Panelens semifinalshyllningar: Kate Ryan vinnare av 2006-omgången

Foto: kateryan.be & EBU
 
I ESC-Panelens tredje omgång till att hylla de bidrag som ej har tagit sig vidare till en ESC-final sedan år 2004 har ytterligare en segrare korats. Panelens favorit i 2006-omgången blev det belgiska bidraget "Je t'adore", framfört av Kate Ryan. Hon blir därmed den tredje finalisten i panelens egen final i december.
 
Under hösten hyllar vi på ESC-Panelen de semifinalländer som aldrig lyckades kvalificera sig vidare till ESC-finalerna åren 2004-2014. Vi går igenom år för år och varje panelmedlem får sedan lista sina 10 favoriter från respektive år. Listorna omvandlas sedan till poäng där medlemmens vinnare får 12 poäng, tvåan får 10 poäng, trean 8 poäng osv. 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Det land som sedan får högst totalpoäng vinner det året och går vidare till panelens slutfinal i december. Högsta totalpoäng ett bidrag kan få är 48 poäng.
 

Resultatet

 
Här nedan följer resultatet för 2006-omgången:
 
Kort analys: Likt 2004-omgången var det en jämn kamp om vinstplaceringen där både ettan och tvåan (Sandra Oxenryds "Through My Window") var populära hos panelmedlemmarna. Det var dock Belgien som drog ifrån och tog vinsten. Bland de övriga placeringarna var det sedan ganska jämnt och flera fick ganska mycket poäng. Dock fick Portugal även det här året en sistaplacering av panelen, medan Bulgarien fick någon revansch med sin sjätteplats.
 
Skiljeomröstning: Om två eller fler bidrag har hamnat på samma totalpoäng görs skiljeomröstning enligt ESC-modellen. I första hand räknas antalet utdelade poäng, och därefter vem som har fått flest 12:or, sedan flest 10:or osv. nedåt till flest 1:or. Skulle det fortfarande vara lika kommer en individuell omröstning att ske: den av de bidrag som respektive panelmedlem har rankat högst får 1 poäng och det bidrag som majoriteten valt vinner. Skulle det ändå vara lika kommer de inblandade bidragen hamna på samma slutposition och då stå i bokstavsordning. Om det gäller vinstposition kommer båda länderna gå vidare till slutfinalen.
 

Om Kate Ryan

 
Kate Ryan (artistnamn för Katrien Verbeeck) är 34 år gammal och arbetar som artist och låtskrivare. Hon är född och uppvuxen i Belgien. Kate har haft en aktiv sångkarriär sedan år 1996 då hon blev medlem i sånggruppen Melt. Det blev två år i den gruppen innan Kate gjorde solokarriär och släppte två singlar under år 2001. Året därpå gjorde hon covers på artisten Mylène Farmers två låtar "Désenchantée" och "Libertine". Dessa tolkningar blev populära i flera europeiska länder, däribland i Sverige och Tyskland. Under år 2004 släppte hon musikalbumet "Stronger" som bland annat innehöll hitlåten "Only If I".
 
Våren 2006 deltog Kate Ryan i Belgiens Eurovisionuttagning Eurosong '06, som då var uppdelad i fyra heats, två semifinaler och en final, vilka sändes mellan den 8 januari och 19 februari. Resultatet avgjordes genom kombinerad jury- och telefonröstning. Hon tävlade i det tredje heatet där hon slutade på första plats och tog då en semifinalplats. Även i semifinalen kom hon etta. I finalen visade hon var skåpet skulle stå när hon återgien tog vinstplats med 14 poängs mariginal till andraplacerade La Sakhras "Wonderland". Kates låt "Je t'adore" framfördes på engelska, utom själva låttiteln som är på franska. Låten skrevs av Kate Ryan, Niklas Bergwall, Niclas Kings och Lisa Greene.
 
I ESC-semifinalen 2006 fick "Je t'adore" ihop 69 poäng och slutade totalt på tolfte plats - vilket inte räckte till finalavancemang (trots att hon var favorittippad att gå vidare). Närmast att gå till finalen var Polens bidrag som med en mariginal på 9 poäng missade finalen igen (de hade fått samma slutplacering även 2005). Efter ESC-äventyret har Kate Ryan fortsatt att ge ut musik med både massor med singlar och ytterligare tre musikalbum.
 
Några intressanta detaljer kan nämnas om Kates nummer. Dels att hennes klänning vid ESC-framträdandet kostade 14 000 euro och dels att hennes framträdande var det 999:e framträdandet i ESC-historien. Bara för att nämna några saker. Här nedan kan du nu lyssna på studioversionen av "Je t'adore":
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?