lärarvikarie och PT
  • Therese Rajaniemi, 48 år, inköpschef
  • Nathalie Rosenberg, 32 år, dansare
  • Jonas Sahlberg, 50 år, rektor
  • Robert Sehlberg, 45 år, musikchef MTG Radio
  • Christel Tholse Willers, 43 år, chef Melodifestivalen
 
Fakta om juryn:
 
Totalt satt 16 personer i juryn: 7 män i åldrarna 17-50 år (snittålder: 35 år) och 9 kvinnor i åldrarna 20-64 år (snittålder: 37 år). Snittåldern för hela juryn var 36 år. Hälften av juryn jobbar yrkesverksamt med/inom musikbranschen (som manusförfattare, musikchef och musikredaktör), den andra hälften bestod av lekmän/allmänhet (dansare, inköpschef, koreograf, lärare, psykolog, rektor samt en studerande).
 
Tre personer som annars är med i Melodifestivalsredaktionen ingick i juryn: Samuel Andersson (tävlingsansvarige), Christel Tholse Willers (Melodifestivalens chef) samt Maria Ericson (innehållskoordinator). Dessutom fanns både SBS Radios programchef Rickard Keilor och MTG Radios musikchef Robert Sehlberg representerade i juryn.
 

Albanien presenterar startordningen till Festivali i Këngës

 
Albanien som har sin uttagning efter jul släppte i dagarna startordningen till de två semifinalerna den 26 och 27 december. Redan den 28 december hålls finalen där 18 bidrag tävlar om segern. Så här ser ordningen ut:
 

Semi-final 1 (26 December)

  1. Enver Petrovci - "Te vrane bukuri"
  2. Revolt Klan - "Me mungon"
  3. Julian Gjojdeshi - "Himn jetes"
  4. Florent Abrashi & Sigi Bastri - "Eklips mbi oqean"
  5. Mersela Cibukaj - "Smuj"
  6. Saimir Braho - "Kristal"
  7. Kladi Musabelliu - "Vetem te ti besoj"
  8. Erga Halilaj - "Ti sme njeh"
  9. Besjana Mehmeti & Shkodran Tolaj - "Keshtjella"
  10. Kozma Dushi - "Kenga jeta jone"
  11. Lindita Halimi - "S’te fal"
  12. Gr. Offchestra - "Bajram"
  13. Venera Lumani - "Dua te jetoj"

Semifinal 2 (27 december)

  1. Jozefina Simoni - "Mendje trazi"
  2. Altin Goci - "Rock dhe per gjithe jeten"
  3. Bojken Lako Band - "Te ndjej"
  4. Elhaida Dani - "Te kerkoj"
  5. Kelly - "Nese ti do"
  6. Rezarta Smaja - "Vetem ti"
  7. Gr. Aurora - "Maria"
  8. Ana Gramo - "Ne Koma"
  9. Mjellma Berisha - "Sot jetoj"
  10. Emi Bogdo - "Nje femer"
  11. Agim Poshka - "Ne rrugen tone"
  12. Enxhi & Xhejn Kumrija - "Njeri"
  13. Gjergj Leka - "Himn"
 

Serbiens första artist på söndag

 
Den 14:e december anordnar Serbiens nationella TV-bolag RTS en final där en artist vinner en plats till den riktiga nationella finalen senare i vår. Under november gjorde låtskrivaren Vladimir Graic tillsammans med sitt team bestående av Ilić Ilke, Leontina Vukomanović och Aleksandar Kobac en turné runt i Serbien där man sökte efter sångtalanger. Totalt inkom över 300 artistförslag, en lista som sedan drogs ned till 30 namn och som nu ska bli 10 stycken inför finalen den 14 december. Den som vinner finalen kommer att få ett tävlingsbidrag skrivet av Vladimir Graic. Han kommer sedan att skriva ytterligare två låtar till två artister som bjuds in internt av RTS.
 
Serbien har varit med i Eurovision som eget land sedan 2007 då de vann med låten "Molitva" (en låt som Vladimir Graic komponerade). Landet har också ställt upp med artister  som Serbien & Montenegro och Jugoslavien. 
 
 

Dags för Cyperns uttagning

 
Ivi Adamou tog Cypern till en 16:e-plats år 2012. Foto: Sydsvenskan.se
 
Under söndagen inleddes Cyperns nationella uttagning med det första av sju auditionprogram. Totalt är det 55 artister som ska medverka där de tävlar om 20 platser till en kvartsfinal. Av dessa 20 går sedan hälften vidare till en semifinal där en jury slutligen avgör 6 stycken finalister. Finalen hålls den 1 februari 2015 och där delas makten till 50% mellan det cypriotiska folket och en jury. När det återstår 20 artister kommer juryn spetsas till med bland annat Christer Björkman och Dimitris Kontopoulos.
 
Auditionprogrammen sänds varje söndag där fyra artister tar sig vidare till nästa omgång. Under gårdagens första program tog sig följande artister med tillhörande bidrag vidare:
 
  • Eva Diva – "Come and fight for freedom"
  • Aimily Charalampous – "Right in"
  • Iosif Charalampous – "I wanna dance (I say tempo)"
  • Maria Evangelou – "Still"
 
ESC-Panelen kommer under veckorna framöver följa Cyperns uttagning med stor förväntan!
 

Mer än 550 ansökningar (hittills) om att bli tyskt wildcard

 
2012 ställde Roman Lob upp för Tyskland. Foto: Musicya.net.
 
I början av mars nästa år håller Tyskland sin uttagning "The next Lena". Nu kan man söka in och tävla om att bli wildcard i den nationella finalen. Till och med den 9:e januari kan du skicka in ditt bidrag. Sedan kommer tio bidrag att tävla den 19:e februari i Hamburg om en plats till den stora finalen. Den stora finalen kommer att hållas i Hannover den 5:e mars. Både wildcardtävlingen och den nationella finalen programleds av Barbara Schöneberger.
 
Tyskland har sedan sin vinst 2010, haft en 8:e plats med låten "Standing Still" som bästa placering, artisten var Roman Lob. Kommer denna placering slås 2015?
 
Som ett av "Big Five"-länderna slipper Tyskland kvala genom semifinalerna.
 

Panelens semifinalshyllningar: Mei Finegold vinnare av 2014-omgången

Foto: Lior Nordman/EBU
 
I ESC-Panelens elfte och sista grundomgång till att hylla de bidrag som ej har tagit sig vidare till en ESC-final sedan år 2004 har panelen korat sin sista finalist. Panelens favorit i 2014-omgången blev det israeliska bidraget "Same Heart", framfört av Mei Finegold. Hon blir därmed den tolfte och sista finalisten i panelens slutgiltiga final nästa vecka.
 
Under hösten hyllar vi på ESC-Panelen de semifinalländer som aldrig lyckades kvalificera sig vidare till ESC-finalerna åren 2004-2014. Vi går igenom år för år och varje panelmedlem får sedan lista sina 10 favoriter från respektive år. Listorna omvandlas sedan till poäng där medlemmens vinnare får 12 poäng, tvåan får 10 poäng, trean 8 poäng osv. 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Det land som sedan får högst totalpoäng vinner det året och går vidare till panelens slutfinal i december. Högsta totalpoäng ett bidrag kan få är 48 poäng.
 
I finalen tävlar Tomas Thordarson (Danmark 2004), Omar Naber (Slovenien 2005), Kate Ryan (Belgien 2006), Eirikur Hauksson (Island 2007), Paolo Meneguzzi (Schweiz 2008), Marko Kon & Milaan (Serbien 2009), Kristína Peláková (Slovakien 2010), Poli Genova (Bulgarien 2011), Stella Mwangi (Norge 2011), Sinplus (Schweiz 2012), Moran Mazor (Israel 2013) och Mei Finegold (Israel 2014). Finalen äger rum nästa vecka!
 

Resultatet

 
Här nedan följer resultatet för 2014-omgången:
 
Kort analys: Som synes var det endast 11 länder som missade finalen i år och därför blev poängsummorna något högre. Detta för att varje panelmedlem skulle bara välja bort ett bidrag. Dock var panelen helt överrens om vem som skulle vinna. Mei Finegold samlade ihop hela tre förstaplaceringar och en andraplacering - hela 46 poäng - vilket är den högsta poängsumman ett bidrag har fått genom samtliga grundomgångar. Det här kan vägas mot Georgien, som endast en av fyra i panelen belönade med poäng.
I riktiga ESC 2014 var det Portugal som var bäst placerad av de 11 som ej tog sig till final, medan Moldavien hamnade sist.
 
Skiljeomröstning: Om två eller fler bidrag har hamnat på samma totalpoäng görs skiljeomröstning enligt ESC-modellen. I första hand räknas antalet utdelade poäng, och därefter vem som har fått flest 12:or, sedan flest 10:or osv. nedåt till flest 1:or. Skulle det fortfarande vara lika kommer en individuell omröstning att ske: den av de bidrag som respektive panelmedlem har rankat högst får 1 poäng och det bidrag som majoriteten valt vinner (alltså minst 3 röster mot 1 behövs). Skulle det ändå vara lika kommer de inblandade bidragen hamna på samma slutposition och då stå i bokstavsordning. Om det gäller vinstposition kommer båda länderna gå vidare till slutfinalen.
 

Om Mei Finegold

 
Mei Finegold är född den 16 december 1982 i Rishon LeZion i Israel. Mei är bara hennes artistnamn, hennes riktiga namn är Meital Slonimsky. Hennes sångkarriär inleddes som barn då hon tog sånglektioner i klassisk opera och uppträdde på olika skolevenemang. Hon har fortsatt med att uppträda på så väl nattklubbar och barer och är huvudsångare i musikgruppen Disiac.
 
Mei deltog i det israeliska TV-programmet Kokhav Nolad 7 som sändes år 2009. Det är motsvarigheten till Idol. I programmet blev Mei mycket populär och älskad och hyllad av programmets jury. Hon tog sig ända till finalen där hon slutade på tredje plats. Efter detta kan man säga att Meis karriär började på allvar.
 
I januari 2014 meddelade israeliska TV-bolaget IBA att man hade valt ut Mei Finegold internt som landets artist till ESC samma år. Tre låtar valdes ut som Mei framförde och som tittarna sedan fick rösta bland. Med 55% av rösterna korades "Same Heart" som Meis låt i ESC. Låten blev sedan populär bland fansen, till och med trodde även bettingbolagen att Mei hade chans att vinna semifinalen. Det blev med stor dramatik när Israel sedan åkte ur tävlingen. I den andra semifinalen där Israel tävlade fick låten ihop enbart 19 poäng och därmed slutade låten på näst sista plats.
 
Här nedan kan du lyssna på studioversionen av "Same Heart":
 
 

Julkalendern: Lucka 8

I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 8 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1976 och 1977.
 
 
 

1976: Waterloo & Robinson

Foto: eurovision-austria.com
 
Duon Waterloo&Robinson blev de första deltagarna från Österrike att delta i Eurovisionen på fyra år. Österrike uteblev från Eurovision Song Contest mellan åren 1973-1976, och detta år var de alltså tillbaka. Duon betod av Johann Kreuzmayr, som stod för "Waterloo", och  Josef Krassnitzer som stor för "Robinson"-delen av namnet. Den första singeln släppte de 1971, och efter det rullade det på för dem. Före Eurovisionen hann de släppa 14 singlar och tre album.
 
18 länder deltog under Eurovision Song Contest 1976, och av dem var ett Österrike. De representerades då av just Waterloo&Robinson, och med sången "My little world" uppträdde de som 14:e, just emellan Italien och Portugal. Även dett året placerade sig Österrike på en femte plats, med 80 poäng, så trots uppehället på flere år så hade alltså inte Europa ändrat på åsikterna.
 
Den kanske senaste Eurovisionsrelaterade nyheten som behandlar denne duo är att de deltog i den österrikiska uttagningen inför Eurovision Song Contest 2004, men där placerade sig inte på topp. Efteråt protesterade de dock på det vinnande bidraget, eftersom de ansåg att bidraget överskred EBUs regler angående längd på låten. Regelverket sade att låten får maximalt vara 3 minuter lång, men Waterloo&Robinson påstod att den låten som vann skulle ha varit 3:09 minuter lång.
 
Låten de uppträdde med i Eurovisionen kan du höra igen här:
Både text och musik till låten är skriven av Gerhard Heinz
 
 

1977: Schmetterlinge

 
 Foto: eurovision-austria.com
 
Schmetterlinge är ett relativt nedtystat österrikiskt band, ifall du då inte råkar bo i Österrike. Bandet grundades 1969, och medlemmar av bandet har varit Georg Herrnstadt, Erich Meixner, Willi Resetarits, Fredi Rubatschek, Herbert Zöchling-Tampier, Beatrix Neudlinger, Helmut Grössling, Birgitte Schuster, Pippa Armstrong och Günter Grosslercher. Vissa namn kan man kanske känna igen från Österrikes Eurovisionsrepresentant Milestones, eftersom då Milestones-bandet splittrades landade vissa bandmedlemmar här, och vissa kommer vi ännu stöta på i julkalendern.
 
Detta band representerade Österrike i Eurovision Song Contest 1977 med låten "Boom Boom Boomerang". Under kvällen uppträdde Österrike som fjärde, mitt emellan Nederländerna och Norge. Sist och slutligen så placerade sig Österrike på en 17:e plats, av 18 tävlande bidrag. Denna placering uppnåddes med hjälp av de 11 poäng de fick. Det enda landet som placerade sig sämre, alltså sist, var Sverige. Med två poäng kom Forbes med sin låt "Beatles" sist.
 
Banet splittrades kanske sådär formellt år 2013 då grundaren Erich Meixner i cancer. Före det hade bandet spelat sporadiskt under ett tiotal år, men något hemskt stort hade inte hännt på senaste tiden.
 
Här under kan du höra låten pånytt:
Låten har musik av Schuri Herrnstadt, Herbert Zöchling-Tampier, Willi Resetarits och text av Lukas Resetarits

Resultat från Schweiz "Expert-Check"

 
Under hösten har Schweiz uttagning pågått där de fyra nationella TV-bolagen (SRF/RTR, RTS och RSI) har haft egna uttagningar för att utse sina representanter.
 
I går söndagen den 7 december tog en expertjury vid som fick lyssna igenom totalt 18 bidrag och som nu har valt ut 6 stycken (3 från SRF/RTR, 2 från RTS och 1 från RSI): Samtliga liveframträdanden inför juryn är länkade nedan:
 
Schweiz nationella final hålls den 31:e januari 2015.
 

Följande tävlar i Schweiz nationella final

Följande är utslagna

ESC-året var 2014

 
Så är det dags för den elfte och sista delen i ESC-Panelens hyllning till Eurovisionens semifinaler. I denna del rankar vi de länder som i senaste ESC ej tog sig vidare till finalen, nämligen årets (2014) upplaga! I nästkommande del sker vår final där de 11 vinnarna vi har tagit fram tävlar om segern. Nu följer alltså 2014 års ESC!
 

Lite kort fakta om ESC 2014

 
 
 
2014 års Eurovision Song Contest ägde rum i Köpenhamn den 6:e, 8:e och 10:e maj. Detta efter Danmarks seger 2013 i Malmö. Tävlingen behöll formen med två semifinaler och en final samt 50/50-röstning (kombinerad telefon- och juryröstning i samtliga tävlande länder). För andra året behölls också att länderna skulle göra rangordning för bidragen, dvs. att ett lands tittarröster respektive juryröster skulle placeras från första till sista plats i semifinalen och finalen, innan dessa kombinerades och man fick ut ett totalresultat.
Totalt deltog 37 länder det här året, vilket var den lägsta deltagarsiffran sedan år 2006. Samtliga länder som hade tävlat året innan, utom Bulgarien, Cypern, Kroatien och Serbien, deltog och dessutom gjorde både Polen och Portugal comeback. I och med att det var så få deltagande länder blev det i en semifinal enbart 15 bidrag, vilket är den lägsta siffran någonsin.
 
Efter att SVT hade velat hitta tillbaka till Eurovisionens ursprung och rötter valde DR (Danmarks radio) att fortsätta på det spåret. Man ville "komma närmare" tävlingen och människorna i och omkring den. Däremot fanns också tankar på att utmana formatet med modernisering. En sak som också behölls var att vykorten som presenterade varje land fortsatte vara i fokus på den tävlande artisten och inte på att marknadsföra värdlandet/värdstaden. Varje artist det här året fick i uppgift att skapa sitt lands flagga på ett kreativt sätt och därefter ta ett foto av det.
 
EBU gjorde efter en granskning om reglerna för jurygrupperna och röstningsstatistiken. Det här året skulle alla uppgifter bli så offentliga som bara möjligt. Namnen på jurymedlemmarna släpptes i god tid före tävlingen ägde rum för att fans/tittare skulle kunna reagera ifall någon jurymedlem bröt mot ett regelverk som EBU hade förtydligat. Efter att tävlingen var slut presenterade EBU samtliga ranking- och poängssiffror för hur länderna hade röstat.
 
Något som slutligen kan noteras är att 2014 var året då fler länder som hade haft tuffa år placeringsmässigt fick revansch. Österrike, som vann, fick sin första seger på 48 år. Nederländerna, som blev tvåa, fick sin bästa placering sedan vinsten 1975 (39 år sedan). Ungern, som blev femma, fick sin bästa placering sedan debuten för 20 år sedan osv. Nordens fem länder placerade sig samtliga topp 15, vilket var första gången det skedde och dessutom lyckades både Montenegro och San Marino ta sig till finalen, vilket var första gången för bägge länderna. Allt detta gjorde också att länder som det många år hade gått bra för fick stå tillbaka något. Detta gällde främst Azerbajdzjan, Grekland, Italien och Rumänien. En notering kan också göras att Frankrike fick sin allra första sistaplacering.
 

Länderna som ej gick till den riktiga ESC-finalen

 
Här nedan syns startordningen för de 11 länder som ej tog sig till finalen. Bland dessa kommer var och en i ESC-panelen att välja ut 10 favoriter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Panelens favoriter

 
I tabellerna nedan listar vi i panelen de 10 låtar vi tyckt bäst om. Var och en av panelmedlemmarnas topplistor omvandlas sedan till poäng, där ettan ges 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Resterande bidrag blir utan poäng. Sedan sammanställs resultatet och det bidrag med högst totalpoäng vinner 2014-omgången och blir den elfte och sista finalisten i superfinalen som vi publicerar nästa vecka.
 
 
Erik
 
1.  Portugal - Susy - "Quero ser tua"
2.  Israel - Mei Finegold - "Same Heart"
3.  Moldavien - Cristina Scarlat - "Wild Soul"
4.  Estland - Tanja - "Amazing
5.  Litauen - Vilija Matačiūnaitė - "Attention"
6.  Makedonien - Tijana Dapčević - "To the sky"
7.
 Irland - Can-Linn feat. Kasey Smith - "Heartbeat"
8.  Lettland - Aarzemnieki - "Cake to bake"
9.  Albanien - Hersi Matmuja - "One Night’s Anger"
10.  Belgien - Axel Hirsoux - "Mother"
 
 
Haris
 
1.  Israel Mei Finegold - "Same Heart"
2.  Albanien - Hersi Matmuja - "One Night’s Anger" 
3.  Georgien - The Shin & Mariko - "Three Minutes To Earth"
4.
 Irland - Can-Linn feat. Kasey Smith - "Heartbeat"
5.  Portugal - Susy - "Quero ser tua"
6.  Estland - Tanja - "Amazing 
7.  MoldavienCristina Scarlat - "Wild Soul" 
8.  Lettland - Aarzemnieki - "Cake to bake" 
9.  Belgien - Alex Hirsoux - "Mother"
10.  Makedonien - Tijana Dapčević - "To the sky"
 
 
Hollac16
 
1.  Israel Mei Finegold - "Same Heart"
2.  Belgien - Axel Hirsoux - "Mother"
3.  Makedonien - Tijana Dapčević - "To the sky"
4.  Portugal - Susy - "Quero ser tua"
5.  Litauen Vilija Matačiūnaitė - "Attention"
6.  Irland - Can-Linn feat. Kasey Smith - "Heartbeat"
7.  Estland - Tanja - "Amazing
8.  Albanien - Hersi Matmuja - "One Night’s Anger"
9.  MoldavienCristina Scarlat - "Wild Soul"
10.  Lettland - Aarzemnieki - "Cake to bake"
 
  
Robban
 
1.  Israel - Mei Finegold - "Same Heart"
2.  Portugal - Susy - "Quero ser tua"
3.  Belgien - Axel Hirsoux - "Mother"
4.  Estland - Tanja - "Amazing
5.
 Lettland - Aarzemnieki - "Cake to bake"
6.  Irland - Can-Linn feat. Kasey Smith - "Heartbeat"
7.  Albanien - Hersi Matmuja - "One Night’s Anger"
8.  Makedonien - Tijana Dapčević - "To the sky"
9.  MoldavienCristina Scarlat - "Wild Soul"
10.  Litauen Vilija Matačiūnaitė - "Attention"
 
 
Inom kort presenterar vi resultatet av 2014-omgången. Nästa vecka är det dags för finalen av denna tävling där vi i ESC-Panelen utser vår slutgiltiga vinnare! Av totalt 165 bidrag som har slagits ut i semifinalerna mellan åren 2004-2014 har vi valt ut 11 stycken som vi i panelen tillsammans har tyckt varit bäst. Nu ska vi alltså kora den bästa av de som aldrig fick chansen att gå till en riktig ESC-final. Hur det går avgörs alltså om en vecka.
 

Julkalendern: Lucka 7

I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 7 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1971 och 1972.
 

1971: Marianne Mendt

Foto: eurovision-austria.com
 
Marianne Mendt, eller Marianne Krupicka som hon hette då hon föddes, föddes den 29 september 1945 i Wien, alltså nästa års värdstad. Förutom att Marianne Mendt är utbildad jazz-sångare, så som många av de senaste års representanter, spelar hon också bas. Både som sångare och basist har hon uppträtt och turnerat kring Europa och Österrike.
 
ORF, det nationella tv-bolaget i Österrike, valde ut Marianne Mendt att representera landet i den 16:e upplagan av Eurovision Song Contest, med låten "Musik". Hon var först ut under kvällen, så väntan på resultatet var lång. Om det nu egentligen var lönt att vänta så länge kan man ju fråga sig, eftersom hon placerade sig på en 16:e plats av 18 deltagande länder, med 66 poäng. 
 
Även i denna dag håller Marianne Mendt på med musik och uppträder land och rike runt. Dessutom har hon lärt sig att kombinera sång och teater mycket väl, och hon har deltagit i ett flertal musikaler och teaterframträdanden på Wiens teaterscener.
 
Såhär låter låten hon sjöng
Låtens text är gjord av Manuel Rigoni och musiken skriven av Richard Schönherz
 
 

1972: Milestones

 Foto: eurovision-austria.com
 
Bandet Milestones bildades 1968, så de har alltså inte en så hemskt lång hitoria före Eurovisionen. Bandet spelade främst låtar inom genren rock. Bandet bestod i grundningsskede av Beatrix Neundlinger, Günter Grosslercher, Robert Unterweger och Rudi Tinsobin. 1970 gav de ut sitt första alsbum. Bara något år efter det hoppade Unterweger och Tinsobin av bandet, men de ersattes relativt snabbt av Norbert Niedermeyer och Christian Kolonovits.
 
År 1972 valdes bandet ut av ORF att representera landet i det årets upplaga av Eurovision Song Contest. Låten de deltog med hette "Falter im Wind", och de uppträdde som elfte tävlande artist av sammanlagt 18. I slutet av kvällen stod det klart att Österrike skulle ta sin tredje bästa placering någonsin genom tiderna. En femte plats med 100 poäng blev slutsaldot för kvällen.
 
Efter eurovisionen hann bandet ge ut ett andra album, 1973. Efter det började bandet falla ihop, och 1975 var Milestones bara historia. Olika bandmedlemmar kom dock att dyka upp senare igen i tävlingen, då som medlemmar i diverse olika band.
 
Om ditt minne kansker börjar tryta, eller du kanske helt enkelt inte hört låten tidigare, kan su höra den här:
Musiken är skriven av Richard Schönherz och Manuel Rigoni, medan Heinz Rudolf Unger har gjort texten till låten

Inför: Schweiz Expert Check

 
Under hösten har Schweiz haft tre interna uttagningar från de olika tv-bolagen. I dag söndagen den 7 december är det slutligen dags för "Expert Check", där en jury utser totalt 6 bidrag (av totalt 18 stycken) som får tävla i den nationella finalen den 31 januari 2015.
 
Under söndagen kommer samtliga bidrag att framföras inför en jury under momentet "Expert Check". Detta streamas live via srf.ch/eurovision mellan ca kl. 13.00 – 21.30 (lokal tid).
 
Juryn som bedömer bidragen och som väljer ut finalisterna består av koreografen Rafael Antonio och sångpedagogen Freda Goodlett samt en representant från vardera TV-bolag (Moritz Faccin för SRF/RTR, Catherine Colombara för RTS och Nicola Locarnini för RSI).
 
Följande bidrag har tagits ut till tävlan i "Expert Check":
 
SFR/RTR (tyskspråkiga)
Tre av dessa nio bidrag går till den nationella finalen:
RSI (italienskspråkiga)
Ett av dessa tre bidrag går till den nationella finalen:
RTS (franskspråkiga)
Två av dessa sex bidrag går till den nationella finalen:
 
 
Hollac16: Efter att ha lyssnat igenom de 18 låtarna till "Expert Check" är jag faktiskt rätt så besviken. Det finns mer skräp än bra här tycker jag. De som sticker ut i en positiv riktning är dock Simon Hafners "There Was a Yesterday", Andy McSeans "Hey Now" och Timebelles "Singing About Love" från SRF/RTR. Från RTS vill jag sedan tillägga Licia Cherys "Fly". Övriga bidrag tycker jag är mer eller mindre dåliga.
 
Robban: Jag har följt denna uttagning väldigt noggrant och av de uttagna 18 semifinalisterna hittar jag inget höjdarbidrag, men absolut några klara favoriter: Från SRF/RTR håller jag främst på Thierry Condor, Timebelle & Arbresha. Från RTS håller jag på Shana Pearson & Célia och slutligen från RSI vill jag se Vad Vuc kvalificera sig till final. Vi får se hur många av mina favoriter som verkligen tar sig hela vägen till final och om de lyckas leverera inför den hårt dömande juryn.
 

Julkalendern: Lucka 6

I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 6 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1967 och 1968.
 
 

1967: Peter Horton

 Foto: eurvision-austria.com
 
Peter Horton föddes 19 september 1941 ungefär 70 kilometer ifrån Wien. Då hhan föddes hade han namnet Peter Müller. han flyttade till Wien med sin ensamstående mamma 1948, efter kriget. Där började han pianolektioner, och efter det har hans musikaliska framgång och utbildnin långt vidare. Han gick snart med i Wien Boys Choir, och 1951 uppträdde han första gången, då tillsammans med kören i fråga. Som 16-åring bildade han bandet Six Aces, och han uppträdde första gången som solist då han var 18 år. Han premiäruppträdande skedde på en jazz-klubb.
 
Under Eurovisionen det året gick det inte så bra. Horton deltog med låten "Warum es hunderttausend Sterne gibt". Året innan hade de ju vunnit, men riktigt så bra gick det inte det här året. Efter att alla 17 låtar hade hörts, och alla de 17 deltagande länderna hade röstat, stod det klart att Österrike, med sina två poäng, hade uppnåt en delad 14:de plats, delat med Nederländerna och Norge.
 
Efter Eurovisionen fortsatte hans kärriär långt. Han bildade och var del av ett flertal olika band och gitarr-duon. Dessutom tecknade han i början av 1980-talet ett avtal med Hamburgs Musikskola, och han gav ut en afroismbok i början av 1990-talet.
 
Men hur lät hans låt nu igen? Hör den här:
Låten har en text skrven av Karin Bognar, medan Kurt Peche har stått för musiken.
 
 
 

1968: Karel Gott

Foto: eurovision-austria.com
 
Karel Gott är en tjekisk sångare som föddes 14 juli 1939. I Tjekien har han under årens lopp vunnit fler olika utmärkelser för sin sångarkarriär, men han har även blivit stor untaför landets gränser.Som ung ville han mycket gärna syudera musik vid en konstskola, men han misslyckades att komma in dit, så istället sadlade han om, och utbildade sig till elektriker. Och det blev han. Dock så kunde han inte hålla sig ifrån att uppträda och under 1950-talet började han uppträda som amatörsångare på olika jazzklubbar. Senare började han "jobba" vid  Vltava Prague Cafe
.
1968 deltog det 17 länder i Eurovision Song Contest, och ett av dem var då Österrike, som detta år representerades av Karel Gott med låten "Tausend Fenster". Under den mycket fullspäckade aftonen uppträdde Karel Gott som 4, just mellan Belgien och Luxemburg. Så väsrt bra gick det inte heller det här året, tyvärr. Även detta året fick Österrike hela två poäng i slutresultat, vilket det här året gav dem en delad trettonde plats, tillsammans med Schweiz.
 
Någonting som Karel Gott inte kunde låta bli att göra efter Eurovisionen var TV. Han både deltog i filmatiseringen av en musikal, ooch dessutom så fick han en tio-delad tv-serie, som i stora drag bara handlar om honom. Sitt senaste äktenskap ingick han 2008 i casinots förlovade land, Las Vegas.
 
Här under kan du se Eurovisionslåten en gång till
Låten är skriven av Walter Brandin och komponerad av Udo Jürgens

Dessa 15 artister tävlar i Vitrysslands nationella final

I ESC 2014 var det Teo som representerade Vitryssland. Vem blir hans efterföljare till 2015? Foto: BTRC.
 
Redan den 26 december (annandag jul) avgör Vitryssland sin artist och sitt bidrag till ESC 2015. Totalt är det 15 bidrag som tävlar, vilka har utsetts genom ett nationellt inskickande av bidrag. En av de tävlande är gruppen Milki som utsetts av ESC 2009-vinnaren Alexander Rybak.
 
Fram till slutet av november kunde bidrag skickas in till det vitryska TV-bolaget BTRC och därefter har dessa granskats av en jury. Totalt lyssnade juryn igenom 89 inskickade bidrag. Under två dagar har sedan audition hållits i den vitryska huvudstaden Minsk innan juryn gjorde sluturvalet.
 
En av de tävlande i startfältet, musikgruppen Milki, tillsattes av ESC 2009-vinnaren Alexander Rybak. Milki består av de fem sångerskorna Tatsiana Stakhouskaya, Marina Putnikova, Taya Serikova, Victoria Nazarko och Anna Rai. Dessutom har de svenska tvillingsystrarna Ylva och Linda Persson lyckats få bidragen "Supernova" och "Giving up your love" i den vitryska finalen. ESC-Panelen önskar stort lycka till!
 

Startfältet

 
Följande 15 artister med tillhörande bidrag valdes slutligen ut att tävla (OBS! listas i bokstavsordning efter bidragstitel, startordningen presenteras på söndag):
 
  1. Milki – "Accent"
  2. Lis – "Angel"
  3. Anastasiya Malashkevich – "Don’t save my name"
  4. Vitaly Voronko – "Drive"
  5. Rostany – "Electric toys"
  6. Beatrys - "Fighter"
  7. Tasha Odi – "Giving up your love"
  8. Gunesh – "I believe in a miracle"
  9. Daria – "Love is my colour"
  10. Napoli – "My dreams"
  11. Yana Butskevich & Muzzart – "Only dance"
  12. Alexey Gross – "Stand as one"
  13. Valeriya Sadovskaya – "Summer love"
  14. Janet – "Supernova"
  15. Uzari & Maimuna – "Time"
 
Finalen hålls som tidigare nämt redan på annandag jul (26 december). Resultatet kommer att avgöras genom kombinerad jury- och telefonröstning, där den artist som får flest totalröster blir den artist som får tävla för Vitryssland i ESC 2015 i Wien.
 

2015 blir det tolfte året i rad Vitryssland ställer upp i ESC. Som bäst har landet slutat på sjätte plats (2007) och som sämst blev de 22:a i en semifinal (2006). Vitryssland har lyckats kvalificera sig till ESC-final vid fyra tillfällen, varav de två senaste skedde 2013 och 2014.
 

Julkalendern: Lucka 5

 
I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 5 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1964, 1965 och 1966.
 
 

1964, 1965 och 1966: Udo Jürgens

Foto: eurovision-austria.com
 
Alla dessa följande tre år har Österrike representerats av samma man, Udo Jürgens. Under dessa tre år klättrade han långsamt uppåt på resultatlistorna för att 1966 äntligen vinna.
 
Udo Jürgen Bockelmann föddes 30 september 1934 i Klagenfurth, Österrike. Under sin karriär, som sträcker sig över 5 decennier, har han hunnit skriva över 800 sånger, och sållt över 100 miljoner skivor. År 1990 skrev han till och med Tysklands VM-låt till världsmästerskapen i fotboll, "Wir sind schon auf dem Brenner".
År 1950 vann han första gången en sångtävling. Sångtävlingen ordnades av det österrikiska nationella TV-bolaget ORF, och låten han vann med hette "Je t'aime". Där tog inte dock hans framgångshistoria slut. 1961 skrev han låten "Reach for the Stars", som med Shirley Bassey som sångare belv en världshit!
 

1964: Warum nur warum?

1964 ställde Udo Jürgens första gången upp i Eurovision Song Contest, med sången "Warum nur Warum?". Mitt emellan Lasse Mårtensson från Finland och Rachel från Frankrike uppträdde Jürgens som sjätte för kvällen. Då kvällen ledde mot sitt slut och poängen delats ut stod Udo Jürgens med sin låt på en sjätte plats, med 11 poäng. Med tanke på att det fanns 16 deltagande bidrag den kvällen, kan man bara konstatera att det var en relativt bra placering han hamnade på.
 
Ofall du inte riktigt minns låten, kan du höra den en gång till här:
Låten är både skriven och komponerad av Udo Jürgens själv
 
 

1965: Sag ihr, ich lass sie grüßen

Även detta år var det Udo Jürgens som fick äran att delta i Eurovisionen på Österrikes räkning. En annan sak som är sig lik sedan förra året är att han uppträdde som sjätte låten, denna gången deltog dock hela 18 melodier, jämförbart med det tidigare årets 16. Årets sång handlar om kärlek, och dessutom en aning olycklig kärlek, typsikt nog. Denna dramatiska chanson-stils låt fick slutligen 16 poäng, vilket ger Österrike en fjärde plats.Udo Jürgens resa mot toppen har alltså bara börjat...
 
Vad tycker du, borde den placerats bättre? Lyssna på låten här så kan du ha en åsikt:
Udo Jürgens har komponerat musiken, och skrivit texten tillsammans med Frank Bohleb
 
 

1966: Merci, Chérie

Nu är det då dags för tredje gången gillt för Udo Jürgens. Och precis som ordspråket säger, tredje gången gillt, så var det då dags för Udo Jürgens att ta en riktigt fantasktisk placeringe. Med en sjätte plats och en fjärde plats i bakfickan siktade han in sig på endast en sak i årets tävlig. En vinst. Och just det fick han, med låten "Merci, Chérie. Balladen med det franska namnet, som dock sjungs på österrikiska, kom alltså på en hedrande första plats med hela 31 poäng.  Låten letade sig upp på både Österrikes, Belgiens och Nederländernas toplistor, och cover-versioner på fler olika språk.
 
Här kan du lyssna på den första vinstlåten Österrike hade kan du lyssna på här:
Även denna gång har Udo Jürgens komponerat musiken själv, och tillsammans med Thomas Hörbiger har de skrivit texten.
 
Efter framgången i Eurovisionen gick det riktigt bra för Udo Jürgens. Han har testat på så gott som allt från A till Ö. Allt från ett disco-album i slutet av sjuttiotalet till en musikal om New York, som sattes upp i Hamburg, och blev en stor succé. För tillfället bor han i Schweiz, och han fick ett Schweitziskt medborgarskap 2007.

ESC 2015: Dessa 20 artister tävlar i Eesti Laul 2015

Rekordmånga bidrag inskickade till Eesti Laul 2015. Foto: Liisa Põder/ERR.
 
På måndagseftermiddagen kunde Estlands nationella TV-bolag ERR registrera hela 219 inskickade bidrag till den nationella ESC-uttagningen Eesti Laul. Detta är ett nytt rekord! En expertjury har nu under ett par dagar lyssnat igenom bidragen och tagit fram 20 stycken som ska få tävla om att bli Estlands ESC-representant i Wien i maj 2015.
 
Eesti Laul 2015 kommer att bestå av två semifinaler den 7:e och 14:e februari och sedan en final den 21:a februari. Tio bidrag tävlar i respektive semifinal där de fem populäraste bidragen per semifinal går till finalen. I finalen delar tittarna och jurygrupper halva makten vardera, där 10 finalbidrag blir 3 bidrag i en avgörande omgång. I den röstningsomgången avgör sedan tittarna helt och hållet vem som ska få åka till Wien och tävla för Estland. 2015 blir det 21:a gången Estland deltar i Eurovision Song Contest.
 
Juryn som valde ut de 20 bidragen har bestått av:
  • Erik Morna (Musikchef på Raadio 2)
  • Toomas Puna (Programchef Raadio Sky+)
  • Owe Petersell (Chefredaktör på Raadio Elmar)
  • Siim Nestor (musikkritiker)
  • Kaupo Karelson (TV-producent)
  • Valner Valme (musikkritiker)
  • Lenna Kuurmaa (artist)
  • Ago Teppand (musiker/producent)
  • Anne Veski (artist)
  • Ingrid Kohtla (musikredaktör)
  • Mingo Rajandi (artist).
 
Bild på juryn. Foto: Martin Dremljuga/ERR.
 

Startfältet

 
Bland artisterna nedan finns en tidigare ESC-representant för Estland, nämligen Robin Juhkental (deltog som huvudsångare i gruppen Malcolm Lincoln i ESC 2010). Därutöver har även Elina Born, Stig Rästa, Wilhelm, NimmerSchmidt och Liis Lemsalu tävlat i Eesti Laul förut.
 
De 20 bidragen presenteras i bokstavsordning efter bidragstitel. Vilka som tävlar i respektive semifinal presenteras vid ett senare tillfälle.
 

Daniel Levi - "Burning Lights"
Låtskrivare: Daniel Levi Viinalass

The Blurry Lane - "Exceptional"
Låtskrivare: Kristina Bianca Rantala

Elina Born & Stig Rästa - "Goodbye to Yesterday"
Låtskrivare: Stig Rästa

Liis Lemsalu & Egert Milder - "Hold On"
Låtskrivare: Liis Lemsalu, Madis Lett, Egert Milder, Henri Kuusk, Rob Montes

Kali Briis Band - "Idiot"
Låtskrivare: Alan Olonen

NimmerSchmidt - "Kellega ma tutvusin?"
Låtskrivare: Fredy Schmidt, Andero Nimmer

Miina - "Kohvitassi lugu"
Låtskrivare: Miina Rikka

Mari - "Kolm päeva tagasi"
Låtskrivare: Mariliis Jõgeva

Bluestocking - "Kordumatu"
Låtskrivare: Maria Soikonen

Demie feat. Janice - "Kuum"
Låtskrivare: Raimo Ugast, Jaanika Merelaht

Wilhelm - "Light Up Your Mind"
Låtskrivare: Anett Kulbin, Paul Neitsov, Jorven Viilik

Luisa Värk - "Minu päike"
Låtskrivare: Mikk Tammepõld, Luisa Värk

Karl-Erik Taukar - "Päev korraga"
Låtskrivare: Karl-Erik Taukar, Mark-Eric Kammiste, Fred Krieger

Airi Vipulkumar Kansar - "Saatuse laul"
Låtskrivare: Urmas Kõiv, Anneli Kõiv

Elisa Kolk - "Superlove"
Låtskrivare: Vahur Valgmaa

Triin Niitoja & John4 - "This Is Our Choice"
Låtskrivare: Jaanus Saago, Triin Niitoja

Kruuv - "Tiiu talu tütreke"
Låtskrivare: Allan Kasuk

Robin Juhkental & The Big Bangers - "Troubles"
Låtskrivare: Robin Juhkental & The Big Bangers

Elephants From Neptune - "Unriddle Me"
Låtskrivare: Jon-Arnold Mikiver, Robert Linna, Rain Joona, Markko Reinberg

Maia Vahtramäe - "Üle vesihalli taeva"
Låtskrivare: Olav Osolin

 

Julkalendern: Lucka 4

I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 4 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag år 1963.
 

1963: Carmela Corren

Foto: eurovision-austria.com 
 
Dagens sångerska, Carmela Corren, föddes den 13 februari 1938 i Tel Aviv. Som liten drömde hon om att kunna bli en dansös, men efter en allvarligare olycka ändrade hon på sina drömmar till att bli en sångerska, eftersom det där med dansandet inte skulle vara möjligt. År 1956 upptäcktes hon av den amerikanske producenten Ed Sullivan. Hon blev omfrågada av att komma med till New York för att uppträda på hans show. I början av 60-talet blev hon känd bland den tyska och österrikiska publiken.
 
År 1963 deltog hon då i Eurovisionen, och repreneterade Österrike med sången "Vielleicht Geschieht Ein Wunder". Majoriteten av låten framfördes på tyska, men en vers i låten sjöngs på engelska. Under Eurivisonskvällen framfördes låten med startnummer 4, mitt emellan Tyskland och Norge. I slutet av kvällen hade låten fått 16 poäng, vilket ledde till en sjunde placering av de 16 låtar som  framfördes under kvällen.
 
Efter Eurovisionen gavs fler olika versioner ut av låten, på fler olika språk. Carmela Corren själv deltog i fler tv-serier och filmer efter Eurovisionen.  Mellan åren 1966 och 1970 var hon gift med producenten Horst Geiger, och nu är hon pensionerad och bor i Florida.
 
Du som råkat glömma hur låten låter, kan lyssna på den här:
 Musiken till sången är komponerad av Erwin Halletz, och texten är skriven av Peter Wehle.

ESC 2015: Georgien väljer artist & bidrag genom en nationell final

I ESC 2014 tävlade gruppen The Shin & sångerskan Mariko för Georgien. Foto: Andres Putting/EBU.
 
Efter att ha valt artist och bidrag internt till ESC 2014 har nu Georgiens nationella TV-bolag GPB beslutat att arrangera en nationell final för att utse landets representant till ESC 2015. Senast GPB valde sin ESC-artist och låt på ett sådant sätt var år 2012 (då Anri Jokhadze vann med låten "I'm a Joker"). Den 14 januari sker finalen.
 
GPB har nu gått ut med en inbjudan till georgiska artister och låtskrivare att skicka in bidrag till tävlingen. Deadline är den 20 december (om 17 dagar, snabba bud med andra ord). Sedan kommer en expertjury ta vid som bestämmer vilka artister och låtar som ska få tävla. Hur många artister/bidrag som väljs ut är inte bestämt/avslöjat.
 
I den nationella finalen den 14 januari kommer bidragen att framföras och sedan är det upp till internationella jurygrupper och tv-tittarna att rösta fram en vinnare.
 

Georgien debuterade i ESC 2007 med Sophos "Visionary Dream" som slutade tolva i ESC-finalen. 2008 gick landet också till final (med Diana Gurtskayas "Peace Will Come") där hon slutade på elfte plats. Samma sommar utbröt ett mindre krig mellan Georigen och grannalandet Ryssland ut, vilket resulterade i att Georgien sedan avstod tävlan då ESC hölls i Moskva 2009. Dock hade de innan avhoppet valt ut låten "We Don't Wanna Put In", men EBU diskvalificerade låten p.g.a. dess politiska titel (och innehåll) och då beslöt sig Georgien för att inte delta.
 
2010 var Georgien tillbaka och gick till final både då och 2011. Dessa år slutade Georgien på nionde plats i finalen. 2012 blev första gången som Georgien inte tog sig till finalen, men 2013 hjälpte Thomas G:sons låt till final (även om det blev bottenplacering) och 2014 slutade The Shins & Marikos (bilden) något udda bidrag i sammanhanget på sista plats i semifinal 2 (totalt sätt blev det då en 36:e-plats). Detta är därmed Georgiens hittills sämsta placering i ESC.
 
Efter ESC 2014 visade det sig att Georgiens jurymedlemmar inte hade röstat enskilt i finalen, varför EBU diskvalificerade juryns resultat. I somras gick det därför rykten om att Georgien möjligen skulle bli avstängda i upp till tre år på grund av detta, men så blev inte fallet.
 

Julkalendern: Lucka 3

 
I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 3 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1961 och 1962.
 
 

1961:Jimmy Makulis

Foto: eurovision-austria.com
 
Jimmy Makulis, eller Dimitrios Makoulis som han egentligen hette, föddes 12 april 1935 i Aten, Grekland. Han var alltså en grekisk sångare, som dock blev mycket känd på den tyskspråkiga marknaden under 50- och 60-talet. Före det, då han ännu bodde i Grekland var han dock en stor sångare där, men efter flytten till Tyskland i mitten av 50-talet blomstrade hans karriär. Han låg på Tysklands singellista mellan 1959 och 1964.
 
1961 valdes Jimmy Makulis internt av ORF till att representera Österrike i Eurovisionen, med låten "Sehnsucht". I tävlingen i Cannes gick det dock inte något vidare. Jimmy Makulis fick endast ett poäng, av Strobritanniens jury, och kom på en delad sistaplats, tillsammans med Belgien.
 
Efter tävlingen flyttade Jimmy till USA 1965, för att bo och uppträda i Las Vegas. 1985 flyttade han hem igen till Grekland, och 1990 deltog han i grekiska uttagningarna till Eurovisionen, och kom då på en femte plats. 28 oktober 2007 dog han på ett sjukhus i Aten, dit han flyttade i början av 90-talet, och han dog som 72-åring.
 
Ifall du skulle råkat glömma hur det lät då, så kan du lyssna på bidraget här:
Texten och musiken till låten är skriven av Leopold Andrejewitsch
 
 

1962: Eleonore Schwarz

Foto: eurovision-austria.com 
 
Elenore Schwarz är en österrikisk sångeska, född 1936 i nästa års värdstad, Wien. Hon sjöng under 1960-  och 1970-talet som operasångare i Wiens folkopera, eller som den heter på orginalspråk, Vienna Volksoper.
 
I Eurovision Song Contest 1962, som utspelade sig i Luxemburg, framförde hon den mycket opera-aktiga sången "Nur in der Wiener Luft". Sången handlar om den vackra österrikiska huvudstaden, operahuset i Wien, staddshuset och Johann Strauss II.
I tävlingen landade Österrike till sist på en sista plats, med hedrande noll poäng. Bottenplaceringen delades med Spanien och Nederländerna.
 
Efter Eurovisionen har Eleonore inte haft någon hemst stor framgång. Hon släppte sin eurovisionssång som singel, och den sålde mycket bra, men den tystades snart ned.
 
Och för er som inte var med 1962, så kan ni höra bidraget här:
Låten har både text och musik gjord av Bruno Uher. Han var även dirigent i Eurovisionen.

16 artister presenterade till Österrikes nationella uttagning

16 artistkandidater har utsetts för att ta vid efter Conchita Wurst. Foto: Andres Putting/EBU.
 
I slutet av oktober presenterade ORF upplägget för Österrikes nationella uttagning till ESC 2015. Denna uttagning pågår parallellt med ORFs förberedelser att anordna Eurovision Song Contest. Totalt är det 16 artister som tävlar i den nationella uttagningen. Av dessa 16 går sedan sex stycken vidare till två olika heats där de får coachning och låtar utdelade till en slutgiltig final där en av dem vinner och blir därmed värdlandets representant.
 
Uttagningen kommer att innefatta fyra program (tre förinspelade program samt en livesänd final). Mirjam Weichselbraun kommer vara programledare för både auditionprogrammen och i finalen. Totalt tävlar 16 artister där sedan 6 stycken väljs ut. Dessa blir coachade och får visa sin talang innan det blir dags för final.
 
De tävlande artisterna listas i bokstavsordning efter artistnamn, således ej i startordning (låten är enbart tävlingslåt i första omgången):
 
  • Celine Ann – "I Never Loved A Man"
  • Clara Blume – "Love & Starve"
  • Dawa – "On The Run"
  • Folkshilfe – "Seit a poa Tog"
  • Johann Sebastian Bass – "Heart of Stone"
  • Kathi Kallauch – "Das Leben ist zu kurz"
  • Kommando Elefant – "Mein Design fürs Leben"
  • Lemo – "So Leicht"
  • Mizgebonez – "Murmeltier" kombinerat med "Fitnesstraining"
  • Renato Unterberg – "Love"
  • Royal Kombo – "Ram Pam Pam"
  • Tandem – "Zeig Ihn Mir"
  • The Makemakes – "Million Euro Smile"
  • The Su’sis – "This And That"
  • wo/Men – "Happy"
  • Zoe – "Adieu"
 

Tävlingsupplägg

 
Upplägget för tävlingen ser ut på följande sätt:
 
I det första programmet, som sänds den 20 februari, tävlar de 16 ovan listade artisterna om totalt 6 stycken platser i tävlingen. Dessa 6 artister väljs ut av en expertjury. I det följande programmet, som sänds den 27 februari, kommer de 6 artisterna få coaching av de tre coacherna Anna F., Nazar, och The BossHoss. Varje artist kommer att få olika utmaningar att ta sig an för att bevisa att just de ska få tävla för Österrike.
 
Inför det tredje programmet kommer varje artist få två potentiella Eurovisionbidrag att framföra, där varje artist sedan får med sig ett bidrag till finalen. Dessa låtar skrivs av ett internationellt låtskrivarteam med bl.a. Julie Frost (en av låtskrivarna till Tysklands vinnarlåt "Satellite" 2010) och Jimmy Harry (musikproducent till bl.a. Bruno Mars, Pink och Madonna). Teamet kommer också bestå av österrikiska låtskrivare som Lukas Hillebrand och Wolfgang Schlögel.
 
I finalen den 13 mars kommer de 6 artisterna att få framföra sina bidrag och då är det upp till såväl jurygrupper som tv-tittarna att bestämma vem som ska få tävla för Österrike på hemmaplan 2015.
 

Julkalendern: Lucka 2

 
I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 2 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1959 och 1960.
 

1959: Ferry Graf

 
Foto: Eurovision-austria.com
 
Ferry Graf (född 14 december 1931 i Ternitz) är en österrikisk artist med numera finländskt medborgarskap. Han har bott i Jyväskylä i mellersta Finland sedan 1970-talet. Under de cirka fyrtio år han har bott i Finland har han hunnit starta ett Hilbilly-band, som bland annat spelar tyska covers av Elvis Presley-låtar.
 
Österreichischer Rundfunk (det nationella televisionsbolaget i Österrike, ORF) valde genom en intern valprocess fram Ferry Graf att representera Österrike i tävlingen 1959. I själva tävlingen, där Ferry deltog med låten "Der K und K Kalypso aus Wien", gick det si sådär. Ferry kom nästsist, på en delad nionde plats, med hedrande 4 poäng!
 
Efter Eurovisionen tystades Ferry Grafs karriär ner. Han gjorde några enstaka TV-framträdanden, bland annat i ZDF-Hitparade år 1969, men inget av dessa framträdanden ledde till någon större succé. Senare flyttade han Finland och har nu alltså ett finskt medborgarskap.
 
Här nedan kan du se Ferry Grafs ESC-framträdande igen:
 
ESC-låten hade text av Günther Leopold och Kurt Werner, med en musik komponerad av Norbert Pawlicki
 

1960: Harry Winter

 
Foto: Eurovision-austria.com
 
Harry Winter (född den 24 september 1914) var en tyskösterrikisk sångare. Han föddes i dagens Polen, men flyttade 1921 med familjen till Berlin. Han studerade både violin och klarinett vid Musikhögskolan, och försörjde sig med at spela med jazz- och swingorkestrar. Efter Andra Världskriget bildade han sitt eget dansband, och tillsammans spelade de bland annat in låten Und jetzt ist es still, som Björk senare gjorde populär. Då hade den det engelska namnet It's Oh So Quiet.
Harry Winter dog i Wien 3 december 2001, som 87-åring
 
Under Eurovisionen 1960 uppträdde Harry Winter som sjunde, mellan Norges och Monacos bidrag. När kvällen var över kunde man bara konstatera att det gick betydligt bättre detta året än året före detta. Av tretton bidrag kom Österrike på en sjunde plats, med sex poäng.
 
Efter Eurovisionen tonade Winter ner sig en aning, för att 1977 bli kapellmästare för den mycket traditionella österriksika militärorkestern Hoch- und Deutschmeister. Ända till slutet av siina levnadår uppträdde Harry Winter på olika konserter och TV-program.
 
Här nedan kan du se Harry Winters ESC-framträdande igen:
 
ESC-låten komponerades av Robert Stolz, och texten till låten skrevs av Robert Gilbert
 

Julnytt vecka 49

 
Tre veckor kvar till jul och förberedelserna inför ESC fortsätter för fullt. Här är det senaste nyheterna från förra veckan.
 

Schweiz finalister utses på söndag

 
 
Under hösten har Schweiz fyra nationella TV-bolag haft sina respektive uttagningar inför landets nationella final i januari. Totalt har 18 bidrag utsetts som nu på söndag ska framföras inför en jury i "Expert Check"-rundan. "Expert Check" kommer att streamas live under söndagen. Av de utvalda 18 bidragen får enbart sex stycken tävla i den nationella finalen. Följande bidrag har tagits ut till tävlan i "Expert Check":
 
SFR/RTR (tyskspråkiga)
Tre av dessa nio bidrag går till den nationella finalen:
  • Arbresha – “Same Stars”
  • Bubble Beatz feat. Sandra Wild – “Run”
  • Thierry Condor – “Open Heart Surgery”
  • Dahi – “Destiny”
  • Simon Hafner – “There Was a Yesterday”
  • Andy McSean – “Hey Now”
  • San Dii – “imagination”
  • Timebelle – “Singing About Love”
  • Tiziana – “Only Human”
RSI (italienskspråkiga)
Ett av dessa tre bidrag går till den nationella finalen:
RTS (franskspråkiga)
Två av dessa sex bidrag går till den nationella finalen:
  • Alenko – "Vu D’En Haut"
  • Anach Cuan – "Hurdy Gurdy Girls"
  • Célia – "Letter To Myself"
  • Licia Chery – "Fly"
  • Mélanie René – "Time To Shine"
  • Shana Pearson – "Kevlar Heart"
 

Danmark: Programledare utsedda

 
Foto: EscXtra.com.
 
Den 7 februari nästa år avgörs det vem som får tävla för Danmark i ESC i Wien. Då avgörs nämligen Dansk Melodi Grand Prix 2015 i Gigantum Arena i Ålborg. Nu har DR utsett sina programledare för tävlingen och för andra året i rad är Jacob Riising (till höger på bilden) programledare, men denna gång har han med sig Esben Bjerre istället för Louise Wolff.
 
Till 2015 har DGMP fått en ny logga och dessutom sloganen "Drømmen lever". 
 

Estland: Rekordmånga bidrag inskickade till Eesti Laul

 
Precis som Danmark håller Estland sin nationella final Eesti Laul i februari, nämligen den 21:a. Idag (1 december) kl 15.00 lokal tid stängde inskickandet av bidrag till tävlingen. Efter detta kunde det nationella TV-bolaget ERR registrera hela 219 inskickade bidrag - vilket är nytt rekord för tävlingen.
 
Nu kommer ERR tillsätta en urvalsjury som ska välja ut 20 tävlingsbidrag. Redan på nu på fredag (den 5:e december) kommer beskedet vilka bidrag som ska tävla.
 
Eesti Laul 2015 kommer att bestå av två semifinaler den 7:e och 14:e februari och sedan en final den 21:a februari. Tio bidrag tävlar i respektive semifinal där de fem populäraste bidragen per semifinal går till finalen. I finalen delar tittarna och jurygrupper halva makten vardera, där 10 finalbidrag blir 3 bidrag i en avgörande omgång. I den röstningsomgången avgör sedan tittarna helt och hållet vem som ska få åka till Wien och tävla för Estland.
 

Israel: Next Star avgör israeliska representanten till Wien

 
Så sent som den 13 november kunde Israels nationella TV-bolag bekräfta landets deltagande i Wien. Nu står det också klart att landets artist och bidrag kommer att väljas genom den israeliska talangtävlingen The Next Star. Programmet är upplagt lite som The Voice, där artisten sjunger bakom en skärm och sedan får publiken och en jury rösta beroende på hur bra de tycker artisten är. De artister som har fått en viss procent går sedan vidare till nästa steg. Tävlingen drar igång den 9 december men det är oklart när finalen hålls. En av programmets jurymedlemmar kommer att vara Harel Skaat, som tävlade för Israel 2010 med låten "Milim".
 

Nederländska ESC-artister går för guld

 
Under sommaren och hösten har det gått mycket bra för de två senaste nederländska ESC-artisterna Anouk och The Common Linnets. Den senare har släppt efter sitt albumsläpp i Österrike har lyckats uppnå platinastatus där, och den forna Common Linnets-medlemmen Waylon har precis vunnit Herman Brood Award i Nederländerna, vilket är ett mycket fint pris man kan vinna som artist. Även för Anouk går det mycket bra som nu med sitt album "Paradise And Back Again" ligger etta på nederländska albumtoppen.
 
Efter att Nederländerna misslyckade att ta sig till ESC-finalen 2004-2012 gjorde landet en rejäl uppryckning 2013 då de blev nia i finalen och sedan i våras fick landet en andraplacering vilket var den bästa placeringen på 39 år.
 

Austrian Airlines blir Eurovisionsponsor

 
Som vanligt inför Eurovision Song Contest är sponsorjakten i full gång. Nu har det österrikiska flygbolaget Austrian Airlines blivit en av sponsorerna. Flygbolaget grundades 1957 och flyger idag till över 120 destinationer. De är medlemmar i Star Alliance. För de som ska se Eurovision på plats i Wien i maj kommer nog gissningvis en hel del flygresor göras med detta flygbolag.
 
Flygresa från Stockholm tar ca 2,5 timme och kostar (idag) mellan 1000-4000 kronor per resa. Priset är beräknat med utresa söndagen den 10 maj (dagen före repetitionerna börjar) och hemresa söndagen den 24 maj (dagen efter finalen är slut).
 

ESC-finalen 2014 prisat i Ondas Award

 
Foto: RTVE.
 
ESC-finalen 2014 blev i årets upplaga av den spanska tävlingen Ondas Award prisad i kategorin "TV Award-international". Ondas Award har funnits sedan 1954 och får in bidrag från mer än 20 länder årligen. Priset togs emot av bl.a. exekutiva producenten Pernille Gaardbo och "Head of Show" Jan Lagermand Lundme.
 

ESC-Panelens julkalender

 
Nu börjar julen närma sig med stormsteg!
 
Som kanske har märkts hade panelens julkalender premiär idag. Under hela december månad kommer du kunna läsa om Österrikes samtliga 47 representanter i ESC, från början till nu. Under december tar vi tempen på detta i vår nya serie "Vägen till Wien". Denna serie fortsätter sedan under våren då vi tar tempen på förberedelserna inför ESC 2015 i Wien.
 

Panelens semifinalshyllningar: Moran Mazor vinnare av 2013-omgången

Foto: Tom Marshak/EBU
 
I ESC-Panelens tionde omgång till att hylla de bidrag som ej har tagit sig vidare till en ESC-final sedan år 2004 har panelen korat ytterligare en finalist. Panelens favorit i 2013-omgången blev det israeliska bidraget "Rak bishvilo", framfört av Moran Mazor. Hon blir därmed den elfte finalisten i panelens slutgiltiga final i december.
 
Under hösten hyllar vi på ESC-Panelen de semifinalländer som aldrig lyckades kvalificera sig vidare till ESC-finalerna åren 2004-2014. Vi går igenom år för år och varje panelmedlem får sedan lista sina 10 favoriter från respektive år. Listorna omvandlas sedan till poäng där medlemmens vinnare får 12 poäng, tvåan får 10 poäng, trean 8 poäng osv. 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Det land som sedan får högst totalpoäng vinner det året och går vidare till panelens slutfinal i december. Högsta totalpoäng ett bidrag kan få är 48 poäng.
 
Sedan tidigare är Tomas Thordarson (Danmark 2004), Omar Naber (Slovenien 2005), Kate Ryan (Belgien 2006), Eirikur Hauksson (Island 2007), Paolo Meneguzzi (Schweiz 2008), Marko Kon & Milaan (Serbien 2009), Kristína Peláková (Slovakien 2010), Poli Genova (Bulgarien 2011), Stella Mwangi (Norge 2011) och Sinplus (Schweiz 2012) klara för panelens slutfinal. Nästa vecka korar panelen den tolfte och sista finalisten i 2014-omgången!
 

Resultatet

 
Här nedan följer resultatet för 2013-omgången:
 
Kort analys: Det var något färre länder som åkte ur semifinalerna det här året, endast 13 fanns att välja på. Ändå var panelen ganska så överrens om vinnaren, även om både tvåan och trean (som hamnade på samma totalpoäng) bara var 4 poäng ifrån. Två av panelmedlemmarna ville ha Israel till segern medan en tolva föll på Serbien respektive San Marino. I botten fick Bulgarien och Lettland dela på sistaplatsen med fyra poäng vardera.
I riktiga ESC var det San Marino som blev bäst placerad av de länder som åkte ur medan Slovenien hamnade sist.
 
Skiljeomröstning: Om två eller fler bidrag har hamnat på samma totalpoäng görs skiljeomröstning enligt ESC-modellen. I första hand räknas antalet utdelade poäng, och därefter vem som har fått flest 12:or, sedan flest 10:or osv. nedåt till flest 1:or. Skulle det fortfarande vara lika kommer en individuell omröstning att ske: den av de bidrag som respektive panelmedlem har rankat högst får 1 poäng och det bidrag som majoriteten valt vinner (alltså minst 3 röster mot 1 behövs). Skulle det ändå vara lika kommer de inblandade bidragen hamna på samma slutposition och då stå i bokstavsordning. Om det gäller vinstposition kommer båda länderna gå vidare till slutfinalen.
 

Om Moran Mazor

 
Moran Mazor är född den 17 maj 1991 i Holon (en förort till den israeliska staden Tel Aviv). Hennes föräldrar kommer ursprungligen från Georgien. Moran är äldsta barnet i en syskonskara på tre. Moran har alltid sysslat med musik och redan vid fyra års ålder började hon lära sig spela piano, något hon fortsatte med fram till 18 års ålder. Sången har hon också haft med sig, men till en början enbart på hobbynivå. Först vid 12 års ålder blev hennes sångtalang upptäckt och hon började sjunga på allvar. Moran gjorde militärtjänst ett år och deltog då i militärorkestern vid flygvapnet.
 
År 2011 deltog hon i den första säsongen av det israeliska TV-programmet Eyal Golan is Calling You, som hon också vann. Därmed fick hon chansen att spela in sin första skiva med Eyal Golan och dessutom följde hon med på artistturnén som gjordes över hela Israel.
 
Våren 2013 deltog Moran Mazor i Israels nationella uttagning till Eurovision Song Contest. Det hölls tre semifinaler där Moran kvalificerade sig till final tillsammans med ytterligare två artister. I finalen tävlade sedan 10 bidrag om segern och resultatet grunnade sig på en kombination mellan juryröstning och procentuell telefonröstning. Juryn hade både Moran Mazor och Ron Weinreich på delad förstaplats medan tittarna tyckte mest om Shany Zamir, följt av Moran Mazor. Ron Weinreich hamnade femma hos tittarna. Efter att tittarnas poäng hade adderats samman hade Moran Mazor vunnit med 104 poäng och Ron Weinreich slutade tvåa med 95 poäng.
 
Israel förlottades till den andra semifinalen av ESC 2013 p.g.a. en nationell helgdag som inföll under den första semifinalen. Under tävlingen fick Israel ihop totalt 40 poäng vilket gav totalt 14:e plats. Därmed blev det inget finalavancemang för Moran Mazor.
 
Drygt ett halvår efter ESC 2013 sändes en dokumentär i Israel om Moran Mazors ESC-äventyr.
 
Här nedan kan du lyssna på studioversionen av "Rak bishvilo":
 
 

Julkalendern: Lucka 1

 
I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 1 december, tar vi en titt på de två första åren Österrike deltog i ESC.
 

1957: Bob Martin

 
Foto: Eurovision-austria.com
 
Bob Martin, född den 7 juni 1922, var en österrikisk sångare som fick representera Österrike i Eurovision Song Contest 1957. Vid sin tävlan i ESC var Bob Martin 35 år gammal och arbetade vid den här tiden som körsångare vid Statsoperan i Wien.
 
År 1957 valde Österrike att delta i Eurovision Song Contest. Det nationella TV-bolaget ORF valde ut artisten Bob Martin och låten "Wohin, kleines Pony?" (sv. översättning kan vara "Varhän, lilla ponny?") internt istället för att arrangera en nationell final. Dessvärre gick det inget vidare för Österrike på debuten. Med totalt 3 poäng hamnade Bob Martin på tionde och sista plats i ESC 1957.
 
Under 1957 var Bob Martin även involverad i nyinspelningen av filmklassikern “Einmal eine große Dame sein” från 1934, samtidigt som han arbetade vidare på Statsoperan. 1981 gick han i pension och den 13 januari 1998 avled han 76 år gammal.
 
Här nedan kan du se Bob Martins ESC-framträdande igen:
 
ESC-låten hade text av Kurt Svab och Hans Werner medan Kurt Svab också hade gjort musiken.
 

1958: Liane Augustin

 
Foto: Eurovision-austria.com
 
Liane Augustin (född 18 september 1928 i Berlin) var en tysk sångerska och skådespelerska som fick representera Österrike i Eurovision Song Contest 1958. Vid sin tävlan i ESC var Liane Augustin 30 år gammal. Hon hade innan tävlan i ESC gjort sig känd som nattklubbssångerska under efterkrigstiden i Wien, vilket också hade lett till att hon fick göra radiosändningar och även internationella liveframträdanden. Hon arbetade också som skådespelerska och medverkade i antal filmer under 1950- och 1960-talet.
 
Inför ESC 1958 gjorde ORF även nu internval av både artist och låt. Liane Augustin fick framföra låten "Die ganze Welt braucht Liebe" som slutade på femte plats med totalt 8 poäng. Detta var en succé då Österrike hade som tidigare nämnt kommit sist året innan.
 
Liane avled den 30 april 1978, 49 år gammal.
 
Här nedan kan du se hennes ESC-framträdande:
 
ESC-låten hade text och musik av Günther Leopold och Kurt Werner.