Eurovision Song Contest 2015 - Danmark

 
FAKTA  
  • TV-kanal: DR
  • Deltagandeår: 45:e gången
  • Första tävlingsåret: 1957
  • Senaste tävlingsåret: 2014 (9:e plats i finalen)
  • Bästa resultat: 1:a i final (1963, 2000 & 2013)
  • Sämsta resultat: 33:a - 19:e i semifinal (2007)
  • Uttagningsprocess 2015: Dansk Melodi Grand Prix 2015
  • Startnummer i semifinal 1: #13
  • Danmark kvalificerade sig inte till finalen!
 
PANELENS TIPS!
Danmark har haft många bra låtar med under årens lopp. 1989 ställde Birth Kjœr upp med låten "Vi Maler Byen Rød" Låten tog Danmark upp på en tredje plats. Tommy Seebach är en av Danmarks populäraste euovision-deltagare och han har tävlat hela tre gånger i ESC. Första gången var 1979 med låten  "Disco Tango". Låten slutade på en 6:e plats. 1993 ställde Tommy upp för tredje gången med låten "Under Stjernerne På Himlen" Låten slutade på en 22:a plats men är en av mina absoluta favoritbidrag i ESC genom tiderna (Erik). 
 
 
 
Danmark valde artist och bidrag genom Dansk Melodi Grand Prix 2015. Danmark hade tio låtar med i sin final. Efter alla låtar framförts skulle en jury ge poäng och Anti Social Media fick mest poäng av juryn hela 56 poäng. Därefter skulle tittarna ge sina poäng och de gav 48 poäng till bandet men de gav hela 58 poäng till låten "Suitcase" med Anne Gadegaard. Eftersom Anne bara fick 40 poäng av juryn så bli hon slagen med ynka sex poäng av Anti Social Media. Det är alltså juryns favorit som åker till Wien senare i vår. 
 
Dansk Melodi Grand Prix 2015
 
 
 
 
Foto: Ditte Chemnitz
 
ANTI SOCIAL MEDIA är en musikgrupp från Danmark som formellt bildades i December 2014. Framträdandet i Dansk Melodi Grand Prix 2015 var deras första större scenframträdande de gjort som grupp, även om gruppmedlemmarna individuellt har bred musikalisk erfarenhet. Gruppen består av: 
  • Philip Thornhill - sång (19 år, från Fredericia)
  • Nikolaj Toth Andersen - gitarr (19 år, från Køge)
  • David Rønne Vang - bas (25 år, från Köpenhamn)
  • Emil Vissing Christiensen - trummor (24 år, från Köpenhamn)
Philip Thornhill växte upp i småstaden Middelfart på ön Fyn, men flyttade för tre år sedan till Fredericia. Han föddes dock i Dubai och har en dansk mamma och en brittisk pappa. Efter segern i DMGP planerar han nu dock att flytta till Köpenhamn för komma närmare de övriga bandmedlemmarna. Philip har sin musikaliska bakgrund mestadels inom musikaler och har sedan 2010 spelat huvudrollen i skoluppsättningar av bland annat "Grease" och "All Shock Up". I vår var det tänkt att han även skulle spela huvudrollen i "Blues Brothers", men det satte vinsten i DMGP stopp för. Philip och Nikolaj är de yngsta medlemmarna i bandet och tog studenten så sent som förra året. David och Emil däremot har sedan flera år studerat musik på högskolenivå - David är på sluttampen på sitt kandidatprogram vid Rytmisk Musikkonservatorium i Köpenhamn, medan Emil snart har nått halvvägs i sin utbildning.
 
Både David och Emil har erfarenheter från tidigare band: David har tidigare spelat med danska artister som Amanda Wium och Mathias Heise, medan Emil är medlem i grupperna "Reptile Youth" och "Mr. Fish" som spelat både på Roskilde festivalen samt Zulu Awards galan.
 
Gruppen fördes samman av låtförfattarna Remee (Mikkel Johan Imer Sigvardt) och Chief1 (Lars Pedersen) - två av Danmarks mest framgångsrika låtförfattare, som bland annat producerat låtar för Ace of Base, Sanne Salomonsen, Outlandish och Safari Duo. I Eurovisionsammanhang är paret dock mest kända för att 1997 års danska bidrag "Stemmen i mit liv" med Kølig Kaj, samt 2012 års danska bidrag "Should've Known Better" med Soluna Samay. Årets bidrag skrev de dock redan 2005, men först förra året hittade de en passande sångare för låten: Philip Thornhill. Med hjälp från olika kontakter kunde de även hitta de tre andra bandmedlemmarna, varpå gruppen formellt kunde bildas i under senhösten 2014.
 
Inspelningen av "The Way You Are" blev således bandets första spelning tillsammans och har sedan dess enbart hunnit med några mindre spelningar innan framförandet i DMGP. Namnet "Anti Social Media" har bandet hämtat från det ironiska faktum att samtliga medlemmar är flitiga användare av sociala medier, men i övrigt inte tycker om att vara sociala.
 
Här nedan kan du lyssna på gruppens ESC-bidrag:
 
 
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Danmarks bidrag.
 
Danskarna hade ett stort år 2014, då man Köpenhamn för tredje gången arrangerade Eurovision och då blev Nordens mesta Eurovisionstad. Nu blev inte den danska produktion så där värst lyckad, iallafall inte utanför det som syntes på TV. Medan produktionskostnaderna skenade till absurda nivåer, fick man stryka vissa programpunkter som under genrepen ansågs"för konstiga". Den danska hedern tog sig en törn av alla dessa missar, även om många tittare nog uppskattade det slutliga programmet.

Det danska bidraget till Wien utsågs inte i nedmonterade B&W-hallarna, utan i Ålborg och Gigantium arenan, en arena som mycket väl kunde ha arrangerat Eurovision ifjol eftersom den både var stor nog och de facto byggd. Att danskarna trots det valde att bygga en helt ny arena för dyra pengar är fortfarande ett mysterium. Nåja. Vann gjorde iallafall gruppen Anti Social Media som faktiskt grundades enbart för att tävla i Danska Melodi Grand Prix. De lyckades i och med vinsten slå ett antal svenskskrivna bidrag, bland annat ett av Thomas G:son och ett av Marcos Ubeda (som skrev Never Let It Go med Afro-Dite 2002). I vanlig ordning är det danska bidraget ett enda långt lyckopiller som inte mer än måttligt anspelar på Beatles. Detta verkar vara den enda typen av musik som danskarna kan producera, och hittills har man ju lyckats överkomligt i Eurovision. Däremot är det tveksamt om det räcker särskilt långt i år. Visserligen är man givna i finalen, då detta är ett välkommet glatt upptempoinslag efter en lång rad fredsballader. Men detta är inte en vinnarlåt, även om det är trallvänligt, minnesvärt och glatt. I slutändan blir det mest bara fyra killar som sjunger Beatles - vilket vi av erfarenhet härifrån Sverige (1977) kan säga inte är en bra idé...
 
 
 
 
 
Alexander
Åh vad jag älskar detta! Det är tuggummipop, det är boyband, det är fantastiskt! Äntligen! Lite som JTR i Mellon, fast mycket bättre. Danmark har ju till och med varit först på min topplista i något skede, så det är väl ganska klart vad jag tycker om de!
 
 
Erik
Det svänger om Danmark i år och det är lite reklamjingel över låten. Coca-cola eller Pepsi borde ringa upp och fråga om de kan ta låten till deras nästa reklam, där passar den perfekt.  Det är ingen superlåt som kommer ta hem hela tävlingen utan en låt som kommer hamna någonstans mellan plats 13-23 och snabbt glömmas bort. 
 
 
Haris
En trallvänlig låt som man kan lätt slukas med i. Men jag får inte ut något av det. Jag får ingen speciell känsla av den här låten eller den här typen av musik. Det är rätt platt egentligen. Men i sammanhanget så kan det sticka ut.
 
Hollac16
Nej, det här går inte hem hos mig. Det känns som ett urtrist uppträdande på någon skolavslutning. Bra refräng dock men när den väl går igång önskar man bara att låten var slut.
 
 
Robban
Danskarna ställer upp med en trallvänlig, Beatles-inspirerad låt. Sorry, men jag håller fullkomligt med Hollac16 i hans analys om vårt grannland, Danmark. Urtrist är rätta ordet. En fruktansvärt repetitiv och tråkig låt rakt igenom. Det blir ingen dansk seger i Wien, men visst tar de sig till finalen.
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?