ESC-året var 2011

 
Det är dags att inleda den åttonde delen i ESC-Panelens hyllning till Eurovisionens semifinaler. I denna del rankar vi de länder som ej tog sig vidare till finalen år 2011!
 

Lite kort fakta om ESC 2011

 
 
Tyskland hade vunnit året innan och fick därför stå värd för tävlingen 2011. Det fanns från början ganska många städer i Tyskland som ville arrangera men valet föll till slut på Düsseldorf. Således var det första gången på många år som värdlandets huvudstad inte fick stå värd. Den 10:e och 12:e maj hölls de två semifinalerna och 14:e maj hölls finalen. Röstningssystemet med kombinerad jury- och telefonröstning behölls även det här året i både semifinalerna och i finalen.
 
För andra gången i ESCs historia var det hela 43 länder som tävlade (tidigare år 2008). Inga länder gjorde dock debut, men samtliga 39 länder från året innan återkom och dessutom återvände Italien, San Marino, Ungern och Österrike till tävlingen. Då Italien återvände fick de bli en del av den direktkvalificerade gruppen som nu heter "Big Five" (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland). 38 länder tävlade i semifinalerna och dessa länder delades upp genom seedningsgrupper med halvindelning i varje semifinal. Från varje semifinal gick de 10 länder som i 50/50-läget hade fått högst totalpoäng. Endast de länder som tävlade i den aktuella semifinalen fick rösta, dock i kombination med tre av sex direktkvalificerade länder.
 
Finalen det här året var riktigt jämn och det fanns under hela omröstningen i princip inget land som kunde förutspås att ta hem segern direkt (som Norge hade gjort 2009). Anledningen till att omröstningen blev spännande var att EBU hade tagit fram ett program som med hjälp av särskild algoritm hade beräknad en spännande röstning. Systemet byggde på hur jurygrupperna hade avlagt sina poäng under finalens genrep. I halvtid ledde Sverige men sedan gick Azerbajdzjan om och vann, dock med blygsamma 221 poäng. I sista omgången låg Sverige tvåa med 185 poäng när Italien fick sista tolvan och hamnade tvåa.
 
Det här året hände flera intressanta saker under ESC. En sådan sak var att Svante Stockselius (Eurovisionens högsta chef) avgick efter sju år på den posten. Han ersattes sedan av norrmannen Jon Ola Sand. Det var också en låtstöldsanklagelse mot Danmarks bidrag "New Tomorrow" som sades låta likt inte mindre än fyra andra låtar (däribland Andreas Johnsons "Sing For Me"). Det danska bidraget behövdes därför arrangeras om något inför ESC. Det var också första gången som ett bidrag framfördes på swahili i ESC (vilket var Norges bidrag). Under den första direktsändningen var det stora teknikproblem för samtliga kommentatorer. Armenien och Turkiet missade finalplats. Som sagt, en hel del intressanta saker inför ESC det här året. Och efteråt kan meddelas att finalen av 2011 års ESC vann på den tyska galan German Television Awards 2011 pris för bästa underhållningsprogram det året.
 

Länderna som ej gick till den riktiga ESC-finalen

 
Här nedan syns startordningen för de 18 länder som ej tog sig till finalen. Bland dessa kommer var och en i ESC-panelen att välja ut 10 favoriter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Panelens favoriter

 
I tabellerna nedan listar vi i panelen de 10 låtar vi tyckt bäst om. Var och en av panelmedlemmarnas topplistor omvandlas sedan till poäng, där ettan ges 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Resterande bidrag blir utan poäng. Sedan sammanställs resultatet och det bidrag med högst totalpoäng vinner 2011-omgången och blir den åttonde finalisten i superfinalen senare i höst.
 
 
Erik
 
1.  Norge - Stella Mwangi - "Haba Haba"
2.  Vitryssland - Anastasiya Vinnikova - "I love Belarus"
3.  Malta - Glen Vella - "One life"
4.  Israel - Dana International - "Ding Dong"
5. Slovakien - TWiiNS - "I'm Still Alive" 
6.  Bulgarien - Poli Genova - "Na inat"
7.
 Nederländerna - 3JS - "Never Alone"
8.  Turkiet - Yüksek Sadakat - "Live It Up"
9.  Armenien - Emmy - "Boom Boom"
10.  Belgien - Witloof Bay- "With Love Baby"
 
Haris
 
1.  Bulgarien - Poli Genova - "Na inat"
2.  Turkiet - Yüksek Sadakat - "Live It Up"
3.  Cypern - Christos Mylordos - "San Aggelos S'agapisa"
4.  Makedonien - Vlatko Ilievski - "Rusinka"
5.  Lettland - Musiqq - "Angel In Disguise"
6.  Albanien - Aurela Gace - "Feel The Passion"
7.  Armenien - Emmy - "Boom Boom"
8.  Polen - Magdalena Tul - "Jestem"
9.  Nederländerna - 3JS - "Never Alone"
10.  Slovakien - TWiiNS - "I'm Still Alive"
 
 
Hollac16
 
1.  Cypern - Christos Mylordos - "San Aggelos S'agapisa"
2.  Bulgarien - Poli Genova - "Na inat"
3.  Makedonien - Vlatko Ilievski - "Rusinka"
4.  Albanien - Aurela Gace - "Feel The Passion"
5.  Belgien - Witloof Bay- "With Love Baby"
6.  Norge - Stella Mwangi - "Haba Haba"
7.  Malta - Glen Vella - "One life"
8.  Nederländerna - 3JS - "Never Alone"
9.  Kroatien - Daria Kinzer - "Celebrate"
10.  Polen - Magdalena Tul - "Jestem"
 
  
Robban
 
1.  Israel - Dana International - "Ding Dong"
2.  Norge - Stella Mwangi - "Haba Haba"
3.  Kroatien - Daria Kinzer - "Celebrate"
4.  Vitryssland - Anastasiya Vinnikova - "I love Belarus"
5.
 Malta - Glen Vella - "One life"
6.  Polen - Magdalena Tul - "Jestem"
7.  Turkiet - Yüksek Sadakat - "Live It Up"
8.  Lettland - Musiqq - "Angel In Disguise"
9.  Cypern - Christos Mylordos - "San Aggelos S'agapisa"
10.  Portugal Homes Da Luta - "A Luta é Alegria"
 
 
Inom kort presenterar vi resultatet av 2011-omgången. Snart kommer även nästa del som handlar om de utslagna semifinalländerna år 2012!
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?