Eurovision Song Contest 2015 - Finland

 
FAKTA
  • TV-kanal: YLE
  • Deltagandeår: 49:e gången
  • Första tävlingsåret: 1961
  • Senaste tävlingsåret: 2014 (11:e plats i finalen)
  • Bästa resultat: 1:a i final (2006)
  • Sämsta resultat: 32:a - 18:e plats i semifinal (2005)
  • Uttagningsprocess 2015: UMK 2015
  • Startnummer i semifinal 1: #5
  • Finland kvalificerade sig inte till finalen!
 
PANELENS TIPS!
Finland har deltagit i snart femtio år, vilket ju betyder att de hunnit skicka rätt så många låtar ut i Europa. Om man ändå skulle behöva välja ut några favoriter från åren som gått, så skulle Vicky Rosti och Sata Salamaa komma på en första plats. För att plocka något helt annorlunda, så är Monica Aseplund och Lapponia ett måste! Pompigt värre! Och som sista, för att plocka in något lite modernare, så tänker jag nämna Hanna Pakarinen och Leave Me Alone från år 2007.
 
 
 
Finland valde artist och bidrag genom UMK 2015. UMK-Uuden Musiikin Kilpailu, eller Tävligen för ny musik som den heter på svenska, är ungefär som en litet billigare, mindre, och intimare version av Melodifestivalen. I år hade man dock gjort om konceptet en hel del, vilket du har kunnat följa med här på bloggen tidigare i år ifall du var aktiv.
I år hade 18 bidrag valts ut att få tävla i tre stycken deltävlingar. I varje deltävling tävlade alltså sex stycken låtar. Nytt för i år var att man inte mera hade den jury som tidigare varit med och haft 50% av makten. Nu fanns all makt hon tv-tittarna. Varje vecka gick de tre artister som hade fått flest röster vidare till final.
I finalen tävlade alltså nio låtar, och av dem skulle ett bidrag vaskas ut. I finalen hade tv-tittarna 90% av makten, medan ett uppläg på ett antal jurygrupper stod för 10% av makten. 
 
UMK 2015
 
 
 
 
Foto: Anton Sucksdorff
 
PERTTI KURIKAN NIMIPÄIVÄT är en musikgrupp från i Helsingfors i Finland. Pertti Kurikan Nimipäivät (ungefär Pertti Kurikkas Namnsdagar) bildades 2009 i Helsingfors, och närmare bestämt stadsdelen Konala. Ursprungligen bildades bandet, som alltså består av fyra stycken personer som är utvecklingshämmade, för en film. Regissören Pekka Karjalainen ville i en av hans filmer ha ett punkband beståendes av utvecklingsstörda personer, och då fördes medlemmarna  Pertti Kurikka (gitarr), Kari Aalto (sång), Sami Helle (bas) ja Toni Välitalo (trummor) ihop för första gången.
 
Bandet är idag turnerande och har gett ut ett flertal skivor. Utomlands spelar de också relativt mycket, och har spelat i bland annat USA, Tyskland, Kanada, Kosovo, Schweiz, Holland och Norge. År 2012 gjordes det en dokumentär-film om bandet, som hette Kovasikajuttu, och det blev en stor succé!
 
Låten är skriven av bandets medlemmar.
 
Här nedan kan du lyssna på gruppens ESC-bidrag:
 
 
 
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Finlands bidrag.
 
Finland har ju alltid varit Eurovisions fula ankunge - det där konstiga landet med det underliga språket som ingen verkar kunna förstå sig på. De senaste 15 åren har man till och med lyckats förstärka denna särställning genom att skicka så monumentalt underliga bidrag som både monsterrockband (Lordi, 2006), tangovirtuoser (Jari Sillanpää, 2004) en eurodancerappgrupp (Waldo's people, 2009) och inte minst "the runaway lesbian bride" som skapade kristen moralpanik i Ryssland (Krista Siegfrids, 2013). Till den listan kan vi nu också lägga ett punkband med Downs syndrom. Frågan är dock om de kan överträffa förra årets finska succé, då gruppen Softengine tog en 11:e plats i finalen - Finlands näst bästa placering sedan 1989! Att en elfteplats kan ses som en historisk framgång kan låta skrattretande för oss svenskar, men då finnarna verkligen inte är bortskämda med topplaceringar så förstår man att detta var viktigt för det finska självförtroendet.

I år hoppas man på ännu en "Lordieffekt" - nämligen att chocka schlagerpubliken med något fullständigt unikt, radikalt och i många öron rent opassande. Punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät (eller på svenska: "Bert Kurikkas namnsdag") formades i ett välgörenhetsprojekt för utvecklingsstörda 2009 och blev mycket uppmärksammade i dokumentären "The Punk Syndrome". Deras kändisskap på hemmaplan ledde bland annat till att man fick göra en välgörenhetskonsert med Lordi 2014 varpå man sedan hade öppen väg in i finska melodifestivalen UMK. Trots att låten är 1 minut och 40 sekunder lång och därmed den kortaste låten i Eurovisionhistorien, och vars text dessutom handlar om att man inte vill städa, gå upp eller bädda sängen - så har bidraget blivit årets kanske mest uppmärksammade. Vilket ju inte är så konstigt om man ser nyktert på saken... Detta kommer att bli det konstigaste som någonsin stått på en Eurovision scen (och det vill inte säga lite!), och torde därför bli fullständigt livsfarligt i konkurrensen. Redan på ett tidigt stadium såg jag att detta kommer bli den stora utmanaren till segern, helt i linje med hur Lordi och inte minst Conchita Wurst sent (dagarna innan finalen) seglade upp som favoriter. När Europa fått se detta punkfenomen tror jag att detta kommer ta över favoritskapet. Tyvärr, måste tilläggas, då musiken knapp går att lyssna på och fullständigt förstör tanken med tävling "i musik". Men likväl - underskatta aldrig kraften i att sticka ut!
 
 
 
 
Alexander
Låten är tyvärr dålig i år! Tanken är fin, och faktumet är att dessa killar gör runt 200 spelningar om året, så de kommer säkert att klara det fint i Wien. Men låten är inte bra! Jag tror det kan gå på två sätt. Endera faller de ut redan i semifinalen, eller så går de till final och placerar sig i topp tio.
 
 
Erik
Vad är detta för låt?! Finland hade mycket bättre låtar som de kunnat skicka. Jag vet inte hur de tänkte och i vilket syfte de skickar låten. Om de skickar låten för att det är utvecklingstörda män så de hoppas att de ska få få sympatiröster. Det enda positiva med låten är att den är kort.
 
 
Haris
Vad är det här? Visst, grabbarna är utvecklingsstörda och det är synd. Men detta är en musiktävling och jag ska bedöma musiken. Jag tänker inte ge dem några sympatipoäng för det. Jag älskar rock och metal personligen. Här vill jag bara stänga av. Detta är inte musik för mig.
 
 
Hollac16
Jag tycker bandet verkar ha spännande personligheter och jag tycker det är kul att de ställde upp i finska uttagningen, men däremot tycker jag inte deras låt var värd att vinna. Problemet med låten är att den känns för lokalt ankyten på något sätt (till skillnad mot Conchita Wursts låt) och att den är för kort. Efter 1,5 minut har jag inte fått tillräckligt med tid för att kunna avgöra ifall det är bra eller dåligt. Dock vill jag säga att om Finland går till final så är jag 100% övertygad om att de kommer topp 5 i slutresultatet. Det blir i så fall lite som när LT United tävlade för Litauen 2006, dvs. en låt som sticker ut fullständigt och som publiken tar till sig. Men det kan också bli lika platt fall som det blev för Dustin The Turkey 2008.
 
 
Robban
Finland har alltid varit den sk fula ankungen i Eurovision-sammanhang. Det där landet med det underliga språket som ingen verkar förstå sig på. Men under 00-talet och 10-talet har man skickat mer moderna uptempolåtar på främst engelska men även på såväl finska som svenska. I år skickar de ett punkband med downs syndrom. Till att börja med måste jag klargöra att jag absolut INTE har något emot att utvecklingsstörda/funktionshindrade tar plats i tävlingen. Tvärtom tycker jag att det är viktigt.
Det som stör mig är att det finska folket inte verkar ta Eurovision på allvar. Det fanns flera bra kandidater att välja fram istället, men ändå envisas man med att skicka en låt som är så fruktansvärt olyssningsbar och vedervärdig på alla sätt och vis. Detta är inte ens punk. Bara oväsen. Tack och lov att den bara är drygt en minut lång. Tror de kan få mängder av sympatiröster för att de är så annorlunda och sticker ut och på så sätt ta sig till final. Finns det någon rättvisa hamnar den här låten sist av alla 40 tävlande bidrag, dvs sist i semifinalen. Tänk tanken om dessa killar floppar totalt. Hur sårade de måste känna sig. Är ESC verkligen rätt forum? Kan ärligt säga att detta är den sämsta låten i Eurovision song contests historia enligt mig.
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?