Eurovision Song Contest 2015 - Makedonien

 
FAKTA
  • TV-kanal: MRT
  • Deltagandeår: 15:e gången
  • Första tävlingsåret: 1998 (Dock försökte man kvala in till ESC redan 1996)
  • Senaste tävlingsåret: 2014 (13:e plats i semifinalen)
  • Bästa resultat: 12:a i final (2006)
  • Sämsta resultat: 36:a - 16:e i semifinal (2011)
  • Uttagningsprocess 2015: Skopje Festival 2014
  • Startnummer i semifinal 1: #8
  • Makedonien kvalificerade sig inte till finalen!
 
PANELENS TIPS!

Toše Proeski - "Life" - Givetvis bjuder jag på den fantastiska låten Life av den bortgångne Toše Proeski. Detta är i min (Haris) mening Makedoniens bästa bidrag. Med en fantastisk röst och mystisk melodi sjöng sig Toše in i Europas hjärtan. När den tävlade i hemlandet gick den under namnet "Angel si ti" (Du är en ängel), och var en kärlekslåt. Men till Eurovision valde man att ändra texten helt och man sjöng om livet. Låten fick en oerhört stark innebörd på engelska.

Karolina Gočeva - "Mojot Svet" - Glömmer aldrig Sir Terry Wogan kommentar till låten, "This one has legs". Och visst stack både Karolina och hennes ben ut genom rutan. Men inte bara är hon öerhört vacker, hon hade dessutom en riktigt bra låt.

Kaliopi - "Crno i belo" - Med fantastiska skalor sjöng sig till Makedoniens nästbästa placering i tävlingen. Dock tycker jag att låten mycket bättre än den som faktiskt plockade hem landets bästa placering. Kaliopi sjunger så otroligt fantastiskt i denna rockiga låt och man kan inte låta bli att ryckas med.
 
 
 
Makedonien valde artist och bidrag genom Skopje Festival 2014. Redan under sommaren 2014 tog man emot bidrag som ville ställa upp i tävlingen. Man fick in över 180 sökande, och i kombination med dessa bjöd dessutom MRT in välkända kompositörer från landet. I september tillkännagavs 20 bidrag som skulle tävla i november på Skopje Festival 2014.
 
Den 12 november var det så dags att avgöra tävlingen. Vinnaren skulle utses med en 50/50 process, där 50% av rösterna kom från en jury och 50% kom från tittarna. Juryn bestod av sju internationella jurygrupper och efter att juryn satt sitt hade Tamara Todevska med sin lått "Brod što tone" fått flest röster. Då låg Daniel tvåa. När tittarnas röster hade räknats stod det klart att Daniel skulle bli en överlägsen vinnare med sin låt "Lisja Esenski". Tamara hade fått tredje mest röster av tittarna, men hon hade fått mer än en tredjedel mindre röster än Daniel.
 
Skopje Festival 
 
 
 
 
Foto: Andreja Damjanovic
 
DANIEL KAJMAKOSKI är född den datum 1983 i Struga, Makedonien. Som liten pojke flyttade Daniel och hans familj till Wien. Daniel växte upp i Wien och deltog i ett flertal musiktävlingar i tonåren. Men det var som vuxen som Daniel valde att flytta hem till Makedonien och satsa på musiken på riktigt. Han deltog på olika festivaler runt om i regionen och skrev även musik till andra artister.
 
Men det var inte förrän 2013 som omvärlden fick se Daniel på riktigt. Då ställde han nämligen upp i den första säsongen av X-Factor Adira. Efter en lång process och tävlanden från Bosnien, Serbien, Montenegro och Makedonien lyckades Daniel vara en av fyra att placera sig i 27+ gruppen. Hans mentor blev ingen mindre än Željko Joksimović. Nio veckor senare, i mars 2014, stod Daniel där som segrare av hela tävlingen. Han hade gått ut genom skärmen och med sin fina röst vunnit hela Balkans hjärta. Tyvärr har X-Factors egna Youtube-kanal raderat alla videos från förra årets tävling. Istället finns det ett fåtal klipp som diverse användare lagt upp från tävlingen, däribland Daniel själv. Här kan ni se när han tolkar Toše Proeskis fantastiska låtar "Jedina" under auditionen, och "Čija si" under en av veckofinalerna.
 
Låten till Eurovision Song Contest 2015 skrevs av artisten själv i samarbete med Aleksandar Mitevski and  svenske Joacim Persson. Låten kommer framföras på engelska, men sjöngs på makedonska under Skopje Fest. Den versionen kan ni höra här.
 
Här nedan kan du lyssna på Daniels ESC-bidrag:
 
Lyssna gärna på låtens originalversion (här i studioversion och i liveversion)!
 
 
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Makedoniens bidrag.
 
Makedonien är utan tvekan Balkans minst framgångsrika land - iallafall sett ur perspektivet att landet tävlat total 15 gånger sedan debuten 1998, men aldrig slutat bättre än 12:a i finalen. Sedan 2007 har landet dessutom bara nått finalen EN gång, nämligen 2012 (Kaliopi, 13:e plats i finalen). Onekligen berodde detta på de regeländringar som infördes 2008 som skulle motverka blockröstning - vilket gjorde att landet som tidigare alltid hade kunnat räkna med stödröster från sina grannländer på Balkan plötsligt hamnade på fel sida om kvalifikationsstrecket i semifinalen. Emellertid är det heller inte omöjligt att den låga kvaliteten på de makedonska bidragen spelade viss roll, med tanke på att man satte det i system att skicka medelålders gubbrockband till Eurovision ett tag. Detta har man senare varierat med 70-åriga romska divor, hipp-hopp i fedorahatt, och inte minst rockopera.

I år bryter Makedonierna dock sin egna norm och skickar något modernt, snyggt och riktigt radiomässigt till Eurovision. Och som dessutom har en svensk upphovsman, Joacim Persson, som bland annat skrivit låtar åt Agnes och Darin tidigare. Daniel Kajmakoski är x-factorvinnaren som sjunger bidraget, som redan i November ifjol utsågs att representera landet. Makedonska Melodifestivalen har ett röstningssystem i finalen där man, precis som i Sverige, har olika internationella jurygrupper samt en tittaromröstning som delar på 50% av poängen. Ironiskt nog så hade man valt ut internationella jurygrupper utan att ha koll på vilka länder som faktiskt ställer upp i Eurovision längre - bland de 7 jurygrupperna som röstade i finalen så representerade bara 4 av dem länder som faktiskt deltar i årets Eurovision. Att länder som Turkiet, Kroatien och Bulgarien numera alltså inte deltar i Eurovision verkade ha gått Makedonierna helt förbi. Att dessutom vinnarlåtens enda 12-poängare från juryn kom från just Kroatien och Turkiet måste därför svida rejält så här i efterhand.
 
Men "Autumn Leaves" fick faktiskt högsta poäng av folket och vann därmed tävlingen helt rättvist. Man lyckades, trots ett illa genomtänkt juryupplägg, välja ut det bästa makedonska bidraget på oerhört många år - och jag känner på mig att det kommer att räcka till final. Visserligen är pianoballaderna även de många, men få håller samma klass som denna låt. För en gångs skull - grattis Makedonien!
 
 
 
 
Alexander
Vet inte riktigt vad jag ska tycka om den här. Å ena sidan, så är den jäkligt fin och känslig, men å andra sidan så har den den absolut tråkigaste refrängen jag har hört på länge. Tyvärr. Därför får den det betyg den får av mig.
 
 
Erik
Makedonien har en sorgsam ballad i år. Jag tycker att den griper tag i mig och fångar mig i känslan han försöker förmedla. Videon till Makedoniens låt är den bästa i år med en kille som ritar teckningar till musiken. Se den! 
 
 
Haris
Här har vi en fin ballad. En låt som tilltalar mig. Den är en av årets bästa ballader i år. Refrängen är världsklass. Och det är något oerhört behagligt med rytmen. Tyvärr tror jag den får svårt att sticka ut i mängden. Och det som hade fullbodat betyget helt hade varit om de hade behållit den makedonska versionen.
 
 
Hollac16
Har svårt att få grepp om den här låten. Fint budskap, men allt faller i refrängen tyvärr. Ska bli intressant hur han framför låten på scenen. Velar en del med betyget.
 
 
Robban
Det har gått sådär för Makedonien i ESC och jag tror att det kommer fortsätta att gå tufft för de. Från början var jag inte så förtjust i denna låten, men den har växt till sig och känns tilltalande. Den uppdaterade versionen är något lugnare än originalversionen samt att man bytt till en engelsk låttext och titel. Danijel har en skön sångröst. Håller tummarna för en finalplats.
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?