Eurovision Song Contest 2015 - Nederländerna

 
FAKTA 
  • TV-kanal: AVROTROS
  • Deltagandeår: 56:e gången
  • Första tävlingsåret: 1956 (Låt 1 & 2)
  • Senaste tävlingsåret: 2014 (2:a plats i finalen)
  • Bästa resultat: 1:a i final (1957, 1959, 1969 & 1975)
  • Sämsta resultat: 43:a - sist i semifinal (2011)
  • Uttagningsprocess 2015: Internval
  • Startnummer i semifinal 1: #4
  • Nederländerna kvalificerade sig inte vidare till finalen!
 
PANELENS TIPS!
Nederländerna har vunnit ESC fyra gånger och här kommer den senaste vinnaren som vann 1975, Tech-In med låten Ding-a-dong.1980 ställde Nederländerna upp med en sång om deras huvudstad Amsterdam. Låten framfördes av Maggie McNeal. Ett bidrag som var en riktig vattendelare var Ik ben verliefd (Sha-la-lie). Låten är en ESC-klassiker inom fanklubbar runt om i Europa och den får både ris och ros. Låten framfördes av Sieneke år 2010. 

 

 
 
Nederländerna valde artist och bidrag genom internval. Nederländerna var ett av de första länderna  att ha klar både artist och låt. Redan den 11:e december presenterade tv-bolaget TROS att det var Trijntje Oosterhuis som skulle framföra Walk Along. 
 
 
 
Foto: Carin Verbruggen
 
TRIJNTJE OOSTERHUIS är född den 5.e februari 1973 i Nedrländernas huvudstad Amsterdam. Trijntje är en välkänd artist i Nedrländerna och hennes karriär började 1990 när hon och hennes bror startade bandet Total Touch. Första albumet släpptes 1996 och sålde platina på en gång. Singeln Touch Me There blev en riktig sommarplåga i Nederländerna det året. 
 
2001 påbörjade Trijntje sin solokarriär. 2003 släppte hon sitt självbetitlade album och det sålde guld. Albumet klättrade som högst upp på en tredje plats på den nederländska albumlistan. Efter det har hon valt att sjunga mer jazzlåtar och nu i maj kommer hon kliva upp på scenen i Wien och framföra Walk Along. 
 
Anouk Teeuwe som har skrivit låten har själv varit med i ESC. 2013 framförde hon sången Birds. Anouk tog Nederländerna till deras första final sedan semifinalsystemet infördes 2004! Låten Nobody´s Wife nådde topp tio på flera singellistor runt om i Europa bland annat i Sverige när den släppdes i september 1997. 
 
Här nedan kan du lyssna på Trijntes ESC-bidrag:
 
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Nederländernas bidrag.
 
Det andra Beneluxlandet i semifinal 1 är Nederländerna, som liksom sin granne Belgien haft förtvivlat svårt att ta sig till final sedan 2005. Men i Malmö 2013 vände olyckan och Anouk tog landet till den första Eurovisionfinalen på 9 år - där man slutade 9:a. The Common Linnets överträffade dock denna bedrift, då man överraskande tog silvret i Köpenhamn ifjol. Det nationella medieuppbådet kring The Common Linnets efter tävlingen visade att holländarna blev helt tagna på sängen av detta, och som ett brev på posten har man nu fått ett rejält ökat självförtroende tack vare det.

Den holländska artist som på något vänster ska kunna följa upp fjolårets framgång är 42-åriga Trijntje Oosterhuis, som sedan 90-talet varit en av landets mest kända sångerskor. I alla fall på hemmaplan. Precis som Anouk så har Trijntje en lång karriär bakom sig, men i motsats till Anouk så har Trijntje aldrig riktigt slagit igenom utanför de holländska gränserna. Som plåster på såren får hon därför chansen i Eurovision istället. Och visst, detta är en av de bättre balladerna i år, även om man kanske suger lite väl länge på just ordet "why" i låttexten (typ 60 % av låttexten består av just det ordet). Men det är snyggt producerat och låter riktigt bra. Men precis som för Belgien, så har årets holländska bidrag mördande konkurrens i samma genre och det ska mycket till om Nederländerna ska kunna kvalificera sig en tredje raka gång till finalen. Fast med tanke på att detta faktiskt är bra - borde någon världslig rättvisa iallafall se till att få in detta bidrag i finalen. Men något nytt silver i finalen lär det inte bli frågan om tyvärr. 
 
 
 
 
Alexander
Efter förra årets succé för Nederländerna, skulle man kanske ha trott att de kommer med något helt annorlunda, som till och med skulle kunna vinna tävlingen i år. Men istället skickar de det här. Jag vill inte säga att deras bidrag är tråkigt, men ganska så intetsägande. Man skulle nästan önska att det var Nederländerna som valt en låt på bara 90 sekunder i år. Tyvärr.
 
 
Erik
Det har pratas mycket om Nederländerna i år och många tror att låten kommer komma högt upp i resultatlistorna. Jag tycker låten är tråkig och det saknas någonting för att jag ska gå igång på den. 
 
 
Haris
Jag förstår inte hypen kring den här låten. Det är ingen dålig låt, men att prata om den som en vinnare eller en av tävlingens bästa låtar är bara trams. Efter förra årets mästervärk är det givetvis en besvikelse. Men å andra sidan är det svårt att toppa "Calm After The Storm". När jag hörde att Anouk var med i skapandet av denna låt blev förhoppningarna höga. Tyvärr levererade inte den så som jag hade hoppats.
 
 
Hollac16
Nederländerna är nog Eurovisionens otursfågel som mellan åren 2005-2012 aldrig tog sig till final, men så vände Anouk trenden 2013 och det blev landets första topplacering sedan 1999. Och förra året tog The Common Linnets nästan hem segern och fick en andraplats. I år då så tycker jag inte att Nederländerna är så dåliga, men det är heller inget som direkt tilltalar mig. Låten är OK och hon sjunger helt OK, men det finns lite som sticker ut. Tror att det kan gå något sämre för Nederländerna i år även om jag vill heja på dem.
 
 
Robban
Jag blev så glad över att Nederländerna äntligen bröt den negativa trenden år 2013 i Malmö, när Anouk tog landet till final efter att ha stått över finalplats i hela åtta år. De senaste två åren har man verkligen kommit tillbaka på fullt allvar och var senast i fjol ytterst nära att kamma hem tävlingen med duon The Common Linnets och den countryinspirerade balladen "Calm After The Storm" som kom tvåa efter Conchita Wurst.
Jag tror väl inte att årets representant kan ta Nederländerna mot liknande höjder, men låten är helt okej, lite väl repetiv text möjligen, En medryckande, snygg midtempoballad med en stabil sångerska.
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?