Panelens semifinalshyllningar: Poli Genova & Stella Mwangi vinnare av 2011-omgången

Foto: EBU
 
I ESC-Panelens åttonde omgång till att hylla de bidrag som ej har tagit sig vidare till en ESC-final sedan år 2004 har panelen korat ytterligare två finalister. För första gången har inte skiljeomröstning hjälpt utan panelen skickar två bidrag vidare från denna omgång! Panelens favoriter i 2011-omgången blev det bulgariska bidraget "Na inat", framfört av Poli Genova, samt det norska bidraget "Haba Haba", framfört av Stella Mwangi. De blir därmed den åttonde och nionde finalisten i panelens slutgiltiga final i december.
 
Under hösten hyllar vi på ESC-Panelen de semifinalländer som aldrig lyckades kvalificera sig vidare till ESC-finalerna åren 2004-2014. Vi går igenom år för år och varje panelmedlem får sedan lista sina 10 favoriter från respektive år. Listorna omvandlas sedan till poäng där medlemmens vinnare får 12 poäng, tvåan får 10 poäng, trean 8 poäng osv. 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Det land som sedan får högst totalpoäng vinner det året och går vidare till panelens slutfinal i december. Högsta totalpoäng ett bidrag kan få är 48 poäng.
 
Sedan tidigare är Tomas Thordarson (Danmark 2004), Omar Naber (Slovenien 2005), Kate Ryan (Belgien 2006), Eirikur Hauksson (Island 2007), Paolo Meneguzzi (Schweiz 2008), Marko Kon & Milaan (Serbien 2009) och Kristína Peláková (Slovakien 2010) klara för panelens slutfinal. Utöver 2011-vinnarna kommer panelen att kora ytterligare 3 artister till, innan finalen äger rum.
 

Resultatet

 
Här nedan följer resultatet för 2011-omgången:
 
Kort analys: Denna vecka blev panelen mycket oense om vem som var bäst och poängen gick helt olika vilket bidrog till att flera bidrag hamnade på samma slutpoäng. I fallet med de båda vinnarna fick de först samma slutpoäng, lika många utdelade poäng och exakt samma utdelade poäng. I den sista avgörande skiljeomröstningen stod det 2-2. Eftersom vi inte vill använda lottningsmetod då som resultat har vi beslutat att två segrare ska utses. Det som står tydligt är dock att poängnivåerna blev betydligt lägre denna vecka. Både Norge och Bulgariens respektive 27 poäng är den hittills lägsta vinstsumman i grundomgångarna. I övrigt blev det en jämn omgång där det inte skilde mycket mellan de övriga placeringarna.
En notering kan göras att riktiga ESC 2011 var mycket jämn. I den första semifinalen hamnade både Malta och Armenien på delad elfteplats med 54 poäng - Schweiz som blev tia fick 55 poäng! Och i den andra semifinalen hamnade Belgien på elfteplats med 53 poäng - Moldavien som blev tia fick 54 poäng! Av samtliga utslagna länder från semifinalerna 2011 hamnade då Malta högst och Nederländerna sist. Bulgarien slutade då på plats 30 och Norge på plats 38.
 
Skiljeomröstning: Om två eller fler bidrag har hamnat på samma totalpoäng görs skiljeomröstning enligt ESC-modellen. I första hand räknas antalet utdelade poäng, och därefter vem som har fått flest 12:or, sedan flest 10:or osv. nedåt till flest 1:or. Skulle det fortfarande vara lika kommer en individuell omröstning att ske: den av de bidrag som respektive panelmedlem har rankat högst får 1 poäng och det bidrag som majoriteten valt vinner (alltså minst 3 röster mot 1 behövs). Skulle det ändå vara lika kommer de inblandade bidragen hamna på samma slutposition och då stå i bokstavsordning. Om det gäller vinstposition kommer båda länderna gå vidare till slutfinalen.
 

Om Poli Genova

 
Foto: EBU.
 
Poli Genova är född den 10 februari 1987 i Bulgariens huvudstad Sofia. Hon arbetar med musik och film, och har hållit på med musik sedan fyra års ålder. Hon gick i sångskola där hon blev uppmuntrad att fortsätta med musiken. År 1995 gick Poli med i musikbarngruppen Bon-Bon som ledde till att hon blev värd för det TV-programmet.
 
År 2005 och 2006 var Poli med i gruppen/trion Melody som medverkade i Bulgariens nationella uttagningar dessa år till ESC. 2005 tävlade trion med låten "Otkriy me sega" som slutade på nionde plats och 2006 med låten "Love That You Can’t See" som slutade på fjärde plats (då hade de utökat gruppnamnet till Melody Тraffic). Därefter gick Poli solo och försökte igen år 2011 att komma med i ESC. I den nationella finalen 2011 tävlade 19 bidrag om segern. Efter att jurygrupper och tittarna hade sagt sitt stod det klart att Poli Genovas "Na inat" skulle få representera Bulgarien i ESC 2011. Bulgarien lottades att tävla i den andra semifinalen där de slutade på tolfte plats med 48 poäng.
 
Efter ESC har Poli fortsatt med musiken samtidigt som hon studerar till att bli filmregissör. Hon är även involverad i UNICEF-projektet "The Magnificent Six" samt i en rad olika TV-program som exempelvis som jurymedlem i bulgariska X-Factor.
 
Här nedan kan du lyssna på studioversionen av "Na inat":
 

Om Stella Mwangi

 
Foto: EBU.
 
Stella Mwangi född den 1 september 1986 i Nairobi i Kenya är en norskkenyansk sångerska och rappare. Använder även artistnamnet STL. Fram till hon var fem år gammal bodde hon och hennes familj i Kenya men sedan flyttade familjen till Norge. Stella har hållit på med musik sedan hon var liten och hon skriver mycket av sin musik själv.
 
2007 släppte Stella sin första singel "Take It Back" och året därpå släppte hon debutalbumet "Living for Music". 2010 släpptes singeln "Smile".
 
Våren 2011 deltog Stella i Norsk Melodi Grand Prix med låten "Haba Haba". Låten framfördes på engelska och swahili. Stella tävlade först i den tredje semifinalen där hon slutade på första plats och gick direkt till finalen. I finalen gick hon och tre bidrag till vidare till en slutomgång där både fyra jurygrupper och tittarrösterna placerade henne på första plats. I ESC tävlade Stella i den första semifinalen och då slutade hon på plats 17 av 19 med enbart 30 poäng.
 
Efter ESC har Stella fortsatt med musiken, exempelvis gav hon år 2011 ut albumet "Kinada". En del av hennes låtar har också använts i långfilmer som American Pie Presents: The Naked Mile och TV-serier som CSI: NY. Hon har vunnit flertalet priser som Kisima Awards, Clops Awards och Jeermaan Awards. Framgångarna har varit störst sedan hon deltog i Norsk Melodi Grand Prix.
 
Här nedan kan du lyssna på studioversionen av "Haba Haba":
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?