Panelens semifinalshyllningar: Omar Naber vinnare av 2005-omgången

Foto: EBU
 
I ESC-Panelens andra omgång till att hylla de bidrag som ej har tagit sig vidare till en ESC-final sedan år 2004 har vår nästa segrare korats. Panelens favorit i 2005-omgången blev det slovenska bidraget "Stop", framfört av Omar Naber. Han blir därmed den andra finalisten i panelens egen final i december.
 
Under hösten hyllar vi på ESC-Panelen de semifinalländer som aldrig lyckades kvalificera sig vidare till ESC-finalerna åren 2004-2014. Vi går igenom år för år och varje panelmedlem får sedan lista sina 10 favoriter från respektive år. Listorna omvandlas sedan till poäng där medlemmens vinnare får 12 poäng, tvåan får 10 poäng, trean 8 poäng osv. 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Det land som sedan får högst totalpoäng vinner det året och går vidare till panelens slutfinal i december. Högsta totalpoäng ett bidrag kan få är 48 poäng.
 

Resultatet

 
Här nedan följer resultatet för 2005-omgången:
 
Kort analys: Om 2004 var jämn var 2005 oerhört jämnt. Som kan ses blev det en skiljeomröstning mellan ettan och tvåan (Geir Rönnings "Why"). Skiljeomröstningen var dock enkel att göra då Slovenien fick poäng av samtliga fyra deltagande panelmedlemmar medan Finland endast fick poäng av tre stycken. För tredjeplatsen mellan Vitryssland och Nederländerna fick steg 2 antas: de fick poäng av lika många, men Vitryssland fick en tolva som högst och Nederländerna en tia som högst. I botten blev både Bulgarien och Portugal poänglösa och får därmed dela på sistaplatsen i denna panelröstning.
 
Skiljeomröstning: Om två eller fler bidrag har hamnat på samma totalpoäng görs skiljeomröstning enligt ESC-modellen. I första hand räknas antalet utdelade poäng, och därefter vem som har fått flest 12:or, sedan flest 10:or osv. nedåt till flest 1:or. Skulle det fortfarande vara lika kommer en individuell omröstning att ske: den av de bidrag som respektive panelmedlem har rankat högst får 1 poäng och det bidrag som majoriteten valt vinner. Skulle det ändå vara lika kommer de inblandade bidragen hamna på samma slutposition och då stå i bokstavsordning. Om det gäller vinstposition kommer båda länderna gå vidare till slutfinalen.
 

Om Omar Naber

 
Omar Naber är född den 7 juli 1981 i Sloveniens huvudstad Ljubljana. Han är artist och låtskrivare som förutom ESC även deltagit i talangjakten Bitka talentov år 2004, som han vann, och släppte sedan singeln "Vse, kar si želiš" som blev en stor hit.
 
Den 6 februari 2005 deltog Omar i Sloveniens ESC-uttagning EMA med den egenskrivna låten "Stop". Efter en första röstningsomgång med telefonröster som resultat tog han sig vidare till en superfinal med två finalbidrag från Rebeka Dremelj och Saša Lendero. Efter den första rundan slutade han trea och Rebeka etta, men i andra omgången blev det tvärtomresultat och Omar tog hem segern.
 
Slovenien fick gå via semifinalen i ESC 2005 då landet ej hade kvalificerat sig vidare till finalen året innan. I semifinalen fick Omars "Stop" ihop 69 poäng vilket gav en tolfte plats - ej tillräckligt för att gå vidare till finalen. Närmast att gå vidare var Polens bidrag och där med enbart fyra poängs mariginal.
 
Efter 2005 har Omar försökt tre gånger till att få representera Slovenien utan att lyckas: 2009 med låten
"I Still Carry On" (slutade tvåa), 2011 med låten "Bistvo skrito je očem" (oplacerad) och 2014 med låten "I Won't Give Up" (oplacerad).

Här nedan kan du lyssna på studioversionen av "Stop", som nu alltså har blivit andra finalisten i panelens tävling.

 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?