Panelens semifinalshyllningar: Tomas Thordarson vinnare av 2004-omgången

Foto: DR
 
I ESC-Panelens första omgång till att hylla de bidrag som ej har tagit sig vidare till en ESC-final sedan år 2004 har en första segrare korats. Panelens favorit i 2004-omgången blev det danska bidraget "Shame on You", framfört av Tomas Thordarson. Han blir därmed den första finalisten i panelens egen final i december.
 
Under hösten hyllar vi på ESC-Panelen de semifinalländer som aldrig lyckades kvalificera sig vidare till ESC-finalerna åren 2004-2014. Vi går igenom år för år och varje panelmedlem får sedan lista sina 10 favoriter från respektive år. Listorna omvandlas sedan till poäng där medlemmens vinnare får 12 poäng, tvåan får 10 poäng, trean 8 poäng osv. 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Det land som sedan får högst totalpoäng vinner det året och går vidare till panelens slutfinal i december. Högsta totalpoäng ett bidrag kan få är 48 poäng.
 

Resultatet

 
Här nedan följer resultatet för 2004-omgången:
 
Kort analys: Det var en ganska jämn omgång. Mellan vinnaren och tvåan (Jari Sillanpääs "Takes 2 to Tango") skilde det enbart två poäng. Mellan de övriga bidragen var det också ganska jämnt. Här gillade panelen minst Estland, även om de fick poäng av fyra deltagande panelmedlemmar. Det kan jämföras med Monaco som bara fick poäng av två stycken (även om det var högre poäng som Monaco fick).
 
Skiljeomröstning: Om två eller fler bidrag har hamnat på samma totalpoäng görs skiljeomröstning enligt ESC-modellen. I första hand räknas antalet utdelade poäng, och därefter vem som har fått flest 12:or, sedan flest 10:or osv. nedåt till flest 1:or. Skulle det fortfarande vara lika kommer en individuell omröstning att ske: den av de bidrag som respektive panelmedlem har rankat högst får 1 poäng och det bidrag som majoriteten valt vinner. Skulle det ändå vara lika kommer de inblandade bidragen hamna på samma slutposition och då stå i bokstavsordning. Om det gäller vinstposition kommer båda länderna gå vidare till slutfinalen.
 

Om Tomas Thordarson

 
Tomas Thordarson är född 1974 och är artist även om han numera arbetar inom reklambranschen. Han deltog i den första säsongen av det danska talangprogrammet Stjerne for en aften år 2001 och har även varit med i artistgrupper som Latin Fever och Shake.
 
Den 7 februari 2004 deltog han i Dansk Melodi Grand Prix med låten "Sig det' løgn" (komponerad av Ivar Lind Greiner och text av Iben Plesner). Efter att ha röstats vidare till den andra tävlingsomgången stod han sedan som slutsegrare och fick därmed representera Danmark i ESC 2004. Till det ändamålet översattes låten till engelska vars titel nu blev "Shame on You".
 
I ESC 2004 fick Danmark gå via semifinalen, detta då de hade fått stå över ESC 2003 då de hamnade sist i finalen 2002. I semifinalen fick "Shame on You" ihop totalt 56 poäng vilket gav trettonde plats, vilket inte var tillräckligt för att avancera vidare till finalen. Närmast att gå vidare till final var Israels bidrag "To Believe" av David D'or.
 
Här nedan kan du lyssna på studioversionen av "Shame on You", som nu alltså har blivit den första finalisten i panelens tävling.
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?