Panelens semifinalshyllningar: Eirikur Hauksson vinnare av 2007-omgången

Foto: Indrek Galetin
 
I ESC-Panelens fjärde omgång till att hylla de bidrag som ej har tagit sig vidare till en ESC-final sedan år 2004 har ytterligare en segrare korats. Panelens favorit i 2007-omgången blev det isländska bidraget "Valentine Lost", framfört av Eiríkur Hauksson. Han blir därmed den fjärde finalisten i panelens egen final i december.
 
Under hösten hyllar vi på ESC-Panelen de semifinalländer som aldrig lyckades kvalificera sig vidare till ESC-finalerna åren 2004-2014. Vi går igenom år för år och varje panelmedlem får sedan lista sina 10 favoriter från respektive år. Listorna omvandlas sedan till poäng där medlemmens vinnare får 12 poäng, tvåan får 10 poäng, trean 8 poäng osv. 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Det land som sedan får högst totalpoäng vinner det året och går vidare till panelens slutfinal i december. Högsta totalpoäng ett bidrag kan få är 48 poäng.
 

Resultatet

 
Här nedan följer resultatet för 2007-omgången:
 
Kort analys: I denna omgång tävlade 18 bidrag - betydligt fler jämfört med de tre tidigare åren - i vår semifinalsomgång. 2007 var året då hela 42 länder deltog (då ett nytt rekord). Gissningvis kan det, på grund av att så många länder deltog, således bero på att poängen blev mer utspridd i panelen denna gång. Faktum är att panelens slutvinnare hamnade inte etta i någon panelmedlems topplista! Som bäst hamnade panelmedlemmarnas egna vinnare på andra, fjärde och nionde plats. Likt tidigare omgångar var denna omgång en jämn omgång och flera bidrag hamnade därför på samma slutpoäng. Se nedan varför de som har fått samma slutpoäng är placerade i den ordning de följer.
 
Skiljeomröstning: Om två eller fler bidrag har hamnat på samma totalpoäng görs skiljeomröstning enligt ESC-modellen. I första hand räknas antalet utdelade poäng, och därefter vem som har fått flest 12:or, sedan flest 10:or osv. nedåt till flest 1:or. Skulle det fortfarande vara lika kommer en individuell omröstning att ske: den av de bidrag som respektive panelmedlem har rankat högst får 1 poäng och det bidrag som majoriteten valt vinner. Skulle det ändå vara lika kommer de inblandade bidragen hamna på samma slutposition och då stå i bokstavsordning. Om det gäller vinstposition kommer båda länderna gå vidare till slutfinalen.
 

Om Eiríkur Hauksson

 
Eiríkur Hauksson är född den 4 juli 1959 i Reykjavik (Islands huvudstad). Till vardags är han heavy metal-sångare även om han tidigare i livet har varit en aktiv fotbollsspelare och under sin musikkarriär arbetat med såväl pop- och discomusik. Han inledde sin musikkarriär under tidigt 1980-tal där han släppte ett flertal låtar som "Sekur", "Gaggó-Vest" och "Gull" med olika musikband. 1986 deltog Eiríkur för Island i ESC (Islands första ESC-år) i gruppen ICY. Deras bidrag "Gleðibankinn" slutade då på 16:e plats av 20 tävlande. Året därpå tävlade han som soloartist i den isländska (nationella) finalen med bidraget "Lífið er lag". I den uttagningen slutade han då på andra plats.
 
1988 flyttade Eiríkur till Norge för att bli sångare i den norska rockgruppen Artch (då gick Eiríkur under artistnamnet Eric Hawk). Det blev ett par år i bandet innan de 1993 gick skilda vägar (men återförenades en kort stund år 1999). 1991 blev Eiríkur tillfrågad tillsammans med tre andra artister att tävla för Norge i ESC det året. De fyra artisterna gick samman och under gruppnamnet Just 4 Fun tävlade de med bidraget "Mrs. Thompson". I ESC 1991 slutade Norge på 17:e plats.
 
Mellan åren 2004-2007 gjorde han inhopp i den nordiska juryn som varje år introducerade och bedömde bidragen i de årens Eurovision Song Contest.
 
2007 blev dock ett speciellt år för Eiríkur då han också skulle tävla för Island med bidraget "Valentine Lost" (i den isländska finalen hette bidraget "Ég Les Í Lófa Þínum"). Detta efter att han hade vunnit den isländska finalen av Söngvakeppni Sjónvarpsins 2007. Väl i ESC gick Island via semifinalen då landet ej hade kvalificerat sig till finalen året innan. Resultatmässigt placerade sig Island på trettonde plats med 77 poäng. Närmast att gå vidare av de utslagna var Portugal (med en mariginal på 3 poäng). På grund av det dåliga resultat sade Eiríkur då att han aldrig mer skulle tävla i Eurovision. Detta löfte bröts dock efter två år då han tävlade i den isländska uttagningen - dock som låtskrivare till bidraget "Undir regnbogann" framfört av Ingó. Det bidraget slutade på andra plats. Eiríkur har fortsatt med musiken i olika musikband.
 
Här nedan kan du lyssna på studioversionen av "Valentine Lost":
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?