Panelens semifinalshyllningar: Marko Kon & Milaan vinnare av 2009-omgången

Foto: EBU
 
I ESC-Panelens sjätte omgång till att hylla de bidrag som ej har tagit sig vidare till en ESC-final sedan år 2004 har panelen korat ytterligare en finalist. Panelens favorit i 2009-omgången blev det serbiska bidraget "Cipela", framfört av Marko Kon & Milaan. De blir därmed den sjätte finalisten i panelens slutgiltiga final i december.
 
Under hösten hyllar vi på ESC-Panelen de semifinalländer som aldrig lyckades kvalificera sig vidare till ESC-finalerna åren 2004-2014. Vi går igenom år för år och varje panelmedlem får sedan lista sina 10 favoriter från respektive år. Listorna omvandlas sedan till poäng där medlemmens vinnare får 12 poäng, tvåan får 10 poäng, trean 8 poäng osv. 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Det land som sedan får högst totalpoäng vinner det året och går vidare till panelens slutfinal i december. Högsta totalpoäng ett bidrag kan få är 48 poäng.
 
Sedan tidigare är Tomas Thordarson (Danmark 2004), Omar Naber (Slovenien 2005), Kate Ryan (Belgien 2006), Eirikur Hauksson (Island 2007) och Paolo Meneguzzi (Schweiz 2008) klara för panelens slutfinal. Utöver 2009-vinnaren kommer panelen att kora ytterligare 5 artister till, innan finalen äger rum.
 

Resultatet

 
Här nedan följer resultatet för 2009-omgången:
 
Kort analys: Panelens 2009-omgång var lika jämn som 2005-omgången, kanske ännu jämnare än någonsin. Som synes var det endast 2 poängs mariginal mellan ettan, tvåan och trean. Fyran och femman slutade lika medan sexan hamnade något efter. Det var flera länder som slutade på samma slutpoäng, däribland Slovakien och Tjeckien som fick noll poäng (hamnade ej på någons topplista det här året).
 
Skiljeomröstning: Om två eller fler bidrag har hamnat på samma totalpoäng görs skiljeomröstning enligt ESC-modellen. I första hand räknas antalet utdelade poäng, och därefter vem som har fått flest 12:or, sedan flest 10:or osv. nedåt till flest 1:or. Skulle det fortfarande vara lika kommer en individuell omröstning att ske: den av de bidrag som respektive panelmedlem har rankat högst får 1 poäng och det bidrag som majoriteten valt vinner (alltså minst 3 röster mot 1 behövs). Skulle det ändå vara lika kommer de inblandade bidragen hamna på samma slutposition och då stå i bokstavsordning. Om det gäller vinstposition kommer båda länderna gå vidare till slutfinalen.
 

Om Marko Kon & Milaan

 
Sångaren Marko Kon är född den 20 april 1972 i Serbiens huvudstad Belgrad. Som nioåring grundade han sitt första band och han har kunskaper i att spela både bland annat klarinett, saxofon och trummor. Sedan han blev kompanjon med Aleksandar Kobac bildade de en av de mest framgångsrikaste musiksagorna i Serbiens musikhistoria som innebar mer än 800 skrivna låtar.
 
Marko har tidigare deltagit i den serbiska musiktävlingen Beovizija vid ett tillfälle innan sin seger 2009, nämligen år 2006 och med gruppen Flamingosi som vann. För Eurovision har Marko också medarrangör/producent till Montenegros ESC-bidrag 2008 "Zauvijek volim te" framfört av Stefan Filipović. 2009 ställde han upp igen i Beovizija med låten "Cipela" tillsammans med Milan Nikolic.
 
Milan Nikolic är instrumentalist och kompositör med dragspel som specialitet. Han utexaminerades från  Musikkonservatoriet i Paris år 2004 och har sedan dess haft en gedigen karriär i Serbien. Detta har bl.a. inneburit fem musikalbum med instrumental musik och utmärkelser för bästa dragspelare i Serbien flera gånger. Milan bor och arbetar i Belgrad.
 
Den 7-8 mars ägde Serbiens nationella uttagning Beovizija 2009 rum i Belgrad. Först hölls en semifinal där 20 bidrag tävlade om 11 finalplatser. En jury beståendes av Jelena Jovičić, Jovan Maljoković och Ivan Ivačković röstade tillsammans med tittarna fram finalisterna. Varje jurymedlem gav 10 bidrag poäng enligt ESC-skalan (12p till ettan, 10p till tvåan, 8p till trean osv. 7-1 poäng). Juryns totala poäng lades sedan samman och det bidraget med högst totalpoäng fick en sammanlagd 12:a, tvåan fick en 10.a osv. nedåt 8-1 poäng. Sedan adderades tittarnas röster på detta och de 11 bidragen med högst totalpoäng gick vidare. I finalen skedde samma procdur som i semifinalen, med skillnaden att juryn nu bestod av Željko Joksimović, Kornelije Kovač och Biljana Krstić istället.
 
Efter finalen stod det klart att "Cipela" hade segrat. Förutom Marko Kon & Milaan fanns även Ljubisa Dincic, Igor Knezevic, Jovan Sejnjanovic och Katarina Gromilic med på scenen som en del av framträdandet. Dessa medverkade som körsångare och dansare. I Eurovision tävlade sedan gruppen i den andra semifinalen och slutade där på tionde plats. Däremot gick de inte till final då tittarna skulle utse nio bidrag och jurygrupper den tionde finalisten. Jurygrupperna värderade Kroatien högre och därmed var det första gången som Serbien inte tog sig vidare till finalen. Av alla länder sammanräknade som ej tog sig till finalen 2009 hamnade Serbien högst - 26:e plats.
 
Här nedan kan du lyssna på det enda officiella klippet som finns för låten "Cipela" på YouTube:
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?